Здравейте, не намерих засегнато в някоя тема, въпроса за шапките за планина. Темата е болно важна за хора, страдащи от хроничен синуит. Аз съм в тази група и дилемата през зимата за обличане стои така : първо мисля за главата ,после за всичко друго. Шапката хем плътно да обвива , хем да не е излишно топла и да предизвиква изпотяване при което започва изстиване на главата, да не е много дебела щото е смешно и още и още..... Благодарение на вниманието към обличането на главата, досега съм избягнал чак още от детските ми години, връщането на синозита, който не се лекува – все си е латентен.
От опита открих, че шапки тип ушанки не вършат добра работа. За да топлят трябва да се вържат през ушите и после нищо не се чува. Мужишкият им вид също отблъсква.
Модерни шапки с козирка също не. Едно че прави сянка и зимата не се вижда добре. Второ не пази добре челото – като се нахлупи, козирката й пада още по-надолу и пречи на виждането. Измъчих се с няколко такива, за ски хептен не стават, и ги подарих на по-бедни от мен в родата.
Едро плетени – никаква полза и от три една над друга. Вятъра си минава .
Най - удачни се оказаха плетени шапки от тънка и ситна прежда/ може и да не е вълна /, с втори пласт под нея полар, който да покрива цялата вътрешна част. Най-добре пазят от вятър. Ако стане топло и вятъра отслабне, леко се вдига на челото . Ако става студено – леко надолу и даже отделно допълнителна лента от плътен твърд полар върху шапката над челото. Ушите по същия начин – ако е студено, покриване да средата е достатъчно , за да има чуваемост.
Добри и удобни се оказаха моделите на Халти, които са скиорски но няма значение, имат и модели подходящи за града, а след сезона или на разпродажби са на китайски цени. Може да има и други, но при цени от 15-20 лв намалени от 60, не съм търсил. Ако е много студено и бурно, качулката на якето върху тези шапчета , и става напълно О.К.
За по-топли зимни дни използузам един тънък но много плътен памучен черен тъкан Найк, тип Ю2. При студено но променливо време, взимам по 2-3 шапки с мен в колата, за да сменям веднага която е подходяща.
Общо наблюдение: по -добре два слоя тънко от един дебело.
Все пак сме и лято да отидем на летните. Карах първо с любителски летни шапчета/ когато имах много , много коса много не се и сещах за шапка лятото/, после един Мамут мислех че това е страхотна лятна шапка. Обаче клека на Пирин, си я прибра данък без да усетя.Няма и няма размери на Мамут, цяла зима. Случайно, пазарувах за съпругата ми в магазин Алпи, отиде над 1000 лв общо и управителката ми подари една бяла лятна шапка. Изглеждаше много лека, помислих си : баламосват ме с някъв рекл. материал за 2 лв. и я хвърлих в един шкаф. Мамути продължава големи номера да няма и няма/ те верно си ги няма/. Един път си казах майтап или не, ще я слагам, те си седят няколко рекламни но тая поне не е с лого да не изглеждаш като продавач на фафли Морени..... Погледнах , то логото сребристо не се чете много, я ..Милет. Чакай бе , каквото и да съм взел Милет е било добро.... Сложих я и вече 3 години все с нея, пере се непрекъснато тъй като е искрящо бяла материя, като нова е. Модела е Трайл Кап и си заслужава и двойно парите. Явно управителката на Алпи - / повечето я знаят, тя организира Витоша 100 /е твърде умна госпожа, щом само с един поглед е отгатнала и номера ми . Обикновено като питаш за номер те гледат като натровен от гъби, а отговора е : Ми те всички са си унисекс, при шапките номера няма....щото са ги вкарали ментетата на тон от Жълтата река......
Нищо че Милет изглежда лека, не мърда и в най-силен вятър. За море също е идеална. Също ще е много добра и за бегачи в топли сезони .От изкуствена материя е, но става като втора кожа, не я усещаш, не задържа никаква пот за разлика от памучните. Забрадника е така умело направен, че не се вдига ог вятъра за разлика от други подобни и няма нужда от малка безопасна игла да го хванеш при силен вятър. Отпред има хитроумен процеп, който приема течението и изкарва отзад през два други мрежести процепа. Малко но много, много мислено...пробвал съм и други, не не доближават ни най - малко до това капче. Прилични модели имат и Саломон . Сигурно има много други добри начини на предпазване с шапки и добри изработки, аз посочих тези които ми вършат добра работа.
Пет Юли 31, 2015 6:01 pm
neillmakoli
Полезно четиво.
Искам да ползвам темата и да попитам за зимна шапка тип маска, дето предпазва лицето и спомага за затоплянето на въздуха дето дишаш.
Нося очила и ме притеснява, че ще се запотяват и няма да имам видимост.
Моля който е запознат с този казус да сподели идея как да се справя
Нед Яну 03, 2016 9:29 pm
аngel
За разлика от плътните маски- шапки , които не знам дали запарват, ползувам при голям студ и вятър за туризъм маската си за ски, която е много лека и удобна, само около врата и бузите , удобна е, по-евтини са в СЛС магазина на Росиньол. Имат малки дупчици за дишане и настройка по носа и шията. Комбинира се с произволна шапка / каска . При нея не съм усетил замъгляване на очила, нито скиорски нито слънчеви. От първи март стават много намалени.
Подходящи са и за колело и мотор.
Пон Яну 04, 2016 2:00 am
vladofff
От години страдам от хроничен и силен главобол след всяко излизане над клекови пространства. По най-трудния начин разбрах, че идва от врата - нанагорно се изпотява и като дуфне вятъра изстива и от там - главоцеп. Решение - ходене с хавлиена кърпа на главата като сарацин - по всяко време на годината - лятос отгоре - шапка-идиотка, зимата - тънък шлем/продават се в моторджийските магазини - за под каска/. При много силен вятър - преди време намерих при Мазохиста някакъв виндстоперен кадо да беше и горатексов шлем, дето струваше майка си и баща си. След първото му ползване обаче, разбрах, че това е единствената скъпа инвестиция, която съм направил в живота си, която да си е струвала. Не знам марка и модел, но докато не се скъса, няма и да търся нов. Така е направен, че дори и в много студено и силен вятър, само той на главата си е "самодостатъчен" - нито друга шапка, нито дори качулка от яке да слагаш. На височина по принцип се ползва пухена качулка - но тя е за стоене на едно място, ако се движиш - много спарва. Направих си една такава от стара пухенка - по прототип и кройка на височинната Салева от 80-те. Много е добра, но почти никога не съм я ползвал, именно защото е много топла.
Пон Яну 04, 2016 10:23 am
neillmakoli
Благодаря, тези дни ще отскоча до магазините
Вто Яну 05, 2016 7:11 am
neillmakoli
Истина ли е, че не запарява както пише в характеристиките й?
Или препоръчайте някаква дето е подходяща за по-топло време и не ти завира главата
Пон Яну 18, 2016 11:12 pm
E99
Тази съм я пробвал само в магазина. Не ми изглежда да запарва, но пък на мен ми беше леко тясна на главата. Може би е само първоначално усещане и после свикваш.
Истина ли е, че не запарява както пише в характеристиките й?
Или препоръчайте някаква дето е подходяща за по-топло време и не ти завира главата
Вземи си шапка с по-голяма периферия от всички страни, иначе ще ти изгарят ушите, врата, не само носа.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Яну 19, 2016 2:53 pm
taurus
Tърся подобен тип шапка която да може да диша. Преди няколко месеца в BaseCamp бях гледал подобен модел но не помня дали беше милет, мамут или Патагония
Идеята е да е чист памук но не е с някаква промазка, а от мекия плат с естествена дишаемост / за есен или пролет/ основно в града и ниска планина.
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Нед Мар 07, 2021 8:02 pm
аngel
Това дето си го дал със сигурност ще запарва яко. И аз преди имах същата заблуда за памучните шапки, докато ми подариха един Милет при покупка в магазин Алпи.
Новите технологии имат много по-добра дишаемост от памука. Памучните са плътни, тежки и запарват . Саломон имат добри попадения , Милет също в магазин Алпи. С мрежички отстрани, и задължително за врата закрила, че после има ред нек.
Най-доброто за лятна лека шапка , на което съм попадал, е този подарен ми много силен модел на Милет. В силна жега, всеки полъх на вятъра влиза отпред, има един прорез с мрежичка. Отстрани също е на мрежичка За море също се е утрепал. Него го нося от 8 години, изглежда лек, но е много здрав. Пере се в пералня, като се запаца, все пак е снежтнобял. После е като нов. Пран е поне 10 пъти досега.
Но като исках да си купя резервен нещо ми се видя променен и не си взех. Сега като гледам на снимката, изглежда ми същият като моя, което ме подсеща да мина да си купя от Алпи:
в детайлите Милет са много яки . Ето какво съм написал преди 5 години за това шапче :
Все пак сме и лято да отидем на летните. Карах първо с любителски летни шапчета/ когато имах много , много коса много не се и сещах за шапка лятото/, после един Мамут мислех че това е страхотна лятна шапка. Обаче клека на Пирин, си я прибра данък без да усетя.Няма и няма размери на Мамут, цяла зима. Случайно, пазарувах за съпругата ми в магазин Алпи, отиде над 1000 лв общо и управителката ми подари една бяла лятна шапка. Изглеждаше много лека, помислих си : баламосват ме с някъв рекл. материал за 2 лв. и я хвърлих в един шкаф. Мамути продължава големи номера да няма и няма/ те верно си ги няма/. Един път си казах майтап или не, ще я слагам, те си седят няколко рекламни но тая поне не е с лого да не изглеждаш като продавач на фафли Морени..... Погледнах , то логото сребристо не се чете много, я ..Милет. Чакай бе , каквото и да съм взел Милет е било добро.... Сложих я и вече 3 години все с нея, пере се непрекъснато тъй като е искрящо бяла материя, като нова е. Модела е Трайл Кап и си заслужава и двойно парите. Явно управителката на Алпи - / повечето я знаят, тя организира Витоша 100 /е твърде умна госпожа, щом само с един поглед е отгатнала и номера ми . Обикновено като питаш за номер те гледат като натровен от гъби, а отговора е : Ми те всички са си унисекс, при шапките номера няма....щото са ги вкарали ментетата на тон от Жълтата река......
Нищо че Милет изглежда лека, не мърда и в най-силен вятър. За море също е идеална. Също ще е много добра и за бегачи в топли сезони .От изкуствена материя е, но става като втора кожа, не я усещаш, не задържа никаква пот за разлика от памучните. Забрадника е така умело направен, че не се вдига ог вятъра за разлика от други подобни и няма нужда от малка безопасна игла да го хванеш при силен вятър. Отпред има хитроумен процеп, който приема течението и изкарва отзад през два други мрежести процепа. Малко шапче, но много, много премислено...пробвал съм и други, не не доближават ни най - малко до това капче.
Ок, ще ги имам предвид. Но за града ги ползвам главно с цел когато ми е студено (и не е за зимна шапка).
В кои магазини има по-голям шанс да има от този тип клас. щапки с козирка от читав памук (линка с Патагония)
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Сря Апр 28, 2021 8:16 am
shaggy86
taurus написа:
Ок, ще ги имам предвид. Но за града ги ползвам главно с цел когато ми е студено (и не е за зимна шапка).
В кои магазини има по-голям шанс да има от този тип клас. щапки с козирка от читав памук (линка с Патагония)
В декатлон има шапки по 20тина кинта с UV защита. Аз лично съм много доволен от моята.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети