ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
В ЦАРСТВОТО НА ЦВЕТЯТА, ПИРИН, 10-ти – 12-ти юни 2010

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
В ЦАРСТВОТО НА ЦВЕТЯТА, ПИРИН, 10-ти – 12-ти юни 2010
Автор Съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение В ЦАРСТВОТО НА ЦВЕТЯТА, ПИРИН, 10-ти – 12-ти юни 2010 Отговорете с цитат
Темата е продължение на пуснатата на 16-ти юни първа част, в която описвам разходката ни по част от билото на планината.
В тази втора част няма да Ви говоря за Рила, Витоша, Стара планина и други по-стари и по-млади български планини. Както вече съм писал, ходенето из тях е като сандвича - след като го изконсумираш, ти се отваря желание за нещо истинско (интелигентните читатели правилно разбират, че имам предвид Пирин).
В настоящата тема няма да Ви говоря за навалица по пътеките, защото първите два дни единствените хора, които срещнахме, бяха от персонала на х. Беговица и Стоян от з. Спано поле.
В настоящата тема няма да Ви говоря за битки с комари, защото такива нямаше. Не така стоеше въпроса с мухите, които вирееха и ни досаждаха даже и на височина над 2500м.
В настоящата тема няма да пускам само снимки със сняг (както на 100% бе в първата), а и малко по-шарени.
Любознателният читател вече е направил аналогия на това встъпление с подобното от първия том на Батето. Да, от Батето човек може да почерпи опит в много отношения. Най-важната поука от неговите писания е за важността на умението да се радваш на живота. Ако тази тема Ви достави поне малко радост, усилията ми не са били напразни.
И така, налейте в една голяма чаша 100 ml мента, 20-30 ml узо, добавете 2-3 бучки лед, допълнете със спрайт или ломонада, затегнете коланите и да потегляме! Че път ни чака!
Второто полувреме на похода започна на з. Тевно езеро, рано сутринта на 10-ти юни. След закуската пийнах едно кенче Загорка, като профилактика срещу обезводняването на организма, разделихме се с Иван и Валя и поехме към х. Беговица. За по-интересно решихме да минем първо през Мозговишка порта. Оттам слязохме в долината на едноименната река и по немаркираната пътека започнахме продължителното слизане към Бански гроб. Времето бе прекрасно, между преспите бяха разцъфтели планински минзухари, цветовете на които галеха приятно очите:

Пътеката през долината на река Мозговица е една от най-хубавите в Пирин. Първоначално върви по долината, след това просича клековете, а през повечето време е скрита в сенките на иглолистната гора. Под Мозговишките чукари пресякохме няколко лавини, сторили доста поражения:

След продължително лъкатушене в сенчестата гора, в местността Бански гроб пътеката излиза на мостчето през р. Мозговица. На поляната до мостчето има хубаво кътче за отдих:

След мостчето пътеката става път, който почти хоризонтално, с няколко извивки обикаля Беговишкия рид и бавно, но сигурно приближава х. Беговица. От няколкото полянки се откриват хубави гледки към върховете Зъбът, Куклите и други от този дял:

Полянките бяха осеяни с множество цветя, във всички цветове на дъгата:

Така любувайки се на хубавото време и цветя неусетно стигнахме до х. Беговица. След направения ремонт, условията за отдих и културно-масова работа тук са отлични. Топла вода, сигнал от мобилните оператори (максимален, при отклонението от черния път на пътеката за Попина лъка), добре заредено барче. Освен фабрични, предлагат се и домашни питиета, виното е много добро!
На другия ден ни предстоеше преход до Синаница. Отначало маршрутът върви в обратна посока до Бански гроб по вече описания път, след това пътеката криволичи в клековете и гората, докато накрая излезе на мостчето през река Башлийца. През голяма част от маршрута се върви буквално върху цветя (без крила няма друг начин).

Цветя имаше даже и в поточетата:

Срещите ни с животни бяха доста по-скромни – на три пъти срещахме диви кози, през нощта , която прекарахме на з. Синаница, на метри от мен по поляната премина с лениви скокове едър Дългоушко. Над Спонополска река за снимка ми позира този жабок:

На з. Синаница бяхме само ние двамата. Неземна тишина и спокойствие, нарушавана от редки крясъци на птиците. Теодоси използва времето след обяд за качване на върха, а аз направих една продължителна фотосесия. На Вашето внимание предлагам няколко снимки от улова:

На сутринта набързо закусихме. Поради невъзможността да пийнем по чайче, комбинирах последните останали две вафли с чаша домашно вино – остатък от половин бутилка, която намерих в заслона. Моите благодарности към любезния човек, споделил с нас тази много подходяща за закуска с вафли напитка. Поехме към х. Вихрен, аз – по маркираната пътека, а Теодоси – по билото.

На по-горната снимка е Спанополски чукар и едно от езерата под него, а долната е илюстрация на интензивните процеси на топене на снега:

Малко преди Бъндеришка порта, вляво от пътеката има малка премка, от която се открива хубава гледка към Гергийските езера и Муратова чука:

С Теодоси се срещнахме на Муратов връх. Това бе финалното изкачване за похода. Времето бе приятно за ходене, но имаше силна мараня, поради което снимките не бяха блестящи. А иначе Муратов връх е много обзорен и е чудесно място за правене на панорами. Помествам само една снимка, на която се виждат Вихрен, върхове по билото, Влахинските езера и част от Гредаро:

Слизането от Бъндеришката порта бе трудно – голям наклон, повърхностно стопен сняг, полепващ по котките, неприятна гледка към дъното на циркуса. Накрая мъките ни свършиха и си дадохме кратка почивка.

Топлите дни бая бяха постопили снега (от Муратов връх видяхме Дългото езеро почти изцяло без ледена покривка), но в по-сенчестите места още бе непокътнат.
Последва последно подсичане на снежна пряспа и слизане до Хвойнатото (Муратово) езеро.

Бе събота и около езерото се мотаеха няколко човека. По-надолу, покрай реката навалицата бе внушителна. Бях силно впечатлен от туристическото оборудване на тези смели планинар(к)и – джапанки, половинки за градски условия, силно изрязани потници и т.н. Мераклии!
Излишно е да казвам, че долината бе осеяна с цветя:

Малко над горното мостче направих една от последните снимки на Пирин:

Дари ни с шест прекрасни дни, изпълнени с добро физическо натоварване и приятни изживявания.
Финалът на експедицията бе в любимото заведение “При Лазо” до Бъндеришкия къмпинг.
Последва кошмарно пътуване в следобедния пек до Враца. Единственото утешение бе добрият набор песни от Пиринския край, които ни съпровождаха през целия път.

В тези горещи дни, накрая не ми остава друго, освен да кажа и напиша:

НАЗДРАВЕ !

При липса на продукти за гореописания коктейл с успех може да ползвате и добре изстудена ракийка.

В краен случай, но само с направление от личния лекар, може да се освежите и с няколко бирички.
Чет Юни 17, 2010 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Velio

Мнение Отговорете с цитат
невероятни снимки и разказ - изкарали сте екстра седмица в Пирин Very Happy
Чет Юни 17, 2010 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavka jostova

Усилията не са били напразни.Благодаря не само за "шареното"!
Чет Юни 17, 2010 10:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Very Happy Croc Чудесно изкарани 6 дни, браво. Не е като да се пилее времето, ходейки на работа ... Sad

Последната промяна е направена от dido на Съб Юни 19, 2010 2:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юни 18, 2010 7:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Visoko

Мнение Цветятя и планината Отговорете с цитат
Колко хубави са тези цветни градини. Respect
Поздравления за чудесно прекарани дни!
Добре уцелихте времето!
Пет Юни 18, 2010 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Улучили сте добро време. Хубав период за планина, въпреки нестабилното време. После като напече, слънцето започва да пречи.

Съб Юни 19, 2010 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mihaela10

Чудо. чудо! Нямам думи! Личи си, че снимките - и от 1-вата и от 2-рата част, са правени с голям кеф, защото е голям кеф и да ги разглеждаш! Благодаря!
Нед Юни 20, 2010 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

О, о, оооо, оооооооооо ! Very Happy
Направо ми се прииска вече да съм там ! Обожавам тази част от годината, когато снеговете отстъпват място на килим от цветя. Виждам, че "килимът" е щедро застлан - чак да ти е жал да стъпиш по него.

Много се изкефих на закуската ви в Синаница - вафли с вино: това си е класика. Както се казва, един истински планинар никога не може да бъде пълен въздържател.
А коктейла с узо и мента - с удоволствие бихме го споделили с теб, особено ако е "на живо", на раздумка в някоя хижа/засон/палатка.

Поздрави и поздравления и благородна завист от мен Clap
Пон Юни 21, 2010 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
albena :-)

dido написа:
Very Happy Croc Чудесно изкарани 6 дни, браво. Не е като да се пилее времето, ходейки на работа ... Sad

леле какво хубаво си го казал Laughing

нда.....
Пон Юни 21, 2010 2:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Пирински цветя и цветове Отговорете с цитат
Голямо удоволствие е твоят пътепис, Бате Борко! Благодаря ти! Нали може още веднъж да видя снимката, която най-много ми хареса? Оловото в нея е възхитително:

Нагледали сте се на цветя! Сред виолетовите минзухари зърнах един бял - "албинос", който е голяма рядкост. А тези "жълтурчета" май са пиринският мак, който не се среща никъде другаде по света. Дребнолюспестото карамфилче до него пък е балкански ендемит:

Голям ксъсмет сте извадили и с маршрута, и с времето, ама то е, защото сте го търсили. Успех и следващия път!
Пон Юни 21, 2010 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
albena :-)

Пирински мак е това цвете

забравила съм как ставаше малка картинката Oops

ето и линк http://picasaweb.google.com/Georgieva.Al/Razni#5485321324829191202

и още един http://picasaweb.google.com/Georgieva.Al/Razni#5485326839378323378
Пон Юни 21, 2010 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

мдааа - най хубавото време за ходене. Ама тоя Теодоси мн ми хареса - нема спиране това момче, той е разбрал от ходенето по шарения Пирин - само билно, много хубаво.
Сря Юни 23, 2010 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mihaela10

albena Smile написа:
Пирински мак е това цвете

забравила съм как ставаше малка картинката Oops

ето и линк http://picasaweb.google.com/Georgieva.Al/Razni#5485321324829191202

и още един http://picasaweb.google.com/Georgieva.Al/Razni#5485326839378323378

Ей това пък, не бях го срещала! Няма да престане да ни изненадва с чудесата си тази невероятна планина!
Сря Юни 23, 2010 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Balkana

Мнение Пирински мак Отговорете с цитат
Браво,Браво,Браво!
Невероятно красиво!
Кой в действителност е автора на това"Бижу" и къде точно е правена снимката?
Сполай ви!

на твоя свод лазурен, на твойто слънце златно,

на твойта вечна младост и вечна красота,

на всичко, що е в тебе божествено и тайно,

невидимо, кат бога, велико и безкрайно

и равно с вечността;
Отечество любезно, как хубаво си ти!
Сря Юни 23, 2010 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.