Здравейте, преди две години извора под нас в дерето пресъхна или загуби водата си.
Има ли някой който е запознат, да ме насочи с някакви действия за да се опитам да го възстановя?
Нед Авг 14, 2022 5:42 pm
Andro
Често чешмите са каптирани чрез малки шанти с капак, които се намират или непосредствено зад чешмата или по-нагоре и чрез тръба водата стига до чучура. Шахтата освен за водохващане служи и за отаяване на водата от калта и камъчетата, които носи. Затова тръбата се слага по-виско от дъното и калта периодично трябва да се чисти. Тръбата също.
Понякога разръчкване с щека или пръчка през пучучура оправя нещата. Но тук като гледам си плаче за почистване. При нужда от филтриране на водата можете да се прекарва през шахта с пясък и дървени въглища, но това в гората не се практикува.
Нед Авг 14, 2022 8:34 pm
Сотиров
От снимката не може да се разбере точно, но май това е каптаж. Възможно е за е затлачен от листа и кал. Откъде излиза самата вода? Андро току-що ме е изпреварил. Отвори шахтата и пиши.
Нед Авг 14, 2022 8:43 pm
gogyto
До колкото знам, шахта няма, нагоре е само скала, но не съм убеден, ще огледам другата седмица като отида пак.
Нед Авг 14, 2022 8:57 pm
Andro
На снимката се виждат бетон и гола арматура. Чучурът е на равна повърхност, която може също да е бетон. Това ме кара да мисля, че това е каптажът и ако има капак е отгоре. Може да е затрупан и да трябва копане. Вземи си кирка за копане и повдигане на капака.
Нед Авг 14, 2022 11:16 pm
gogyto
Andro написа:
На снимката се виждат бетон и гола арматура. Чучурът е на равна повърхност, която може също да е бетон. Това ме кара да мисля, че това е каптажът и ако има капак е отгоре. Може да е затрупан и да трябва копане. Вземи си кирка за копане и повдигане на капака.
Бях малък когато съседи го правеха, нямам спомен за шахта, ама ще видим все пак.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети