|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
аngel
|
|
|
|
 |
 |
Не е добра идея челника да е с незареждаеми батерии и особено с малките ААА. По-добре с литиев акумулатор, като най-добре е акумулаторът да не е в челника, а да е под горната дреха. Така през зимата ще може да се използва целия капацитет на акумулатора. |
Те и от малките батерии ААА си има многократно зареждаеми, и се продават от миналият век.
Предимството на новите модели челници виждам в това, че отиват на същото зареждане като по-новите модели телефони и фотки : не са с батерии ААА, или други, а имат някаква батерия, вградена директно в тях. Не ме интересува каква , важното е да се зарежда директно с ЮСБ жак - https://basecamp-shop.com/product/chelnik-biolite-headlamp-200 . За многодневни излети взимаш един хубав пауър бранк, и от него се зарежда телефон , челник и фотоапарат. Единствено при покупката на телефон, фотка и челник, трябва да се носи накрайникът на пауьр - бранка и да се избират вещи за зареждане с един и същ накрайник. Някои нови модели на Самсунг и Апъл, тези над 1500 лв, гледам кабелите им за зареждане са с по-голям жак и не стават, не са универсални.
Компактно, не се носят никакви батерии, независим си от търсене на контакти по хижи или мъкнене на 3 вида батерии. И предният ден преди тръгването да губиш сума ти време да ги зареждаш
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Вто Фев 23, 2021 2:53 pm |
|
 |
vaskoo
|
|
|
Извън теоретичните хвалби от листовките и печката-духалка за акумулаторните батерии, интересно ми е дали някой е ползвал осветление за повече време при температури под -10 градуса, как се представя последното и колко време издържа батерията без да се носи отдолу, изпод и отзад на топло. Моят опит на студено, както и на много влажно, е че всичкото консуматор с презареждащи се източници, се представя под приемливото за мен и все още не може да доближи до това с обикновените батерии. Та да продължа и на angel мисълта - все тая с какви накрайници и жакове е, га не върши работа. Всичко това е за бюджетни варианти, а не за такива дето трябва да си продам колата, за да си закупя. С комплект нови батерии АА / ААА изкарвам доста повече време в планината, отколкото мога да си позволя да направя без прекъсване, фотката прави около 2000 снимки, та за какво са ми устройства с презареждащи се източници на енергия, че да трябва да се съобразявам и с тях.
Ако осветлението е само за час вечер в палатката или да се отиде до тоалетна край лагера - стават и фенерчетата с манивела от декатлон.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Вто Фев 23, 2021 3:22 pm |
|
 |
Николай_K
|
|
|
|
ААА/АА акумулаторите са NiCd или по-новите NiMh и стандартния заряд е 15...20 часа. Бързият е 3...4 часа, но трябва специално зарядно. Стават за фотоапарат, защото там консумацията е малка и за кратко.
Челника в момента ми е този. С Li-Pol акумулатор, микро USB конектор (стандартния) и има USB кабелче в комплекта. Може да се зарежда докато свети. Нося и пауър банк х 2, като единия е с бял светодиод и се използва там, където силна светлина не е необходима.
|
|
|
Вто Фев 23, 2021 5:08 pm |
|
 |
Svetlio70
|
|
Вто Фев 23, 2021 7:59 pm |
|
 |
vency911
|
|
|
Вто Фев 23, 2021 9:22 pm |
|
 |
vencil
|
|
|
Съб Юни 12, 2021 6:41 pm |
|
 |
Sabbath
|
|
|
|
Привет планинари. Получих ваучер от Декатлон за скорошния си рожден ден от приятели и мисля да си взема някакви нещица, които да са допълнение към екипировката ми. Едно от тях е челник, който ще ми е първи. Пробвал съм на място следния челник и мисля, че би ми свършил работа.
Бих го ползвал предимно за:
- достигане до крайната точка при замръкване, а не за чисто нощен преход;
- да ида до външното WC на някоя хижа;
- при опъване/влизане/излизане от палатка;
- при пипкава работа на затъмнено място / смяна на гума
Моля ако някой има поглед върху съответния челник да сподели мнение. Чел съм доста по групите как Petzl са най-добрите, как трябва да е задължително на AAA батерии, а не с USB зарядно и т.н., но мисля, че с един зареден power bank при нужда би ми свършил работа. Та ще чакам отзиви 
|
|
|
Вто Юни 15, 2021 11:44 am |
|
 |
Svetlix
|
|
|
Аз ползвам такъв. Най-голямото му удобство е именно това, че с едно зарядно за телефона си зареждаме с жената телефоните, челника и преносимата батерия. Моят челник е на година и половина, но батерията все още си държи и не ми се е случвало да я изтощя до край. Ползвам го ако замръкна някъде по път, като спре електричеството вкъщи и като си ръчкам нещо по колата. Осветява доста прилично. Смятам, че е супер за парите си.
Като недостатък някой ще изтъкне, че не можеш да му смениш батерията в движение, но при положение, че имаш преносима батерия - не виждам проблем. Дали ще носиш преносима батерия или батерии ААА за мен е все тая. С преносимата батерия и телефона можеш да си заредиш, като с комплект батерии ААА - не мисля.
_________________ Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи |
|
|
Вто Юни 15, 2021 1:43 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
ЧЕЛНИК TREK 500 V2 , С USB, 200 ЛУМЕНА, ЧЕРЕН FORCLAZ 36,40лв.
Имах такъв челник, купих го за изкачването на връх Чимборасо в Еквадор. Бързо се зарежда, има удобни бутони и е лек. Издържа 6-7 часа непрекъснато светене през нощта на температура около минус 5-минус 10 градуса, без да се изтощи. Водачът ни като видя челниците ни и като разбра, че са чисто нови (само на 2 нощи ), реши да ги спазари – направихме бартер: Ние му дадохме челниците, а той ни опрости наема на спалните чували, шалтетата, дебелите ръкавици и щеките.
След като се върнах в България, бях решил да си купя същия челник, но все не намирам потребност, за да отида до Декатлон.
Ако проблемът е в USB-батерията, може да се купи следващият модел – ЧЕЛНИК ЗА ТРЕКИНГ TREK 900, С USB, 400 ЛУМЕНА, ЧЕРВЕН FORCLAZ 63,90лв., който има възможност за захранване и с ААА батерии, но е по-скъп, а гледам на страницата на Декатлон, че сега не е наличен.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Вто Юни 15, 2021 2:44 pm |
|
 |
bul_dog
|
|
|
Нед Юли 04, 2021 9:40 pm |
|
 |
vencil
|
|
|
Пон Юли 05, 2021 6:23 am |
|
 |
lz1fw
|
нощ, мъглица, дъждец, гора |
|
Има ли някакви особености при използване на челник при мъгла и дъжд? Вчера замръкнах край "бай Кръстьо" на Витоша. Пътеката надолу я уцелвах по-скоро по интуиция. Пробвах и на "къси" и на "дълги" светлини. Някак не е комфортно. Челникът е от Али Експрес и на "дълги" свети също като фаровете на лек автомобил. Не е до количество светлина. Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд?
|
|
|
Нед Окт 24, 2021 9:57 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
Re: нощ, мъглица, дъждец, гора |
|
 |
 |
Има ли някакви особености при използване на челник при мъгла и дъжд? Вчера замръкнах край "бай Кръстьо" на Витоша. Пътеката надолу я уцелвах по-скоро по интуиция. Пробвах и на "къси" и на "дълги" светлини. Някак не е комфортно. Челникът е от Али Експрес и на "дълги" свети също като фаровете на лек автомобил. Не е до количество светлина. Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд? |
Изхода беше писал, моя опит споделя мнението му - сваляш си го от главата и светиш с ръка по-ниско долу. Като халоген на кола.
Не е идеално, но е по-добре.
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Нед Окт 24, 2021 1:20 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5878 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: нощ, мъглица, дъждец, гора |
|
 |
 |
Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд? |
Ако челникът има диод излъчващ червена светлина би могло да бъде интересно той да бъде пробван и в мъгла/дъжд. Аз често използвам червената светлина, за да запазвам в някаква степен нощното си зрение с по-разширени зеници.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Нед Окт 24, 2021 1:47 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Гледам тук дискусията за челници и реших да ви споделя аз с какво съм.
https://www.decathlon.bg/lampa-clic-hike-60-lumena-id_8313454.html
Това го бях взел колкото да има преди години, обаче е толкова "скапано" че ползвам само него Даже не се води и челник. Зимата също го ползвам за по няколко часа. Издържа и на студ, както е обявено в характеристиките му. Понеже доста често ходя и с батерия, не ми е било проблем при нужда да го зареждам, но не ми се е и налагало.
И така си останах и с това нещо.
|
|
|
Нед Окт 24, 2021 5:32 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|