Мисля, че превенцията на това да имаш нужда от нещо, което може да се окаже важно и спешно, е точно смисълът да имаш заслон, с някакъв базисен инвентар в него.
Алкохолът го споменах за съвсем друга цел, но може би зависи от преминаващите - ще бъде заменен с чист спирт, в крайна сметка при нужда от загряване и глътка спирт ще свърши работа.
Бивачното фолио ще го добавя, както и зарядните за телефон с манивела, въпреки че смятам, че ще изчезнат веднага.
Нямам претенциите, че начинанието, не е наивно.
Пон Авг 01, 2022 8:07 pm
tmiglenchev
dido написа:
За кои заслони иде реч, изброй ги моля те.
Важно е според мен да предвидиш одеяла, 2 или 4 броя за закъсали пренощуващи. Одеялата е добре да са овързани в пакет (в торби ще мухлясат) и окачени на греда, за да не свиват мишките вътре гнездо.
Двата за който съм уверен, че ще ги оборудвам са кантон Крайна и заслон Ибър 1900. Другите два, за които ще направя каквото мога са Кубадинка и като най-оборудван поставям на последно място - Помочена поляна.
Пон Авг 01, 2022 8:09 pm
wanderer_142
Торбички за боклук, някой комплект пластмасови чиния, чаша, вилица, ако има водоизточник наблизо - тубичка за вода ...
Пон Авг 01, 2022 8:20 pm
kaloyanv
Аз съм съгласен с Владо (vladoff) напълно прав е. То ще идват всякакви "радетели" за благотворителност, но това което той казва, макар и да звучи хейтърско трябва да се чуе и обмисли много внимателно. Аз също имам десетки примери за това кой отива в заслоните.
И да ви кажа отиват хора за нощувка там, видях ги и зиме и лете, а не защото им се е наложило.
Та, ако ще се оставя нещо в заслон, наистина стига да има 2-3 стелки и няколко одеала, дотам ... Храни води, не са необходими.
Последната промяна е направена от kaloyanv на Пон Авг 01, 2022 9:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 01, 2022 9:05 pm
Митак
Няма да казвам къде за да не предизвиквам нездрав интерес, но на един заслон заварихме три вида вино (червено, бяло и розе). Опитахме ги от уважение и се оказаха домашни, от най-превъзходна степен.
В замяна оставихме от нашето - купешко, но трайно. Имам основателни причини да смятам че добрите хора, дето са ги оставили, пишат в този форум. Благодаря им от сърце!
На друго място имаше две шишета ракия и буркан люти чушлета. Ракийка си имахме достатъчно, но лютите чушлета бяха прекрасно допълнение към скромния ни планински обяд. Да е жив и здрав, който ги е оставил!
Аз бих оставил и оставям понякога:
свещ, запалка, бутилка газ, аспирин, аналгин, някоя консерва с по-голяма трайност.
Пон Авг 01, 2022 9:11 pm
pmm
Похвално за ентусиазма и благородната цел! На доста заслони съм нощувал и винаги съм допринасял с нещо за инвентара в тях.
В предишните отговори общо взето е казано каквото има да се каже по темата, колкото и песимистично да звучат повечето. Просто такава е реалността.
Последно се бяхме захванали да освежим малко заслон Кобилино бранище. Месец след нашата дейност отидохме да видим, какво е положението.
- Част от одеялата откраднати, най-вероятно от овчарите, които имат колиба на близо
- Всички дърва изгорени. Хората така и не разбраха, че печката и дървата имат цел различна от това да създадат идилия докато си пият ракията...
- Всички свещи изгорени, с изключение на една, която беше оставена горяща....в дървения заслон
Мисля, че никой тук няма за цел да те разубеди, но не очаквай дълготраен ефект от труда ти.
... съм уверен, че ще ги оборудвам са кантон Крайна и заслон Ибър 1900. Другите два, за които ще направя каквото мога са Кубадинка и като най-оборудван поставям на последно място - Помочена поляна.
Свържи се с ей тоя субект:
https://rescueservicebg.com/krasimir-stoyanov/
С него се засичахме по едно време и ходихме заедно да маркираме пътеките под заслон Крайна. Беше ми казал, че също като теб иска да оборудва Заслон Крайна, а и Помочена поляна. Разполага и с транспорт, така че ако се стиковате, може много бързо да свършите огромна по обем работа.
Заслон Крайна /да не се бъркам, но това е последната постройка на пътя през Помочена поляна/ в момента еедна празна сграда. Мисля че покривът й е тръгнал да се събаря. Иначе е суха и добра постройка. Противник съм на оставянето на храни и пиене, но също бих помогнал колкото мога там да се изгради конструкция с нарове, някой тюфлек и малко одеяла. Краси ми каза, че тази постройка се водела на НЕК и по тази причина туристически организации нямат правовощия да правят каквото и да било официално там. Няма и вода в този район.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети