Един от брадясалите с години планове, да видя какво има в Сакар дере се осъществи, макар и отчасти.
Сакар дере е едно от големите дерета по южните склонове на масивът Равнец. Водите му извират високо на 1950 м.
Имах основание да се надявам, че има достатъчно вода. Друго нищо не знаех, никаква информация от никъде, също и снимки.
Първите 2,5 км от с. Левски до гората в подножието на планината изминах сред крави, кал, кал, кал и крави.
В гората се мушнах с удоволсвие и скоро чух шума на реката. Пътеката свърши до санитарно-охранителната зона.
Макар че портата беше отворена като за прием, заобиколих и подхванах дерето нагоре. Достатъчно вода и малки падчета и улеи, редуващи се нагоре.
Първият по-значим водопад се показа там, където полето се пречупва и започва да се издига планината.
Полегат водопад, завършващ дълъг улей над него:
Както обичам да казвам – загатва, но не обещава.
Заредиха се нови падчета и вече изкачвах склона придържайки се към реката.
Появи се следващият по-значим 3-4 метров водопад. До него не слязох от нетърпение да видя какво ме чака нагоре.
Снимах от склона наблизо:
Теренът ставаше по-сложен, но ентусиазмът по-голям. И ето, тук се наложи да сляза защото видях прекрасен водопад с форма на ветрило.
Разбира се той получи служебно име „Ветрилото“:
Под него имаше по-малък подобен и той някак с нежелание получи служебно име „Малкото ветрило“ :
Поредно изкачване по западния склон. Винаги е хубаво, когато има нещо, което да осмисли цялото бъхтене по непознато, зачукано дере.
Нещо, което наистина си струва. Яви се, изведнъж, както си трябва – 40 метров прекрасен водопад, господарят на дерето!
За съжаление, не беше възможно да сляза под него от към този склон, снимах от позицията, където бях:
Поставих си за задача в бъдеще да потърся подход от източна страна.
Продължих с високо изкачване по склона, за да преодолея височината на водопада.
Не чувах нещо, което да изглежда като значим водопад нагоре и продължих високо по склона.
По някое време видях далече насреща поне 2 водопада:
От по-висока позиция снимах със зуум:
Излеждаше брутално достигането до там и затова продължих да изкачвам високо и с надежда,
че някъде по-нагоре ще мога да се прехвърля от другата страна. Да, ама не, отсрещният склон си беше все така стена.
Междувременно се ослушвах и оглеждах за значими водопади долу, но не се показаха такива.
Бях се изкачил на 1050 м, когато реших да се връщам, но и бях събрал смелост или инат да сляза до двата водопада.
Слизайки намерих скрит между дърветата по склона камемен сипей, стръмен, но чист от шубраци.
Бавно, с опипване на всеки камък успях да се смъкна и открих цялата каскада с двата доминиращи водопада в теснините на каньона:
Неприятното драпане обратно по сипея нагоре не помрачи настроението ми.
Дори и това, че всичко беше притихнало, сякаш всеки момент ще завали.
Но устиска. Устисках и аз, чакаше ме слизане надолу, с мисълта, че за пилотно ходене в този джендем видях достатъчно.
Какво има нагоре и дали има нещо интересно – друг път ще се ходи пак.
По мое скромно мнение, този голям водопад, за когото няма никаква информация никъде,
камоли снимки е най-големият по южните склонове на масивът Равнец.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Май 03, 2022 9:55 pm
Павел Б
Re: Непознатото Сакар дере
mislesht написа:
Един от брадясалите с години планове, да видя какво има в Сакар дере...
Поздравления за интересното скитане.
В масива Равнец се крият много (почти) недокоснати, вълнуващи и забутани кътчета. Прекрасна е природата там, не само пролетно време.
Гледал съм ги тези южни дерета от влака преди години, но така и не се наканих да пошетам из тях... А и в Джендема не съм ходил от не помня колко години.
Живот и здраве да е, трябва да си припомня тези места.
Благодаря за споделеното.
Поздрави,
Павел
Сря Май 04, 2022 10:03 am
Antoon
Интересно изглежда. Оказва се, че съм се качвал от селото до изворите през Гьозкая, но по дерето не ми е и идвало наум. Изобщо в масива Равнец само на Мечите водопади долу на р.Неволя съм ходил.
Интересно изглежда. Оказва се, че съм се качвал от селото до изворите през Гьозкая, но по дерето не ми е и идвало наум. Изобщо в масива Равнец само на Мечите водопади долу на р.Неволя съм ходил.
Ето списъка ми с водопади от поне 2 метра, посетени тази пролет, май станаха 30 до тук:
Сря Май 04, 2022 9:32 pm
didkopitko
Ще посмея да те питам, предвид подписа ти:
Как не те е шубе да се "зачукаш" по склоновете край някое дере сам, без да знаеш ще можеш ли да уцелиш пътя наобратно? Мен това все ме спира от такива експерименти и гледам поне да има трак.
Ще посмея да те питам, предвид подписа ти:
Как не те е шубе да се "зачукаш" по склоновете край някое дере сам, без да знаеш ще можеш ли да уцелиш пътя наобратно? Мен това все ме спира от такива експерименти и гледам поне да има трак.
За пътя на обратно нямам притеснения, имам GPS и винаги резервни батерии.
Проблемите могат да са от друг характер, предвид местата където ходя сам, т.е. помощ от никъде. Това ме прави по-внимателен и да не правя нещата на всяка цена, защото стане ли сакатлък... Пък и годините са фактор, но за сега карам. Ще видим до кога, на такъв режим. Научил съм се, това продължава повече от 20 години.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети