|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
...
П.С - Все пак така като гледам , към едни неща сме непримирими, а към други, които са по-важни .. сме ги приели за нормални. То и затова планината става все по популярна. Хората искат да избягат от кочината които сами са си създали и тепърва ще става още повече, съответно и планината ще се превърна в някои си част в такова нещо, ако не се вземат адекватни мерки  |
Калояне, мислех да не ти пиша, ала накрая все пак реших да те накарам да се замислиш, защото виждам, че не можеш да разбереш реакцията на някои съфорумци и защо те са на различно от твоето мнение. Опитай се да си отговориш на въпросите:
Ако имаше твой частен имот в планината, щеше ли да си доволен, ако непознати с моторни шейни те издебнат и ти влязат в имота?
Няма ли да се разбереш с „шейнарите“ да не им създаваш проблеми, ако обещаят да не влизат в частния ти имот?
Ако „шейнарите“ спазят обещанието си – няма ли да си кротуваш и да не създаваш проблеми на „шейнарите“?
Ако „шейнарите“ нарушат думата си и те издебнат, докато не си в имота си, и влязат в имота ти – какво ще направиш?
Няма ли да „започнеш война“ с шейнарите, за да опазиш собствения си частен имот?
Няма ли да призовеш приятели и туристи да водят войната от твое име?
Няма ли да разчиташ туристите да подават сигнали срещу „шейнарите“ и така те да пазят собствения ти частен имот?
Няма ли да постигнеш „с 1 куршум 2 заека“ – хем ще си опазиш частния имот, хем ще излезеш супер герой и „доблестен борец за защита на българската природа“?
Калояне, виждам, че си с добри намерения, ала си малко наивен, няма да се обиждаш. Такива като тебе ги използват да викат на протести по площадите...
Още по темата за моторните шейни:
Източник: Коментарите под публикацията https://www.facebook.com/IvanVazovHut/posts/5087551294598706
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Чет Фев 24, 2022 9:38 pm |
|
 |
vaskoo
|
|
|
С години, шейните се разтоварват на паркинга на Морени при обръщалото на автобуса, при представители на полицията и тия от общинската охрана, дето спират колите. Преди години, хората и полицаите с шейни се разхождаха по долното плато, ходейки за разпивка и лов до Каменното здание. Правеха проблем на нарушители като мен, защото е вододайна зона, а и ги притесняваха.
За шейните, качващи се през Ярема и Брезите, баси хората - крият се вместо да си паркират на Алеко.
Стефко, не те разбрах с частния имот, какво общо има с хижата, шейни не разбрах да са влизали вътре, че е и парцела наоколо да е на Венци, все тая, човека си написа че в бил съучастник досега, като Божков ще излезе.
Аз още се чудя кое е по-вредно - стотици коли от Златните до Офелиите или две-три шейни. Като ще е парк, да спират всичко и да засипят пътя, и да си щъкат сърничките.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Чет Фев 24, 2022 10:52 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Мне, не съм от обидчивите, а то и няма защо. Ами то общо взето с такова мислене като твоето ... добре си го докарваме Вечни съмнения във всичко и нулева дейност .. Е там на другата тема писах за козите, оказа се че и там не е добре .. Сега тоя се разревал за шейните, ама и това не е добре. Сега ми казвате че и това било нормално ...
Или пък ми обяснявате, как това не можело да се сравнява с нещо друго .. Аз питам какво значение има , така или иначе нищо няма да направим. Ще си натискаме парцалките и нищо няма да направим А недай си боже някой да направи нещо ... мале веднага ще му намерим цаката ..
|
|
|
Чет Фев 24, 2022 11:15 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Източник: БНТ 1 – Трябва ли да се регламентира използването на моторните шейни в природните паркове?
Венцислав Златарев, хижар на хижа „Иван Вазов“:
 |
 |
Опазването на природата, съхраняването на нейната девственост и чистота е изключително важно. В националните паркове по закон и по уредба е абсолютно забранено движението на всякакви моторни превозни средства, а в нашите паркове това се случва постоянно, което пречи на дивите животни и на туристите. |
Хайде сега, някой да ми обясни как да се отнасям към човек, който твърди, че в националните паркове по закон и по уредба е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО движението на ВСЯКАКВИ моторни превозни средства?
 |
 |
... Аз питам какво значение има , така или иначе нищо няма да направим. Ще си натискаме парцалките и нищо няма да направим А недай си боже някой да направи нещо ... мале веднага ще му намерим цаката .. |
Калояне, като за начало, можеш да насочиш усилията си към „опазване на природата, съхраняването на нейната девственост и чистота“.
За целта можеш да си зададеш въпроса:
Ако искам да опазя природата чиста и девствена, ще посещавам ли частна хижа в национален парк, която събира 98 туристи, няма пречиствателна станция и се зарежда с джип (моторно превозно средство)?
Можеш да зададеш същия въпрос и на 2,3 хилядите, които са споделили публикацията-призив на Венцислав Златарев.
(Обърнете внимание – 2,3 хиляди! Че то война да беше станала в България, нямаше да има толкова споделяне!)
И тогава можеш пак да дойдеш тук и да напишеш, че имаме „вечни съмнения във всичко и нулева дейност“.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 3:03 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
... някой да ми обясни как да се отнасям към човек, който твърди, че в националните паркове по закон и по уредба е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО движението на ВСЯКАКВИ моторни превозни средства? ... |
Защо трябва някой да ти обяснява? Има бол теми назад из форума, където е посочвана конкретна разпоредба, разписваща забрани, част от които са нарушавани ЛИЧНО ОТ ТЕБ/например определени неразрешени посещения в резервати/, и за които, като ти се обърне персонално внимание, ловко си затрайваш и продължаваш с дървената философия... На такива злостни и нагли рецидивив-нарушители като теб, няма никакъв смисъл да се обяснява нищо. Ще разбереш от говор, колкото шейнарите. За такива категории люде се налага предприемането на други мерки.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 3:22 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
Пет Фев 25, 2022 3:44 pm |
|
 |
stefan_iliev38
|
|
|
 |
 |
 |
 |
... някой да ми обясни как да се отнасям към човек, който твърди, че в националните паркове по закон и по уредба е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО движението на ВСЯКАКВИ моторни превозни средства? ... |
Защо трябва някой да ти обяснява? Има бол теми назад из форума, където е посочвана конкретна разпоредба, разписваща забрани, част от които са нарушавани ЛИЧНО ОТ ТЕБ/например определени неразрешени посещения в резервати/, и за които, като ти се обърне персонално внимание, ловко си затрайваш и продължаваш с дървената философия... На такива злостни и нагли рецидивив-нарушители като теб, няма никакъв смисъл да се обяснява нищо. Ще разбереш от говор, колкото шейнарите. За такива категории люде се налага предприемането на други мерки. |
Vladofff, нали се разбрахме, че има специална тема, която да използваш по предназначение:
Изказвания на форумни потребители,обсебени от stefan_iliev38
Аз какво питам, ти какви ги пишеш... Изобщо вникваш ли във въпросите ми или като видиш мое мнение и бързаш да налиташ и да пишеш неверни неща и глупости?
Хората сами ще преценят кой продължава с дървената философия.
П.П. Ще напишеш ли мерките, които се налага да се предприемат за „такива категории люде“, че ми стана любопитно какви са тези мерки? Може и в другата тема, за да не мацаш повече тази тема.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 3:45 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Стефане, аз не виждам какво искаш да кажеш и какво е посланието ти. Има доста сигнали от много хора и организации. С това си писане, какво ти е посланието не разбирам. Защо се концентрираш върху човека, при положение че ние говорихме за проблема. ОСвен ако не мислиш че това не е проблем, не си казал каква ти е позицията.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 3:56 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
|
Именно:
1. Влязъл в резерват,
2. Публикувал снимки на нарушението,
3. Налице е действащ Закон за защитените територии, забраняващ действията по т.1.
4. Продължава да нахалства на тема забрани.
Хората просто няма да имат никакъв проблем да преценят.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 4:15 pm |
|
 |
stefan_iliev38
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
Именно:
1. Влязъл в резерват,
2. Публикувал снимки на нарушението,
3. Налице е действащ Закон за защитените територии, забраняващ действията по т.1.
4. Продължава да нахалства на тема забрани.
Хората просто няма да имат никакъв проблем да преценят. |
Vladofff, да, хората сами ще преценят кой продължава да нахалства.
Явно много те дразни, че хора ходят в резервати и публикуват снимки, загнездило ти се е в ума и те човърка, и не ти дава мира и покой.
П.П. Публикуваните от мен снимки – има ли ме заснет на някоя от снимките?
П.П.П. Не разбрах за мерките, които се налага да се предприемат за „такива категории люде“?
По темата:
Калояне, прав си, аз мнение по темата с моторните шейни не съм давал (въпреки че някои хора по-горе ме изкараха, че „нахалствам на тема забрани“, което не е вярно, разбира се).
Понеже ти се чудеше защо не срещаш разбиране у някои хора във форума и защо бездействат, реших да ти предложа да си отговориш на няколко въпроса. Посланието ми е именно такова – ако си отговориш на въпросите, може би ще разбереш позициите на съфорумците.
П.П. Аз нямам моторна шейна, 1 път само съм се возил на моторна шейна и много рядко имам вземане-даване с моторни шейни в национални паркове, затова не мисля, че съм най-компетентен да изказвам мнение как трябва да се реши проблема с карането на моторни шейни в националните паркове.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 5:35 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Ами това което пишеш за хижаря е доста встрани. Много преди той да да тръгне да се оплаква има различни и много бройни оплаквания, тези неща да влязат в някакъв ред. Сега, това за частните хижи с никакви пречиствателни станции, преполагам е един съвсем отделен проблем .. .
Това което аз казвам, че ако не се шуми за нещо, то си остава така и няма никакво движение. Ние сме прекалено толерантни към всякакви неща и неправди, въпреки че това не ни е най-големия проблем във България със сигурност.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 5:51 pm |
|
 |
Сотиров
|
|
|
 |
 |
Аз нямам моторна шейна, 1 път само съм се возил на моторна шейна и много рядко имам вземане-даване с моторни шейни в национални паркове, затова не мисля, че съм най-компетентен да изказвам мнение как трябва да се реши проблема с карането на моторни шейни в националните паркове. |
Стефане, че ти ако имаше моторна шейна, щеше да си най-компетентният и предвиждам решението ти за каране в националните паркове. Това важи за всички, разбира се.
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 6:39 pm |
|
 |
vedrin
|
|
|
Имат всъщност точно един сериозен кусур предприетите от Венцислав Златарев действия. Той се състои в това, че е решил да потърси помощ от общността, обществото, държавата и т.н., едва след като е бил по някакъв начин лично засегнат, но не и преди това, когато е бил съвсем наясно със съществуването на този проблем. С други думи -- иска подкрепа, но не е дал когато е можел преди това. Според мен с подобен начин на мислене и действие не би могло да бъде постигнат най-добър резултат и това не е най-добрия възможен пример за подражание. Моето верую е безусловно да давам по ненатрапчив начин. Други ще отсъдят дали и доколко съм успял.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пет Фев 25, 2022 6:41 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
Имат всъщност точно един сериозен кусур предприетите от Венцислав Златарев действия. Той се състои в това, че е решил да потърси помощ от общността, обществото, държавата и т.н., едва след като е бил по някакъв начин лично засегнат, но не и преди това, когато е бил съвсем наясно със съществуването на този проблем. С други думи -- иска подкрепа, но не е дал когато е можел преди това. Според мен с подобен начин на мислене и действие не би могло да бъде постигнат най-добър резултат и това не е най-добрия възможен пример за подражание. Моето верую е безусловно да давам по ненатрапчив начин. Други ще отсъдят дали и доколко съм успял. |
Добре Ведрин, ти си учен човек и знаеш добре че едно единствено действие на даден човек, няма отношение към самия проблем. Ти пишеш за него ( човека). Аз питам за проблема и това дали наистина е проблем.
Относно личноста, не желая да я коментирам, не са един и двама човека, които като видят зор, ходят и търсят подкрепа, но те дефакто не искат подкрепа, те искат да си наложат тяхното мнение. Това го разбирам добре и не ми харесва също ...
|
|
|
Пет Фев 25, 2022 7:14 pm |
|
 |
vedrin
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Имат всъщност точно един сериозен кусур предприетите от Венцислав Златарев действия. Той се състои в това, че е решил да потърси помощ от общността, обществото, държавата и т.н., едва след като е бил по някакъв начин лично засегнат, но не и преди това, когато е бил съвсем наясно със съществуването на този проблем. С други думи -- иска подкрепа, но не е дал когато е можел преди това. Според мен с подобен начин на мислене и действие не би могло да бъде постигнат най-добър резултат и това не е най-добрия възможен пример за подражание. Моето верую е безусловно да давам по ненатрапчив начин. Други ще отсъдят дали и доколко съм успял. |
Добре Ведрин, ти си учен човек и знаеш добре че едно единствено действие на даден човек, няма отношение към самия проблем. Ти пишеш за него ( човека). Аз питам за проблема и това дали наистина е проблем. |
А, учен, какъв учен, дори PhD нямам.
Човекът е съществена част от проблема. Обясних защо мисля така. Моите наблюдения са, че мнозинството разсъждава и действа предимно с подбуди като гореописаните -- това е същинският проблем не само със шейните, а и с много други неща... И очевидно решението не би било добре да бъде в духа на "няма човек -- няма проблем". А иначе добрият пример все пак съществува тук-там, макар и твърде нерядко възприеман от мнозинството като "лудост" -- например:
 |
 |
Ванката на Чакъра обикаля и дебне, колегите му от парка (от околните райони) му се присмиват, че си гледа работата, това е само пример. |
И най-сетне, позволявам си да изразявам мнение, защото познавам тези люде лично и съм бил свидетел на действията им за разлика, например, на споменатите няколко хиляди във Facebook. Дано не ми се сърдят...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пет Фев 25, 2022 8:45 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|