Идат нови предложения за разходки в Пирин, а аз не съм се отчел още за изминалите! И така - на 20.07.2019 направихме следното кръгче:
Тръгнахме от гр. Добринище към параклис Свети Никола (червената линия), продължихме по пътя на югозапад и след като пресякохме двете поточета (едното е Светиниколска река!) и след левия завой на пътя, започнахме да търсим отклонение в дясно. По него стигнахме до отскоро направения път от Банско за никъде, по който продължихме до табела с забрани и по дерето за 15-тина минути бяхме на Трионска поляна. От там добреразличимата пътека ни отведе до пътя, подсичащ Градишка тумба и след две пресичания на Перлешка река стигнахме не съвсем разрушения мост, от който тръгва пътеката за х. Мочарата. Нашият път продължи надолу и щеше да ни изведе на асфалтовия - Добринище - х. Г. Делчев, на около километър над Рибарника, ако преди Могилата не се бяхме отклонили в дясно. Така заобиколихме Могилата и излязахме на друг черен път, по който също може да се стигне Рибарника. Ние обаче свихме в ляво и поехме към Добринище покрай ловния заслон. На картинката се виждат два пътя покрай Могилата, но по-късия е затрупан от паднали дървета.
С жълто съм показал участъците, които липсват на БГМаунтин, а в действителност ги има. Разходката беше придружена с бране на билки, ягоди и гъби.
На 21.07. Коце (tortomanin) предложи разходка из езерата в Бъндеришки циркус. Започнахме с Овинато (Муратово), по пряката пътека (станала е като магистрала) стигнахме Рибно Бъндеришко и от там - Жабешкото и Дългото Бъндеришки езера.
На 22.07 направихме тривиално изкачване на вр. Без бог по пътеката зад старата хижа и от там на Мангър тепе (Полежан).
На 23.07 спряхме колата на отбивката след Рибарника, по зелената линия се качихме до х. Мочарата, а по червената се върнахме, като затворихме и това кръгче.
Когато черният път свърши, има пътека, косо на пътя - ако се тръгне наляво (жълта линия) се стига до Перлешка река и трябва да се преджапа , след това се качвате на пътя и надолу е лесно. В дясно пътеката продължава почти хоризонтално и много трябва да се внимава за отклонение вляво (надолу), което извежда на асфалтовия път доста над Рибарника. Иначе тази пътека е интересна и когато ми остане време, ще я проуча по-подробно.
Всички снимки.
Чет Авг 15, 2019 6:14 pm
lubitel
На 08.08 си направих подарък за 60-тия рожден ден - качих се на кота 2722 м.н.в. (на БГМаунтин е връх Момин двор). Тръгнах от х. Безбог, през Попово езеро, Краледворските езера и Портата, от където хванах ръба, а се върнах през Мозговишка порта и х. Демяница. Чакаха ме на Тодорова орница.
На 09.08. бяхме планирали разходка от х. Бъндерица - Кутело - Бански суходол - Баюви дупки - Разложки суходол - х. Яворов - Бетоловото, но поради някои обстоятелства, пропуснахме Разложки суходол.
На 10.08 се разходихме около Добринище по вече извесните ни пътища и се прибрахме рано-рано да се готвим за вечерното тържество.
Всички снимки.
Чет Авг 15, 2019 7:38 pm
excalibur
Църномогилски чал и рид през Академика
Отдавна исках да опитам минаване по Църномогилски рид. Основно почерпих информация от Стефан Илиев за маршрута и какво да очаквам като трудност. Накрая се получи за моя радост...
Последната промяна е направена от excalibur на Вто Сеп 24, 2019 4:10 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Вто Авг 20, 2019 11:31 am
excalibur
Мангъртепе и Газей
След Църномогилския се бях прицелил в гребена Ушиците и Стражите но още при изкачването към Мангъртепе (Полежан) спътника ми го заболя крака и нямаше как да ме съпортва до Стражите, където исках да опитам изкачване на Голяма Стража без осигуровка. Знам, че без напътствия отдолу е тегаво, затова се насочих към Газей, който не бях качвал но приятно ме изненада с гледки...
Последната промяна е направена от excalibur на Вто Сеп 24, 2019 3:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 20, 2019 11:36 am
lubitel
Както спомена колегата, на 17.08.2019 се разходихме до Църномогилски чал.
,
а на 18.08 имахме намерение да се разходим по Ушиците и Стражите, но се наложи да остана на Мангъра. За сефте имах щастието да се любувам на уникалните гледки от Върха, без някой да ми дава зор!
На 21.08. поехме от преливниците на река Мозговица и през Бъбрековидното Чаирско езеро се качихме на Превалски Чукар и от там през Типиците (за третия пак не остана време) затворихме кръгчето.
Вчера се ситуирахме в Елешница при Васил Драгунин от форума. Ядене, пиене, сутринта към езеро Безбог с моя джип. До Мангъртепе яко народ, към гребена Ушиците само ние... Качихме Голямата Стража и после слязохме по тревист склон с хвойна към Десилишко езеро. Пътеката от Десилишко към езеро Безбог е обрасла малко...
https://photos.google.com/album/AF1QipP5gbOdLDci2cK5szU9QFfUFEV812DEe6DNZwU
Нед Сеп 01, 2019 11:35 pm
tortomanin
Не може ли нещо, през което да гледаме снимки, без за ни искат ЕГН и без да сме се клели на кралицата - майка?
Пон Сеп 02, 2019 5:09 pm
excalibur
tortomanin написа:
Не може ли нещо, през което да гледаме снимки, без за ни искат ЕГН и без да сме се клели на кралицата - майка?
Последната промяна е направена от excalibur на Вто Сеп 24, 2019 2:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Сеп 02, 2019 9:13 pm
tortomanin
Благодаря!
Вто Сеп 03, 2019 9:16 am
lubitel
На 05.08.2021 г. поради голямата жега, избрах да се разходим към Даутов връх, независимо, че вода има само в началото. Пътеката е много приятна и до Ушиците е в сянка. За целия ден срещнахме само една група планинари, които бяха спали между вр. Пирин и Даутов (не съм се интересувал къде точно). От Ушиците до Даутово езеро яко ни напече, а многото коренища по пътеката не спомогнаха за добро темпо. Реших, че след като съм качвал върха няколко пъти, този път мога да пропусна и полегнах да се наслаждавам на спокойствието до езерото.
Пон Авг 09, 2021 9:07 am
excalibur
С тръгване от София и връщане днес направихме от х. Безбог през Попово езеро Дж(е)ангал(Момини двори) - Момин двор по ръба - някои качиха и Кралев двор и обратно до х. Безбог, където няколко завоя по-надолу ни бяха колите...Има скални прагове, които не са лесни за преодоляване...!
Слизането от ДжЕнгала по ръба не е толкова трудно, на места се и подсича малко. Последните скали преди малка премка са най-остри, т.е. под голям наклон се спускат но има места за хващане и стъпване. От първата "премка" ръба продължава почти направо с преодоляване на къдрави чучки. Стига се до втора премка, където си мисля е правилното слизане към Кралевите езера по тревист улей с голям наклон. Преди години с Lubitel оттам го слизахме, доколкото си спомням. Като видях ръба за изкачване на Момин двор се успокоих, но...Той се разлива в разни чучки и камъни, т.е. има опции за всякакво изкачване. Аз обаче реших да се придържам към ръба. Стигнах до място с гладка скала - праг, подобна на тази от Петлите към Орловец. Там настана едно драпане, набиране, подскачане, докато успешно през коляно се изкачих, но малко по-нагоре ме чакаше подобен праг...Нагоре нямаше проблеми до котата на Момин двор, който има и втора кота.
Искам да кажа, че това спускане/изкачване не е съвсем безобидно и то в сухо време....!
Пон Авг 16, 2021 12:05 am
Rich
Докъде могат да излязат коли към х. Безбог в момента?
Вто Авг 17, 2021 8:45 am
excalibur
Rich написа:
Докъде могат да излязат коли към х. Безбог в момента?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 14, 15, 16Следваща
Страница 15 от 16
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети