ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Билно до Тевно езеро
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Билно до Тевно езеро
Автор Съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

Мнение Билно до Тевно езеро Отговорете с цитат
През изминалия уикенд успяхме да избягахме от жегата в ниското.
На Попина лъка се събрахме 5 човека. От София бяхме Дидо, аз, Бошулеца и Мартин. От Гоце Делчев пък дойде Жоро. До Туричка черква с колите и след това през хижа Беговица, по идея на Дидо се качихме на Беговишки рид. С Бошулеца продължихме към Каменица, а Дидо имаше други планове. Затова заедно с Мартин и Жоро продължиха към Тевно езеро.
Качихме Каменица и по ръбчето слязохме към Малка Каменица. Качихме и нея, и към 20.00 часа бяхме на Тевно езеро. Междувременно Дидо и Мартин бяха отишли към Демиркапийски чуки.
Не можах да опитам от прословутите кюфтета на Валя, но и кашкавала пане не беше лош.
Но на другия ден хапнах от вкусните мекици.
Тръгнахме по стандартната пътека до Беговишки превал. След това продължихме към премката между Яловарника и Зъбът. Качихме Зъбът и Куклите. Аз и Бошулеца се разходихме до Голена.
Качиме и Кельо, оставихме раниците и отскочихме до Коцов гроб. Имаше идея да отидем и до Стефанов връх. Но добре, че не тръгнахме…
Като се върнахме на Кельо загърмя и затрещя. Последва евакуация надолу по едно ребро и после без пътека в гората. Надолу се спасявахме поединично или по двойки.
Като слязох на пътя, започна да вали. Срещнах Дидо и Бошулеца с колата да се връщат да прибират оцелелите.
Но мен бирата ме зовеше и затова продължих надолу. Подминах Туричка черква и продължих към Попина лъка. Един човек ми спря и ми скъси малко ходенето.
Дидо бе събрал останалите и се отправихме към хижа Яне Сандански за по бира.
След това за съжаление трябваше да се прибираме към София.

Снимките:
Чет Юни 17, 2010 2:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
matix

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за снимките, Вальо!

Ще сложа линк към моите и тук, щом си направил отделна тема Smile

http://www.flickr.com/photos/mmartinov/sets/72157624293552996/show/

Чет Юни 17, 2010 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Lawina

Като те чете човек и ако не знае за какво иде реч,ще си каже,че е някакво сладурско припкане от връх на връх(като от трънка на трънка)!Smile). Много небрежно ги качвате тия "връхчета" на по над 2500м!Все едно сте крали Марко,ама в Пирин!
Чет Юни 17, 2010 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

За няколко дни бая се е променил ландшафта.
Добра разходка!
Пет Юни 18, 2010 2:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
In Earnest

Местожителство: Sofia

Перфектна разходка, Вальо! В любимия ми стил! Само не разбрах от всичките велики върхове как така не се качихте на Яловарника?! Wink
Е, да, щеше да е сметка на Кельо и Коцов гроб, ама няма място за сравнение тук! Smile
Съб Юни 19, 2010 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ето и моите снимки - в галерията.

... и няколко кадра:

Последната промяна е направена от dido на Пон Дек 25, 2023 4:13 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 28, 2010 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
matix

Местожителство: София

Размазващи снимки, Дидо! Страхотни са, и информацията около тях е много полезна за по-непросветените като мен Wink

Благодаря на всички ви за страхотната разходка!

Вто Юни 29, 2010 12:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Тая снимка на Кралев двор от Демиркапийски чуки много ми ловна окото. Голям красавец е!

Вто Юни 29, 2010 8:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

На мене ми ареса снимката с Бошулеца Punk

Вто Юни 29, 2010 8:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Както винаги снимките са екстра!
Дидо,какво е състоянието на онова ръбче,дето се спуска от
Голяма към Малка Каменница,в смисъл,като заледяване,трудност,риск и т.н.
Щото другата седмица ще ходим една група в ,която има и доста неопитни ,та да знам откъде да минем.

Последната промяна е направена от jordy на Вто Юни 29, 2010 12:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 29, 2010 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido

Там минаха Вальо и Бошулеца, те могат разкажат. Аз и Марто ходихме до Демиркапийската чука.

Като цяло оня маршрут има 2 тегави места - процепа след котата на Каменица посока по-малката и част - там дето има един праг 4-5 метра висок, и склона на т.нар Малка Каменица посока Кралев двор. В оная част пътеката е ерозирала и има опасност от подхлъзване по ската (доста стръмен). При всички положения е по-лесно посока Кралев двор-Каменица, отколкото обратно.

Аз лично не бих прекарал неопитни хора оттам.

Вто Юни 29, 2010 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Местожителство: София, Враца

Както писа Дидо, това ръбче не е за неопитни хора.
Иначе няма проблеми за хора, свикнали с такива "къдрави" участъци. Преди две седмици нямаше сняг по ръбчето. Сняг имаше на няколко места по пътечката, която подсича ръбчето. Но се минава, като се преминава внимателно.
Въпросния праг от 4-5 метра е по-добре да се мине отдолу нагоре. Сравнително по-лесно е. Но ако трябва да се слиза, просто човек се обръща с лице към скалите и внимателно слиза надолу, след като е стъпил здраво.
Този склон на Малка Каменица в посока на Кралев двор мисля, че го подсякохме в дясно.
Вто Юни 29, 2010 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Valio написа:
Както писа Дидо, това ръбче не е за неопитни хора.
Иначе няма проблеми за хора, свикнали с такива "къдрави" участъци. Преди две седмици нямаше сняг по ръбчето. Сняг имаше на няколко места по пътечката, която подсича ръбчето. Но се минава, като се преминава внимателно.
Въпросния праг от 4-5 метра е по-добре да се мине отдолу нагоре. Сравнително по-лесно е. Но ако трябва да се слиза, просто човек се обръща с лице към скалите и внимателно слиза надолу, след като е стъпил здраво.
Този склон на Малка Каменица в посока на Кралев двор мисля, че го подсякохме в дясно.

Благодаря за инфото.Първоначалните ни намерения бяха качване на Каменница от към Беговишкия превал
и слизане по въпросното ръбче към Малка Каменница,но май плановете ще претърпят промяна,като гледам на снимките участъка е проблемен,а и снега не се е стопил напълно.Да не говорим,че в групата има и създания от нежния пол,които за пръв път ще ги водя по Пирин.Още един въпрос имам,принципно слизането става само по ръба или има участъци,където се подсичат праговете и блокажите,ако да от коя страна ляво или дясно.В най-тясната си част колко е широк ръба?Мерси.
Вто Юни 29, 2010 2:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Весела Ягодова

Е бреее, юнации Very Happy
Поздрави на Жоро (Неврокопски) !

Дидо пак е направил снимки като за енциклопедията - така и така, като ми потрябва инфо, все в тази галерия гледам.
Вто Юни 29, 2010 2:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

jordy написа:
Още един въпрос имам,принципно слизането става само по ръба или има участъци,където се подсичат праговете и блокажите,ако да от коя страна ляво или дясно.В най-тясната си част колко е широк ръба?Мерси.

Ами тоя участък се върви или изцяло билно или се подсича от изток. Подсичането става на 2-3 места със скални гребени примерно, от двете страни на т.нар. Малка Каменица по спомен. За тесен ръб мисля не може да се говори никъде по тази пътека. По-скоро минава в близост до големи стръмнини на няколко места, и там - хипотетично - ако се подхлъзнеш, няма спиране надолу ... Аз така брах шубе мисля беше на РД-то на Стефчо - беше насипало октомврийския сняг по пътеката, а аз бях с едни летни обувки с изцяло изтъркани грайфери - сликове направо ...

Вто Юни 29, 2010 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.