Не знам как е в другите по-големи градове, но в Пловдив нещата не вървят на добре.
От време на време излизам вечер да потичам към 21 ч. по улица край глухата линия. Преди 7-8 години по тротоара на тази улица нямаше нито един паркиран автомобил, снощи преброих 19 само в участъка в който тичах. По самата улица много рядко минаваше автомобил в този час, снощи хвърчаха като луди и в двете посоки непрекъснато! Опитах някакъв слалом между пракираните коли, защото не смея да тичам по улицата. Осветлението вече не работи с изключение на 1 лампа в целия участък и става още по-опасно. За близък голям парк не може да се мечтае. Нови жилищни комплекси от затворен тип, приличащи на санаториуми, приютяващи в „кутийките“ пришълци, хипермаркети…и това е!
Пиша това не за друго, а защото е израз на случващото се в града през последните няколко години. Градът се пълни прекалено бързо с „пришълци“ и някак си няма време да бъдат окултурени и асимилирани. Същото в София се случва от години, а вече и при нас... Преди някак си по-плавно се случваше това.
Всеки бъдещ гражданин дошъл-недошъл си купува(ако вече няма) 20-25 годишен трошляк и го паркира на тревната площ, на тротоара, в двора на детската градина или направо на велоалеята(какво е пък това, няма го на село??). Понякога и на стълбите, щото на село и така става. Разбира се, сутрин въпросния субект, пременен с къси гащи и джапани се качва в трошляка и се извозва до най-близката „Лафка“(150м) за кафе и цигари и баничарница(200м), след което се прибира за да пие кафе с цигара на балкона, под звуците на…(сещате се) – негова отдавнашна мечта. После разбира се хвърля фаса от балкона, защото е над тия неща. Това е неделно изпълнение, защото през седмицата той отива на работа с автомобила(че как иначе!). Аз не смея, страх ме е, не мога да си го причиня, не виждам смисъл дори, няма места за паркиране вече дори, то вече дори не е по-бързо. Само по изключение правя това упражнение – да прекося града юг-север и вечер обратно в най- натоварените часове и най-натоварените кръстовища, вкл. и най-малоумното такова(по-здрав за кмета!), когато имам някаква работа за вършене.
По ред причини Пловдив не е това, което беше. На кого му пука, че града е административно ограничен да расте по площ от години? Приказки се изприказваха, но никой не направи нищо за прекрояване на близките 2 измислени общини „Марица“ и „Родопи“. Нали има свежа работна ръка, съответно данъци и далавера. Голям шум се вдига около предприятията, в тези общини, които плащайки по-ниски данъци, отколкото ако бяха в градска зона дават работа на пришълци – работа на 3 смени за някакви пари. Повечето тук знаем от личен опит, че глада е лош съветник и на това се разчита. Иначе на кого му пука, че няма инфраструктура, редовен и достъпен градски транспорт до тези предприятия(защото не са в община Пловдив) и т.н. То не че иначе е наред транспорта, това е друга голяма тема(същия от по-горе – за кмета). На кого му пука, нали системата се самовъзпроизвежда! Изборите минаха, ще дойдат други и все тая. Критичната маса е надхвърлена и явно не може да бъде положително повлияна. Не съм оптимист.
Та такива ми ти и немити работи.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Май 02, 2017 10:41 am
ДИАНА
Настъпи ме по мазола!
Някога, някога, толкова някога… по това време край глухата линия пееше жабешки хор,
а сега, метални кокошарници са прибрали колите изхвърляни от Европа...
Някога, някога, толкова някога… изгледах всичко на Пловдивската опера,
но след цяла вечност, тя все още си няма сграда…
Когато съм в трафика, все си мечтая за летяща кола. Ако се засиля да пиша, няма да се запра…
Някой като каже, че Пловдив е провинция, добавям - но римска!
И като каже, че съм от Кючук Париж, добавям - но Париж!
Дано моят любим Пловдив, никога да не се превърне в Кючук провинция!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не говоря за някога, когато вместо комплекс Южен имаше нива срещу блока ни от другата страна на булеварда.
Става дума само за последните няколко години. Промяната е ужасна, поне за моите разбирания. Градът се задушава! Не искам да го сменям, искам да е по-добро място за живеене. Виждам, че нищо не мога да направя.
Искаш ли примери, че духът е изтърван от бутилката?
Вто Май 02, 2017 4:24 pm
ДИАНА
Ако ще ти олекне - пиши!
Нали го виждам какво е! Ти си на 5 мин. от къщи.
Когато улицата ни носеше име на руски дворец, имаше много място за паркиране край двореца.
А сега е "Славееви гори" и хич няма място из горите.
Спират ми и пред гаража , а аз спирам до парка.
Но имам изход - мога и да отлитам на Юг от "горите" и парка.
Извън майтапа, боли ме за всичко, което изяжда спокойствието на квартала и града!
Дивелопмент, какво искате - да живеете в миналото ли
Сериозно погледнато, това което се случва сега е закономерно и неизбежно. Този разговор е от раздел "политика" и изисква достатъчно зрели за успешно общуване събеседници.
По-живата и интересна тема е какво ще се случи занапред. Имам леко неясна идея за това, но мисля, че ще е нещо като всеобхватно гето от латиноамериканско-урбан тип в големите ни градове. С няколко изключения, надявам се, в по-малките места. Сегашният долен начин на съществуване на обществото и държавата носи това бъдеще.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Дек 15, 2021 7:22 pm
kaloyanv
Точно и аз това щях да напиша, че е баш английско Те и там из Лондон отдавна са го загазили откъм жилищни площи и много хора. И въпреки всичко не малки части от града, дори крайните, са по-добре устроени и от София и Пловдив, там си стоят и градинките и реда и много неща ..
Сря Дек 15, 2021 9:21 pm
kaloyanv
Гледам че първия си пост си го писал преди 4 години. Не знам какво имаш предвид под "село." Но аз съм от едно родом близо до Плевен. Там дойдоха с времето, понеже е много близо, всякакви знайни и незнайни мутри, кметове, адвокати и тн .. и построиха бетонни палати и направиха най-големите безчинства и си донесоха простотията и на това спокойно място.
Но това е част от живота, все някъде отиват тези хора, но пък други места стават много по-скойни и приятни. Като не се създават условия за равномерно развитие, а всичко се концентрира в големите градове така става. А пък и нали така е в 21 век. Всеки иска да седи и пърди и нищо да не прави по цял ден.
Що всички си продадоха земята , за да си купят някакви безмислени панелки и апартаменти, както и да е . Но всеки гледа да мине по лесното.
Сря Дек 15, 2021 9:27 pm
EXIIIT
Кое е това село близо до Плевен, Калоянчик я сподели.
Предполагам, че до посочената година, балконите ще са с такъв размер, а прозорците - колкото люк на пералня. Все нейде трябва да се набута работната ръка.
Чет Дек 16, 2021 11:43 am
ДИАНА
Митко, миналата вечер с дъщеря ми обсъждахме тереските на една кооперация, недалеч от гарата,
че побира двама души и за трети няма място? Направо тъжно, щото това не е хотел, а основно жилище.
Термитникът "Оазис", случайно изграден срещу пловдивския затвор, донякъде поражда асоциация за..... модерен затвор.
В "Кючук Париж" времето на панелките отмина, но дойде времето на оазиските.
А цените на тези термитници сега гръмнаха и са тръгнали да гонят цените на мечтания Париж.
Чет Дек 16, 2021 12:22 pm
vladofff
ДИАНА написа:
...А цените на тези термитници сега гръмнаха и са тръгнали да гонят цените на мечтания Париж.
Това с цените, обикновено се отразява с графика - експоненциално нарастване, неизбежно плато/което рано или късно ще дойде/, и … надолу, защото нищо не расте постоянно и непрекъснато.
Процесът е закономерен и не е отсега. И аз като Ради смятам, че нещата вървят към описания от него резултат.
По сходни причини "учените" се опитват да обяснят изоставянето на Ангкор Ват от кхмерите - градът дотолкова се е пренаселил, че се е самозадушил…
Междинен етап на този процес, към който вървим усилено и ние, са южноамериканските гета - богатите отдавна са се изнесли в предградията, а гъстозаселените централни площи се обитават единствено от модерните допреди 30-40 години "пролетарии". Съответно цари мизерия и мръсотия, сградите са грозни, неподдържани и … гъсто заселени. Определено не откриваме ние топлата вода с тая работа.
Не очаквайте, че общината ще се заеме с това да поддържа някакво равномерно нарастване. Напротив, за нея е по-изгодно да се концентрира колкото се може повече население, сгради и всичко свързано с тях, на едно място, докато не изпуши инфраструктурата. Защото да разширяваш същата тази инфраструктура винаги е по-трудно и скъпо, отколкото да се мъчиш да изстискваш от съществуващата колкото се може повече. Да може да се правят нови и широки квартали, но това е свързано и с нови улици, канали водопроводи, които на всичко отгоре струват пари. А съвсем друго си е да прибираш пари от такси за нови високи строежи в центъра, да кърпиш скапани и тесни тръби, чиито капацитет отдавна не отговаря на нарастналото потребление на комунални услуги... Но това е еФтино, а от него общината изкарва лесни пари. И това ще продължава, докато има баламурници да "търсят" безумно скъпи имоти в "идеален център"...
Така че, просто свиквайте, нещата няма да се оправят...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети