|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5878 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Студът пристигна тук едва към 7:00 сутринта и вече трупа. Общо 21.33 mm валежи за тази година. 
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Вто Яну 11, 2022 10:29 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Предлагам да се организират залагания откъде ще мине EXIIIT – дали по коловете или по камъните.
Снимки от връх Харамията – 09.01.2022 г. – източник: Dimitar Piskov, Фейсбук:
 |
 |
 |
 |
Мъча се да се сетя дали съм чел за лавинен инцидент на този склон/улей, ала не мога да си спомня... |
- «ЛАВИНИ ПРЕЗ ЗИМНАТА МАРКИРОВКА Макар, че зимната маркировка се прокарва през места, които би трябвало да са лавинобезопасни, все пак има участъци от нея, през които при определени условия е възможно падане на лавини. Ето местата, където съм виждал паднали лавини между стълбовете на маркировката: [...] 1.4. качването над х. Седемте езера към м. Раздела, когато се минава през улея под вр. Хайдута/Харамията - много рядко, при обилен снеговалеж върху замръзнал сняг. [...]»
- « [...] От старата хижа се потегля в посока (GPS 34 T 691726 4674830) към връх Харамията и се изкачва ясно видим снежен склон (лавиноопасен) преди върха. [...]»
- «Лавина помете трима алпинисти в Рила. Инцидентът стана в ранния следобед в района на връх Харамията при Рилските езера. След незабавна спасителна акция мъжете бяха спасени и откарани в болница. Малко преди 2 следобед туристка подава сигнал на телефон 112 за трима мъже в безпомощно състояние под връх Харамията в Рила. Бързо се изяснява, че става въпрос за 3-ма опитни катерачи, които са застигнати от лавина на слизане от върха. "Разговарях с един от пострадалите и се изясни, че единият е със счупен крак, а другите двама храчат кръв и имат болки в гърдите. Успях да го успокоя алпиниста, казах му как да имобилизира крайника на колегата, на който му е счупен" каза Запрян Хорозов от Планинска спасителна служба. Веднага към бедстващите мъже тръгва един от гражданските хеликоптери, които от тази зима работят с Планинска спасителна служба. Пострадалите бързо са локализирани, но времето в планината обаче не позволява на спасителите да стигнат до тях да ги качат. "Кацнахме на около 2 километра разстояние, при което оставихме спасители, които тръгнаха с моторни шейни към тях", допълва спасителят Мариян Боновски. Успешна се оказва намесата на военните части от база Крумово, които малко по-късно успяват да стигнат до алпинистите и спасителният екип с тях. Преди 3 часа пострадалите бяха транспортирани в София и настанени в болница без опасност за живота.»
|
Вярно е, че паметта ми вече не е много добра, но да не помня злополука на връх Харамията отпреди 8 години – видя ми се странно.
Затова се усъмних в точността на информацията в статията на БТВ. Потърсих други източници – съвсем логично потърсих във форума.
И намерих. Оказах се прав – лавината и пострадалите не са били на склона между връх Харамията и х. „Седемте езера“, а на друго място:
на склона между езеро Близнака и езеро Сълзата (близо до така наречения Езерен връх ), тоест на почти 1 километър от зимната пътека.
Информацията във форума: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=50096#50096
П.П. Ведрин се е коригирал, докато съм писал отговора си (който не можах да публикувам снощи, защото интернетът спря, затова го публикувам чак сега).
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Вто Яну 11, 2022 12:56 pm |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
Ако е толкова снега колкото вчера по коловете , но мисля , че ще е повече значи по камъните ...........аби Вие залагайте все някой ще спечели.
Стефко предлагам ти да си организатор и според залозите ще делим после като ми подскажеш къде е по- големия коефициент.
|
|
|
Вто Яну 11, 2022 1:25 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5878 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
Ако е толкова снега колкото вчера по коловете , но мисля , че ще е повече значи по камъните  |
Стискай палци земетресенията бързо да утихват. 
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Вто Яну 11, 2022 7:20 pm |
|
 |
Plamen К
|
"Езерния лед" |
|
Алпинистите често ходят да катерят "Езерния лед" /ако правилно съм запомнил термина/, но тези катерачни маршрути нямат нищо общо с туристическия маршрут покрай Харамията.
Навремето много се шумя за този инцидент, познавам бегло единия от падналите. Имали са късмет, че снегът от лавината, която са съборили е омекотил удара при падането. Не са падали отвесно, но там склона е много стръмен 70-80 градуса.
Разказ за падането:
http://vatev.blogspot.com/2013/01/blog-post.html
|
|
|
Сря Яну 12, 2022 11:40 am |
|
 |
vladofff
|
|
Re: "Езерния лед" |
|
 |
 |
... често ходят да катерят "Езерния лед" ... |
Имаш ли някакви данни колко често се ходи там? Любопитно ми е, защото смятам, че не е така.
Отделно, разни окултисти твърдят, че стената е врата към друго измерение и там винаги е възможно да ти се случи някакъв золум, дори и без да си суеверен...
|
|
|
Сря Яну 12, 2022 3:58 pm |
|
 |
Plamen К
|
|
 |
 |
 |
 |
... често ходят да катерят "Езерния лед" ... |
Имаш ли някакви данни колко често се ходи там? Любопитно ми е, защото смятам, че не е така.
Отделно, разни окултисти твърдят, че стената е врата към друго измерение и там винаги е възможно да ти се случи някакъв золум, дори и без да си суеверен... |
.
Променям словосъчетанието: "Алпинистите често ходят да катерят "Езерния лед" на "Алпинисти понякога ходят да катерят "Езерния лед".
Излязохме много встрани от темата.
|
|
|
Пет Яну 14, 2022 11:44 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
 |
 |
Излязохме много встрани от темата. |
Напротив, баш по темата си е. За това място с пълна сила важи препоръката при никакви обстоятелства да не се ходи. Вие знаете една лошо завършила история, аз знам още няколко, които замалко да завършат по същия начин, че и по-зле. Именно затова те питах знаеш ли подробности кой и кога е ходил там с идеята да попълня статистиката и да се направи извод дали окултистите няма да излязат прави...
|
|
|
Пет Яну 14, 2022 1:40 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Излязохме много встрани от темата. |
Напротив, баш по темата си е. За това място с пълна сила важи препоръката при никакви обстоятелства да не се ходи. Вие знаете една лошо завършила история, аз знам още няколко, които замалко да завършат по същия начин, че и по-зле. Именно затова те питах знаеш ли подробности кой и кога е ходил там с идеята да попълня статистиката и да се направи извод дали окултистите няма да излязат прави... |
Вярно е, нещо за там липсват тотално катерачи последните години. Даже не че не се ходи масово, ами никой въобще не ходи.
|
|
|
Пет Яну 14, 2022 3:05 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
 |
 |
...Даже не че не се ходи масово, ами никой въобще не ходи. |
Ти пък откъде знаеш, да не би да си дежурил отдолу?
Ето една публикация, май е на Маровски и Варошкин, за опити в лявата част:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.600578813355247&type=3
Кадрите са брутални, все едно не е в нашите планини.
|
|
|
Пет Яну 14, 2022 4:12 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
Имам един боньокъл и скивам с него ..
Шегувам се. Просто не съм видял някой да пуска нещо из фейсбук или пък да излезе някъде нещо.
|
|
|
Пет Яну 14, 2022 6:08 pm |
|
 |
Plamen К
|
|
Сря Яну 19, 2022 11:38 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Както написах по-горе (plan...) – кой ще си троши краката по камъните, ако по склона с коловете има направена пъртина...
Също така се чудя колко от хората на снимките са имали лавинни уреди, сонди и лопати... и каква е причината да нямат...
Снимки от Фейсбук (от Jolina Ditcheva), публикувани на 07.02.2022 г.:
|
|
|
Пет Фев 11, 2022 11:16 am |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
На 22,01,22 минах маршрута към Харамията. Имаше доста сняг, но беше яко,фирновано. Само по котки минах през камъните но неможах да се кача до горе. Стигнах до една скаличка дето ме достраша да я мина много силен вятър имаше пък и беше доста тясно там. Така, че врътнахме и надолу.
|
|
|
Пет Фев 11, 2022 11:44 am |
|
 |
stefan_iliev38
|
|
|
 |
 |
На 22,01,22 минах ... Само по котки минах през камъните... |
Е, как не си измръзнал, като си бил само по котки?
П.П. На 22-ри януари времето беше гадно, чудя ви се и дотам как сте успели да стигнете, преди да ви е писнало... от вятъра.
|
|
|
Пет Фев 11, 2022 1:14 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|