|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Сотиров
|
|
|
Калояне, аз също помня целия хорър на два пъти - първия път, когато надникнахме от Злия прелез с дъщеря ми, и втория, когато с внуците. Какво да кажем обаче за снимките? Ето, на едната виждам спокойни хора, които слизат към него откъм Големия Купен. Нарочно пускам увеличен фрагмент:
Ето и на другата серпентината от премката към заслона:
Нещо ми се губи по пътя. Ако знаех, че толкова ще се оплета в лутанията си, щях да разпитам най-подробно туристите на Купена. Те пък се оказаха мои студенти. Обясниха ми откъде да слезем към езерото, показаха ми Ловница и Камилата, споменаха ми за голямото слизане, но дотук. Пусто, беше ми неудобно да ги бавя, пък и се срамувах от глупавите си въпроси (в техните очи, де). Ех, един дрон да засилят приятелите от другата тема!
|
|
|
Нед Окт 17, 2021 6:32 pm |
|
 |
Митак
|
|
|
|
 |
 |
Пътеката плавно слиза по ливадата и се насочва към Злия прелез (Белия улей). |
След като слезе на премката западно от Купена, пътеката не се насочва към Злия прелез (Белия улей), а на ситни серпентини качва Ловница.
От Ловница вече се слиза на Злия прелез (Белия улей)
 |
 |
Защо тогава на картата пътеката трябва да се качва до Ловница, па после да слиза почти до премката? Какво пречи да мине по хоризонталата 2600? |
Когато догодина се наканиш да минеш маршрута, отбий се (без багаж) до някоя от чучките южно от пътеката и погледни надолу.
Ще ти стане ясно защо не се минава по хоризонталата 2600м и бързо ще изтичаш обратно на пътеката.
 |
 |
Аз от моята позиция не виждам хора да се качват към Ловница, не виждам и каменисти урви като на снимката на Пламен. Къде са тия чудесии? |
Тия чудесии са леко вдясно от средата на кадъра по склона на Ловница. (Е, точно участъка сниман от Пламен се крие зад едно ръбче, но е там).
Имай предвид, че Пламен е снимал отгоре и така перспективата малко лъже.
Всъщност този участък е просто стръмен и не е най-трудния по маршрута.
На качване е по-лесен. Добре е да имаш щеки.
 |
 |
Не виждам някой да слиза по левия склон от Ловница. Каква е тая работа? |
Това не го разбирам… понеже на снимката не се вижда някой да се качва/слиза от Ловница и да правим заключения от това?
Аз пък лятото видях за един ден двадесетина души да слизат и качват баш оттам. По серпентините е пътеката. Може да се слезе направо към заслон БАК, но аз си пазя коленете, пък и по пътеката по-дълго се наслаждавам на Злия зъб. Бърза работа нямам.
 |
 |
Върхът се оказа всъщност една огромна равна поляна и много не личеше коя бубуна точно е той. |
Кулминацията на върха е една скала на 50-тина метра източно от „твърде тесен прелез като мост“. Не си длъжен да я качваш, а и пътеката минава южно от нея.
 |
 |
И в края на ливадата започваше твърде тесен прелез като мост с отвесни склонове от двете страни. Не беше дълъг, може би десетина метра, но ме хвана страх да мина. Тогава допуснах, че това е пътеката към Купените, ама сега започвам да се колебая. |
Това е пътеката към Купените. Прелезът може да е страшен, но не е труден.
Всичко това може да лесно ти се изясни догодина живот и здраве с лека раничка за един съботно-неделен поход през лятото. Препоръчвам в посока от Страшно езеро към БАК.
Участъка от Купена до Ловница не е по-труден от участъка от Страшно до Купена. От Купена първо слизаш по каммени блокове, после от премката на запад пътеката повечето време върви по трева, по-точно е изровена в тревата. Рядко излиза на чиста скала.
На 1-2 места ще се наложи да оставиш щеките и да ползваш ръцете. Сещам се за едно място, където пътеката е толкова изровена, че е по-лесно да минеш 1-2 метра вдясно и да минеш по скалата – поне имаш здрави стъпки и хватки. Но не се отклонявай от пътеката и не се лъжи да подсичаш завоите (тревата е хлъзгава!).
Просто трябва да качиш Ловница и това е.
|
|
|
Пон Окт 18, 2021 9:41 am |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Господин, Сотиров, поздравления за разходката с внуците! Прекрасни деца, наистина пораснаха пред очите ни.
Това много стръмно място по пътеката от Ловница към Купените е като праг, за мен чак е отвесно.
Бяхме разнородна група, подавахме си раниците, помагахме си.
1200 метра над Кирилова поляна е и в този ден през август 2018 г. имаше събор.
Чувахме музиката почти през цялото време и се шегувахме някой бързо, бързо да не стигне долу на хорото.
Там да не те хваща лошо време!
Ето го мястото - Адреналин:
https://www.facebook.com/100028292198326/videos/155571372062602
Иначе, езерцето до БАК си има име сред туристите, казват му Бисквитката. 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Пон Окт 18, 2021 10:33 am |
|
 |
Dimov
|
|
Re: Мъгла около Ловница |
|
 |
 |
. чудя се как е пътеката към Орловец, на снимките изглежда ужасно стръмно, но пък като гледах какви хора (без раници дори, без вода или каквото и да, с градски дрехи) се качват горе, сигурно не е страшно. |
Здравей, raskoll,
предполагам питаш за улея/сипея между Злия зъб и Орловец, който излиза на седловината Прозореца. Този улей наистина на снимките изглежда по-страшно, отколкото е в дейвствителност. Обикновено в планината е обратно, но не и тук.
Когато си бях набелязал Орловец за изкачване - септември на 2018г. - гледайки фронтално към този улей, също останах учуден как се качват с лекота хората по това нещо. И се отказах - тръгнах към Ловница като план Б за деня. Но точно приближавайки седловината Злия прелез се обърнах да видя отново този улей и си дадох сметка вече от тази гледна точка, че наклонът е преодолим.
Ето снимка от този момент:
И още снимки при самото преминаване:
Добре е да се внимава да не се бутат камъни към изкачващи се или слизащи туристи.
От седловината Прозореца между двата върха до самия връх Орловец също е добре да се внимава - аз там малко изгубих пътеката и се озовах по едни тревни туфи на много стръмен склон, но успях да коригирам.
Да, вниманието е препоръчително, но върхът е напълно достижим за най-обикновен турист - няма прагове или участъци, изискващи катерене.
Сотиров, поздравления за прехода и разказа! Аз също съм ви срещал - беше лятото на 2019 на хижа Яворов - поздравих разбира се. 
|
|
|
Вто Окт 19, 2021 8:56 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
 |
 |
...улея/сипея между Злия зъб и Орловец... |
А някой пробвал ли е да се качи по следващия улей, пада се западно от този, за който говорите, и на снимката е видно само началото му - над снежната преспа? Характерен е с това, че в него има и един хубав кръгъл камък, запречващ камина-стеснение на улея.
|
|
|
Сря Окт 20, 2021 9:48 am |
|
 |
tzezko
|
Улеи… |
|
Знам за един наш другар, който без да иска слезе много бързо по един от улеите. Прибраха го с хеликоптер. Не оцеля. На следващата седмица му взех раницата от мястото, до което се беше търкалял и премятал.
|
|
|
Сря Окт 20, 2021 10:21 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
Re: Улеи… |
|
 |
 |
Знам за един наш другар, който без да иска слезе много бързо по един от улеите. Прибраха го с хеликоптер. Не оцеля. На следващата седмица му взех раницата от мястото, до което се беше търкалял и премятал. |
Лятото минавах от там, има възпоменателна плоча. Точно там има едно слизане, което ако се отървеш и не се хванеш веднага, е много вероятно да не може да се спреш. Ето такива участъци изглеждат измамно лесни, но последствията са сериозни. Защото самото слизане е просто едно движение, много кратко, обаче много неудобно. И там е някаква гмеч от прахоляк и треволяк.
|
|
|
Сря Окт 20, 2021 11:37 am |
|
 |
Plamen К
|
|
 |
 |
 |
 |
...улея/сипея между Злия зъб и Орловец... |
А някой пробвал ли е да се качи по следващия улей, пада се западно от този, за който говорите, и на снимката е видно само началото му - над снежната преспа? Характерен е с това, че в него има и един хубав кръгъл камък, запречващ камина-стеснение на улея. |
Това е първата част на въпросния улей:
Ей тук, в среден план мисля, че се вижда въпросното стеснение /там вече бяхме се поовързали/:
В този албум има снимки от преминаването на сев. изт. улей на Орловец:
.
.
|
|
|
Сря Окт 20, 2021 4:36 pm |
|
 |
raskoll
|
|
|
 |
 |
Добре е да се внимава да не се бутат камъни към изкачващи се или слизащи туристи.
От седловината Прозореца между двата върха до самия връх Орловец също е добре да се внимава - аз там малко изгубих пътеката и се озовах по едни тревни туфи на много стръмен склон, но успях да коригирам.
Да, вниманието е препоръчително, но върхът е напълно достижим за най-обикновен турист - няма прагове или участъци, изискващи катерене.
|
мерси! може би е една идея по-стръмен от пътеката за Мальовишките езера, тя също е доста стръмна и наистина е важно да няма много хора (най-добре никакви) по пътеката, да не бутна някой камък и да падне към други туристи или обратното.
|
|
|
Чет Окт 21, 2021 8:27 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
 |
 |
.... |
Ами то въпросът беше от друго малко по - друго естество. И аз съм минавал там, но на слизане, на гърба с една мешка, пълна с инвентар, която непрекъснато ме занасяше в една посока и на камичето в камината аха да се претърколя...
Че се чудех дали само аз съм правил тая простотия да ходя из трошляци или има и други не особено разумни...
Като да имаше една приказка, че лудото само се обажда...
 |
 |
 |
 |
|
...да не бутна някой камък и да падне към други туристи или обратното. |
Камъните поначало са опасни, но статистически погледнато, най - големи сакатлъци там стават май-юни, когато много нагоре по улея има фирн и слизащите се похлъзват, а сетне спират в камъните от долния край на преспата... Присъствал съм на няколко такива пребивания.
|
|
|
Чет Окт 21, 2021 10:20 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|