|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
georgetg
|
С деца в Южна Рила - препоръки? |
|
Здравейте,
Моля, ако някой може да препоръча места за настаняване, по-леки преходи и места за посещение в Южна Рила (няколко нощувки, средата на м. Юни) с 2 деца на 7г. и 10г. Имам някакво виждане по въпроса, но допълнителни мнения и препоръки биха били само от полза. Вариантите за спане в Банско/Разлог/Баня и сутрин с кола до отправните точки са ясни, но ми се щеше нощувките да са по-нависочко . Примерно к.к. Семково (в.с. Света Гора?) или с. Добърско (хотел Добърско?). На пръв поглед и двете места ми се виждат добри отправни точки, като въпросите са по-скоро за настаняването, състоянието на пътеки и пътища, и т.н. Благодаря предварително на отзовалите се 
_________________ Prefer a feast of friends to the giant family...
Последната промяна е направена от georgetg на Сря Апр 20, 2022 9:45 am; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
Сря Апр 20, 2022 9:40 am |
|
 |
aldo
|
|
|
Според мен Семково е съвсем прилично. Сравнително височко, просторно, има леки маршрутчета наоколо.
|
|
|
Сря Апр 20, 2022 9:44 am |
|
 |
Николай_K
|
|
|
|
Друг вариант е Якоруда - хижа Трещеник. Пътя е го ремонтираха и е с нов асфалт. Тесничък е и има доста завои, но важното е, че няма дупки. Пред хижата има голяма поляна за игри. Може с колата да се стигне до кантон Нехтеница. Там има чешма и място за огън, та може да си спретнете пикник на почти 2000м н.в.
|
|
|
Сря Апр 20, 2022 10:07 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
Сря Апр 20, 2022 10:48 am |
|
 |
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово |
|
|
|
Семково е супер за деца. Ние преди 3 години си наехме една вила за 3-4 дена (но и на хотела сигурно пак става, а и имаше и едни нови бунгала, които споменаваш). За разходки се сещам следното: Сухото езеро (маркирана пътека), кантон Караиланица (черен път и/или пътеки), Вапски езера (не съм ходил от Семково, но дават да има маркирана пътека). Ние ходихме и до връхчето (Тепето) от където почват някои писти (черен път). Виж също и тази тема (http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=12479&sid=685d097d6fc6cd1955d91a9febce9440). Ходихме и на Тръщеник (спахме в хижата) и там е супер за деца (има огромна поляна) и разходки до х. Грънчар и Налбантски (ковачки) езера. На с. Добърско може да отидете до хожата (черен път/пътеки маркирани), а и малко над нея също е много хубаво. Реално, ако имате повече време, то може 2 нощувки на Добърско (един ден разходка до хижата), 3 на Семково (един ден до Сухото езеро и друг ден до Вапски езера или Кантона) и 2 на Тръщеник да направите (един ден до Ковачки езера).
|
|
|
Сря Апр 20, 2022 11:00 am |
|
 |
Николай_K
|
|
|
|
 |
 |
Миналата година земният път от Нехтеница до хижа „Грънчар“ беше проходим за по-висока кола, но беше „клекясал“, клоните на клека бяха надвиснали над пътя и драскаха боята на колата. |
При кантон Нехтеница се навлиза в територията на Национален парк "Рила", където движението на мепесета е забранено. Уточнявам за да не пострада някой поради незнание.
Хижа Трещеник
Последно като бях там отоплението беше на твърдо гориво, но имаше вече прекарани тръби централно отопление.
|
|
|
Сря Апр 20, 2022 12:51 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
За да не се повтаряме, Милен вече е посочил линка към старата тема, в която има подробно описани идеи за района на Семково,
но някои от маршрутите са дълги за деца. Всеки си познава възможностите на своите деца и разбира се, ще се съобрази с тях!
Не забравяйте, че в средата на юни по Рила водата е много и ще се върви през мокри терени, а в северни и сенчести места
още ще има и нестопени преспи сняг.
Много лека и подходяща разходка за децата е в района на Юндола - до Пашови скали.
Тръгва се от центъра на Юндола, минава се край параклиса "Света Петка" и край телените огради на Лесотехническия универитет.
Зад тях на голяма площ отглеждат и развъждат елени лопатари, муфлони, глухари и глигани и може да видите някое животно
зад загражденията. Маркировката е червена.
В едната посока е около половин час, леко и приятно ходене през иглолистна гора. Пашови скали е естествена панорамна площадка
над Люта река, с прекрасни и далечни гледки към морето от родопски върхове, селца и махали, към Рила и Пирин.
За децата ще е интересно да ги заведете да видят мечките в "Парка за танцуващи мечки", на около 12 км. след Белица е, в Андрианов чарк.
Стига се по тесен, асфалтиран път.
През лятото на 2019 г., съвсем близо до мечкарника откриха и Рила Фън Парк, с посещението на който, също може да зарадвате децата си.
https://www.youtube.com/watch?v=jw1V1g1wbMw
За района на Трещеник - от местността Нехтеница, до където се стига с автомобил по асфалт,
лека разходката за деца е поне до голямото Якорудско езеро. Дотам се върви по лек черен път, а ако решите да се качите и по-горе
до Мъртвото езеро - върви се по пътека през клек и ще има мокри участъци.
Въпреки, че това е вододайната зона на град Якоруда, в последните години охраната не прави проблем за преминаването на туристи.
Гледките към стената на Ковача и Суха вапа са радост за очите през цялото време.
По-дълга е разходката от Нехтеница до хижа "Грънчар" и езерото.
Все пак и миналото лято видях, че някои си стигаха до хижата с коли, които не жалят, но забранено или не, да имате предвид,
че особено в по-горната част пътят е ужасен дори и за джип, със стърчащи скали и спушен от клека.
Така, че..... 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Сря Апр 20, 2022 1:08 pm |
|
 |
vaskoo
|
|
|
Бодрост също е чудесно място за детски забавления в южната част на Рила. Хижата на горското се казва "ДОбро поле", екстра си е там.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Сря Апр 20, 2022 2:54 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Работи ли през лятото лифтът от Картала към връх Исмаилица?
Ако работи, би могло да се завърти хубав кръг:
Картала – хижа „Добърско“, нощувка – хижа „Семково“, Сухото езеро, нощувка – хижа „Македония“, Голям Мечи връх, нощувка – Бодрост.
П.П. Земните пътища до хижа „Добърско“ и до хижа „Грънчар“ са със свободен достъп и не са забранени за МПС.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Апр 20, 2022 3:48 pm |
|
 |
georgetg
|
|
|
Много благодаря на всички! Прекрасни идеи.
То всичко наистина тръгна от Белица и мечките и започнах да "наслагвам" преходчета/дневни разходки, но в общи линии района не ми е толкова познат. Като за морски чада, децата имат желание за вървене и са ходили в планина, но със сигурност ще сме внимателни откъм продължителност и трудност. По принцип досега с тях винаги сме гледали да е към края на юли, точно заради дъждовете, но в случая обстоятелствата не го позволяват. Тайничко се надявам късмета да ни покрие
 |
 |
Работи ли през лятото лифтът от Картала към връх Исмаилица?
Ако работи, би могло да се завърти хубав кръг:
Картала – хижа „Добърско“, нощувка – хижа „Семково“, Сухото езеро, нощувка – хижа „Македония“, Голям Мечи връх, нощувка – Бодрост.
|
Преходи и спане по хижи засега не влизаше в плана, мисля, че им е рано, но ще разгледам идеята По-скоро, наистина го виждам да се позиционираме някъде в района и къде с кола, къде пеша, къде и с двете...по възможност основно пеша...'дет се вика, да предадем на децата любовта към планината Това с позиционирането, наистина е най-трудното решение - идеите много, а времето - ограничено Продължавам с четенето и обмислянето
Благодаря отново 
_________________ Prefer a feast of friends to the giant family... |
|
|
Сря Апр 20, 2022 6:48 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Много зависи какво време ще случите. Често средата на юни горе още е много ранна пролет.
Децата са ти големи вече. Освен гореспоменатите езера, аз бих ти предложил за изкачите връх Ковач (Налбант) - тръгва се от Нехтеница, като има 2 варианта - директно нагоре от Якорудските езера (след Мъртвото езеро), или по-полегат, по Малка Баненска река. И двете пътеки според мен ще са подгизнали от вода в средата на юни.
https://map.bgmountains.org/#map=16/2624677.57/5176316.5/0
От Нехтеница може да идете до хижа Грънчар, но не е кой-знае колко интересен преход - ходене по каменист път.
Суа Вапа също е вариант, но лично аз не съм го качвал.
Честно казано от Нехтеница дори и средата на юли месец сме газили немалко вода на места.
Само да подхвърля още една идея, която пак се вписва в описанието "Южна Рила" - идете на язовир Белмекен и оттам изкачете връх Белмекен. Мисля, че е подходящ като терен, дължина на маршрута и сезона.
|
|
|
Чет Апр 21, 2022 9:34 am |
|
 |
Yan4o
|
|
|
За мен, като ходил в района с деца, Семково е най-благодатното място - има къде да отседнеш, ако търсиш някакви базови удобства и хранене, има и много възможности за еднодневни разходки, според желението, възможностите и времето, разбира се. До х. Македония и обратно, до кантон Карааланица, до Вапските езера, до Сухото езеро, до парка с мечките (пеша) - ето ти едни 4-5 дни уплътнени.
Друг интересен вариант, ако все пак се "престрашите" за няколко дни на хижа (хич не са ти малки децата), но НЕ е удачен сякаш за юни, а за по-късно - 2-3 нощувки на Заврачица, като пообиколите малко в района, а и децата ще се накефят там на реката и 2-3 нощувки на:
вар.1 : Трещеник (вижте за вилно селище "Сали"). От Трещеник - задължително до Якорудските езера.
вар.2 : х. Чакър войвода - с разходка да Саръгьолските и Шатър .
Каквото и да изберете - Рила е чудесна! Късмет с времето!
|
|
|
Чет Апр 21, 2022 5:37 pm |
|
 |
georgetg
|
|
|
Определено, най-много ме притеснява времето средата на юни, но каквото е - такова. То сигурно, даже и на Семково (~1600м) ще си е доста студено вечер. Та затова сигурно ще заложим на лъчове от едно място, дори и да се налага кратък преход с кола първоначално. Важното в случая е да подишаме планински въздух 
_________________ Prefer a feast of friends to the giant family... |
|
|
Чет Апр 21, 2022 7:44 pm |
|
 |
Николай_K
|
|
|
|
Не виждам защо те притеснява времето. В планината над 1000м н.в. дори през лятото може да има изненади, което си е нормално. Трябва си екипировка за дъжд и вятър.
|
|
|
Вто Апр 26, 2022 2:35 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|