Има още доста време, дотогава може да се променят моделите предполагам ..
Сря Окт 27, 2021 8:15 pm
SHOGO
Ами Цецко, тоз хубав "руски" линк дето си го пратил взе да се "обозва" малко по малко, но дано не се сбъднат тез прогнози за.... https://www.youtube.com/watch?v=jNJEAQOPpVk ......
Иначе Аз мислех, че баш през нощта между събота и неделя ще се извършат "хайдушките процедури и обреди", та имах план да нощувам на палатка, и сега прочетох че за обедно в неделя се планират "работите"..... Но това не променя плана ми за палат-ка, стига да не е "навднявало" предишншти 1-2 дни....
Но наистина има време до тогава, та ще следиме с интерес как се развиват метеорологичните процеси.... и ко ша ни прати СарумЯн.....
Чет Окт 28, 2021 11:20 am
tzezko
За всички
SHOGO написа:
............ баш през нощта между събота и неделя ...
, за баш хайдутите. За конвенциалните туристи и такива, които въртят по осоговските хотели- по дневному.
Чет Окт 28, 2021 11:39 am
tzezko
Наближи....
Запази ни Върховния здрави. Дано и в следващите дни е милостив.
Иначе планът е по план. И както казват стратезите това е първата жертва в сражението.
Агнето е 30-ина кг. живо тегло. Рамиз ага ще му почете от Корана преди да ми го приготви. После и отчето от храм. Св.Троица ще каже някоя приказка за здравето на туризЪма и неговия основен член- Обикновения Турис.
Ще направя в една тава 5-10 кг. дроб сърма с пресен и стар лук.
И киселото зеле е добре напреднало, както и царската туршия.
Ще се вложим....
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Ное 05, 2021 5:58 pm
Antoon
Връчил съм на транспортера (aka Tzezko) една каса чешка бира (шест вида), жената обещава да направи и тутманик. Е и конячец ще има…
Аз ще пътувам в неделя сутринта, рано.
Връчил съм на транспортера (aka Tzezko) една каса чешка бира (шест вида),...
Ей, като почнеш тъй ... тъкмо се бях разкандардисал да ходя. Още се чудя какво да правя. В неделя имам и друг ангажимент, но ми се иска и с вас да се видя.
Цецковата организация - идеална. Храната много, доброто настроение също. Присъствието емблематично. Чешмата тече. Радвам се, че ви видях.
Прибирането през Вражилска чука е чудесно.
За следващия път и пътуващите от север - потвърдено от приятел и от Калоян, качването през Литаково и Стражето е безпрепятствено, малко по-стръмно отколкото през Огоя.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Ное 07, 2021 9:35 pm
kaloyanv
Ще пратя gpx , просто да се нанесе липсващия път, че има там на няколко места разклонения.
Благодаря и аз за организацията и че ви видях. Другия път ако можете идвайте с нощувка, че така много малко, докато дойдете и айде обратно.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Благодаря за прекрасната среща!
Първи ден: Подготовка за революцията – кроене на планове край лагерния огън
Отдавна не бях ходил на чешма Мечулица... Но пътя до там не бях забравил.
Разбира се, задължително се отбих до магазин „Супер Марио“ в Нови Искър, за да купя „змии“ и пържоли. На Мечулица не може без „змии“...
Завой след завой, накрая стигнах до село Огоя и продължих по разбития асфалт до голямата поляна, откъдето започваше земният път нагоре.
На поляната имаше 2 коли, спрели една до друга. Ясно, казах си аз, това може да са само „наши хора“ от форума, дошли на чешмата.
Значи нямаше да бъда сам. Паркирах колата си до другите две коли, приготвих си багажа (раницата ми стана доста тежка) и потеглих...
Бях изненадан да видя новопостроена къща от другата страна на реката:
А пък кравите бяха изненадани да видят мен:
Бързо стигнах до къщата с кошерите (можех и с колата да стигна дотук, но не знаех дали пътят е хубав):
Продължих нагоре по земния път, обсипан с опадала есенна шума.
Реката не беше много пълноводна, но шумолеше приятно от дясната ми страна:
На някои места още личеше как гората беше пострадала, на други пречупените дървета бяха разчистени и извозени:
Но най-лошото беше, че преди мен по пътя беше минал някакъв голям, тежък джип и беше разкалял всичко! Безобразна работа!!!
А пък аз си бях забравил новите туристически обувки (49-ти номер), та бях с маратонките, окалях ги, но нямаше как...
Скоро стигнах до Водослива (още се спори за произхода на името – дали произлиза от „води се сливат“ или от „водя слива“):
За щастие потоците не бяха пълноводни и лесно преминах.
Неусетно стигнах до последния разклон преди чешмата. И тук отново изненада:
Една от кръпките, която сестра ми беше завързала за ориентир преди 8 години, когато за пръв път търсихме чешмата, още стоеше, макар и избледняла!!!
15.09.2013 г.:
Скоро след това стигнах до последното поточе, което трябваше да премина (сега то беше много малко и лесно го пресякох).
Чешмата вече се виждаше през голите клони на дърветата. Виждаше се и дим, а гласът на Цецко ехтеше и се чуваше чак тук.
Накрая – ето я и чешмата! Мечулица!
Мечокът се усмихваше! Винаги се усмихва, когато наблизо има хора и туристи...
Накратко – събрахме се край лагерния огън 6 души и 1 дама.
Не ще изреждам какво имаше на трапезата, за да не помислите, че сме чревоугодници. Разбира се, изпекох малко „змии“ и пържоли:
„Мъжка или Арахангеловска задушница е „Велика задушница“. Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и „мъжка задушница“.“
Затова Цецко раздаде свещички, които запалихме...
След това вечерта продължи както подобава за планинари от планинарския форум – четохме поезия!
Книгата с поезия бе „Люляци в мъглата“ на Татяна Николова...
А над нас звездите светеха ярко през клоните на дърветата, леко полюшващи се от нежния полъх на вятъра...
Неусетно полунощ отмина и сънят започна да ни оборва един по един...
Аз разпънах спалния си чувал недалеч от огъня, върху килима от меката опадала шума...
Край на първа част. Следва продължение...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети