та днес с jordy направихме една разходка из Пирина.
8:20 бяхме на Туричка черква и в 8:30 тръгнахме оттам. Тръгнахме по камионния път за Беговица, като на средата на пътя на едно отклонение тръгнахме на дясно. Жоро ще качи след това снимка за кое отклонение става въпрос, аз не бях наясно В един момент пътеката често се губеше поради това, че явно никой не е минавал оттам и че дивите прасета бяха изровили огромни участъци . Стигнахме до една поляна, до която повече не можахме да открием пътя и зацепихме право нагоре през гората и клека. Накрая излязохме на премката в подножието на Кельо. Починахме малко и тръгнахме към върха. След няма и 15 мин ни настигна мъгла, която идваше от юг.
След като качихме върха забулен в мъгла, седнахме да хапнем набързо, след което решихме да изчакаме 10-15 мин да видим на къде се движи мъглата и дали има шанс да се вдигне. Изчакахме и решихме, че няма смисъл. Така ни се провали плана за връщане - мислехме да се пуснем през ,,Плавилото" и оттам през гората да излезем обратно на Туричка. Заради мъглата обаче решихме да не рискуваме и затова тръгнехме към хижа Беговица през ,,Солището". Докато се движихме във високото мъглата така и не се разсея.
Последва пускане от Солището към хижата. В долната част пътеката е разкопана, за да се пусне тръбопровод до хижата, след което естествено е оставена така Така или иначе, стигнахме до Беговица, ударихме по 1 бира и тръгнахме обратно по пътя до Туричка. Тогава ни поваля и малко дъжд, но поне не беше дълго.
В крайна сметка, много добра разходка Обща денивелация - 1820 м. Ето и малко снимки:
Поглед към връх Елен (в средата)
Поляната на която изгубихме пътеката и отцепихме право нагоре:
На тоя рид не му запомних името - южно от Кельо
Мъглата започва да обгръща Кельо
Мозговишки чукар и Беговишки рид пред него
Спано поле, Спанополски чукар и Башлийски чукар
Башлийски и Мозговишки чукар
Това май е долната кота на Кельо
Най-големия турист от тримата
Още мъгла се задава от юг на връх Елен
Още 1 поглед към Башлийски чукар
jordy под Кельо
единственото нещо, което успях да снимам от върха - долината източно от него, ,,Кельова мандра", ако съм запомнил правилно
Вельо, на Кельо
Жоро на Кельо
и последно - хижа Беговица от малко под Солището
Съб Юли 10, 2010 10:08 pm
dido
Ехе браво за ходенето, и залко, че не сте намерили пътека от Разкола към Котарите.
Трябва да разходим към Стефанов връх и нататък, че е интересен района ...
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Юли 11, 2010 9:55 pm
jordy
С Вельо до Кельо през Котарите,мъглата и клека.
Ами аз няма кой знае,какво съществено да добавя,Вельо го е описал доста добре и подробно.
Много ме беше яд,че не можахме да си направим снимките от върха,заради мъглата,а определено има какво да се снима оттам,но и това го има в пешеходния туризъм.Може би щяхме да се разходим до Стефанов връх,
ако беше ясно ,но ......вече 2 или 3 пъти ми бяга тоя връх.Само да уточня,че качихме върха през рида Котарите от към южния му склон.Снимките ми се преповтарят с тези на Вельо,неговите са по хубави,моите
не струват,но ето все пак линк към тях.
Ехе браво за ходенето, и залко, че не сте намерили пътека от Разкола към Котарите.
Трябва да разходим към Стефанов връх и нататък, че е интересен района ...
Дидо,директна пътека от Разколите(горен и долен) към Котарите няма ,едната е от Плавилото,а
другата е от пътя Туричка черква-Беговица едно дясно отклонение(по нея минахме),аз изгубих пътеката
горе високото по южния склон на рида малко преди премката между Котарите и Кельо и издрапахме около
стотина метра през клека.За това отклонение става въпрос в дясно,а в дъното при табелата излиза
пряката пътека от Туричка черква,няма начин да не си минавал по нея,знеш я.....
Пон Юли 12, 2010 9:57 am
Velio
вчера се качихме пак до Кельо, та ето няколко снимки
качването го направихме директно по Плавилото до Котарите и от там до върха. На спускане искахме да се пуснем по северната страна на Котарите, но имаше много размекнати преспи и затова се пуснахме по западния ръб на Котарите директно през гората.
Нед Май 15, 2011 11:05 am
Gamina
Снимката с клека е жестока, най-накрая нещо полезно от тая гадост
А Ари е абсолютен пич
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети