ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 182, 183, 184 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
Даниел написа:
/не/ може на жертвата да се приписва някаква част от отговорността...

Не може, защото на жертвата вече и е все тая. Само че ако бе взел поне някакви елементарни предварителни мерки, нито щяхме да говорим за него като жертва, нито щяхме да знаем такива детайли от житието-битието Бранково. Аз лично дотогава нито ги знаех, нито съм чувал за някой от тях.
Изводът от цялата история е че винаги има избор:
1. Да се довериш сляпо на някого и хипотетично да си сложиш главата в торбата. Преимущества - бързо и лесно ще постигнеш много на брой от желанията си. Недостатък - висока вероятност да се окажеш в самолет без пилот...
2. Да направиш така, че рискът да зависи в по-голяма степен от теб персонално. Недостатък - рязко намалява броя на "постиженията" за единица време, сравнено с предходната точка. Преимущество - ако си търпелив, има голям шанс с течение на времето да компенсираш бройката, защото вероятността да се затриеш намалява...
Както виждаме, нещата са балансирани, а правото на избор е наше.
Сря Апр 06, 2022 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov

Добре овладяното умение да се изкара черното бяло буди отвръщение, поне у мене. Надявам се, че не виждам представителна извадка на адвокатите, алпистите или планинските водачи, но най-вероятно е празна надежда.

Правото не е ли за да се поддържа някакво ниво справедливост у едно общество, или е за да се намерят вратички за да се усвоят хонорарите. Може би, най-сигурният начин да си добър в тази работа е да се самоубедиш, че това е правото - вратичките и тяхното използване.
Значи вината е относителна и жертвата е поне равно виновна. Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата.

Не познавам жертвата Филип, но Бранков след инцидента не просто продължава да практикува, а се изживява и като инфлуенсър, звезда. А ако някой го вижда и се възмущава или поне съобщава, е лелка-клюкарка. Без да съм наясно с практиката за копаене на стъпки, ясно се вижда от публикувания от Красимир Елинов чат, чисто човешката реакция на Бранков, по-точно липсата на такава.

А вие ще имате ли вина, допринасяйки за замитането на подобни случаи, ако утре те се повторят? Разбира се, че не, това пък съвсем не може да мине в съда.
Сря Апр 06, 2022 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Dimov написа:
Добре овладяното умение да се изкара черното бяло буди отвръщение, поне у мене. Надявам се, че не виждам представителна извадка на адвокатите, алпистите или планинските водачи, но най-вероятно е празна надежда.

Правото не е ли за да се поддържа някакво ниво справедливост у едно общество, или е за да се намерят вратички за да се усвоят хонорарите. Може би, най-сигурният начин да си добър в тази работа е да се самоубедиш, че това е правото - вратичките и тяхното използване.
Значи вината е относителна и жертвата е поне равно виновна. Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата.

Не познавам жертвата Филип, но Бранков след инцидента не просто продължава да практикува, а се изживява и като инфлуенсър, звезда. А ако някой го вижда и се възмущава или поне съобщава, е лелка-клюкарка. Без да съм наясно с практиката за копаене на стъпки, ясно се вижда от публикувания от Красимир Елинов чат, чисто човешката реакция на Бранков, по-точно липсата на такава.

А вие ще имате ли вина, допринасяйки за замитането на подобни случаи, ако утре те се повторят? Разбира се, че не, това пък съвсем не може да мине в съда.

Няма право, тука малко става като политиката. Все ще се намери някой да ти обясни, че правото не е точно това разбираш ли ... Аз и до ден днешен не мога да ги разбера тези неща, обаче все някой ще започне да ти разтяга някакви локуми и така ще ги разтяга, че некрая ти дето си казал А, ще излезе че си написал роман на друга тематика.

П.С - напълно споделям и аз това ти мнение.
Сря Апр 06, 2022 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Димов, защо изкривяваш нещата? Моето виждане се върти около това какво може би е трябвало да направи Филип предварително, за да остане жив, след като е попаднал в лапите бранкови. Не ме интересува другото. Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.
Животът е по-ценен от всякакво право, не го ли разбрахте? Ходи ли ти се на дръвника без причина, само защото някой ти е дал гаранция, че пратилия те там несправедливо, ще те последва? Това, че някой ще иде /евентуално/ на топло ще върне ли починалия? Еми не... Тогава за каква справедливост говорим?
Ти знаеш ли изобщо какво означава вина, че търсиш вина у починалия: по определение тя е "отношение на дееца към деянието".
Затова казвам, че вината на Филип е била налице докато е бил и жив - затова, че не е взел някои елементарни мерки за живота си. Доказателството е неоспоримо - заради това си "недоглеждане" е платил най-високата цена, "веднага и в брой"/ Р.Меснер - как се плащат грешките в планината/.
Бранко пък, видно от изявленията му, или е невменяем, или се прави на такъв - определено такова е изразеното от него отношение към събитието, видно от цитираните стефчови извадки. Защо да го съдят, може би не е зле да го позатворят в психиатрията, там не е по-хубаво от зандана.
Заради това е много трудно да претеглиш, както си се опитал, кой колко вина има. Един има вина за едно, другия - за друго.
Ако това не си разбрал, остани си с
Dimov написа:
отвръщение

Забравих и това:
Dimov написа:
...Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата...

Имам спомен, че в казармата, като ми сменяха гума на джипа, механиците ми връчваха всеки път един ключ с думите - "провери и го дозатегни сам..."
Има ли тук парашутисти, да кажат вярно ли е, че сгъването на парашута приключва с бележчицата "тоя парашут сгънах сам", подпис, и бележчицата - на сигурно място в канцеларията на летището?
И много други такива неща има, на които явно не сте обърнали достатъчно внимание.
И накрая, нека направим анкета: "Кое, според вас, е най-справедливото наказание за бранковото деяние." Предложете: бой по петите, затвор, разстрел, дяволски вятър, набиване на кол, разтягане на диба, разчекване, талион, кръвна мъст, азилно право, линч... Няма да подсказвам повече, развихрете фантазията си. Моето предложение е за най-накрая, за да не кажете че влияя...
Сря Апр 06, 2022 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

vladofff написа:
Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.

Ако подобна е квинтесенцията на правораздаването в днешна България, тя доста добре обяснява неговия хал.

"Чукането частно" в сивата икономика е феномен, който събира най-широка обществена подкрепа. До степен, че едва ли не би могло да бъде използвано дори като оневиняващо обстоятелство пред съда.

Нарушаването на професионални регулации, чието съществуване е важна гордост на водаческата общност, е всеизвестна и масова практика в тези среди. Сякаш държавата ни е османска, руска или съветска мащеха.

А всъщност, може би това е пример за някакво невероятно авангардно мислене: най-голямото наказание е липсата му. Да внимават мераклиите за опасностите дебнещи -- не толкова в планините, а най-вече в "цивилизацията"...

Сря Апр 06, 2022 5:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

vedrin написа:
vladofff написа:
Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.

Ако подобна е квинтесенцията на правораздаването в днешна България, тя доста добре обяснява неговия хал.

Не ме цитирай в този контекст, никога не съм "правораздавал", нито желая да "правораздавам". Има си ограни, които правят това, а рекламациите от техните действия отнасяй към тези, които ги назначават.
Сря Апр 06, 2022 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

vladofff написа:
...
И накрая, нека направим анкета: "Кое, според вас, е най-справедливото наказание за бранковото деяние." Предложете: бой по петите, затвор, разстрел, дяволски вятър, набиване на кол, разтягане на диба, разчекване, талион, кръвна мъст, азилно право, линч... Няма да подсказвам повече, развихрете фантазията си. Моето предложение е за най-накрая, за да не кажете че влияя...

Като искаш – направи анкета, но моля, не слагай чужди думи в нашите уста:

Ти си си развихрил въображението и си предложил написаните от тебе наказания, не ние.
Така че няма нужда да пишеш, че твоето предложение ще е за най-накрая. Вече си написал твоите предложения, от които съм отвратен, също като Dimov.

Според мен, пишеш един вагон приказки без особена полза, а най-смешно е, когато започнеш да се оправдаваш.

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 06, 2022 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

stefan_iliev38 написа:

Не аз, а вие се вайкате, че водачът ще остане ненаказан "справедливо", затова и пускаш толкова много линкчета, как нещата вървят нататък.
А и от какво си отвратен, от "списъка на наказанията ли" /не е мое дело, такъв може да видиш с Уикипедия например, както и в книгите на разни професори по материята/ или от това, че ви посочвам неща, които не искате на гледате и чувате, защото не ви изнасят?
Сря Апр 06, 2022 7:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia

Владоф, питаш и аз ще си кажа моето мнение- този човек не трябва да е водач повече. Това е поне малкото с което трябва да го накаже “професионалната” общност. Какво се гънеш и увърташ толкова? Темата заприлича на някои от Лафче в стил “всеки сам си преценя”
Сря Апр 06, 2022 7:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

vladofff написа:
stefan_iliev38 написа:

Не аз, а вие се вайкате, че водачът ще остане ненаказан "справедливо", затова и пускаш толкова много линкчета, как нещата вървят нататък.
...

Отново пишеш неверни неща.

Къде съм се „вайкал“, че водачът ще остане ненаказан?

Защо пускам толкова много „линкчета“? Написал съм ясно и точно защо пускам връзките и не ги пускам, защото се „вайкам“:

http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=156333#156333

stefan_iliev38 написа:
Целта ми е информацията по случая да се запази в Планинарския форум, а не да „потъне“ в потока на Фейсбук.

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 06, 2022 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Де бре, ще ме откажете от планината! Че не знам какво ще последва, като ме срещне някой от вас и ми викне: "О, ти си тоя, дето писа онуй нещо!" Very Happy
Сря Апр 06, 2022 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

Сотиров написа:
какво ще последва, като ме срещне някой от вас и ми викне: "О, ти си тоя, дето писа онуй нещо!" Very Happy

Ще последва почерпка, с каквото има налично. Off Topic

Сря Апр 06, 2022 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров

Става! Very Happy
Сря Апр 06, 2022 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

Аз се “вайкам” за съвсем друго нещо , ама явно още не си го разбрал. Аз се вайкам за това че АХП , пуска раЗни писма и становища, обаче те са проформа. Защото пускат становища а правят обратното. Вайкам се и за това че има становища от поне няколко институции за моторните шейни, а това е пълен ташак, защото е много ясно кой къде кара шейни и се познават и не се и крият даже.
Сря Апр 06, 2022 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

zlia написа:
накаже “професионалната” общност. Какво се гънеш и увърташ толкова?

Вие сериозно ли мислите, че което и да е, казано от мен трябва да е в полза бранкова? Ако така звучи, странни критерии имате.
Накратко това което казах досега е:
1. Въпреки че много ни се иска, не можем да съдим ние Бранко, защото /уж/ има кой.
2. Ако не сме доволни от това, което ще отсъди тоя, който трябва да го направи, според закона си има ред, всеки заинтересован да встъпи като частен обвинител, и така съвсем законоосъобразно да намира кусурите на прокурора и сам да прави така, щото на подсъдимия да не му се размине. Да задава лоши въпроси на вещото лице, той и свидетел/???/ Чачановски не по чатове, а където това би имало наистина значение. В случая това са законните наследници на пострадалия. Останалите, пак според закона, очевидно нямаме интерес от тая работа и сме вън от играта и затова нямаме думата...
3. Ако не сме доволни от правната си система, т.е. описаното по-горе, и най-вече функционирането й, има и други начини, свързани с думичката талион. Има тук един колега, който пише от време на време за Албания. Може да го помолим да разкаже, ако знае или да поразпита ако не знае и да ни доложи в последствие. Там тоя вид "правосъдие" е много добре развито, че чак е проблем за самата държава. А е и много близо до нас. Ето ви на алтернативно правосъдие. На когото му стиска, да го прилага. У нас, в миналото също го е имало, и е било една от формите на хайдутството. Турците обаче, не правят разликата, която ние сега опитваме да правим, със сходното понятие "хайдутлук", което си е обикновено разбойничество.
4. Всеки, поне малко, трябва да полага и персонални грижи са собственото си оцеляване. Продължавам да считам, че точно този момент е бил решаващ за съдбата на пострадалия. В това отношение, с малки изключения, повечето ревете като биволи, че не е така. Щом не е така, пожелавам ви късмет. Дано да не се налага да разчитате само на него, но не е изключено страшно да ви затрябва някой път.

zlia, Калояне, “професионалната” общност и в частност АПХ нямат статут на съсловни организации, и като такива нямат право да налагат определени "наказания", каквито по закон имат право да налагат органите на съсловните организации на лекари, архитекти, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители и т.н. По тази причина, колкото може да искате от АПХ да направи нещо, толкова трябва да го искате и от БТС, БФКА и каквото друго се сетите, имащо някакво отношение към туризма, алпинизма и шейнизма. Всъщност най-голям успех в това отношение ще имате, ако подадете желба към сайта "БГмама". Там със сигурност ще получите повече подкрепа, отколкото някога сте си и помисляли.

Това го имаше в началото на всяка "лицензна" видеокасета, помните ли го:
https://www.youtube.com/watch?v=9WOsg3hOnEg
Който е съгласен да плаща по-малко за "нелицензна" услуга, трябва да допуска и това от клипчето. Та като заговорихме за вина, някой сети ли се да пита дали Филип е поискал договор, фактура, касов бон, копие от лиценз, полица... Ако не, защо? Или си е казал - каквото и да стане, Стефчо винаги ще е на пост "информацията по случая да се запази в Планинарския форум, а не да „потъне“ в потока на Фейсбук."
Да прави сте, че "този човек не трябва да е водач повече". Но какво направихме всички ние по този въпрос? Пишем по форумите...
Калояне, ти май беше на Беговица миналата седмица. Защо като толкова те е грижа, не се изтъпани вечерта в столовата, и като един достоен вайкащ се, не посочи с пръст врага, и да заявиш в очите на новите му клиенти: "И тоз човек йощ живее между нас.... И води... Утре къде ли ще ви заведе... Молитвата прочетохте ли си, причастие, деепричастие?"
Ами шейнарите, на тях нещо заяви ли?
Изгледайте това и особено какво се случва след третата минута и след това края на клипчето. Който му е интересно, да открие и изгледа целия филм /казва се "Графити"/, има защо, един от окъпаните в лайна сватбари извърши подобно на бранковото деяние и му се размина... Пък после да прецени дали това е една наистина достойна постъпка, подобна на която може да направи всеки, дори най-слабия физически, малкия човек, имащ куража да се противопостави на неправдата, така както може с оскъдните си възможности. На мен след този филм ми се дорева, честно. Не за героя, а за това, че ако бях на негово място, може би нямаше да имам смелостта да направя това, което той направи:
https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts

Очевидно не стават и няма да стават така нещата, докато не станем достойни хора и не заменим мрънкането по форумите с действия, пък били те и водещи до насиняване на око или две...
Толкова от мен, помислете и пребройте до три, преди пак да ме почнете. Нямам какво да ви кажа повече.
Чет Апр 07, 2022 12:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 182, 183, 184 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 183 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.