/не/ може на жертвата да се приписва някаква част от отговорността...
Не може, защото на жертвата вече и е все тая. Само че ако бе взел поне някакви елементарни предварителни мерки, нито щяхме да говорим за него като жертва, нито щяхме да знаем такива детайли от житието-битието Бранково. Аз лично дотогава нито ги знаех, нито съм чувал за някой от тях.
Изводът от цялата история е че винаги има избор:
1. Да се довериш сляпо на някого и хипотетично да си сложиш главата в торбата. Преимущества - бързо и лесно ще постигнеш много на брой от желанията си. Недостатък - висока вероятност да се окажеш в самолет без пилот...
2. Да направиш така, че рискът да зависи в по-голяма степен от теб персонално. Недостатък - рязко намалява броя на "постиженията" за единица време, сравнено с предходната точка. Преимущество - ако си търпелив, има голям шанс с течение на времето да компенсираш бройката, защото вероятността да се затриеш намалява...
Както виждаме, нещата са балансирани, а правото на избор е наше.
Сря Апр 06, 2022 9:39 am
Dimov
Добре овладяното умение да се изкара черното бяло буди отвръщение, поне у мене. Надявам се, че не виждам представителна извадка на адвокатите, алпистите или планинските водачи, но най-вероятно е празна надежда.
Правото не е ли за да се поддържа някакво ниво справедливост у едно общество, или е за да се намерят вратички за да се усвоят хонорарите. Може би, най-сигурният начин да си добър в тази работа е да се самоубедиш, че това е правото - вратичките и тяхното използване.
Значи вината е относителна и жертвата е поне равно виновна. Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата.
Не познавам жертвата Филип, но Бранков след инцидента не просто продължава да практикува, а се изживява и като инфлуенсър, звезда. А ако някой го вижда и се възмущава или поне съобщава, е лелка-клюкарка. Без да съм наясно с практиката за копаене на стъпки, ясно се вижда от публикувания от Красимир Елинов чат, чисто човешката реакция на Бранков, по-точно липсата на такава.
А вие ще имате ли вина, допринасяйки за замитането на подобни случаи, ако утре те се повторят? Разбира се, че не, това пък съвсем не може да мине в съда.
Сря Апр 06, 2022 3:11 pm
kaloyanv
Dimov написа:
Добре овладяното умение да се изкара черното бяло буди отвръщение, поне у мене. Надявам се, че не виждам представителна извадка на адвокатите, алпистите или планинските водачи, но най-вероятно е празна надежда.
Правото не е ли за да се поддържа някакво ниво справедливост у едно общество, или е за да се намерят вратички за да се усвоят хонорарите. Може би, най-сигурният начин да си добър в тази работа е да се самоубедиш, че това е правото - вратичките и тяхното използване.
Значи вината е относителна и жертвата е поне равно виновна. Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата.
Не познавам жертвата Филип, но Бранков след инцидента не просто продължава да практикува, а се изживява и като инфлуенсър, звезда. А ако някой го вижда и се възмущава или поне съобщава, е лелка-клюкарка. Без да съм наясно с практиката за копаене на стъпки, ясно се вижда от публикувания от Красимир Елинов чат, чисто човешката реакция на Бранков, по-точно липсата на такава.
А вие ще имате ли вина, допринасяйки за замитането на подобни случаи, ако утре те се повторят? Разбира се, че не, това пък съвсем не може да мине в съда.
Няма право, тука малко става като политиката. Все ще се намери някой да ти обясни, че правото не е точно това разбираш ли ... Аз и до ден днешен не мога да ги разбера тези неща, обаче все някой ще започне да ти разтяга някакви локуми и така ще ги разтяга, че некрая ти дето си казал А, ще излезе че си написал роман на друга тематика.
П.С - напълно споделям и аз това ти мнение.
