ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Уважавате ли мотористите
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Уважавате ли мотористите
Автор Съобщение
p.djartov

Местожителство: Габрово

Мнение Уважавате ли мотористите Отговорете с цитат
Уважаеми колеги аз съм представител на една група която,за съжаление напоследък е, доста мразена и ненавиждана от повечето пешеходни туристи.Този ни имидж за съжаление е доста верен и много бих желал да се опитам да го променя с ова си включване в този форум.Сигурен съм че,имаме какво да си кажем и дебатите ще са полезни за всички.
Аз лично много уважавам туристите при все че и майка ми е доста активен-такъв.
Ами това е ............ почваите с псуването,ако ви е готино!

Вто Юли 13, 2010 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Хехе, тук не се псуваме. Не че ми е приятно да ми пърпорят по планината, но всеки с хобито си. Мен лично ме дразни небрежното разминаване на моторджиите като срещнат хора по горските пътища. Повечето го правят без да намалят, често с мръсна газ, с риск да ни блъснат и т.н. Ако разминаването става внимателно - ок, ще се търпим някакси.

Преди година-две имах такава лоша среща с моторджии по черния път м. Върбите-м. Пещерата под Синаница в Пирин. Около 30 човека бяха тръгнали да обикалят из пътищата наоколо. Пада се извън границата на парка - т.е. имат право да пърпорят на воля. Ние се разминахме с тях, като горния сценарии с мръсната газ се повтори 30-на пъти. Впечатлението и емоциите след тази среща са ти ясни ...

Вто Юли 13, 2010 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Niksi

Местожителство: софия

dido написа:
Ако разминаването става внимателно - ок, ще се търпим някакси.

Както и да става разминаването, едва ли ще се търпим.

В планината хората отиват, за да избягат точно от всякакви моторни превозни средства - и заради шума, и заради миризмата, и заради отношението. Да не говорим колко вреди нанасят МПС-тата на природата и горските обитатели.
А в защитени територии дори нямат никакво място /за жалост на кой му пука/ Sad

Вто Юли 13, 2010 6:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
lubitel

Местожителство: София

Подкрепям те! Точно така е!
За съжаление, шума от повечето мотоциклети и АТВ-та е много над допустимите граници (дори имам чувството, че умишлено се търси такъв ефект) и това страшно ме дразни, особено когато са в група....
Вто Юли 13, 2010 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p.djartov

dido написа:
Ако разминаването става внимателно - ок, ще се търпим някакси.

Аз винаги съм намалял и поздравявам.Така и съветвам мите колеги.Всичко е въпрос на съзнание и самодисциплина.
Нека обаче да се сетим за страта мъдрост че"Всяко стадо си има мърша".

Вто Юли 13, 2010 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina

Много сте ми симпатични, много ви се кефя, но......Лозенската планина е абсолютно разорана. Случвало ми се е да ми изскачат направо от гората, почти връз мен. Вече взе страх да ме хваща Smile Много станахте и шума наистина е непоносим. В Плана ми разказваха местни жители, че птиците не могат да си хранят малките, стряскайки се от шума на моторите. Тук няма строго обособени места за практикуване на този спорт. Не знам по широкия свят как стоят нещата.
Сря Юли 14, 2010 1:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

p.djartov написа:
Нека обаче да се сетим за страта мъдрост че"Всяко стадо си има мърша".

Точно така. Това е истината, както и че като нещо стане прекалено е отврат, както каза Ирина. Я дай да позяпаме снимки, пусни някой мотопътепис да прочетем.

Поздрави

Сря Юли 14, 2010 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Сотиров

Мнение Мотори в планините Отговорете с цитат
Извинявайте, но пределно откровено ще заявя: не приемам мотори да се движат по туристическите пътеки! Особено когато планината е парк! Вие ще се съгласите ли жена ви да разхожда бебето ви в Южния парк и край нея да пърпорят мотоциклетисти? Защо тогава трябва аз да приема мотористи в Природен парк Витоша, в Национален парк Рила, в Национален парк Централен Балкан и прочее? Въпросът съвсем не се свежда само до "мръсната газ", с която някой нахалник ще ви налети. Погледнете в какво са превърнати туристическите пътеки! Разорани, с коловози... Права е Ирина - нали и аз ходя често с децата из Лозенската планина. Представете си ужаса на двегодишно дете, когато отгоре му връхлита мотор! Да не говорим за техническите изроди, наречени АТВ ("бъгита"). Тях пък ги карат само морални изроди! Но понеже Витоша има директор само за заплатата, това безобразие се допуска абсолютно ненаказано! Има съвсем ясен регламент, има пътни знаци, защо трябва да ги обсъждаме? Аз защо не мога да се движа по средата на Цариградско шосе, само защото съм по-слаб ли? Не се движа, защото то е за коли. За пешеходеца има тротоар. Откъде накъде ще се съглася колите да се движат по тротоарите? Съшото е и в планините. Бих се съгласил, макар че би било огромно безобразие, но ще е някакъв компромис, ако се пригодят някои пътеки специално за мотори, други за велосипеди и по тях не се допускат туристи. Но всички накуп е направо недопустимо!
Сря Юли 14, 2010 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi

Местожителство: Варна

Специален отговор за p.djartov.
Ми аз карам мотор. Но ако ще се друскам по нещо интересно, не усещам нужда да е на голяма надморска височина или всред чиста природа или групи пешеходци.
Ползвам натрупания известен опит. Знам как може да се уреди лесно моторист да се почувства зле Twisted Evil
Не пропускам възможност за "отрезвяване"
Сря Юли 14, 2010 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Не, не ги уважавам. Толкова.

Сря Юли 14, 2010 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ferdi_mruvkata

mislesht написа:
Не, не ги уважавам. Толкова.

и аз не ги уважавам! толкова Smile шумят, цапат ми въздуха минават ми отдясно по-кръстовищата. Орат планинските пътеки.
Сря Юли 14, 2010 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Друм

Аз също няма как да приема разораването на тревната покривка по повечето пътеки, както и вдигането на невъобразим шум, който разцепва планинската тишина и ми бърка (буквално) в мозъка. Не веднъж са ме засичали по планинските пътеки банда мотористи или бъгита. Много неприятно! Представям си един ден като имам деца как ще бъдем пресрещани от такива моторизирани банди. Определено няма да го позволя! Ще се наложи да се определят специални маршрути за вас(мотористите), които да са далеч от туристическите пътеки, далеч от местата, където хората отиват да почерпят глътка тишина, глътка здраве! Това на първо място са националните и природни паркове.
Сря Юли 14, 2010 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
p.djartov

A уважавате ли туристите който, си изпразват раниците пълни с найлонови пликове и пластмасови шишета?
Уверявам ви че има доста такива.
От нас има доста способни който биха могли да помогнат в критични ситуации из балкана.Не забравяйте че един моторист би пристигнал на място отдалечено за много по бързо време от всички останали.Имам впредвид някакви спасителни операции.
Дано да не се стига до там естественно!
Аз лично съм угасял огън в планината,и съм сигурен че щеше да стане пожар и то голям.
Абе не е толкова черен дявола.

Сря Юли 14, 2010 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Да има и туристи, които хвърлят боклук..... но уж мнозинството и особенно тия тук не сме такива.... докато при вас е обратното мнозинството вредите.....
Сотиров по-горе го е обяснил доста добре, но май не обърна внимание.... Забранено е! нямате работа по туристическите пътеки има достатъчно горски пътища в БГ които можете да използвате и ако действително търсиш консенсус ограничи се ти из горските пътища и агитирай хората покрай теб..... аз, а предполагам и други някакси ще го преживеем.... но не по пътеките..... и по възможност извън парковете (да не говорим за резерватите където и влизането пеша е ограичено според закона), както ние можем да ходим пеша така и вие можете в парковете и резерватите но пеша!!!

поздрави

Последната промяна е направена от ggattov на Чет Юли 15, 2010 9:04 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 15, 2010 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ferdi_mruvkata

Smile

обясни ми моля те, къде точно е кефа от това да пароприш с мотор в планината. какво ти доставя изживяването. абе изобщо сподели.
Чет Юли 15, 2010 12:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 1 от 8

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.