ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
СтаРа Планина 100х24/2010
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
СтаРа Планина 100х24/2010
Автор Съобщение
Станислав

Мнение СтаРа Планина 100х24/2010 Отговорете с цитат
Здравейте!

За 8-ма поредна година ни предстои да направим един поход по билото на Стара Планина от х. Мазалат до х. Ехо с изкачване на вр. Ботев, Голям Купен, Левски и др. Същността е в рамките на 24 часа да изминем около 100 км. Програмата е следната:

22-юли-2010 (четвъртък) - събиране на всички участници на хижа Мазалат. Нощувка.
23-юли-2010 (петък) - старт рано сутринта (06:00 часа) в западна посока.
24-юли-2010 (събота) - финал на хижа Ехо.

Похода ще е по билото на Стара Планина - лятна маркировка. Ще се премине през хижите Добрила, Дерменкая, Козя стена и заслон Орлово гнездо.

Каня всички досегашни участници, както и тези, които в предишните години са имали желание да се включат, но по една или друга причина не са успявали, отлагали са или са се отказвали, да се присъединят към нас. Ще ми е много приятно да се съберем пак там горе и да съприживеем един незабравим, дълъг и вълнуващ ден по върховете.

Искам да обърна внимание, че това не е състезание. Акцента при това мероприятие е върху издръжливостта, духа и волята. Целта ни не е на всяка цена да минем по маршрута. Нека всеки, преди да реши да участва, да направи трезва преценка за себе си и собствените си възможности и опита, който има в подобни начинания. Такса за участие няма, преминаването не е задължително да е компактно, може и да е индивидуално, но е препоръчително да е групово. Всеки е длъжен да си направи планинска застраховка, която да е валидна за периода на провеждане на похода. Всеки сам за себе си преценява каква екипировка, храна и оборудване ще са му необходими.

Ретроспекция от всички издания досега на "СтаРа Планина 100х24" можете да намерите тук

С нетърпение очаквам срещата ни на х. Мазалат на 22-ри юли. Пазете се, бъдете здрави и до скоро!
Вто Юни 08, 2010 6:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrudjan4e

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Живот и здраве да е Станиславе мисля за четвърта поредна година да участвам.

Вто Юни 08, 2010 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ilio

Здравейте.Dobrudjanche ми каза преди няколко часа за това..Ако всчко е ок мисля и аз да се включа.
Сря Юни 09, 2010 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
стражара

Местожителство: Монтана

Здравейте
За тази година и аз съм решил(живот и здраве) да пробвам да го мина този преход.
Интересуваме на хижите по пътя има ли къде да се купи храна или трябва да предвидя всичко за целия преход? Какви са цените на нощувките на двете хижи Мазалат и Ехо?
Предварително, благодаря.

Чет Юли 01, 2010 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

нощувките са в порядъка на 8-12лв.
На х.Мазалат може да разчиташ на чай, кафе, супа, бира, безалкохолно, вафли. На хижата няма ток и съответно възможност за повече удобства. На заслон Ботев и на Козя Стена е същото.
Готвена храна няколко вида има на Добрила и Дерменкая.
На х.Ехо по традиция, последните години посрещането е много топло и гостоприемно. Има супи, за заскуска мекици, чай, кафе, бира Croc и ТОПЛА баня!
Какво му трябва друго на човек Clap Croc

имай впредвид и това
Цитат:
Re: СтаРа Планина 100х24/2010 [re: Cтaниcлaв]
Автор kibik (позициониран)
Публикувано 13.06.10 13:22

Вчера бях х.Мазалат и говорих с Гошо(хижаря), за 22 и 23 юли има резервация от група за екскурзионно летуване - 35 човека.
По всяка вероятност ще има проблеми с местата за нощувка за участниците в прехода 100х24, туй като последните години винаги е имало минимум 40 човека на старта. Капацитет на хижата е около 50-60 човека.

Чет Юли 01, 2010 11:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

Ако позволите ще допълня .От 3 седмици заслон Ботев разполага със собстевен мини Вец.Тъй че и там има ток и добре уредена лавка с храна и питиета

Чет Юли 01, 2010 11:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
стражара

Това за нощувката, хич не е добра новина. Все пак тези организатори на тази проява не са ли помислили поне за това нещо?
Няма ли някаква организация на това мероприятие, като ще се провежда на точно определена дата. Поне е редно не само във форума да пишем, а и този, който го организира да помисли поне да се предопредят хижарите за това мероприятие.
И аз ходя в планините, но винаги имам график и ако в него има спане на хижа се осведомявам дали има места.
Ако това е вярно поне аз ще се откажа. Все пак ще се върви цял ден и нощ, няма да мъкна палатката и спалния си чувал с мен през целия преход. То ако е така не виждам какъв ще е смисъла от този така наречен маратон.
И ние с Ицо от Лом си правим такъв туристически маратон, но си имаме и организация. Бяхме решили да спим на изходния пункт в чували, а на следващия ден да го атакуваме. И така близо 80км от подножието на вр.Миджур да вр.Ком за 20часа. Но всичко беше съгласуване и с граничните и хижарите по хижите.
Молбата ми е поне организаторите да дадат информация ще има ли места по хижите или ще се спи навън.

Чет Юли 01, 2010 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Мен ако питаш, навън дори е по-добре за спане. Особено ако не вали, е за предпочитане. Инак в една голяма стая се събират сума ти народ - хем жега, а и един хърка, друг пърди, трети става по нощите да пикае, четвърти ляга да спи по никое време...абе мъка. Вън на чист въздух си е друго.
Миналото лято спах на чувал пред хижата - под дървената маса.
Иначе аз си носех чувалчето и шалтето с мен. Предпочитам да нося кило и малко отгоре, ама да ми е мирна главата...Wink

По-здрави...и до-скитане.. Cool

Пет Юли 02, 2010 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
стражара

От всички по-горе хъркането е най-отвратително. С един колега така ходихме заедно и през ноща, по едно време помислих да не му стане нещо от толкова хъркане. Но поне тогава имаше алтернатива и се приместих в друга стая.
Поздрави

Пет Юли 02, 2010 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

Цитат:
Автор: Cтaниcлaв
Тема: Re: Промяна! Събиране на хижа Триглав!

Тази година хижа Мазалат няма да може да ни приеме, заета е по време на нашия поход и няма да има никакви места. Поради това се налага да въведа следната промяна:

22-юли-2010 (четвъртък) - събиране на всички участници на хижа Триглав. Нощувка.

Оттам нататък похода ще протече като старт така както сме го правили досега - в петък сутрин тръгваме в 06:00 часа към х. Тъжа по хоризонтал и оттам по обявения маршрут към х. Ехо.
Това е, още веднъж: събиране на 22-юли-2010 (четвъртък) на всички участници на хижа Триглав!

Вто Юли 06, 2010 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaa

Мнение въпрос4е? Отговорете с цитат
Аз имам голямо желание да се вклю4а, надявам се да успея. Искам да попитам има ли някой, който да слиза веднага след пристигането на х. Ехо /живот и здраве/. Проблемът ми е , 4е трябва до 16ч да съм в Сф на 24.07/събота/.
Сря Юли 14, 2010 12:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
стражара

Засега се заформя едната от всички групи да тръгне от х.Мазалат. Поне двама тръгваме от там в 6сутринта на 23 юли.

Сря Юли 14, 2010 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

Цитат:
Емблемата за тазгодишния поход [re: Cтaниcлaв]
Автор Cтaниcлaв (StaRaTrekking)
Публикувано 16.07.10 05:16

Представям ви емблемата, която ще стои на фанелките за тазгодишния поход:

И тъй като най-вероятно това ще ми е един от последните постове по тази тема преди старта на похода искам да напиша няколко думи. Всеки е добре дошъл на похода, без значение млад или стар, опитен или неопитен в подобни начинания, турист или спортист, човек търсещ контакт с планината или човек търсещ само тръпката. Искам да напомня, че това не е организиран поход. Не ходим компактно, никой не командва кога да се спира и кога да се тръгва. Обикновенно по-малко от един час след тръгването вече се забелязват очетливо оформени групички според темпото на участниците в тях и според познанствата. По-неопитните и по-лошо познаващите маршрута е препоръчително, ако нямат карта в себе си да се ориентират към някоя група за да намалят риска от отклонение по маршрута. Това от препоръка става задължение в случай, че не случим на ясно време, а се наложи ходене в мъгла. Синоптичната прогноза е нещо, което не се поръчва, но е задължително човек да се съобразява с нея когато е в планината. За хората, които ще дойдат за пръв път на този поход искам да обърна внимание върху опорните пунктове или по-скоро липсата на такива в участъка от заслон Ботев до х. Добрила. По този участък ще се движим в периода, когато при нестабилно време обикновенно се развиват летните бури - ранния следобед. Натъртвам на последното изречение, понеже се появиха и сигурно още има мераци за качване на Голям Кадемлия като начало на похода. Лично аз не съм решил дали ще мина по хоризонтал до х. Тъжа, така както ще е официалния маршрут, или отгоре през върха. Ще го реша в последния момент в зависимост от синоптичната обстановка. По-скоро от това, дали ако мина през върха ще мога да "избягам" от периода на бурите в участъка з.Ботев - х. Добрила. Несъмнено изкачването на връх Голям Кадемлия дава силен сутрешен заряд с гледките, които се откриват в ясно време, но може да въздейства също толкова силно подтискащо психически в предвид ужасяващото слизане и загуба на височина до х. Тъжа. Но нека преди всеки да вземе емоционално решение за изкачването му да се съобрази най-вече със синоптичната прогноза.

Друго на което искам да обърна внимание е че всеки от участниците сам взима решение дали да участва в този поход и в този ред на мисли всеки сам си носи отговорноста за себе си. Мое изискване е всеки да си е направил застраховка покриваща злополука в планината, която да е валидна за периода на провеждане на похода.

На х. Ехо са запазили една стая за нас, хората там са много любезни и гостоприемни и предполагам, че няма да има проблеми с настаняването и изхранването ни.

Ще оставя мой телефон за контакт - 0887 466 330. Имайте в предвид, че във вторник се качвам и тръгвам от Беклемето към х. Триглав и поради липса на обхват може и да няма връзка с мен.

Това е в общи линии, бъдете внимателни, пазете се от контузии, цветни телевизори на финала няма да раздавам, затова обявявам това мероприятие като поход, а не като състезание.

Бъдете здрави и до скоро!

ПС - Нека хората, които възнамеряват да тръгнат от х. Мазалат да направят един списък с имената на участниците и размера (M, L, XL, XXL) на фанелките, за всеки един. Нужен ми е за отчета след похода.

Пет Юли 16, 2010 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

Ами и тази година мисля, че всичко протече нормално.
С всяка изминала година финиширалите се увеличават, времената се подобряват. [смея се]

Малко статистика.
5.03 - старт от х.Триглав
5.38 - Кадемлийксо пръскало
6.25-6.38 - ВЕЦ на х.Тъжа
7.10 - Русалийски проход
8.20-8.26 - заслон Маринка
9.17 - вр. Ботев и чай при Лорен
9.42 - 10.00 заслон Ботев
10.34 - Млечен Чал
10.50 - Жълтец
13.03 -13.30 - Голям Купен
14.35-14.50 - вр.Амбарица
15.30-16.10 - х.Добрила
18.30-19.10 - х.Дерменкая
20.02 - заслон Орлово гнездо
21.17- 21.35 - Беклемето
23.45-00.15 - х.Козя Стена
02.18 - х.Ехо

Изводите лично за мен са:
- х.Триглав не е "нашата хижа"
- на х.Ехо ни се радват, макар, че им създаваме неприятности, като пристигаме повече от 40 човека посред нощите
- аспиринчето прекарано със Загорка е невероятно[плезя се]

малко снимки
Нед Юли 25, 2010 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Цецо... Laughing
http://lh5.ggpht.com/_pTnmonWcwjY/TEwVuCx8uBI/AAAAAAAAJFk/tB9mkWbBaxU/s640/IMG_6707.jpg
Croc

Нед Юли 25, 2010 3:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.