идеи за зимни преходи за начинаещи в зимната планина
Здравейте!
Моля, предложете ми маршрути до върхове, подходящи през зимата за хора без много опит във висока зимна планина и без специална екипировка. Имаме обувки, имаме гети на Ташев от кордура, нямаме снегоходки, нито котки. Значи, поне аз така си мисля, търсим по-често посещавани и не особено технични зимата маршрути, за да е отъпкано от други хора преди нас.
Опитът ни със зимната планина е: Черни връх във Витоша, Исполин от Узана, Малуша от прохода Шипка, връх Братан в Средна Гора и до няколко хижи в Родопите. Иначе доста километри имаме навъртяни по нашите планини, но са основно в безснежно време. Най-близо ни се пада Стара планина, но приемам идеи и за другите ни планини (може би без Пирин засега, Беласица и Славянка, че ни идват много, ама много далече).
Васильов е много приятен, когато има сняг. Не е технически сложен. Връх Амбарица от към х. Амбарица също не е труден, а от към х. Добрила може да бъде направен и като еднодневка.
И все пак е хубаво поне котки и пикел да имате за зимната планина.
Хм, връх Амбарица през зимата...Само в хубаво време.
В лошо време може да стане много корава.
Пет Яну 07, 2022 12:38 pm
didkopitko
При всички маршрути говорим за в хубаво време. Очаквам още идеи. Благодаря.
Пет Яну 07, 2022 12:49 pm
vladofff
didkopitko написа:
При всички маршрути говорим за в хубаво време. Очаквам още идеи. Благодаря.
Млечния чал/Жълтец, а защо не и Ботев откъм х.Плевен - в хубаво време напоследък има даже и тълпи... Е, за Ботев си имам известни резерви...
Равни чал/Белмекен от контрастената на язовира - напоследък също стана модно и всеки път като отида все има много хора.
На Мальовица също има тълпи, но трябва да се внимава с лавините, които не се "съобразяват" с коловата маркировка, поставена на пътя им. Същото важи и за Мусала. Мусала определено е много по-безопасен от Мальовица зимъска.
В Пирин - само Безбог и евентуално Полежан стават. Всичко останало е тегава и опасна работа
Клипчето е от миналия февруари. Лавината беше стигнала до реката.
_________________ Good Judgment Comes from Experience, but Experience Comes from Bad Judgment.
Съб Яну 08, 2022 11:26 am
nickkal
Бих добавил района около Картала, Исмаилица, х.Македония, Meчи/Ангелов връх. От Семково до билото е сравнително безопасно. Семково хижа Македония през Динков дол. Седемте рилски езера , от Паничище към Скакавица, Ловна и т.н. Метеорологичната прогноза е много важна. Миналата зима до Бъбрека, където съм бил безброй пъти, комбинацията от дебел сняг,снеговалеж , гъста мъгла и вятър ни изкара акъла.... бяхме в много трудна ситуация....добре, че имахме GPS.
Съб Яну 08, 2022 11:22 pm
zlia
nickkal написа:
Семково хижа Македония през Динков дол.
???? Зимно ???
Нед Яну 09, 2022 3:35 am
nickkal
zlia написа:
nickkal написа:
Семково хижа Македония през Динков дол.
???? Зимно ???
По билото, по-лесно ли е?
Нед Яну 09, 2022 1:09 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
1. Няма какво да се чудите – изкачете се на връх Мусала, но трябва времето да е хубаво – идеално ясно, за да има хубави гледки.
Често пъти снежните условия са такива, че котки не са задължителни. Е, понякога на някои места трябва да се внимава, има и въже.
Добре е да се прежалят парите за лифта до връх Ястребец – но зависи дали с преспиване на заслон „Леденото езеро“ или еднодневно.
Ако е еднодневно – на връщане може да не се гони последния лифт, а да се слезе пеша до Боровец, няма да се загубят много време и усилия.
2. Районът на връх Белмекен, Рила – тук вече има много варианти – еднодневни, с преспиване, кръгови маршрути...
3. Връх Баташки Снежник в Родопите – само ако времето е хубаво и ясно! От върха се открива невероятна гледка!
4. Връх Милеви скали в Родопите – само ако времето е хубаво и ясно! Може и с преспиване, ако хижа „Равно боре“ работи.
5. Връх Руен в Осоговска планина – само ако времето е хубаво и ясно – и ако не сте го качвали, за да си заслужава мъчението.
Заслонът на върха е ремонтиран, има печка и малко дърва, може да се преспи със спален чувал, за да се посрещне изгрева например.
Засега – толкова.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
По-безопасно е, но не и без пикел и котки. По югоизточните улеи на Ангелов връх падат лавини, които пресичат линията на синята (лятна!) маркировка по Динков дол.
25 май 2013 г.
25 май 2013 г.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Яну 09, 2022 4:23 pm
Митак
Все пак човекът каза, че Стара планина му е най-удобна, а вие го пращате в Рила и Пирин.
Ако каже и от коя страна на Балкана е, може би ще получи по-конкретни съвети.
Що се отнася до х. Македония и Динков дол, преди три години се случи се да присъствам като кибик на някакви упражнения по снежни профили и т.н. на премката между голям и малък Айгидик откъм южна страна. Беше навяло повече от 4 метра сняг. Туй нещо ако рече да тръгне не ми се ще да съм там.
От Картала по билото е приятен прехода с прекрасни гледки, с едно голямо НО - само в хубаво време.
В лошо време ориентирането е много трудно - билото е разлато, върховете не са ясно изразени, на места липсват колове. А не е място, дето е добре да се губиш нито да се отклоняваш от билото нито надясно, нито наляво.
Нед Яну 09, 2022 6:55 pm
nickkal
Питащия е изключил Пирин, Славянска и Беласица, без Рила. Напълно съгласен за съобразяването с метео обстановката. Даже съм го написал. Стара планина е най-неприятна в това отношение, според мен. Добре, предложението относно Семково-Македония да не се "чете". Не мога да се сетя коя година беше, февруари си беше разходка по 5см. сняг.
Нед Яну 09, 2022 11:13 pm
didkopitko
Благодаря за идеите и съветите. Да, Стара планина ми е най-близо и то от север, но както от вас, така и от други източници съм чувал, че не е "най-спокойната" планина. Района на Тетевен, Троян, Априлци, Габрово (Узана, Шипка), Елена (Твърдишки проход, х. Чумерна) са ми най-близо, както и като мина през Шипка/Прохода на Републиката стават и от южната страна градчетата между Кърнаре и Казанлък та и до Сливен, но пък там зимно подходящи маршрути не се сещам.
За начало мисля да планирам при хубаво време:
- Богое - Васильов и може би от Беклемето към Дерменка (минавал съм го лятно, има няколко връхчета, през които се минава);
- х. Ком - вр. Ком (тук има ли някакви особености, качвал съм го лятно и ми се вижда лек, но зимно?);
А като се озова в района на Рила, ще опитам нещо от предложените според времето.
Допълнително в Стара планина ме интересуват неспоменатите до момента места:
- Врачански балкан - там общо-взето до билото има поддържан зимата път до хижа Пършевица - ОК ли е за разходка по върховете горе?
- от билната точка на прохода Етрополе - Златица (Кашана) - към Свищи плаз по коловата маркировка?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети