|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Yan4o
|
Идеи за лъчове от Семково |
|
След 2 седмици ще сме на Семково за 3 нощувки и се мъча да планирам поне два дневни прехода в района. Но едно е да гледаш на картата, друго е на живо, затова моля, по-запознатите с района, да ми дадат някоя идея. Аз веднъж съм бил там лятно време и то беше преди доооооста години .
Компанията е - 3 семейства с по 2 деца, всичките са в диапазона 10-14 години, т.е. не са малки и вървят (някои даже много ). Ще ми се да уплътним двата цели дни, като видим максимално от района, но това не значи и да се претрепем от ходене, защото после ни чака и Пирина.
Доста езера има в района, но четох в съседната тема мнение на ДИАНА, че примерно Рибното и Мъртвото са с ограничен достъп. Но пък може от Ковач да се видя отгоре.
До Вапското гледам, че има маркировка, а после дали може да се издрапа до билото, че да го завъртим за на връщане? Или до Реджепското.... Някакви такива мисли ми минават.
А до Македония ако се иде, какъв друг вариант има да се мине на връщане, без да става прекалено дълго?
Въобще , отворен съм за всякакви идеи.... 
|
|
|
Вто Юли 24, 2018 5:11 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
Миналата година бяхме там няколко дни и правихме подобни лъчове. Единият ден може да отидете до Вапските езера (заслужават си да се видят) и след тях, ако искате и до билото, пътека има, евентуално можете и до връх Вапа. Другият ден може да излезете пак на билото по зелената марка и там вече по червената марка да решите до къде да идете, до Налбант с приказната гледка към Якорудските езера или до по-близките Средния връх, Лопатишки, Курджилък. За Реджепското езеро не е препоръчително, пътека към него няма и всичко наоколо му е много офроуд. До хижа Македония се върви в ниското и няма гледки.
|
|
|
Вто Юли 24, 2018 7:46 pm |
|
 |
Yan4o
|
|
|
Мерси. Това до Вапските езера и върха сигурно ще го направим. Гледам обаче, че има още един вариант да се качим до билото ("магистралата") - през Сухото езеро. Четох в по-стари теми (от 2012-а), че немаркираната пътека от езерото нагоре била лесно проследима, имало и пирамидки. Обаче към момента дали е така или я е превзел клекът, който там не е малко? И ако приемем, че от х.Семково до Сухото е около час и половина, то от там до билото и до вр. Ковач - някакво ориентировъчно време може ли да ми дадете?
|
|
|
Сря Юли 25, 2018 4:18 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
Имахме идея да слезем от билото именно по тази пътека през Сухото езеро. Горе на билото срещнахме човечец със стадо крави, който ни каза, че пътеката била клечасала, но той я прочистил за да може да минават животните му, паркаджиите обаче му правели проблеми. Не ни препоръча да слезем по нея, че бяхме с големи раници, палатки, шалтета и т.н., а била тясна. Ако някой е минаал скоро , може да сподели какво е положението. Точно време трудно мога да дам, но приблизително, може би, от Сухото до билото оклоло 1.30 ч. и после до Налбант още толкова.
|
|
|
Сря Юли 25, 2018 5:55 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Не, не се забивайте в клека след Сухото езеро, особено когато сте с група, в която има и деца!
По-миналата есен имах същата идея, но със стигането до езерото отпадна, понеже хората с които бях,
като видяха клекясалият склон категорично ми отказаха да продължим към билото. Едва ли сега ще е друго?!
Пътеката до Сухото езеро се казва екопътека „Очарованието на торфището“, но не очаквайте никакви екстри!
Тя си е просто планинска пътека в гора, даже с паднали върху нея дървета.
За разнообразие – на връщане от Сухото тръгнете по оттока на езерото и ще видите пътеката, която върви през гората -
широка и маркирана само с пирамидки. Тя слиза на каскадния път при водохващане № 33.
Като сте вече на каскадния път, продължавате вдясно и не след дълго пътят свършва и продължава в пътека,
която после се изкачва в гората. Няма да се объркате, тя си е ясна.
Извежда ви пак на пътеката за Сухото езеро и си хващате надолу към Семково.
Още като се изкачвате към Сухото, ще видите една табела „Лопатица“ – оттам излиза пътеката на връщане.
Не разбрах къде ще спите, но ако сте на хижа „Семково,“ то може да питате за всичко в района Милко хижаря,
той е наясно и е отзивчив.
Във вашите лъчове на първо място сложете Вапските езера! Беличани са кръстили екопътеката - „Следите на ледника“.
След Голямото Вапско пътеката продължава различима, маркирана само с пирамидки до билото и излиза на пътеката
х. „Грънчар“ – х. „Рибни езера“. При този маршрут имате ТРИ варианта:
Двата са кръгови – по пътеката-магистрала - със слизане към Семково през Горни куки край Станкова река.
Другият - през Карааланишки циркус с езерата, край Карааланишки водопад, местността Карааланица
/бивш миньорски обект от Каскадата/ - по каскадния път, като някъде се и прави шорткът.
През Карааланица кръгчето е най-дълго, но това е най-красивото кръгче край езера, което може да се завърти в района.
За подготвени групи не е зор, но с ранно тръгване!
Третото, което ви предлагам го направих по-миналата есен. – След излизане на пътеката х. „Грънчар“ – х. „Рибни езера“,
хората с които бях, поискаха да си стоят на Билото за почивка и гледки. Сама се изкачих на връх Реджепица / Скалец.
Неговото било е много дълго и обзорно, изкачването е без пътека, но е лесно.
На върха има дървена пирамида. Реджепица / Скалец! – От този връх се виждат четири езера -
двете Реджепски и двете Карааланишки. За да видите Карааланишките, трябва да повървите по билото посока към Канарата.
Реджепските езера са едни от най-трудно достъпните в БГ и на Балканския п-в.
Въпреки, че преди години сложиха табели към тях, клекът е безмилостен!
Милко хижарят каза ,че слизат към Реджепските езера по някой удобен улей, но не зная откъде е безопасно.
Аз съм ходила като дете от местността Карааланица, но тогава беше оживено и всички пътеки бяха проходими.
Връх Канарата също е много обзорен и вариант за изкачване – с гледка към Рибните езера с хижата,
а в дясно се вижда и Канарското езеро, от което започва река Бели Искър.
Значи, третият вариант е:
Вапските езера плюс изкачване на връх Реджепица и/или връх Канарата и връщане по същата пътека до Семково.
За хижа „Македония“ – през Динков дол. От Семково се стига до местността „Корубата“ и оттам е спускането в дола по черен път.
Това си е разходка в ниското край река, сега има и малини. Към края има едно стръмно изкачване до Бялата пръст,
след която хижата е съвсем близо - в седловината Мечи проход / Айгидик.
Тук кръгов маршрут може само през местността Карааланица по каскадния път, но е много, много дълго и неприятно да се върви
само по макадам.
И ако не сте ходили до „Парка за танцуващи мечки“, може да го направите на тръгване или преди да се качите на Семково.
От град Белица започва пътят и има много табели. До местността Андрианов чарк се стига по асфалтов тесен път – 11 км.,
последните 2 км. преди Парка беше черен път – поддържан, но може да са го направили и него вече.
Ето и сайта на Семково да си видиш пътеките и всичко, което те интересува:
https://semkovo.com/
Щастлива ваканция! 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Сря Юли 25, 2018 8:23 pm |
|
 |
Yan4o
|
|
|
ДИАНА, много ти благодаря! Очаквах да се включиш, защото знам, че познаваш района от малка.
За Вапските езера - задължително, като мислех да го завъртим кръгово, на връщане през вр. Вапа и после по зелената марка към Семково (не знам това ли е през Горни куки?). Но сериозно ще обмисля и отклоние до Реджепица, заради гледките, които спомена. Слизането през Карааланишкия циркус не знам дали ще го направим, бях гледал един пътепис на Иван Гърбев от 2012-а, имам представа от къде трябва да се мине, но си е по-длъжко. Ще се преценява на място, сега правя план-минимума.
За Сухото - явно няма да се набиваме в клека при това положение, но ще пробваме и другата пътечка, за която пишеш.
До Македнония - питах за всеки случай, но нямам кой-знае какъв мерак да ходим, защото спомените ми са за едно неприятно слизане в обратна посока и после все покрай реката. Но това преди 20 години . До Македония меракът ми е отгоре, през всите връове - Канарата, Карааланица, Аладжа слап и т.н., но няма да е сега.
Няма да сме на хижата, а долу - в станциите, но ще минем задължително и през нея, така че, може да питаме и хижаря - да даде някои напътствия.
Меците - ще ги отразим и тях, пътьом. За 2-3 дни колкото успеем - толкова, па после се прехвърляме отсреща - на Яворов, и там да лъчосваме.
Благодаря, още веднъж!
|
|
|
Сря Юли 25, 2018 8:55 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Да, Горни куки е седловината на пътеката х. „Грънчар“ – х. „Рибни езера“,
откъдето се спуска пътеката към Семково – зелената маркировка край Станкова река.
Ако е възможно, останете известно време край хижа „Семково“ и езерото. Хубави чорбички прави Милко,
а край водата е много приятно за отмора. Това езеро е изкуствено създадено преди повече от 30 години,
като използваха дадеността на терена, но то така добре се вписа в околността, сякаш винаги си е било там.
Така или иначе, ще минете край хижата на път за Сухото езеро. Зад нея се тръгва по черен път,
минавате край Уплашената чешма и беседката и нататък си следите за отбивката към Сухото езеро –
пътеката се изкачва вляво от пътя. Има маркировка, табели, табла.
И не забравяйте да си носите слънце от морето! 
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Чет Юли 26, 2018 1:48 pm |
|
 |
Yan4o
|
|
|
То сега и по морето няма много слънце, ама след 10-ина дни се надявам да е слънчево и по Рила, Така съм го планирал .
|
|
|
Чет Юли 26, 2018 3:36 pm |
|
 |
nickkal
|
|
|
Пон Юли 30, 2018 9:35 am |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Здравейте,
едно питане от мен по темата - от Семково по зелената маркировка ли е по-добре да се качим на вр. Вапа, или по жълтата през Вапски езера и немаркирано нагоре? Проходими ли са и двете пътеки към билото и възможно ли е да се направи кръг?
И в тази връзка, колко време е от Семково /курорта, не хижата/ до Вапа и обратно?
А от Вапа до Реджепица или Канарата още колко има като време, за да преценя дали ще е по силите ни за 1-дневно ходене от Семково?
Поздрави!
|
|
|
Сря Юни 30, 2021 2:50 pm |
|
 |
МиткосваМ
|
|
|
|
Здравейте!
Миналата година, през есента /ноември/, се качвахме точно от Семково до Реджепица, през Вапа - по зелената маркировка. Отне ни около три часа да стигнем от хижа "Семково" до Вапа /от курорта до хижата май беше нещо от сорта на половин час/. След Вапа - още около час до Реджепица. До Канарата ще е нещо подобно, може би малко по-дълго - по принцип ни беше и той в плана, но времето напредна- предвид късия ден, и се отказахме. Но сега са най-дългите дни, така че не е проблем. Слизането е по-бързо иначе. Бяхме голяма група - 8 души, но с общо взето добро темпо. Към Вапските езера е много хубава пътеката, но за изкачването до билото от езерата не мога да кажа, не съм минавал - възможно е със сигурност, има клекове, но също и пролуки между тях, може би малко по-стръмно идва. По зелената маркировка е добре, само в гората е малко по-стръмно и е добре да се следи - че има разни други пътечки- някои от които са паралелни и се сливат с основната. Също край хижата трябва да се гледа коя зелена маркировка се хваща- защото има такава и до Сухото езеро, да не стане объркване. 
_________________ С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ |
|
|
Сря Юни 30, 2021 3:25 pm |
|
 |
Yan4o
|
|
|
Здрасти,
малко след като съм пуснал тази тема, ходихме до Вапските езера от Семково - приятен маршрут, но в горната част, към езерата, на места беше доста мочурливо, а беше началото на август. Но се минава де, не е толкова страшно. Имаше и комари май, в гората , както и боровинки . От голямото езеро нагоре има пътека, стръмничка е, но се виждаше и следеше, няма провиране през клекове, най-вероятно ще има висока трева сега. Излиза на най-ниската част между вр. Вапа и Реджепица. От там до Реджепица по спомен беше 30-40 мин - напряко по склона. Двама души, без багаж, от езерото до върха и обратно ни отне не повече от 2 часа. По зелената марка от Семково нагоре си е стандартно, нищо особено, просто трябва да се издрапа. Може би за слизане е по-добре, че си с лице към гледките на Пирина. За кръгов маршрут са идеални тия пътеки, при дълъг ден, да може да поседиш и на езерата, да погледаш красоти от Реджепица. На Канарата - не съм ходил, но дотам и обратно, може би още 2 часа да си калкулирате, поне. Преценете си възможностите и успех!
|
|
|
Сря Юни 30, 2021 4:07 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
Благодаря и на двамата. На Вапските езера сме ходили от Семково, но само до езерата. Сега планът е да се качим до билото и някой връх, т.е. да надградим познатото Щом и двете пътеки стават - супер.
Чуденката, която още не бях отправил, беше дали ще е подходящо около 10-ти юли, но предвид многото снегове до късно тази зима, май се замислям да го отложа за август (think)? Доста от пътеките са по оттоците на езерата. Някой ако е ходил наскоро?
|
|
|
Сря Юни 30, 2021 4:38 pm |
|
 |
excalibur
|
Re: Идеи за лъчове от Семково |
|
 |
 |
След 2 седмици ще сме на Семково за 3 нощувки и се мъча да планирам поне два дневни прехода в района. Но едно е да гледаш на картата, друго е на живо, затова моля, по-запознатите с района, да ми дадат някоя идея. Аз веднъж съм бил там лятно време и то беше преди доооооста години .
|
За мен най-хубавия маршрут там е от х. Семково през Чемерна на билото и подкарваш Вапа и т.н. Преди изкачването към Павлев отляво имаше хубав извор. Можете да слезете от Аладжа слап директно посока кантон "Карааланица", между клека и хвойната по остатъци от стара пътека, а може и да продължите към х. Македония. Но си е ходене, а с деца ще е по-сложно...
|
|
|
Чет Юли 01, 2021 10:32 am |
|
 |
Yan4o
|
Re: Идеи за лъчове от Семково |
|
Благодаря за хубавите съвети, но лично моето питане (с децата) беше за преди 3 години и вече си реализирахме ходенето в района. Но така или иначе темата явно е полезна и периодично може да се повдига .
|
|
|
Чет Юли 01, 2021 10:45 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|