Сря Апр 06, 2022 4:10 pm
vladofff
Димов, защо изкривяваш нещата? Моето виждане се върти около това какво може би е трябвало да направи Филип предварително, за да остане жив, след като е попаднал в лапите бранкови. Не ме интересува другото. Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.
Животът е по-ценен от всякакво право, не го ли разбрахте? Ходи ли ти се на дръвника без причина, само защото някой ти е дал гаранция, че пратилия те там несправедливо, ще те последва? Това, че някой ще иде /евентуално/ на топло ще върне ли починалия? Еми не... Тогава за каква справедливост говорим?
Ти знаеш ли изобщо какво означава вина, че търсиш вина у починалия: по определение тя е "отношение на дееца към деянието".
Затова казвам, че вината на Филип е била налице докато е бил и жив - затова, че не е взел някои елементарни мерки за живота си. Доказателството е неоспоримо - заради това си "недоглеждане" е платил най-високата цена, "веднага и в брой"/ Р.Меснер - как се плащат грешките в планината/.
Бранко пък, видно от изявленията му, или е невменяем, или се прави на такъв - определено такова е изразеното от него отношение към събитието, видно от цитираните стефчови извадки. Защо да го съдят, може би не е зле да го позатворят в психиатрията, там не е по-хубаво от зандана.
Заради това е много трудно да претеглиш, както си се опитал, кой колко вина има. Един има вина за едно, другия - за друго.
Ако това не си разбрал, остани си с
Dimov написа:
отвръщение
Забравих и това:
Dimov написа:
...Добър пример ви даде Даниел за автомеханиците - при фатален инцидент те няма да имат вина нали, а шофьорът, че не е проверил сам или че не си е свършил сам работата...
Имам спомен, че в казармата, като ми сменяха гума на джипа, механиците ми връчваха всеки път един ключ с думите - "провери и го дозатегни сам..."
Има ли тук парашутисти, да кажат вярно ли е, че сгъването на парашута приключва с бележчицата "тоя парашут сгънах сам", подпис, и бележчицата - на сигурно място в канцеларията на летището?
И много други такива неща има, на които явно не сте обърнали достатъчно внимание.
И накрая, нека направим анкета: "Кое, според вас, е най-справедливото наказание за бранковото деяние." Предложете: бой по петите, затвор, разстрел, дяволски вятър, набиване на кол, разтягане на диба, разчекване, талион, кръвна мъст, азилно право, линч... Няма да подсказвам повече, развихрете фантазията си. Моето предложение е за най-накрая, за да не кажете че влияя...
Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.
Ако подобна е квинтесенцията на правораздаването в днешна България, тя доста добре обяснява неговия хал.
"Чукането частно" в сивата икономика е феномен, който събира най-широка обществена подкрепа. До степен, че едва ли не би могло да бъде използвано дори като оневиняващо обстоятелство пред съда.
Нарушаването на професионални регулации, чието съществуване е важна гордост на водаческата общност, е всеизвестна и масова практика в тези среди. Сякаш държавата ни е османска, руска или съветска мащеха.
А всъщност, може би това е пример за някакво невероятно авангардно мислене: най-голямото наказание е липсата му. Да внимават мераклиите за опасностите дебнещи -- не толкова в планините, а най-вече в "цивилизацията"...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Апр 06, 2022 5:13 pm
vladofff
vedrin написа:
vladofff написа:
Всяка форма на наказание бранково ще е след дъжд качулка и все ще му е малко.
Ако подобна е квинтесенцията на правораздаването в днешна България, тя доста добре обяснява неговия хал.
Не ме цитирай в този контекст, никога не съм "правораздавал", нито желая да "правораздавам". Има си ограни, които правят това, а рекламациите от техните действия отнасяй към тези, които ги назначават.
Сря Апр 06, 2022 5:54 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vladofff написа:
...
И накрая, нека направим анкета: "Кое, според вас, е най-справедливото наказание за бранковото деяние." Предложете: бой по петите, затвор, разстрел, дяволски вятър, набиване на кол, разтягане на диба, разчекване, талион, кръвна мъст, азилно право, линч... Няма да подсказвам повече, развихрете фантазията си. Моето предложение е за най-накрая, за да не кажете че влияя...
Като искаш – направи анкета, но моля, не слагай чужди думи в нашите уста:
Ти си си развихрил въображението и си предложил написаните от тебе наказания, не ние.
Така че няма нужда да пишеш, че твоето предложение ще е за най-накрая. Вече си написал твоите предложения, от които съм отвратен, също като Dimov.
Според мен, пишеш един вагон приказки без особена полза, а най-смешно е, когато започнеш да се оправдаваш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 06, 2022 6:05 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
Не аз, а вие се вайкате, че водачът ще остане ненаказан "справедливо", затова и пускаш толкова много линкчета, как нещата вървят нататък.
А и от какво си отвратен, от "списъка на наказанията ли" /не е мое дело, такъв може да видиш с Уикипедия например, както и в книгите на разни професори по материята/ или от това, че ви посочвам неща, които не искате на гледате и чувате, защото не ви изнасят?
Сря Апр 06, 2022 7:12 pm
zlia
Владоф, питаш и аз ще си кажа моето мнение- този човек не трябва да е водач повече. Това е поне малкото с което трябва да го накаже “професионалната” общност. Какво се гънеш и увърташ толкова? Темата заприлича на някои от Лафче в стил “всеки сам си преценя”
Сря Апр 06, 2022 7:36 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vladofff написа:
stefan_iliev38 написа:
Не аз, а вие се вайкате, че водачът ще остане ненаказан "справедливо", затова и пускаш толкова много линкчета, как нещата вървят нататък.
...
Отново пишеш неверни неща.
Къде съм се „вайкал“, че водачът ще остане ненаказан?
Защо пускам толкова много „линкчета“? Написал съм ясно и точно защо пускам връзките и не ги пускам, защото се „вайкам“:
Целта ми е информацията по случая да се запази в Планинарския форум, а не да „потъне“ в потока на Фейсбук.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 06, 2022 7:45 pm
Сотиров
Де бре, ще ме откажете от планината! Че не знам какво ще последва, като ме срещне някой от вас и ми викне: "О, ти си тоя, дето писа онуй нещо!"
Сря Апр 06, 2022 8:40 pm
vaskoo
Сотиров написа:
какво ще последва, като ме срещне някой от вас и ми викне: "О, ти си тоя, дето писа онуй нещо!"
Ще последва почерпка, с каквото има налично.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Апр 06, 2022 9:06 pm
Сотиров
Става!
Сря Апр 06, 2022 9:12 pm
kaloyanv
Аз се “вайкам” за съвсем друго нещо , ама явно още не си го разбрал. Аз се вайкам за това че АХП , пуска раЗни писма и становища, обаче те са проформа. Защото пускат становища а правят обратното. Вайкам се и за това че има становища от поне няколко институции за моторните шейни, а това е пълен ташак, защото е много ясно кой къде кара шейни и се познават и не се и крият даже.
Сря Апр 06, 2022 9:29 pm
vladofff
zlia написа:
накаже “професионалната” общност. Какво се гънеш и увърташ толкова?
Вие сериозно ли мислите, че което и да е, казано от мен трябва да е в полза бранкова? Ако така звучи, странни критерии имате.
Накратко това което казах досега е:
1. Въпреки че много ни се иска, не можем да съдим ние Бранко, защото /уж/ има кой.
2. Ако не сме доволни от това, което ще отсъди тоя, който трябва да го направи, според закона си има ред, всеки заинтересован да встъпи като частен обвинител, и така съвсем законоосъобразно да намира кусурите на прокурора и сам да прави така, щото на подсъдимия да не му се размине. Да задава лоши въпроси на вещото лице, той и свидетел/???/ Чачановски не по чатове, а където това би имало наистина значение. В случая това са законните наследници на пострадалия. Останалите, пак според закона, очевидно нямаме интерес от тая работа и сме вън от играта и затова нямаме думата...
3. Ако не сме доволни от правната си система, т.е. описаното по-горе, и най-вече функционирането й, има и други начини, свързани с думичката талион. Има тук един колега, който пише от време на време за Албания. Може да го помолим да разкаже, ако знае или да поразпита ако не знае и да ни доложи в последствие. Там тоя вид "правосъдие" е много добре развито, че чак е проблем за самата държава. А е и много близо до нас. Ето ви на алтернативно правосъдие. На когото му стиска, да го прилага. У нас, в миналото също го е имало, и е било една от формите на хайдутството. Турците обаче, не правят разликата, която ние сега опитваме да правим, със сходното понятие "хайдутлук", което си е обикновено разбойничество.
4. Всеки, поне малко, трябва да полага и персонални грижи са собственото си оцеляване. Продължавам да считам, че точно този момент е бил решаващ за съдбата на пострадалия. В това отношение, с малки изключения, повечето ревете като биволи, че не е така. Щом не е така, пожелавам ви късмет. Дано да не се налага да разчитате само на него, но не е изключено страшно да ви затрябва някой път.
zlia, Калояне, “професионалната” общност и в частност АПХ нямат статут на съсловни организации, и като такива нямат право да налагат определени "наказания", каквито по закон имат право да налагат органите на съсловните организации на лекари, архитекти, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители и т.н. По тази причина, колкото може да искате от АПХ да направи нещо, толкова трябва да го искате и от БТС, БФКА и каквото друго се сетите, имащо някакво отношение към туризма, алпинизма и шейнизма. Всъщност най-голям успех в това отношение ще имате, ако подадете желба към сайта "БГмама". Там със сигурност ще получите повече подкрепа, отколкото някога сте си и помисляли.
Това го имаше в началото на всяка "лицензна" видеокасета, помните ли го:
https://www.youtube.com/watch?v=9WOsg3hOnEg
Който е съгласен да плаща по-малко за "нелицензна" услуга, трябва да допуска и това от клипчето. Та като заговорихме за вина, някой сети ли се да пита дали Филип е поискал договор, фактура, касов бон, копие от лиценз, полица... Ако не, защо? Или си е казал - каквото и да стане, Стефчо винаги ще е на пост "информацията по случая да се запази в Планинарския форум, а не да „потъне“ в потока на Фейсбук."
Да прави сте, че "този човек не трябва да е водач повече". Но какво направихме всички ние по този въпрос? Пишем по форумите...
Калояне, ти май беше на Беговица миналата седмица. Защо като толкова те е грижа, не се изтъпани вечерта в столовата, и като един достоен вайкащ се, не посочи с пръст врага, и да заявиш в очите на новите му клиенти: "И тоз човек йощ живее между нас.... И води... Утре къде ли ще ви заведе... Молитвата прочетохте ли си, причастие, деепричастие?"
Ами шейнарите, на тях нещо заяви ли?
Изгледайте това и особено какво се случва след третата минута и след това края на клипчето. Който му е интересно, да открие и изгледа целия филм /казва се "Графити"/, има защо, един от окъпаните в лайна сватбари извърши подобно на бранковото деяние и му се размина... Пък после да прецени дали това е една наистина достойна постъпка, подобна на която може да направи всеки, дори най-слабия физически, малкия човек, имащ куража да се противопостави на неправдата, така както може с оскъдните си възможности. На мен след този филм ми се дорева, честно. Не за героя, а за това, че ако бях на негово място, може би нямаше да имам смелостта да направя това, което той направи:
https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts
Очевидно не стават и няма да стават така нещата, докато не станем достойни хора и не заменим мрънкането по форумите с действия, пък били те и водещи до насиняване на око или две...
Толкова от мен, помислете и пребройте до три, преди пак да ме почнете. Нямам какво да ви кажа повече.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети