Няколко хилядолетия назад-напред
За един ден пропътувахме във времето десет хиляди години! Дъщеря ми реши да организира една патриотична обиколка заради малките, Мила и Максим, а мен ме взе като екскурзовод и планьор на маршрута. Той съвсем не се оказа лесен: забележителностите в района на Казанлък се оказаха през няколко километра и никоя не беше за изпускане. Най-напред по пътя се отбихме до воденицата от "Под игото" и манастира, защото Мила тъкмо учеше романа. После направо отидохме в най-прочутата гробница, Казанлъшката. Макар и копие, фреските по тавана са майсторски повторения. Изобразени са цели разкази, които изкуствоведите сигурно са разчели, но аз трябва специално да ги потърся. В музея има стотици експонати от първобитните хора до световните войни. Аз снимах само най-значителния обект, златния венец. Умът ми не го побира как са реставрирани тези листенца, деликатни като крилца на пеперуди!
Следват гробници след гробници. Китов, който ги е открил, е бил велик археолог! Всичките са невероятно запазени, макар че златото от повечето е овреме ограбено. Аз обаче, понеже съм страстен ценител на сухата каменна зидария, изпаднах във възторг от геометрията на напаснатите квадри! Този изящен ключов камък ("тапата") на свода е върхът и в буквалния, и в преносния смисъл:
Профилите на камъните са начертани така, че да се избегне всякакво отмествани и встрани, и нагоре. А отдолу е вградена монолитна врата:
Този архетрав има едва загатнати чупки, но достатъчни да подхванат трапецовидния камък отгоре:
"Готическите" сводове здраво са притиснати отгоре с хоризонтални плочи. А отчупената мазилка е остатък от специален мраморен хоросан, защото в този район мрамор няма:
Тази врата не виждам по какво отстъпва от прочутата порта в Микена:
Самата погребална камера е прекалено малка, за да мога да я снимам, но въпреки това е изработена от 60-тонен монолит и влачена от нейде си! Отгоре е покрита със също огромен монолит, прецизно издялан с формата на лек трапец. Всичко, разбира се, е божествено напаснато!
Входът на едната гробница ни посреща с изящна монолитна колона, като вътре има още една, която подпира свода:
На излизане от гробницата в далечината като мираж проблясват златните куполи на храма, който след малко ще посетим, защото той вече принадлежи на новата история:
Пет Май 06, 2022 12:37 am
Сотиров
Паметници на Руско-турската война
Ето го и самия храм:
Вътре върху огромни мраморни пана са изгравирани имената на хилядите загинали руски воини и на нашите герои опълченците.
На десетина километра по серпентини стигаме до върха с паметника:
Не знам доколко България цяла успя да ни съзре от този връх висок, но гледката, която ние съзряхме, действително е внушителна! И макар камънете, дървьете и труповете мъртви вече да ги няма, стръмнините дават жива представа какви адски боеве са били! А в далечината са земите на тракийските царе...
Пет Май 06, 2022 1:24 am
Сотиров
Отново в хилядолетията
Връщаме се отново в Казанлък, за да го прекосим на път за Бузовград. От него по пътеката за около час стигаме до прочутия мегалит. Как и защо са градени тия канари, можем само да се чудим и да се катерим по тях:
През прозореца, сякаш специално направен, една последна гледка отново към земята на Севт Трети:
Е, за довиждане, при цялата ми почит към светлата памет на Александър Фол, не можах да простя кощунството на Фоловица да побие паметната плоча върху хилядолетната скала! Сякаш не можеше да я постави на два метра встрани. Уви, понякога суетата на великите също е велика.
На връщане минахме покай един странно издълбан камък. Нищо чудно да е санктуарий за извършване на обреди с животни:
Пет Май 06, 2022 1:32 am
Сотиров
И малко цветя
Наистина малко, но красиви! Прекосихме цели полянки с кукувича плюнка:
Срещнахме и ведрица. От всички прекрасни видове, някои в Червената книга, тази май беше най-скромната, но и на нея се зарадвахме. Такава една, срамежливо навела главица...
В заключение да допълня, че още гробници предстоят да бъдат отворени за посещение. Явно пак ще се ходи!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети