ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
COVID-19
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 97, 98, 99 ... 101, 102, 103  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
COVID-19
Автор Съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, разбрах идеята! Аз добре помня как в началото доволно потривахме ръце и се надявахме, че ще ни се размине. Колко дни у нас нямаше нито един случай и си мислехме, че все ще е така! А после оплескахме всичко, както сме си свикнали.
Пет Фев 25, 2022 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Внимание!!! Моля, всеки да чете, осмисля и преценява цитираната по-долу информация на своя отговорност!

За размисъл:
В България премахват поетапно зелените сертификати!

Източник: Облекчават COVID мерките у нас: Обявиха кога падат зелените сертификати

Ами сега? Какво ще правим без зелени сертификати? Какво ще ни пази от вируса и от смъртта? Защо ни отнемат едничката надежда за спасение? Think

За дълбок размисъл:
Забелязахте ли как военните действия в Украйна изместиха новините за КОВИД-19 на заден план? Случайност? Think

А в Канада продължават да протестират... Също и в други страни...

Източник: Dario Castillejos Oaxaca, Mexico - Trudeau's touch:

Новини, снимки и видеоклипове на очевидци на протестите: https://www.facebook.com/bezlogosite/posts/5623894037623944

„Хората на протеста ще бъдат преследвани - финансово и наказателно.“
Чуйте новия шеф на полицията в столицата на Канада - Отава.
...
19 февруари в 12:06 ч. ·
Протестиращите в Отава държат знамената си високо през цялата нощ, въпреки студа и суровите полицейски репресии по-рано, довели до арестуването на безброй шофьори на камиони и лидерите на протеста.
...
Канада, Отава: брутално полицейско насилие срещу мирно протестиращи хора! Трима бият, един тъпче знамето, паднало на земята...
...
Докато полицията бие мирни граждани в Отава и гази жена в инвалидна количка с конете си, Торонто излиза на протест срещу тиранията, 19 февруари.
...
Канадската военизирана полиция пребива от бой мирно протестиращи хора.
Това е "толерантността" на розаво-кафявите либерали.
...
Отава: полицията минава с конете си през протестиращи пред сградата на Сената.
...
Град Калгари, Канада, 19 февруари.
Многолюден протест срещу медицинския терор и диктатурата на премиера Джъстин Трюдо.
...
Цюрих, Швейцария, 19 февруари.
Хиляди срещу ковид наредбите, които са все още в сила и маските в градския транспорт.
...
21 февруари: Нова Зеландия, пред сградата на Парламента срещу медицинските диктати.
...
20 февруари, Щаер, Австрия. Голяма демонстрация срещу зелените паспорти и медицинския диктат.
...
Париж, събота, 19 февруари, шествието на Жълтите жилетки се сблъска с полицията.
...
Полицията в Милано атакува студенти, протестиращи срещу принудителната ваксинация.
...
Германия, провинция Саксония: Бауцен и Дрезден срещу корона тоталитаризма.
...
САЩ: Поход на свободата тръгва от Калифорния към столицата Вашингтон.
Около 1 март се очаква колоните от различните щати да стигнат до Вашингтон, прогнозите са за около 30 хиляди камиони и автомобили. Властите вече се подготвят да не допуснат протестиращите срещу ковид мерките в столицата, като е поискана помощ и от Пентагона, който предостави 50 военни бронирани машини и нареди мобилизацията на 400 души от Националната гвардия.

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Фев 26, 2022 3:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Брей, Стефан води на отчет всички малтретирани простестиращи в Канада. Може би ще прочетем и отчета му за умрелите от Ковид в София?
Съб Фев 26, 2022 3:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Сотиров, аз не смятам, че София е България, затова ще дам данни за България.

Понеже си написал, че си разбрал идеята на Ведрин, ще задам към тебе и към Ведрин няколко въпроса, защото аз не схванах идеята му.

Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

На графиките се виждат добре предишните вълни на КОВИД-19 – около месец ноември 2020 г. и около месец март 2021 г.
Тогава нивото на ваксинираните в България беше много ниско (ще бъда благодарен, ако някой може да предостави информация за него).

На графиките се виждат добре и сегашните вълни на КОВИД-19 – около месец октомври 2021 г. и около месец януари 2022 г.
При тези вълни е разпространен новият вариант Омикрон, който се счита за по-малко смъртоносен.
Освен това се счита, че при първите вълни вирусът е покосил по-податливите и със съпътстващи заболявания, а при по-късните вълни вече няма толкова податливи и с толкова съпътстващи заболявания.
Освен това се счита, че при по-късните вълни има повече хора с имунитет след преболедуване.

На графиките се вижда, че заболелите и смъртните случаи при вълните октомври 2021 г. и януари 2022 г. са повече, отколкото при предишните вълни ноември 2020 г. и март 2021 г.

Нивото на ваксинираните в България през месеците октомври 2021 г. и януари 2022 г. е в пъти повече, отколкото при предишните вълни през ноември 2020 г. и март 2021 г.

Хайде сега, Ведрине, обясни ми как се получава така, че колкото повече се ваксинира българинът, толкова повече се разболява и мре от КОВИД-19? Въпреки че вариант Омикрон твърдят, че не е толкова смъртоносен като предишните варианти, въпреки че би следвало вирусът вече да е покосил най-податливите и тези с най-много съпътстващи заболявания и въпреки че вече има доста хора с имунитет след преболедуване?

Как се вписва зеленият сертификат на фона на увеличения брой заболели и смъртни случаи?

Ведрине, това ли е цената на „ваксърството“ в България?

П.П. Прегледах данните и в световен мащаб, както и за някои страни като Израел, Украйна, Румъния, САЩ, Франция, Испания, Италия... Любопитни анализи могат да се направят за всяка една страна поотделно...

Съб Фев 26, 2022 4:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

stefan_iliev38 написа:
Ведрине, това ли е цената на „ваксърството“ в България?

Антиваксърски тероризъм?

Съб Фев 26, 2022 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stealth

Местожителство: Хасково

stefan_iliev38 написа:
На графиките се вижда, че заболелите и смъртните случаи при вълните октомври 2021 г. и януари 2022 г. са повече, отколкото при предишните вълни ноември 2020 г. и март 2021 г.

Нивото на ваксинираните в България през месеците октомври 2021 г. и януари 2022 г. е в пъти повече, отколкото при предишните вълни през ноември 2020 г. и март 2021 г.

До колкото през 2020 и началото на 2021 на практика имаше само единични случаи на ваксинация (поради липса на ваксини, а и благодарение на неадекватна организация), то, да, ти си прав, че нивата на ваксинираните през „месеците октомври 2021 г. и януари 2022 г. е в пъти повече“. Ако погледнем реално, обаче, колко хора са се ваксинирали, то това са около 1/3-та от населението. Което е нещо, но много далеч от стойност, която може да постигне масов ефект.

stefan_iliev38 написа:
Прегледах данните и в световен мащаб, както и за някои страни като Израел, Украйна, Румъния, САЩ, Франция, Испания, Италия... Любопитни анализи могат да се направят за всяка една страна поотделно...

Ами да направим едно сравнение с България. Щях да хвана Израел като първи посочен, ама ивритът нещо не го разбирам, та, друга една страна с добро ваксинационно покритие - Нидерландия. Нека видим води ли ваксинацията до повече смъртност:

източник: https://coronadashboard.government.nl/landelijk/sterfte
И при тях има смъртност, разбира се, но вълните след първата са под нейните нива. Нещо повече, въпреки че Нидерландия има население 3 пъти повече от България, то смъртността там е по-ниска. В пъти. А ваксинацията там е 86.4% - https://coronadashboard.government.nl/landelijk/vaccinaties - При почти 3 пъти повече приложени ваксини, на 3 пъти повече хора, резултатът е по-малка смъртност.

stefan_iliev38 написа:
Как се вписва зеленият сертификат на фона на увеличения брой заболели и смъртни случаи?

В България, при липса на адекватно ниво на ваксинация, де факто никакъв контрол по мерките за ограничаване на инфекцията и цена на човешкият живот клоняща към нула, какъв друг резултат би очаквал освен „увеличения брой заболели и смъртни случаи“?
Съб Фев 26, 2022 5:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Ведрине, разбрах идеята!

Протестите на шофьорите на камиони в Канада и протестите в другите страни по света са дело на „руски про-путински идеолози“, които се стремят „да причинят максимален ущърб на САЩ и страните от НАТО на всички достъпни нива – лично, военно, икономическо, културно, информационно, мрежово“. Бил допълнил – и на „камионно ниво“. Smile

Звучи логично. Think

Относно Нидерландия:

източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

източник: https://coronadashboard.government.nl/landelijk/sterfte

Нека сравним втората вълна – около месец ноември 2020 г. и четвъртата вълна – около месец ноември-декември 2021 г.

Наблюдава се голямо увеличаване – над 2 пъти! 200% – на броя заболели от КОВИД-19 през ноември-декември 2021 г. спрямо ноември 2020 г.

Броят на смъртните случаи намалява, но не толкова значително – само с около 23% в пиковете на вълните.
(Предполагам, че част от това намаление се дължи на по-малката смъртност на вариант Омикрон, на вече покосените от вируса по-възрастни, по-податливи и с повече съпътстващи заболявания, както и на увеличения имунитет след преболедуване.)

Нивото на ваксинирани между месец ноември 2020 г. и ноември-декември 2021 г. се е увеличило... от 0% до 70%?

Какво излиза – хем ваксинираните се увеличават, хем случаите на заболели нарастват в пъти? Think

Хем се постига почти пълно ваксинационно покритие, хем смъртните случаи намаляват едва с около 23%, като не е ясно дали това намаление не се дължи на други фактори, а не (само) на ваксините? Think

Трудно може въз основа само на една графика да съдиш за причините, довели до нивата на смъртност в една държава...

Освен това въобще не ми е приятно да обсъждам числа, зад които стои смъртта на хора...

Съб Фев 26, 2022 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stealth

stefan_iliev38 написа:
Какво излиза – хем ваксинираните се увеличават, хем случаите на заболели нарастват в пъти? Think

Инфектираните нарастват, да. Което иде от различните щамове на вируса и до колко успешно се разпространява.

stefan_iliev38 написа:
Хем се постига почти пълно ваксинационно покритие, хем смъртните случаи намаляват едва с около 23%, като не е ясно дали това намаление не се дължи на други фактори, а не (само) на ваксините? Think

Правиш ли си сметка, колко хора продължават да живеят благодарение на ваксините? Тези „смъртните случаи намаляват едва с около 23%“, които омаловажаваш, разбираш ли колко човешки живота са?

stefan_iliev38 написа:
Трудно може въз основа само на една графика да съдиш за причините, довели до нивата на смъртност в една държава...

Глад? Война? Ти може да раздаваш присъди, а аз не мога? Това не е квантова физика и всеки със здрав разум, може да си направи изводи...

stefan_iliev38 написа:
Освен това въобще не ми е приятно да обсъждам числа, зад които стои смъртта на хора...

Да, по-удобно е да не виждаме, това което не ни е приятно.
Ако автобус се запали на пътя, имаме ден на траур. Ако всекидневно умират няколко автобуса хора, то нека не им обръщаме внимание. Онези, другите, са виновни!
Съб Фев 26, 2022 7:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Déjà vu? Що имам чувството, че тоя спор вече съм го чел тука? Нищо ново не виждам, нищо ново не мога и да добавя. Затова делегирам правото си на отговор на тези, които ще ме защитят от обвиненията, че съм идиот, защото съм се ваксинирал. И защото смятам, че ваксинирането е добро за вашето здраве. А, и защото от професионална солидарност вярвам на двама колеги - Огнян Кунчев и Николай Витанов, които също правят изводи от някакви си графики пред камерите. Когато някой професионално се занимава с числа, вероятности, гаусови криви, квадратични средни и прочие майни, аз, като нищо не разбирам от изброените, вярвам на "майсторите". Проверена от живота практика, доказана с развалени котлони, паднала мазилка, воняща тоалетна и прочие. Питам майстора! Аз мога само скромно да вметна - май вече го направих, че в спора се воюва с две числа: броя на ваксинираните n и броя на заболелите m, но никой не сравнява хипотетичните числа n-x и m+/-y, където х е намаленият брой ваксинирани, а у е увеличеният (или намален?) брой заболели. Иначе казано: колко щяха да са заболелите, ако ваксинираните бяха по-малко? Никой не знай и няма как да знай.

С интерес прочетох поредното есе на Константин Янакиев. Безусловно ерудиран мислител с майсторско перо. Не мога обаче да приема начина, по който привързва "антиваксърството" към "путинизма". Най-малкото защото самият Путин настоява за ваксиниране. Та при Янакиев, типично за него, вътрешните политически мотиви изригват във външни неубедителни "конотации" (дано ме чете!).
Съб Фев 26, 2022 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Сотиров, че кой ще те обвини, че си идиот, задето си се ваксинирал? Постъпил си разумно, СЗО също съветва такива като тебе да се ваксинират (както съм цитирал по-назад в темата).

Необходимо уточнение: Тъй като има директно зададени въпроси към мен, възпитанието ме задължава да им отговоря.

stealth написа:
Правиш ли си сметка, колко хора продължават да живеят благодарение на ваксините? Тези „смъртните случаи намаляват едва с около 23%“, които омаловажаваш, разбираш ли колко човешки живота са?

Първо: Не слагай чужди думи в моите уста – не съм омаловажавал въпросните 23%.
Второ: Правя си сметка колко хора продължават да живеят благодарение на ваксините, ала и някои фармацефтични компании си правят сметки.
Трето: И един човешки живот да са спасили ваксините, пак ще е добре, ала кой ще плати цената... Think

stealth написа:
Глад? Война? Ти може да раздаваш присъди, а аз не мога? Това не е квантова физика и всеки със здрав разум, може да си направи изводи...

Първите три въпроса не ги разбрах: Имаш информация, че глад и война в Нидерландия са предизвикали двойния брой заболели при вълната ноември-декември 2021 г., когато вече е имало почти пълно ваксинационно покритие? Think

Не разбирам за раздаването на какви присъди питаш. Искаш позволение, за да раздаваш присъди? Не ти трябва моето позволение.

Относно квантовата физика и здравия разум – прав си, не е квантова физика, а статистика (която 3 години съм учил в техникума и университета).

Та какви са изводите на хората със здрав разум: Защо въпреки че се ваксинират хората в Нидерландия, се разболяват много повече? Think
Ала моля, без да се пробутва версията, че е заради варианта Омикрон, защото ваксините не са успели да спрат и варианта Делта.

Съб Фев 26, 2022 9:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Цитат:
Защо въпреки че се ваксинират хората в Нидерландия, се разболяват много повече?"

Стефане, ти питаш, ама и аз отново питам: а ти имаш ли сведение колко повече (или пък по-малко - допускам и това) биха се разболели, ако се бяха ваксинирали по-малко?
Съб Фев 26, 2022 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stealth

stefan_iliev38 написа:
stealth написа:

Първо: Не слагай чужди думи в моите уста – не съм омаловажавал въпросните 23%.

Ето, за пореден път ще те цитирам буква по буква. Дори ще почерня някои от думичките, които случайно са се озовали в твоето мнение.
stefan_iliev38 написа:
Броят на смъртните случаи намалява, но не толкова значителносамо с около 23% в пиковете на вълните.

И да уточним, нарочно не задълбах с тия 23%, които си изсмука от пръстите. Не смятам за нужно.

stefan_iliev38 написа:
Не разбирам за раздаването на какви присъди питаш.

И продължаваме да се въртим в кръг, и да ти цитирам какво точни си написал:
stefan_iliev38 написа:
... обясни ми как се получава така, че колкото повече се ваксинира българинът, толкова повече се разболява и мре от КОВИД-19?

Задаването на тенденциозни въпроси си е присъда. Ваксините са лоши? Хората мрът от тях!? Ама, не, не мрът, ама някой някъде прави пари. Добре...

stefan_iliev38 написа:
Та какви са изводите на хората със здрав разум: Защо въпреки че се ваксинират хората в Нидерландия, се разболяват много повече? Think

Заразяват се. Колко се разболяват в последствие и колко умират са различни неща. Моля те, прави разлика. След това си направи изводите. Благодаря предварително.
Съб Фев 26, 2022 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Сотиров написа:
Цитат:
Защо въпреки че се ваксинират хората в Нидерландия, се разболяват много повече?"

Стефане, ти питаш, ама и аз отново питам: а ти имаш ли сведение колко повече (или пък по-малко - допускам и това) биха се разболели, ако се бяха ваксинирали по-малко?

Сотиров, ти да не би да имаш такива сведения? Аз нямам сведения, различни от официалните статистики. И затова написах, че – самоцитирам се:

„Трудно може въз основа само на една графика да съдиш за причините, довели до нивата на смъртност в една държава...“

Но понеже Ведрин написа – „Това е всъщност "цената" на антиваксърството на фона на сравнително "благоприятното" за нас начало...“ – а ти му отговори, че си разбрал идеята, реших да попитам каква е тая „цена на антиваксърството“, че да разбера и аз тая идея, която ти си разбрал, пък на мене ми е убягнала. Think

stealth написа:
Ето, за пореден път ще те цитирам буква по буква. Дори ще почерня някои от думичките, които случайно са се озовали в твоето мнение.
stefan_iliev38 написа:
Броят на смъртните случаи намалява, но не толкова значително – само с около 23% в пиковете на вълните.

И да уточним, нарочно не задълбах с тия 23%, които си изсмука от пръстите. Не смятам за нужно.

Ех, трудно е да обясняваш на хора, които не са учили статистика, но ще опитам.
Пак повтарям – не омаловажавам спада с около 23% на смъртните случаи в пиковете на вълните.
Не виждам нищо нередно при статистически анализ да напиша, че спад от 23% не е толкова значителен като увеличение от 200%.
Разбира се, че спад от 23% не е толкова значителен, в сравнение с този, който се обещаваше от търговците на ваксини (90-95% ефективност?).

Така че можеш да почерняш думички и да твърдиш каквото си искаш – твое право е.

Можеш и да задълбаеш с тия 23%. Сега трябва да те уча как се изчислява процент? Написал съм как съм ги изчислил тези около 23% – от таблицата с данните за смъртните случаи от КОВИД-19 в Нидерландия, която ти си публикувал, съм взел стойностите на смъртните случаи при пиковете на съответните вълни, намерил съм разликата между тях и съм изчислил какъв процент е тази разлика от стойността на смъртните случаи при първия пик. Нарочно съм написал „около 23%“, а не „точно 23,154%“.

stealth написа:
Задаването на тенденциозни въпроси си е присъда. Ваксините са лоши? Хората мрът от тях!? Ама, не, не мрът, ама някой някъде прави пари. Добре...

Значи задаването на въпроси е еквивалентно на раздаване на присъди. Брилянтна логика! Clap
Отсега нататък ако някой ми зададе въпрос, ще му отвърна: Ама ти защо раздаваш присъди? Shocked

stealth написа:
Заразяват се. Колко се разболяват в последствие и колко умират са различни неща. Моля те, прави разлика.

Мисля, че вече се разбрахме колко разбираш от заразяване с вируси, разболяване и ролята на ваксините при тези процеси. И други хора ти написаха, че не си наясно с тези понятия. Сотиров е прав – няма нужда да се води отново този „спор“. Не си отговорил на въпроса ми защо въпреки че се ваксинират хората в Нидерландия, се разболяват/заразяват много повече? Но отговор не чакам от човек, който шикалкави, увърта и не отговаря на неудобни въпроси.

Съб Фев 26, 2022 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Добре бе, Стефане, ама и ти не написа колко биха били заболелите, ако не бяха ония, ваксинираните. Някой тука даде пример с коланите в автомобилите. Сложиха задължителни колани и убитите се увеличиха! Ама премълчават, че и катастрофите са се увеличили, а убитите при тях процентно са намалели! В нашия спор второто число, с което да обосновем сравнението, го няма. Какво си говорим тогава?
Нед Фев 27, 2022 12:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Ама Сотиров, аз не съм се цанил да пиша колко биха били заболелите и прочие. Smile

И си прав: какво си говорим тогава... Няма нужда да говорим и да анализираме – направо обвиняваме антиваксърите и всичко е точно! Very Happy

Нед Фев 27, 2022 12:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 97, 98, 99 ... 101, 102, 103  Следваща
Страница 98 от 103

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.