Благодаря, pux!
През 70-те години се говореше, че в Рила пускат румънски мечки.
По-късно, през 80-те години и в Балкана между Карлово и Сливен са пуснати стотина карпатски мечки, направили много
покости из планината.
Казват, че тогава са докарвали румънските мечки с цел развитие на ловния ни туризъм и заради негласно съревнование
между Тодор Живков и Николае Чеушеску, кой ще отстреля по-голяма мечка и за да стане съперничеството им още по-интересно.
То е ясно, че човешката намеса обърква екосистемите завинаги.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Съб Юни 18, 2022 10:42 am
bobsunbobsun
Здравейте,
актуална информация за пътеката по долината на р. Марица - пътеката е напълно проходима с малко отъркване в клека тук-там. На две места се наложи газене във водата, защото още е висока и бърза.
Напълно проходима е и пътекта от седловината между вр. Мустачал и вр. Мусличал надолу към пътя. Само на едно място се наложи да свалям раницата.
Поздрави
Вто Юни 21, 2022 4:54 pm
DExplorer
Здравейте, на по-старите карти има една немаркирана пътека, кoято тръгва от подножието на Малък Полич, върви по едно ребро и стига до пътеката за Иван Вазов от Бистрица по реката, някъде преди Самоковището.
Някой знае ли тази пътека има ли я все още и в какво състояние е?
Чет Юни 23, 2022 10:21 am
Митак
Ако е същата, за която си мисля, съм минавал оттам в обратна посока - нагоре. В горния край на гората имаше останки (само зидове останали) от стара гранична застава.
Но беше преди повече от 20 години, не помня подробности. Възможно е да е зарасла вече.
Чет Юни 23, 2022 12:48 pm
didkopitko
Може ли актуална информация за:
1) пътеката от пътя Боровец - Бели искър към вр. Соколец? На картата е дадена със зелена маркировка, но има ли я наистина, проследима ли е и проходима ли е пътеката?
2) Царска Бистрица - Мусаленската пътека - разклон надясно - зелена маркировка към хижа Ястребец. Интересува ме зелената маркировка до хижата.
Последната промяна е направена от didkopitko на Съб Юли 02, 2022 11:29 am; мнението е било променяно общо 1 път
Може ли скорошна информация за пътеката от пътя Боровец - Бели искър към вр. Соколец? На картата е дадена със зелена маркировка, но има ли я наистина, проследима ли е и проходима ли е пътеката?
Началото на пътеката е малко обрасло. След около 250 m тя се влива в горски път, който също тръгва от асфалта от поляна с полуразрушена постройка. Този път стръмно се изкачва до подножието на Соколец. Край него има следи от дърводобив. През юли 2021 г. имаше и паднали дървета, които препречваха пътя тук-там, но не бяха много и трудни за преодоляване.
По-нагоре пътят е по-малко използван, но проследим:
Може ли актуална информация за:
2) Царска Бистрица - Мусаленската пътека - разклон надясно - зелена маркировка към хижа Ястребец. Интересува ме зелената маркировка до хижата.
Участъкът от пътеката през клековия пояс на места беше тесничък за големи хора и раници през юли 2021 г.
Освен това миналата година там горя няколкодневен пожар около границата между гората и клека и не знам каква е обстановката след него.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Юли 02, 2022 12:01 pm
didkopitko
vedrin написа:
didkopitko написа:
Може ли скорошна информация за пътеката от пътя Боровец - Бели искър към вр. Соколец? На картата е дадена със зелена маркировка, но има ли я наистина, проследима ли е и проходима ли е пътеката?
Началото на пътеката е малко обрасло. След около 250 m тя се влива в горски път, който също тръгва от асфалта от поляна с полуразрушена постройка. Този път стръмно се изкачва до подножието на Соколец. Край него има следи от дърводобив. През юли 2021 г. имаше и паднали дървета, които препречваха пътя тук-там, но не бяха много и трудни за преодоляване.
По-нагоре пътят е по-малко използван, но проследим:
@vedrin, изключително съм ти благодарен за бързия и навременен отговор. Успяхме да се качим, като направо поехме още отначало по черния път и така избегнахме обраслия участък, за който споменаваш - не мога да дам инфо за него. След това е точно както го описваш, с положителното уточнение, че пътят е разчистен, няма паднали дървета. В долната му част, където е по-скоро прокаран заради сечищата, не е така приятно, както в горната му част, но се ходи. Наклонът е голям. Пътечката от отклонението е ясно проследима, съвсем утъпкана, поразчистих доколкото можах набързо "лопуша" /не знам как се казва онова ниско растение с големи листа/. Качихме се за 1 час и 15 минути, слязохме горе-долу пак за толкова, надолу е малко трудно за коленете. Гледката си заслужава, а и бяхме само ние. Успяхме да си слезем преди дъжда.
Черпя с 2 снимки от Соколец:
Някой (някои) е (са) подрязвал/и клека по пътеката към манастирските езера. Хубаво начинание, ама.... Както е рязано, така всичко е оставено на пътеката
Ако ходите в тази посока, имайте едно на ум!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети