|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
аngel
|
|
|
|
 |
 |
По-скоро въпросът ми е дали x raise 2 са близки до х ultra 3/4 като стабилност, подръжка, сцепление на мокро/сухо.
Ясно е че няма да издържат дълги години
Моята х ултра 3 се сцепи на 2 години, но подметките бяха свършили. На жената издържа половин година повече, но и нейните подметки са на финала.
Какво друго бихте препоръчали в класа - лека дамска обувка тип бота с мембрана? |
А защо ще сменяш проверените вече х ultra 3/4 , които всички носили ги знаят какво са като сталилност и здравина? Удобни , относително добро сцепление / но несравнимо по-лошо от старата подметка Шеврон на Саломон / , и след няколко години започват да сдават багажа - цепят се. Сега една х3 започна да ми се цепи отпред на 4-5 места изведнъж, но все пак е от 2017 година. Те ми бяха градски - сол , сняг , кал - доволен съм от тях и бих повторил. Тоест повторих ги, даже си взех 2 чифта - едни по-леки, цветни модели.
Новите модели с много пластмаса ги избягвам. Този x raise 2 как да каже нещо някой за него, като е сигурно на 2 месеца? Като му гледам отстрани как са залепени гумичките - това са си гъзарски, декоративни обувчици за 4-5 месеца, за хотели и молове. Жена ми едни такива подобни се скапаха за 100 обувания и то в паркове.
В Саломон гледах на сайта им - всичко вече нови модели - гъзарски и прекалено леки. За града и за фитнес сигурно стават.
Аз заложих на един малко странен модел - но с най-добрата подметка на Саломон - тази на Шеврон / гумите / ЕДНОПЛАСТОВАТА . Вече е спрян от производство salomon escape mid gtx, защото е неунищожим, като Голф 2 е, производителя се усети ,че като купиш, не купуваш 10 години след това и го спряха. Имам един от 15 години, подметката изтрита до дъно, нарочно го нося, да видя докога ще изкара.
А си купих на промоция новият му наследник, salomon evasion 2 mid ltr gtx от Спортбокса, беше на промоция някъде към 260 лв. , носил съм го малко все още, за да кажа нещо конкретно :
Подметката Шеврон :
Горе - прибран, кожа
Бих си позволил да дам едно съветче, въпреки че българите се мислим за най-умни и никой не може да им дава акъл : избягвай гъзариите на Саломон, ще се разочароваш. Има 3 модела освен този , удачни за планина : х ultra 3/4 , ниските ултра и всички от серията на саломон QEST - Прайм 1,3 и 4 . Избягвай всяка вариация на височина- те са од други материали, скоро едни си беше купил висок х ultra 3/4, приличат на кубинки - те са за хотелски разходки., Ето железният и страшно удобен Куест 4 на примоция в Спорт бокса :

_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Нед Май 29, 2022 12:41 pm |
|
 |
Caleb
|
|
|
В никакъв случай не се търси газария в обувката. Все пак това х райс е 200 лв и не мисля че минава за “лачена”.
Както по-горе написах търся ботичка (не висока като Куест), лека обувка, с мембрана.
Х ултра 3/4 изцяло покрива критерия и мисля че доволно си изкараха, все пак доста ходене са видели за 2,5 години дори и на пирински клек и каманяк. Моите нови х ултра 4 за сега се справят супер добре, но са само на 2 месеца и 10-тина обувания (в парк и около хотел не ги нося).
Просто не мога да намеря никъде в бг дамския вариант (и сайтовете с бърза и лесна доставка) на този модел, а единствено намерих тези x raise 2.
|
|
|
Нед Май 29, 2022 7:08 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Мисля , че показах ботичката, доста по-ниска и лека от Куест, но няма пластмасови парчетии и шевове за разлика от новите изгъзици на саломоните. Едпо парче кожа, това, че капата е също от кожа, не е по-лошо от гумена такава. Цепенето на новите модели саломон започва точно от гумените им капи. Е има един - само един шев на капата, който предполагам, ще й е слабото място. Но същото положение при предните ми такива, и след 15 години още седи:
Моите съм ги носил една година, като нови са. Има ги за 155 лв в момента https://www.sportisimo.bg/salomon/evasion-2-mid-ltr-gtx/178679/ , което е без пари за обувка с гортекс, ортолайт стелка, и кожа. Аз съм дал повече кинти, щото номера ми е труден за намиране.
Този модел знам , че е добър. За другите не знам. Който има очи, да слуша 
|
|
Нед Май 29, 2022 9:46 pm |
|
 |
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 452 Местожителство: Кюстендил |
|
|
Пет Яну 20, 2023 11:47 am |
|
 |
stealth
|
|
Пет Яну 20, 2023 1:57 pm |
|
 |
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 452 Местожителство: Кюстендил |
|
|
|
Оу, много благодаря! Сега ще я прегледам.
|
|
|
Пет Яну 20, 2023 2:17 pm |
|
 |
pavelioris
|
Летни туристически обувки |
|
Здравейте!
Бих искал да си взема туристически обувки над глезена (mid), но не от най-високите. Обувките ще се използват в българските планини през лятото. Трябва да са удобни и предназначени за 10 дневни екскурзионни (с продължителност на преходите от 3-12 часа) с раница тежаща между 10-15 кг., да имат добро ниво на удароустойчивост, да са водоустойчиви (да не ми се мокрят краката от роса и от непороен дъжд). Кракът ми е за 41-2 номер, 26.5 см дължина, но доста широк за дължината си, т.е обувки с тясна предна част не са много за предпочитане . По възможност да са максимално 1100-1200 грама и да са до максимум 350-400 лв.. Ще е супер и да ги има в България, за да мога да ги изпробвам преди да ги взема.
Досега съм ходил с quechua mh500 mid, които издържаха 3-4 години и бяха изминати над 900-1000 км. в планината и са използвани в градски условия две зими, не съм ги поддържал през годините по никакъв начин. След по-продължителни преходи над 5 часа стъпалата ми доста се натоварват, но като цяло от към цена качество бяха перфектни. Но бих искал сега да вдигна нивото на качеството и да започна да щадя повече краката си и като цяло тялото си от към натоварване, чрез по-добрия избор на обувка.
Благодаря предварително за предложенията, приятен и успешен ден!
_________________ Животът е такъв, какъвто си го направиш САМ! |
|
|
Съб Май 13, 2023 1:16 pm |
|
 |
lubitel
|
|
Съб Май 13, 2023 6:06 pm |
|
 |
tomaraya
|
|
Съб Май 13, 2023 8:46 pm |
|
 |
pavelioris
|
|
Пон Май 15, 2023 9:59 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
дали ще са стабилни с раница тежаща около 15 кг.?
|
До 15 да, но при 15,5 започват да се гънат, а на 16 направо се пукат по шевовете...
Що за въпроси задаваш, не виждаш ли, че това са обикновени маратонки, каква стабилност да има една маратонка.
Пък и то стабилността не идва от обувката, а от крака, който е в нея.
Като бях с много стабилни обувки преди три месеца, това помогна ли ми? Още си ходя в патериците и влача счупения крак...
|
|
|
Вто Май 16, 2023 11:50 am |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Таз Алпина добре изглежда, дето Любител е насочил към нея. Вярно, има леко класически вид, но тия модерни изгъзици от парчета платсмаса дето е харесал колегата стават само за пред хотелите. Всичкото маратонка стана по 300-400 лв, а обувките више. Свинемон само 2 модела останаха добри, другото е залепени цветни парцали по 350 -450 и + лефа. В Лидл същите цветнотии може и да са по-добри
|
|
Вто Май 16, 2023 7:07 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Аз вече съм резервиран към Алпина. На детето бях взел детски Alpina - не изкараха и няколко месеца, подметката се разлепи половината по време на преход, бордът отпред се накъса и взе да се разпада. Носих ги да ги шият веднъж и пак не стават. Не приличат на нищо, а не изкараха и 1 сезон и са за боклука.
Преди това кара сума ти време с един Grisport, който взех на промо за 40 лв - умаля му, но още е здрав и абсолютно свеж на вид!
Какво да ти кажа, правят се много и скъпи боклуци, затова внимавай.
Salomon X Ultra 4 е компромисен, не е на нивото на предишния модел X Ultra 3, който е класика в жанра. X Ultra 3 не се намира вече, но гледам след отзивите за 4-ката са пуснали някакви "X ULTRA PIONEER", които са досущ като 3-ката, но с обикновени връзки (което може и да е плюс). Леки и удобни като маратонка са.
Доволни сме и от ADIDAS TERREX AX3 MID GTX - подметката е много добра, зацепва хубаво. Води се производство на Continental. При AX4 обаче спестиха гумения борд отпред, с което автоматично ме загубиха като клиент.
Аз лично, за LOWA не мога да дам добър отзив. Пързаля се яко на влажно. Среден клас обувка на марката, като цяло иначе е здрава изработка.
Може да погледнеш Kayland и Bestard - нямам лично впечатление, но са добро съотношение цена-качество.
|
|
|
Сря Май 17, 2023 8:29 am |
|
 |
dim33
|
|
|
|
Според мен погледни и La Sportiva Tx Hike GTX, La Sportiva Ultra Raptor 2 Mid GTX
|
|
|
Сря Май 17, 2023 7:22 pm |
|
 |
Black
|
|
salewa |
|
Здравейте, някой с впечатление от обущата на Salewa?
|
|
|
Нед Апр 28, 2024 4:14 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|