Когато анализът ни се основава на сравнение, трябва да имаме поне две неща за сравнение. Например: на единия кон му давах зоб и той стана ас; на другия не му давах нищо и той взе, че умря. Следователно зобът се отразява добре на нашите коне." Какво четем за Ковида? "Ваксинирахме двойно повече, а заболелите нараснаха тройно." Къде е втората половина на сравнението? "Не ваксинирахме ни един, а заболелите станаха... колко?" Незнайно колко! Ето за туй ми е думата.
Нед Фев 27, 2022 12:51 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Сотиров написа:
... Къде е втората половина на сравнението? "Не ваксинирахме ни един, а заболелите станаха... колко?" Незнайно колко! Ето за туй ми е думата.
Е, нали уточнихме, че по време на вълната в България през ноември 2020 г. още не е имало ваксинирани, така че ето ти го отговорът на твоя въпрос „Не ваксинирахме ни един, а заболелите станаха... колко?“
Други въпроси (присъди)?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Фев 27, 2022 1:23 am
Сотиров
Присъди ли? Що за думи? Въпроси обаче - да! При такива динамични процеси от типа "покаже се, скрий се" трябва да се знаят проявленията в съпоставими времена и условия. Да речем, Перник - Монтана. Ноември еди-коя си година. През първата половина на месеца (колкото е инкубационният период) в едната област са ваксинирани толкова хора, в другата - ни един. В края на периода в двете области са заболели съответно толкова и толкова народ. Аз нямам такива данни. Ако имаш, да ги слагаме на кантара. Но ако ще ми сравняваш 2020 без ваксинирани и без болни с 2021 с пет пъти повече ваксинирани, но с петнайсет пъти повече болни (нулите в пропорцията ги приемаме съвсем условно), така не виждам как ще смятаме и какви изводи ще направим.
Нед Фев 27, 2022 1:45 am
vaskoo
През цялото време сравнявате ябълки с круши, съответно резултатите от сравненията могат да се тълкуват във всякакви крайности според нуждите.
Жалко за починалите хора у нас и по света, както и за техните близки!
Вменява се измислена вина на всички хора (на ползвалите, и на неползвалите, по възрастови групи) за препаратите, незнайно защо наричани ваксини за Ковид.
Къде е отговорността на здравните системи, на министрите и на лицата утвърдили протоколите и начините на лечение?
Защо наричат "антиваксъри" хора, които вярват в медицината и подкрепят ваксинирането (периодичното набождане с нековид ваксини)?
Защо с положителен тест, не те водят "заразен", а те водят "болен", а после "оздравял" без да ти е имало нищо?
Защо няма проблем с парите за тестове и препарати, а за животоспасяващи лечения и интервенции на спешно нуждаещи се няма?
Защо вирус се бори с политически мерки и даже документи, а не с медицински способи?
Само на мен ли ми се струва, че от пъвия ден на властовите простотии наречени мерки, идеята им е да увеличат заболяваемостта? ... доколкото идея/план могат да се родят в главите родни политически. Какво стана с онова военното плашило с черните чували?
Въпросите за безброй, отговорите са ясни.
Всеки е прав за себе си!
Само здраве да има.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Фев 27, 2022 3:24 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Сотиров, по-нагоре в темата – http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=155728#155728 – ми бе написано, че „задаването на тенденциозни въпроси си е присъда“, та затова те попитах дали имаш други въпроси или присъди. Виж Vascoo колко присъди е издал, че той е заприличал на Народния съд от 1945 година!
Сравнението между двете области с ваксинирани и неваксинирани, което ти искаш – правено е такова сравнение. При клиничните проучвания на биологичните продукти, които по-късно ни се предлагаха/продаваха под името ваксини. При тези проучвания ефективността на биологичните продукти беше изчислена на 90-95%. В действителност обаче виждаш каква се оказа реалната ефективност. Но за това си има логично и неоспоримо обяснение – антиваксърите са виновни!
Сотиров, имам един приятел, който си поставяше противогрипна ваксина, та ми стана любопитно, ако нямаш нищо против, би ли споделил дати ти си си поставял противогрипна ваксина, колко месеца/години те предпазва такава ваксина и колко е била ефективността ѝ? Благодаря предварително.
П.П. Ти може и да не виждаш как ще смятаме и какви изводи ще направим, но науката статистика вижда.
Нед Фев 27, 2022 9:57 am
Сотиров
Питаш ме дали си поставям противогрипни ваксини. Не, не си поставям. Опасностите обаче са несъпоставими. Ковидът е далеч по-смъртоносен, и за това ли да спорим? Освен това е далеч по-коварен. Вече разказах, че когато усетих нещо нередно - лека температура точно като при настинка, но и леко покачваща се, вече бях яко поразен: половината на левия ми бял дроб я нямаше! Наложи се да пия антибиотици, макар че по принцип ги избягвам.
Последни две думи за статистиката, защото вече се изчерпах. Статистиката брои данни и прави изводи въз основа на тях. Тя не работи, когато няма данни и за разлика от историята не изпада в смешни хипотези "какво щеше да е сега, ако преди сто години не се беше случило еди-що си". От справочника на Статистическия институт можем да научим колко са убийците през 2018 г. и колко българи са завършили Харвард през 1996, но тя не ни казва колко щяха да са убийците през 2018, ако през 1996 бяха завършили в Харвард осем пъти повече българи. Аз действително не виждам как могат да се сравняват чисто хипотетични ситуации, които просто не са се случили. И Перник, и Монтана са се движили по един и същ сценарий: толкова ваксинирани, толкова заболели, толкова излекувани, толкова умрели. Защо ме караш да повтарям, че нямаме области, които съществено да се различават: в едната да имаме ваксинирани, а в другата да нямаме, та да сравняваме заболелите. Или поне нямаме области със статистически значими отклонения. Е, хайде по-скромно да го кажа: аз не знам такива области. Ти, ако знаеш, съобщи ми следните четири числа: проценти на ваксинираните в двете области и проценти на заболелите в тях. Благодаря!
Нед Фев 27, 2022 12:17 pm
stefan_iliev38
П.П. Чувал съм доста вицове за статистиката, ама твоето определение за нея звучи по-смешно от тях. Смях се от сърце, благодаря за смеха.
П.П.П. Не разбирам защо да сравняваме области в България, за които нямаме данни, като можем да сравняваме държави по света, за които имаме данни?
Нед Фев 27, 2022 8:04 pm
Сотиров
Държави в света, за които имаш данни? Ами сравни ги, де! Да има какво да обсъждаме.
Пон Фев 28, 2022 1:09 am
stefan_iliev38
Сотиров написа:
Държави в света, за които имаш данни? Ами сравни ги, де! Да има какво да обсъждаме.
Дадено, Сотиров, но след като ти направиш статистически анализ на идеята за „цената“ (http://forum.bg-turist.com/viewtopic...), за която пише Vedrin, която ти си схванал.
Първо ти напиши, моля те, какво си схванал и въз основа на какви данни си го схванал, пък после аз.
«В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война.»
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Мар 07, 2022 10:26 pm
stefan_iliev38
Отпадането на и без това доста символично спазваните у нас мерки в съчетание и с очертаващия се рекордно студен месец март би могло да донесе доста неприятни изненади...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Мар 11, 2022 1:26 pm
kaloyanv
Разбира се ! За първи път установих лично, броя на изкуствените профили във фейсбук, които коментират под статии. Напълно платени, но въпроса е че тях не можеш да ги свържеш с реални хора. Тях не може да ги срещнеш наживо, понеже са в интернет и са много. Никога не е имало журналистическо разследване по тези въпроси и е изключително неясно, какво се случва с руските пари в България и как и къде се инвестират и при какви хора са и за какви цели. Но нещата наистина са сериозни, просто покрай тази война те се мобилизираха максимално и това се усеща много по-добре.
П.С - иначе вчера на хижа Безбог беше между -16 и -18 градуса.
Така трябва – ПЪЛЕН КОНТРОЛ! – от входа до изхода и дори след изхода!
Цитат:
Разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на София
Проектът на Центърът по компетентност "Clean & Circle" и "Софийска вода" е по примера на Франция, Германия, Австрия, Гърция и др.
Светлин Желев 28 март 2022 г.
В съвместен проект между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Центъра по компетентност „Clean & Circle“ и „Софийска вода“ АД, част от международната група VEOLIA, световен лидер в управлението на ресурси, беше разработен метод за изследване на количеството на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на София. Това съобщиха от Софийския университет.
По примера на редица държави (Франция, Германия, Австрия, Гърция), които определят равнищата на заболеваемост не само спрямо данните от клиничните проби, но и по битово-отпадъчните води, вече и в София ще се прилага тази мярка.
Информацията за наличието на вируса в отпадъчните води може да се използва по три основни начина: като превантивен инструмент за ранно предупреждение – предвиждане на потенциални нови вълни и откриване на огнища на заболяването; като инструмент за управление и контрол на разпространението на коронавируса; като предпазна мярка – ако тестът на местното население е отрицателен, но вирусът е открит в отпадъчните води, трябва да се изследват потенциални източници на инфекция.
Въвеждането на метода е резултат от едногодишната работа на учени и специалисти от Центъра по компетентност „Clean & Circle“ и „Софийска вода“ АД. Той е разработен по австрийския модел, където се реализира програма за Ковид мониторинг, обхващаща над 100 населени места. Българският екип разви свой подход, който позволи да се постигнат ефективни резултати за кратко време.
В рамките на проекта е извършена оценка на водите на столицата. В следващия етап от проекта е планиран редовен мониторинг на SARS-CoV-2 в отпадъчните води, постъпващи в пречиствателната станция и в места от канализацията на София. Мониторингът ще позволи да се оценят равнищата на заболеваемост в града. Най-същественото е, че след пречистването на отпадъчните води, вирусните фрагменти не оцеляват и пречистената вода е безопасна за водоприемниците (в случая река Искър) и хората.
Получените резултати биха били полезни за приложение и мониторинг и в други градове и водни цикли, особено в зони с изявен зимен и летен туризъм.
Гл. ас. д-р Славил Петков и гл. ас. д-р Михаела Белухова са създатели на модификацията на метода за изолиране и определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води.
Ния Стоянова и Елена Иванова от лабораторния изпитвателен комплекс на „Софийска вода“ АД прилагат метода в реални проби със съвременна автоматизирана система за екстракция и изолиране на нуклеинови киселини и последващa PCR детекция в реално време.
Източник: БТА
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети