Потърсих с търсачката но не намирам актуална информация за състоянието на пътя от Златица, през Църквище до хижа Кашана - изходната точка за Свищиплаз.
Някой минавал ли е скоро от там?
Може ли да се мине по него с нормална към скромна кола (опел Корса, старичка)? Или асфалта е в дупки?
Друг вариант е да се мине през Челопеч и пак Църквище - хижа Кашана.
Кой път може да препоръчате?
Благодаря предварително
_________________ И най-лошият ден в планината е по-хубав от най-хубавия ден на работа.
Сря Авг 04, 2021 9:21 pm
vladofff
Re: Въпрос за пътя Златица - хижа Кашана
Entusiast написа:
Някой минавал ли е скоро от там?
Донякъде е съвсем нов, после има отделни участъци, които са разнебитени. Но става, няма да имаш притеснения. Официално се води затворен и ако те хванат ченгета, те грози тежко наказание /за влизане в затворен път/. Ако не те е страх, минаваш... Минавах последно през зимата на 2020г и после през юни 2020. Трябва да се знае, че този път се рине и зимата, но с техника на Елаците мед АД. Нужен им е, защото от там правят връзка между рудника си над Етрополе и флотационната фабрика в с.Мирково.
Сря Авг 04, 2021 10:14 pm
raskoll
по време на Орешарски са направили цялостен ремонт от юг - но не до билото, а до никъде, малко преди билото,горе-долу до отбивката за "новия" (строен през 1980-те) път за тунел Кашана. Тоест от Църквище до малко преди Билото. От Златица до Църквище е на кръпки. По пътя може да се очаква да има камъни, защото е планински път, а поддръжката е наистина само на Елаците. Странно ми е, как за 7 години не са направили северната страна, обсъждано е по форумите доста, не мога да дам причина за това, дали от Елаците не искат добър път или защо...
от север е доста зле, но пак се минава, все едно е черен път, има доста свлачища, а рекичките са направили деренца през пътя, никак не е приятно.
не съм чувал за наказания, за влизане в затворен път, може и да има, но ще съм много учуден, ако се проверява. има и трафик, малко, но местните използват пътя и карат бързо.
Последната промяна е направена от raskoll на Сря Авг 04, 2021 10:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 04, 2021 10:37 pm
raskoll
пиша това, защото два пъти тази година се качвах горе, а през май направих и кръгче Църквище - Кашана - Свищиплаз - Църквище, като се върнах по пътеката в kade.si източно от пътя за Кашана - тази пътека не съществува. след връх Кулгур надолу всичко е зарасло. не беше приятно, но през май поне още нямаше много зеленина, така че се надрасках много.
Сря Авг 04, 2021 10:40 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Информацията ми е от преди 2 години, когато няколко пъти минавах по този път.
Пътят от Златица до Кашана е хубав асфалт, който приключва около 1 км и половина преди хижа „Кашана“, но няма големи дупки и до хижата може да стигне всякаква кола. Точно с опел корса, старичка, няма да има никакъв проблем, проверено.
От Челопеч до Църквище пътят е хубав, малък проблем е, че в Челопеч трябва да се нацели къде да се пресече жп-линията. При влизане в Църквище, ако се хване директната улица вляво (на север) https://www.kade.si/index.html#map=19/2683652.64/5270059.19/0, за да се излезе по най-краткия път до главния път за прохода – улицата е с много разбит асфалт и в дупки, за СУВ няма проблем, по-ниска кола също минава, но не е приятно.
Веднъж (мисля, че на 02.12.2019 г.) се случи долу в началото на прохода да пазеха полицаи, които не пускаха коли нагоре, но няколко часа след това са се махнали, не съм чул за глобени.
Пътят до прохода е с много завои, някои от които много остри, но става и за лимузина, както и за училищни автобуси – снимки от едно от маркиранията в района на 04.08.2019 г.:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Авг 05, 2021 9:54 am
vladofff
raskoll написа:
не съм чувал за наказания, за влизане в затворен път, може и да има.
Има, когато затварят пътя слагат /обикновено каквито имат, но най-често/ един от два вида кръгли знаци - единът е бял с червена лента по периферията, казват, че с него забранявали да се минава и в двете посоки. Другият - червен, с бел правоъгълник в средата - с него, казвали, че забраняват движението в посоката, в която се каните да вървите, но на обратно уж можело... За тяхното нарушение имало глоби някакви.
Пък на едно трето място пишело и че се вземало книжка за срок от три месеца и с глоба от 1000 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение/ а проходът, както добре знаем, е само "временно" затворен, уж докато го оправим, а вече минаха повече от 15 годин…
Да, рядкост е, но ако видите там фуражки, да знаете ,че са там именно зарад тая работа, а не например, щот им им е задремало дали ще се претрепете в някоя дупка по скапан път...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети