ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила
Автор Съобщение
Хараланова



Регистриран на: 07 Май 2014
Мнения: 12

Мнение х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила Отговорете с цитат
Здравейте! Планували сме следния маршрут - х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила. До колкото разбрахме след като се тръгне от х. Амбарица и се стигне до разклона за х. Добрила трябва да го подминем и да продължим направо. Въпросът ни е след като изкачим вр. В. Левски трябва ли да се върнем отново до разклона за х. Добрила, за да продължим към нея, или от върха има друга пътека, която ще ни заведе до хижата? И след като подминем разклона за х. Добрила по какъв цвят маркировка се движим до Добрила през върха? Лятната Амбарица - Добрила е жълта, но през върха? Добра ли е маркировката и има ли опасност от объркване на маршрута някъде?
БлагоДаря на отзовалите се!
Съб Юни 19, 2021 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo



Регистриран на: 25 Сеп 2018
Мнения: 219
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
От х Амбарица по коловата до билото - главно юг. От там надясно към вр. Амбарица и слизане към хижа Добрила по червена/колова зимна.
Съб Юни 19, 2021 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
От Амбарица тръгва зелена маркировка, която върви по страничното ребро, докато излезе на основното било. След това до Добрила е червена, както е писал Алдо. От линка по-долу се вижда, че няма нужда да следвате зелената маркировка плътно до пресичането с червената, а можете да държите реброто и стълбовата маркировка (отново както е писал Алдо Smile) в последните 100-200 метра. Иначе връх Левски не е нещо особено, по-интересен е Купена, ако имате желание можете да го посетите като тръгнете първо наляво по червената маркировка и после да се върнете по нея до Добрила. Ще ви забави с един или два часа, в зависимост от физическата ви форма и желанието за снимки, но ще си струва. Отдалеч изглежда страшен, но е пътечка през цялото време, с изключение само на 3-4 метра прикатерване по скали преди самия връх, там има метално въже.
П.П. Ако изберете да отидете към Купена, можете да си спестите малко денивелация като подсечете Малкия Купен (подсичането е по червена маркировка и пътечка) или пък да качите Малък Купен (по стълбовата), откъдето ще имате много хубава гледна точка за снимки на Големия Купен. Разгледайте линка за да се ориентирате.

https://kade.si/#map=15/2757876.65/5269882.83/0
Нед Юни 20, 2021 6:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3355
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила Отговорете с цитат
Хараланова написа:
Здравейте! Планували сме следния маршрут - х. Амбарица - вр. В. Левски - х. Добрила...

А може ли да споделите целия маршрут – за колко дни, откъде се тръгва, с какво се пътува, къде се нощува, връщането откъде ще е...?

Така биха могли да се дадат още по-добри съвети и напътствия.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Юни 20, 2021 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Хараланова



Регистриран на: 07 Май 2014
Мнения: 12

Мнение Отговорете с цитат
БлагоДаря ви много за подробното описание и съветите! Много ми помогнахте да се чувствам по-сигурна в обстановката.

Да, добре би било ако можем да го съчетаем и с Купена, но този участък от 4-5метра, за който вие споменахте, в други описания ми звучи плашещо и малко ме стресна Laughing Ако решим да отидем до Купена, после пак по същият път ли да се върнем до вр. В.Левски и от там надолу до Добрила?

Планували сме изкачване с лифта от Сопот и първа нощувка на х.Амбарица. Вторият ден през вр Васил Левски до х. Добрила, нощувка. Отпътуване.
Пон Юни 21, 2021 12:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo



Регистриран на: 25 Сеп 2018
Мнения: 219
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Ако решите да прескочите до КупенЪТ(май тъй му казваха местните) вариантите според мен са следните:
- оставяте багажа около вр Амбарица и леко-леко изприпквате до Купена и обратно и слизате с багажа към Добрила;
- продължавате към Купена и на седлото между Амбарица и малкия Купен оставяте багажа, отивате до Купена и обратно на седлото, вземате багажа и следват два подварианта:
- обратно до вр Амбарица и слизане към Добрила - това при хубаво време, не ви се прибира в хижата и страдате от мазохизъм Smile));
- от седлото надолу(на юг/югозапад) докато засечете лятната пътека от хЛевски до Добрила и по нея се прибирате. Така освен че избягвате повторното качване на вр Амбарица, е и по-добре при евентуално влошаване на времето.
За Купена мисля, че всеки човек, що-годе в прилична форма, може да го качи. Аз съм водил там и деца и хора, на които им е било първо ходене в Балкана. Разбира се с внимание!!!
Но пък ако не сте го качвали, си заслужава, особено ако има видимост.
Успех и споделете как е минало, като се приберете.
ПП Сетих се нещо - на вр Амбарица съм срещал лятото, е не при всяко качване, пепи ли беше, уси ли (змиичките с тези нежни имена), та дали не е рисковано там да се оставят раниците, ако изберете първия вариант от поста ми... Или звучи параноично ...Smile
Пон Юни 21, 2021 9:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Алдо, не виждам смисъл два пъти да качват Амбарица (В. Левски). Ако ще си оставят раниците, могат да го направят на премката преди Малкия Купен (където се срещат зелената и червената маркировки), да качата Купените, обратно до раниците и оттам вече до вр. Левски и Добрила. Аз лично не бих си оставил багаж на толкова посещаван маршрут, най-малкото може някой да го прибере като си помисли, че е забравен и после да се прави на раницоспасител по групите.
Относно тези няколко метра преди Купена - нищо не ви пречи да опитате и на място да решите, винаги можете да се върнете, като все пак имате предвид, че слизането е с една идея по-трудно от качването. Но ако е сухо и видимостта добра, моят съвет е отидете и да видите лично, тъй като много хора се правят на интересни с геройски разкази и страшни снимки, но в действителност е съвсем достъпно. А пък гледката е Surprised
П.П. За Пепи е височко, Уси ще да е била. Но тях би трябвало да ги има навсякъде, не виждам причина точно на върха да си правят сбирките.
Пон Юни 21, 2021 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo



Регистриран на: 25 Сеп 2018
Мнения: 219
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Затова съм описал няколко варианта. А за качването на Амбарица два пъти - ами някои обичат да им е трудно Smile , пък и ако много се замислим за смисъла... Smile
Много зависи от състоянието и състава на групата. Ако времето е прилично и има поизморени, които напират да слизат в хижата, могат да го направят от върха, а другите да прескочат до КупенЪТ. За тях е най-добре да оставят багажа на премката, както съм описал и ти си потвърдил и да се приберат по долния(летен) път.
Не познаваме хората и възможностите им, затова даваме варианти и предложения, а те да изберат.
ВАЖНО за г-жа Хараланова - ако решите след като качите вр Амбарица да се делите - едните надолу, а другите към Купена, и в двете групи да има човек, който да знае къде и как!
Пон Юни 21, 2021 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3355
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Аз едно не разбрах:

Щом ще се тръгва от юг (от Сопот) и ще се връща пак на юг, защо първата нощувка е на хижа „Амбарица“, която е от север? Think

За 3 дни да се изкачи само 1 връх и да се слезе по същия път като на качването – това не ми изглежда добре.


П. П. Ето една идея за лек тридневен излет в района (разбира се, има и други варианти):

1-ви ден: до хиха-хотел „Добрила“, настаняване, хапване, след което без раници изкачване за залеза на връх Левски/Амбарица, слизане и нощувка в хижа-хотел „Добрила“.

2-ри ден: по подсичащата пътека (синя и зелена маркировка) през Залъмовото кладенче до кръстопътя с пътеката, идваща от хижа „Хубавец“ (зелена маркировка) и после по зелената маркировка на север-северозапад до седловината Платнешки ярове между в. Малка Амбарица и в. Малък Купен. След това качване на в. Малък Купен и в. Голям Купен (не се качва трудно, има въжета, а сигурно ще има и хора, които да помогнат при необходимост). После слизане покрай езерото Локвата на юг до подсичащата пътека със синя маркировка, по която пътека се продължава на изток-югоизток до хижа „Васил Левски“, където се нощува.

3-ти ден: Слизане от хижа „Васил Левски“ по долината на Стара река в град Карлово.

Успех!

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 21, 2021 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Може за първия ден да са планували преход по жълтата (лятна) пътека от Добрила до Амбарица. Ако винаги са подхождали от юг и вече са посещавали Хубавец, В.Левски и др. южни хижи, ми звучи като добър вариант да отидат и до северните склонове. Така преходът е приятен и нямат повторения.
Вто Юни 22, 2021 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3355
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Даниел, възможно е. А как ти звучи следният маршрут:

1-ви ден: от север до хижа „Амбарица“ – хижа „Добрила“ – слизане до хижа „Незабравка“, нощувка.
2-ри ден: хижа „Незабравка“ – хижа „Добрила“ – връх Амбарица – хижа „Амбарица“, нощувка.
3-ти ден: хижа „Амбарица“ – слизане на север.

П. П. Не знам дали хижа „Незабравка“ работи, маршрутът е напълно хипотетичен. Smile

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 22, 2021 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Добре ми звучи, но имам подозрението, че може групата да живее в южна България, примерно Ст. Загора, Пловдив и т.н. Просто би им било по-бързо и удобно качването да е оттам. Ти като тръгваш от София, ти е почти все едно, но аз като роден в Търново, добре влизам в роля Very Happy
Откъдето и да тръгнат, със сигурност ще се нарадват на Балкана.
Вто Юни 22, 2021 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik



Регистриран на: 16 Апр 2008
Мнения: 402

Мнение Отговорете с цитат
картинка за госпожата, че форумните писачи и анализатори ще задръстят Нета


Вто Юни 22, 2021 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
kibik написа:
картинка за госпожата, че форумните писачи и анализатори ще задръстят Нета


Форумните читатели и кибици можеха да видят, че по-горе вече е даден линк към онлайн карта (по-подробна и мащабируема). Иронично и малко конфузно, но точно твоят пост задръства нета.
Сря Юни 23, 2021 11:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Хараланова



Регистриран на: 07 Май 2014
Мнения: 12

Мнение Отговорете с цитат
БлагоДаря на всички за съветите и най-вече на Даниел за споделения линк с маршрутите! Беше ни от голяма полза. За туристи като нас - с не много голям опит, всички обяснения и подробности са важни.
Ето и трасето на нашето Старопланинско приключение - Лифт Сопот - от Добрила през лятната пътека до Амбарица, където нощувахме. По обяд изкачихме Купена и от там през вр. Васил Левски до Добрила, нощувка. На следващия ден слизане с лифта до Сопот.
Всичко се покриваше с първоначалната ни информация за ясни пътеки, точна маркировка и време за изминаване. Единствено не бях предвидила, че в съботен, летен ден по лятната пътека Добрила - Амбарица няма да срещнем жив човек Shocked Само аз и съпругът ми. Сами през целия маршрут. И като видяхме на самата пътечка купчинката на баба меца Rolling Eyes такъв репертоар изкарах, че пях чак до Амбарица, защото иначе трябваше да рева като магарица Oops Нито да се връщам в Добрила, нито напред да продължавам.... Мечките са моят ужас, изпитвам панически страх.... (дано не ми се смеете много)
Относно Купена също много благодаря за съветите за онзи участък с набирането на въжето. Въпреки ръста ми -150см, със спокойствие и мисъл, използвайки скалните нишички за стъпала успях да се изкача. Времето беше абсолютно благосклонно към нас и успяхме да се насладим на гледката.
Изключително съм впечатлена и от Ема, хижарката на Амбарица. Заобичах тази жена още преди да я видя, докато събирах информация за хижата. Приказно е при нея с тези животинки и с вкусните й мекички!!! Балкан Човек е Еми!!!

БлагоДаря ви, мили хора, че отговорихте на въпросите ми!
Чет Юли 01, 2021 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov