При слизане, по правило обувките трябва да се позатегнат.
На някои хора палецът им стърчи повечко от другите пръсти, на други - обратно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Окт 23, 2020 10:47 am
RandomUser
Благодаря за мненията и съветите!
@vedrin: За Руен тръгването беше от хотел Трите Буки, има една чешма някъде между хотела и хижа Осогово, въпреки, че има път и от хижата. От изброените причини най-вероятно е това: не си стегнах достатъчно обувките, а чорапите са ежедневни. Честно казано, въобще не знаех, че има специални планинарски.
@аngel: Тези обувки са номер 43+1/3, цивилните ми обувки са 43 номер. Купих ги от интернет, така че не съм ги изпробвал предварително. Спомням си, че когато ги получих и ги сложих, ми се сториха по-тесни от обикновените дотолкова, че се зачудих дали да не ги върна. След известно разработване паснаха перфектно, но това явно не е ... перфектно. Трябва да има свободно място отпред.
@mislesht: Да, това звучи като съвсем просто правило. Водачите на групите, в които съм бил, не дават чак толкова подробни и задълбочени съвети.
Пет Окт 23, 2020 5:31 pm
rumen radev
RandomUser написа:
Имам въпрос за моите обувки... Salomon Evasion 2 Gtx
Ходя и с такива (без горатекс, но това няма значение). Спрямо нормалната ми номерация, при този модел съм ги взел наистина малко по-свободни, но само с 1/3. Отново за конкретния модел - малко по-широк е в предната част и при нестегнати връзки ходилото лесно се мести напред. Но пристягането е добре да се започне от предната част, а не просто в яката на обувката. Ограничи движението на ходилото, това е. Ако все пак са ти малки, забрави за тях. Преминавам спокойно по-дълги дневни преходи от Руенския и нямам проблем с тези обувки, но са ми съразмерни. Мисля, че в магазина на Симеоновско имат намаление в момента, като вариантът без горатекс (едва ли ти е нужна мембрана - вероятно е да не ми повярваш, обаче) е към 90лв. С това не препоръчвам нито Соломон, нито конкретния модел - просто отбелязвам, че е достъпен Е, подметката е с лошо сцепление към мокър камъняк, ама нейсе...
Неприятна е случката с нокътя, едва ли това ще те успокои, но и на мен ми се е случвало, може и повече от веднъж, не помня.
Не ти препоръчвам уплътняване с дебели чорапи. Обратно, ползвам и лете, и зиме само еднослойни тънки чорапи - за преходи, изкачвания (и слизания, впрочем), скиорстване и т.н., но с подходящи обувки. Е, също харесвам и ползвам Mund и мога да ги препоръчам
Пожелавам ти бързо възстановяване и приятни скитания!
Вто Окт 27, 2020 11:32 pm
Twoo
Аз последните няколко години ходя с чорапи от Лидл, още е здрав първия чифт. Жена ми също, но като не е носила туристическите обувки дълго време и стават мазоли отзад покрай петата и ахилеса. Това лято си взехме мериносови чорапи Brasher от някакво магазинче в Елена по 3.60лв. Не знам истински ли са или не, но като ходихме до Карлък бяхме с тях и първо краката ми бяха сухи (това е голяма рядкост при мен, дори във вкъщи на дивана), второ жена ми нямаше никакви признаци на мазоли, пришки и подобни. Та явно чорапите имат значение. Аз дори и градските обувки си ги взимам половин един номер отгоре. Много по-удобно ми е да имам свобода на пръстите доколкото е възможно с моите гигантски крака.
Сря Окт 28, 2020 11:52 am
vladofff
Twoo написа:
... с моите гигантски крака...
Ето къде се криел Йети. А го търсят с години из Хималаите.
Сря Окт 28, 2020 12:29 pm
Twoo
Ами обикновено нося 46-7. От Декатлон намалиха размерите и вече при тях нищо под 48 не ми става. Вече цял месец се оглеждам за дънки и анцунг, че се оказа че съм останал без такива... И не мога да намеря мъжки модели всичките ми стоят като клинове. Жена ми се скъса да се хили по пробните...
Читава ли е марката? Отговарят ли си на номера? Ще ги поръчвам онлайн.
Благодаря!
Чет Дек 17, 2020 12:11 pm
NuclearWinter
Аз имам подобни ниски Merrell-ки, от обувки.бг. Ходил съм с тях из Странджа миналата година. Купих ги точно за този 5-дневен преход. През студените месеци, когато е сухо, ги ползвам за градски обувки.
Страхотни обувки се оказаха! От личен опит - не стават за бягане по асфалт, но за Странджанските черни пътища и пътеките около Черно море се оказаха чудесни!
_________________ Който го е страх от гората да не ходи при мечките!
ДА! На АЕЦ Белене.
Пет Дек 18, 2020 5:17 pm
autopilot
Здравейте, дайте идеи за три-сезонни обувки, които да държат на пиринските остри камъни поне 3г., височина като боти с борд, бюджет 250 - 350лв. Не робувам на марки, така, че може и по-нестандартно предложения, стига да са тествани, че са удобни и здрави.
Пон Юли 25, 2022 11:13 am
didkopitko
Моля, дайте идея по моите чуденки. Зимата правим малко преходи по сняг, 3-4 пъти да излезем, при хубаво и стабилно време, да се накефим. От сорта на Исполин, Черни връх, Васильов и подобни, защото засега нямаме зимни обувки и котки. Има ли и други, които като нас търкалят трисезонките лекинко по сняг? Друг фактор е, че ходим с детето, пък за него да купувам през година-две специални зимни чепици, ако изобщо се намират в малки номера? А и детето с котки ми се вижда опасничко. Как ходите, ако има такива като мен, които сравнително рядко излизат зимата във високото?
И за да не съм безполезен консуматор в темата:
@autopilot, аз съм доволен баш за камъните от Salomon X Ultra 3 GTX, само че ползвам ниските, вече няколко години, от пролет до късна есен. Много добро сцепление има подметката според мен, а усещането е за маратонка. Само на мокър гладък камък не държи толкова, ама то кое ли държи... Актуалния модел мисля е 4, но там сякаш са понаблегнали на пластмасови детайли, които не знам дали ще удържат.
В момента в Декатлон има на промоция бюджетно решение за зимата, едни черни чепици на цена 99.90 лв. Бая народ срещам с такива по планината, а не пречи да се носят и в града. Даже съм в чуденка дали да не взема и аз едни🤔 като втори чифт.
Вто Дек 13, 2022 7:42 pm
vladofff
didkopitko написа:
... аз съм доволен баш за камъните от Salomon X Ultra 3 GTX, само че ползвам ниските, вече няколко години, от пролет до късна есен. Много добро сцепление има подметката според мен, а усещането е за маратонка. Само на мокър гладък камък не държи толкова, ама то кое ли държи... .
Абе хора, вие добре ли сте? И аз имам Salomon X Ultra 3 Mid GTX. Но го имам само защото почти ми го подариха за 50 лв и май ще го подаря пак на някой... Това ми е четвърти поред Саломон, четвърти по ред боклук... Подметката се хлъзга дори по сухи камъни.
Ако искаш да сравниш какво значи добро сцепление, сравни с някоя обувка с подметка от термокаучук /лесно се разпознават - стоят едни оранжевокафяви и много меки, едно време сивозелените благоевградски дахщайни се правеха с такава подметка/, и пак си виж твърдението по-горе.
Сря Дек 14, 2022 11:28 am
EXIIIT
Съгласен с Владо....
И аз нося Соломон лятото, пързалят се яко, това не им харесвам иначе за лятото са си ок като маратонки са.
Сря Дек 14, 2022 12:01 pm
dim33
Щях да ходя в планината за първи път. Отидох в първия магазин и си взех първото, което видях, а именно Adidas Terrex Agravic TR GTX. Имам 15-20 прехода с тях включително и няколко по 10-12 часа. Доволен съм. Струва ми се здрава подметката и също така не се хлъзга. Като минус мога да отбележа, че ми идва малко твърда и тежка самата обувка. Сега искам да пробвам и други обувки и започнах да проучвам. Ще ги използвам само лятото за бързо вървене из планините(без бягане). Да се разбира както в Стара планина на по лек терен, така и на Пирин по каменистите върхове. Искам да са по-леки, но по възможност издръжливи и да не се хлъзгат. Започнах да се заглеждам по скоро в модели, които се рекламират за планинско бягане, но имам чувството, че ще са по-подходящи:
- Scarpa Golden Gate Kima RT
- Scarpa Spin Ultra
- Salomon Speedcross 5
- Hoka Speedgoat 5
Дали подобни модели са подходящи за мен и дали изобщо се ориентирам правилно ако може да дадете мнение ще съм благодарен.
Чет Дек 29, 2022 4:45 pm
vladofff
dim33 написа:
... Adidas Terrex Agravic TR GTX. ...
Тъкмо щях да допълвам темата за подметки с най-добро сцепление и си ме преварил.
И така, имаше едно време една американска фирма за еспадрили, едни от най-добрите еспадрили провеше... Пет-десет и казваха. Закъса, купиха я ... Адидас. Определено не за да продължат с еспадрилите. От тогава еспадрили май вече не се правят с надпис пет-десет. А я купиха не заради еспадрилите, а заради една специална тяхна разработка на подметки - пишеше на тях Стелт. Освен еспадрилите, които и до сега си нося, имах и такива маратонки. От много носене се скапваше всичко над стелт-подметката, която стоеше така, сякаш нищо и няма и никога не е носена. Сега гледам, че на терекса слагат точно нея. Уникална подметка, на мокро се държи както на сухо и зацепва изключително. Като изключим какъв боклук се монтира върху стелта понастоящем /то и преди маратонките на пет-десет си бяха боклук/, който има такава стелка с основание може да се похвали, че носи една от най-добре зацепващите, предлагани понастоящем на пазаря...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети