ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Няколко Мальовишки въпроса
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Няколко Мальовишки въпроса
Автор Съобщение
didkopitko

Мнение Няколко Мальовишки въпроса Отговорете с цитат
Здравейте,

пак аз с няколко въпроса, с начални точки ЦПШ:

1) През лятото на 2018 г. аз, носейки детето на ергономична раница, и съпругата ми, се качихме по Овчарския улей до Мальовишките езера. Качването добре, но на слизане, по същия маршрут, брах голям страх с детето на мен. Тогава още бях и с неподходящи обувки, което може би допринесе. Идеята ми сега е да се качим на вр. Ушите. Може ли да съпоставите маршрутите през Овчарския улей и по Заешката пътека като трудност, предвид, че детето вече е на самоход. Дали е изпълнимо? По кой е по-добре да се качим и по кой да слезем? Нямам опит със Заешката.

2) Кой връх е постижим за нас и препоръчвате /без технически трудни участъци/ от заслон Орловец (БАК)? Обмислям комбинация Ловница + Орловец и обратно към БАК, като първо опипване на района.

3) Ако случайно се навием да правим кръг ЦПШ - БАК - Ловница - Купените - Страшното езеро - ЦПШ, кое слизане препоръчвате към езерото, и въобще всякакви коментари са ми добре дошли. Или пък да е наобратно кръга?

ПП: освен на Мальовишките езера, в района сме ходили на Еленин връх и връх Мальовица (по класическия маршрут), както и на кръгов ЦПШ - Йончево - Страшното - хижа Мальовица - ЦПШ. Ако имате други интересни еднодневни идеи, съм отворен за предложения.
Благодаря!
Сря Авг 03, 2022 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение Re: Няколко Мальовишки въпроса Отговорете с цитат
didkopitko написа:

1.... Идеята ми сега е да се качим на вр. Ушите. Може ли да съпоставите маршрутите през Овчарския улей и по Заешката пътека като трудност, предвид, че детето вече е на самоход. Дали е изпълнимо? По кой е по-добре да се качим и по кой да слезем? Нямам опит със Заешката.

На мен лично Заешката ми е доста неприятна, ако трябва да ги съпоставям с Овчарския улей - ами по заешката съм минал един единствен път и няма да повторя, а през улея редовно ходя.
Сега за Ушите. Има още един начин. Отиваш на Втора тераса, почти до мястото, където е камъкът с многото паметни плочи. От там завиваш надясно, западно и после северозападно - търсиш пътека с пирамидки, тя върви под скалите и на места е изсечена в тях, траверсира склоновете на Малка Мальовица. Излиза право на най-долното Мальовишко езеро. С тежка раница винаги съм слизал от там, защото е с най-малък наклон от всички, а не е популярна може би само защото когато е снежно сече лавинарник. ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА ПЪТЕКА за излизане на Мальово поле.
Ако обаче ти се пердаши дълго и мъчително по морени, вариант за Ушите име и през Урдина долина, откъдето излизаш южно под стената на Ушите, и след заобиколката на стената пак можеш да излезеш на върха. Последен вариант е да идеш по стандартната пътека на Еленино езеро. От там отиваш на паметника на 11-те, прехвърляш седлото с Орлето и се спускаш в улея под стената на Мальовица. Точно след стената камъните свършват и започва трева, по която лесно ще стигнеш Ушите. След това можеш да слезеш по описаната по-горе пътека по северните склонове на Малка Мальовица.

didkopitko написа:

2) Кой връх е постижим за нас и препоръчвате /без технически трудни участъци/ от заслон Орловец (БАК)? Обмислям комбинация Ловница + Орловец и обратно към БАК, като първо опипване на района.

Ловница + Орловец, но и Камилата откъм седлото й с Ловница става. По гребена на Двуглав можеш да идеш до мястото, където става малко страшно, но и там е достатъчно панорамно. Под Халката можеш стигна до Горна Дяволска игла.
На всички от тез места, ако съм с дете ще го водя вързано или най малко държано здраво за ръката. С едно залитане или подхлъзване цялата идилия бързо ще свърши, дори и на привидно изглеждащите лесни Ловница и Орловец.
didkopitko написа:

3) Ако случайно се навием да правим кръг ЦПШ - БАК - Ловница - Купените - Страшното езеро - ЦПШ, кое слизане препоръчвате към езерото, и въобще всякакви коментари са ми добре дошли. Или пък да е наобратно кръга?

Скоро се писа по тая тема. Виж и по-стари теми, има подробни описания.
Сря Авг 03, 2022 12:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko

vladofff написа:

На мен лично Заешката ми е доста неприятна, ако трябва да ги съпоставям с Овчарския улей - ами по заешката съм минал един единствен път и няма да повторя, а през улея редовно ходя.
Сега за Ушите. Има още един начин. Отиваш на Втора тераса, почти до мястото, където е камъкът с многото паметни плочи. От там завиваш надясно, западно и после северозападно - търсиш пътека с пирамидки, тя върви под скалите и на места е изсечена в тях, траверсира склоновете на Малка Мальовица. Излиза право на най-долното Мальовишко езеро. С тежка раница винаги съм слизал от там, защото е с най-малък наклон от всички, а не е популярна може би само защото когато е снежно сече лавинарник. ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА ПЪТЕКА за излизане на Мальово поле.
Ако обаче ти се пердаши дълго и мъчително по морени, вариант за Ушите име и през Урдина долина, откъдето излизаш южно под стената на Ушите, и след заобиколката на стената пак можеш да излезеш на върха. Последен вариант е да идеш по стандартната пътека на Еленино езеро. От там отиваш на паметника на 11-те, прехвърляш седлото с Орлето и се спускаш в улея под стената на Мальовица. Точно след стената камъните свършват и започва трева, по която лесно ще стигнеш Ушите. След това можеш да слезеш по описаната по-горе пътека по северните склонове на Малка Мальовица.

Не я знаех тази пътека от Втора тераса, а щом казваш, че е най-добрата опция, ще вземем да я потърсим. Жалко, че я няма на картата. Лесно ли се следи?
А ако не досаждам, Заешката с какво е неприятна за теб? Ако е клек или нещо друго, го предпочитаме пред стръмно и суркаво.

ПП: Видях, че си допълнил.
През Урдина не ми се ходи специално за Ушите. А последния вариант, посочен от теб, това с точките ли е: https://map.bgmountains.org/#map=17/2601034.08/5187330.85/0
Сря Авг 03, 2022 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

didkopitko написа:

Не я знаех тази пътека от Втора тераса, а щом казваш, че е най-добрата опция, ще вземем да я потърсим. Жалко, че я няма на картата. Лесно ли се следи?
А ако не досаждам, Заешката с какво е неприятна за теб? Ако е клек или нещо друго, го предпочитаме пред стръмно и суркаво.

ПП: Видях, че си допълнил.
През Урдина не ми се ходи специално за Ушите. А последния вариант, посочен от теб, това с точките ли е: https://map.bgmountains.org/#map=17/2601034.08/5187330.85/0

Да, този е вариантът. Заешката ми се вижда стръмна и необяснимо неприятна, не мога да кажа конкретно защо, вероятно по субективни усещания.
Всъщност не разбирам защо толкова се вманиачавате да търсите и да ходите точно по пътеки и все питате за такива, пък и дали ги имало на картата?.. Дори и да няма пътека на картата, като идеш на място и видиш, че може да се мине, защо да не минеш. Особено ако няма стража, която да гони ходещите извън пътеките...
Сря Авг 03, 2022 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Владо ме е изпреварил, затова моето е само потвърждение. Наскоро писах, че Заешката пътека е не само неприятна, но и опасна. Достатъчно е да погледнете надвиснали над главите ви скали, много от които вече са се отронили. Овчарският улей е най-добър, защото освен всичко друго е покрай рекичка. Е, когато съм минавал оттам с невръстни деца, съм ги държал за ръка. Бих препоръчал слизането да е към Втора тераса. Хващат се пирамидките от средното Мальовишко езеро. Само на едно място има пропаст до пътеката. която там е тясна. Трябва обаче да се следи маркировката, защото на много места инициативни туристи са правили свои пирамидки и се получават излишни зигзази. Голямо подскачане по морените пада и с малко дете трябва да се внимава. Чудесна разходка е до Ловница, минава се през езерца.
Сря Авг 03, 2022 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko

Местожителство: софия

Мнение Любимо... Отговорете с цитат
...кръгче в района ми е качването по Овчарския улей и слизане по долината на Мала Урдина. Със всякакъв вид деца сме го преминавали. По моему, в долината с изворите на реката, се е зародил животът на Земята. Много ми въздейства обстановката.
Ше се чевермира в района!
Чет Авг 04, 2022 11:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko

Да попитам и за връх Прекорец (Попова капа, 2704 м.н.в.), като че ли е пренебрегван нещо, няма много инфо. Става дума за отделно ходене, не в съчетание с Купените.
Откъде е по-удачно да се качи?
От Страшното езеро, тръгвайки на изток по червена и жълта марка и после по коловете, отделящи се на ЮИ от маркираната пътека, без пътека на картата:
https://map.bgmountains.org/#map=17/2605606.64/5187911.69/0
или откъм Поповокапски превал, по точките на картата, минаващи покрай по-малкото изобразени колове, право на Юг с лек ЮЗ?
https://map.bgmountains.org/#map=18/2605760.85/5187903.28/0

Струва ли си това изкачване? Видно е, че се ходи по камъни, но колко е гадно?
Чет Авг 04, 2022 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko

И още нещо. Тъй като не гоним постижения, а искаме да се насладим на гледки, кое е за предпочитане, след като стигнем на заслон БАК - вр. Орловец, вр. Камилата, или вр. Ловница? По трудност как могат да се подредят, предполагам Камилата е най-лесна? Дали да направим Камилата + Ловница, или Камилата + Орловец, или Ловница + Орловец?
При Орловец има ли нещо страшно в изкачването, гледах едни клипове в youtube, но са правени с gopro камера и ми се струва силно преувеличено, но леко се притесних.
Извинявам се, но ми пръв опит с точно тези върхове.
Чет Авг 04, 2022 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Мнение Водиш дете! Отговорете с цитат
Нямаш работа по Орловец!
Качете се през з. Страшното езеро, през Купените и Ловница и слизайте през/покрай Камилата към хижата. Слизането е малко стръмно, ама ще ходиш пред детето.
Чет Авг 04, 2022 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb

Местожителство: София, Габрово

Ако детето е на 5-6 години, то в този район най-добре да ходите само по маркираните летни пътеки. Може би връх Попова капа (2704 м) от към превала (втори вариант предложен от теб) също е подходящ. До колкото се сещам не беше стръмно, а и камъните бяха по-плоски и малки. Докато тези при заслон БАК са си доста големи. Върховете между Попова капа и Мальовица не мисля, че са подходящо за малки деца, а и за психиката и нервите на техните родители. Аз примерно бих препоръчал за хора с деца (и то ако децата могат да ходят поне 6-8 часа в планината без да мрънкат) това: ЦПШ - Йончево езеро - Страшно езеро - х. Мальовица - ЦПШ или по-дългото ЦПШ - Йончево езеро - Поповокапски превал (с или без вр. Попова капа) - Страшно езеро - х. Мальовица - ЦПШ. До колкото се сещам между Страшно езеро и Поповокапския превал лятната пътека минаваше през един малко стръмен участък (имаше стоманено въже преди, сега не знам не съм ходил скоро), където също с деца е добре да се внимава.
Чет Авг 04, 2022 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko

Благодаря, вероятно ще пробваме Ловница и Камилата в такъв случай. Орловец - по-натам, няма да избяга.
А Попова капа ли е, Прекорец ли е, откъде е най-удобно изкачването му?

ПП: Кръгчето ЦПШ - Йончево езеро - Страшно езеро - х. Мальовица - ЦПШ сме го правили вече с детето, хубаво е.
Чет Авг 04, 2022 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Мнение После тези Отговорете с цитат
Тръгнете вдясно от Страшното направо към билото на Купените, през Ловница и Камилата. Да не дойде зор с Калимявката и Презкурецо.
Чет Авг 04, 2022 4:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

didkopitko написа:
А Попова капа ли е, Прекорец ли е, откъде е най-удобно изкачването му?

Нашият любим подход към кота 2704 е изкачване без пътека, но и без особени трудности, по северозападния ѝ склон откъм Страшното езеро, горе-долу където минава зимната колова маркировка (или каквото е оцеляло от нея):

https://kade.si/#map=17/2605667.18/5187888.57/0

След това спускане на СИ към превала на главното било.

Между другото, ако не сте минавали по зелената маркировка към Йончевото езеро, да знаете че там също е хубаво и относително по-лесно отколкото по синята между Йончево и Страшното.

Снимките са от 16-ти септември 2007 г.

Чет Авг 04, 2022 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko

Мнение Личи си! Отговорете с цитат
vedrin написа:
Снимките са от 16-ти септември 2007 г.

То `щото езерата бая по-чисти изглеждат, не за друго. Very Happy
Чет Авг 04, 2022 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Абе какви са тези снимки от 2007-ма оттогва вече има няма 20-30 години Smile) Дайте нещо по отскоро. По това време още айфоня беше известен само на Стив Джобс Smile
Чет Авг 04, 2022 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.