|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
didkopitko
|
|
|
|
Ехее, браво за мерака! Благодаря ти за снимките! Откривател
Водопадът си заслужава, определено. Някой ден ако стане "нормална" пътека, би били хубаво.
|
|
|
Чет Май 13, 2021 3:43 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
|
|
Ехее, браво за мерака! Благодаря ти за снимките! Откривател
Водопадът си заслужава, определено. Някой ден ако стане "нормална" пътека, би били хубаво. |
Пошегувах се, разбира се. "Нормална" не може да стане. Може да стане екопътека, ако някой се хване да финансира и направи, което не е нова идея.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пет Май 14, 2021 10:24 am |
|
|
vaskoo
|
|
|
Браво за ходенето!
Аз още търся (ненастойчиво де) нормален заход или поне нормално за достигане място с гледка към водопада от шосето над Перущица.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Пет Май 14, 2021 11:04 am |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
Браво за ходенето!
Аз още търся (ненастойчиво де) нормален заход или поне нормално за достигане място с гледка към водопада от шосето над Перущица. |
Пътеката свързваща с. Устина и пътя Перущица - с. Чурен. Приятна е за разходка и с бинокъл може да се разгледа водопада в пълния му блясък.
GPS координати:
Автомобилът може да се остави тук на една отбивка на пътя Перущица - с. Чурен - 42.032056, 24.533255
Вече в горичката до пътя и посока Северозапад се намира пътеката, която започва да се спуска към село Устина. Някъде след около 10 минути спокоен ход се преминава през няколко полянки откъде се вижда отдалеч водопада. - 42.034393, 24.529806
|
|
|
Пет Май 14, 2021 11:59 am |
|
|
lidmn
|
|
|
|
най-добрата планина
|
|
|
Пет Ное 12, 2021 1:20 am |
|
|
Yanev
|
|
|
|
|
Аз още търся (ненастойчиво де) нормален заход или поне нормално за достигане място с гледка към водопада от шосето над Перущица. |
В Wikimapia е дадено подробно описание на подход към водопада откъм шосето за село Скобелево. В началото е черен път, после се преминава по пътека и накрая следва провиране без пътека нагоре за да се излезе над скалите. Желателно е човек да има добра ориентация и топографска карта под ръка. След изкачване на склона, изборът на място с добра видимост е въпрос на преценка на риска.
Две мои фотографии направени от този подход:
Това не са въздушни снимки – просто мястото от което ги направих е доста рисковано (буквално претрепването е на една ръка разстояние). Определено не бих отишъл там, когато условията са неблагоприятни – скалите са мокри, заледени или заснежени.
|
|
|
Пон Яну 24, 2022 6:53 pm |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
Браво!
За месец вече, толкова народ трябва да сте утъпкали пътека направо! |
Мите, като ходихме пак в началото на януари, за да направим трак Боби каза, че е станало магистрала и можел вече да тича по трасето.
|
|
|
Пон Яну 24, 2022 8:49 pm |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
|
|
В Wikimapia е дадено подробно описание на подход към водопада откъм шосето за село Скобелево. В началото е черен път, после се преминава по пътека и накрая следва провиране без пътека нагоре за да се излезе над скалите. Желателно е човек да има добра ориентация и топографска карта под ръка. След изкачване на склона, изборът на място с добра видимост е въпрос на преценка на риска.
Това не са въздушни снимки – просто мястото от което ги направих е доста рисковано (буквално претрепването е на една ръка разстояние). Определено не бих отишъл там, когато условията са неблагоприятни – скалите са мокри, заледени или заснежени. |
Здравей, хубави снимки!
Не съм изобщо съгласен с описанието на Уикимапия. Чел съм го. Аз и по-рано в темата съм писал и давал описания за този маршрут. Трябва да не си с всичкия си, да рискуваш по това трасе.
Ходил съм по скалите точно над водопада - десния бряг. Там може да се види Скрит Устински водопад - така съм го кръстил.
Обикалял съм отвсякъде вече това място и сме оформили първично, както и маркирали трасето отдолу по-реката. Така може да се достигне до подножието на големия скок. Има си опасни участъци, но е поносимо.
|
|
|
Пон Яну 24, 2022 8:57 pm |
|
|
Yanev
|
|
|
Здравей kikoleppard.
|
|
Не съм изобщо съгласен с описанието на Уикимапия. Чел съм го. Аз и по-рано в темата съм писал и давал описания за този маршрут. Трябва да не си с всичкия си, да рискуваш по това трасе. |
Следвах общо взето указанията в Wikimapia и минах покрай този речен пад:
Реката беше наистина пълноводна. До него има пътека, но там някъде тя свършва или се губи. От края на пътеката изкачих склона, който ми се падаше в дясно. До тук няма съществен риск (OK, пресичането на реката беше малко проблемно). От там нататък се обхождат скалите и се търси място с добра гледка и приемлив риск.
|
|
Обикалял съм отвсякъде вече това място и сме оформили първично, както и маркирали трасето отдолу по-реката. Така може да се достигне до подножието на големия скок. Има си опасни участъци, но е поносимо. |
ОК, някой ден мога да пробвам да мина по реката, макар че ми се струва по-рисковано.
|
|
|
Вто Яну 25, 2022 12:57 pm |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
Здравей kikoleppard.
|
|
Не съм изобщо съгласен с описанието на Уикимапия. Чел съм го. Аз и по-рано в темата съм писал и давал описания за този маршрут. Трябва да не си с всичкия си, да рискуваш по това трасе. |
Следвах общо взето указанията в Wikimapia и минах покрай този речен пад:
Реката беше наистина пълноводна. До него има пътека, но там някъде тя свършва или се губи. От края на пътеката изкачих склона, който ми се падаше в дясно. До тук няма съществен риск (OK, пресичането на реката беше малко проблемно). От там нататък се обхождат скалите и се търси място с добра гледка и приемлив риск.
|
|
Обикалял съм отвсякъде вече това място и сме оформили първично, както и маркирали трасето отдолу по-реката. Така може да се достигне до подножието на големия скок. Има си опасни участъци, но е поносимо. |
ОК, някой ден мога да пробвам да мина по реката, макар че ми се струва по-рисковано. |
Здравей!
Сега като гледам снимката ти вероятно си се спуснал от пътя някъде по средата на Устинска река. Този течен пад не е Скрития водопад над Големия Устински. Това вероятно е първият отдолу нагоре след свършването на пътеката, която забива долу в реката. Просто има доста вода, а и ъгъла е друг. Не го разпознавам.
Ако проследиш страници 3 и 4 на темата съм дал снимки за двете ми спускания от шосето за Скобелево. В Уикимапия са дадени указанията за най-горния участък, но оттам със сигурност няма как да се добереш до Голем Устински водопад. Там ще минеш през моста на стар рибарник и се стига до супер стръмния каньон над Голям Устински водопад.
Според мен, който е написал това описание изобщо не е наясно как се стига до подножието на водопада.
Намери ли сме просека в люляците отдолу. В началото на месеца я проверихме и на слънчевите места е поизбледняла, но по сенките се вижда добре.
GPS трак не се получава. Прекалено тясно и стръмно е дерето - дава грешки. Остава си нашата просека да се пооблагороди и периодично маркира.
|
|
|
Вто Яну 25, 2022 1:21 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
|
|
GPS трак не се получава. Прекалено тясно и стръмно е дерето - дава грешки. Остава си нашата просека да се пооблагороди и периодично маркира. |
Видя ли? Ето, че си спестих едно ходене по никое време там.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Яну 25, 2022 5:06 pm |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
|
|
GPS трак не се получава. Прекалено тясно и стръмно е дерето - дава грешки. Остава си нашата просека да се пооблагороди и периодично маркира. |
Видя ли? Ето, че си спестих едно ходене по никое време там. |
Еееееех, така и не те заведох горе! Беше перфектен момент, но ти би трябвало да си гледал филмчето на Васко в Групата.
|
|
|
Вто Яну 25, 2022 5:12 pm |
|
|
Yanev
|
|
|
|
|
Сега като гледам снимката ти вероятно си се спуснал от пътя някъде по средата на Устинска река. Този течен пад не е Скрития водопад над Големия Устински. Това вероятно е първият отдолу нагоре след свършването на пътеката, която забива долу в реката. Просто има доста вода, а и ъгъла е друг. Не го разпознавам. |
Речният пад е описан в Wikimapia като малък седем метров водопад. Той се намира над Скрития водопад на ляв приток на реката.
|
|
|
Нед Яну 30, 2022 12:46 am |
|
|
kikoleppard
|
|
|
|
|
|
|
Сега като гледам снимката ти вероятно си се спуснал от пътя някъде по средата на Устинска река. Този течен пад не е Скрития водопад над Големия Устински. Това вероятно е първият отдолу нагоре след свършването на пътеката, която забива долу в реката. Просто има доста вода, а и ъгъла е друг. Не го разпознавам. |
Речният пад е описан в Wikimapia като малък седем метров водопад. Той се намира над Скрития водопад на ляв приток на реката. |
Здравей, сега успях да разгледам вече под Уиндоус Wikimapia. Нещо много се бъгна тази платформа и не ми зарежда добре под Андроид. Сега като проследих въпросния водопад се намира нагоре по самата Устинска река. Не е далеч от мястото и ще трябва да го проверя. Аз съвсем скоро се качавах отгоре по скалите над Големия Устински, но никога не съм изследвал Устинска река нагоре по течението.
Вече ми стана ясно как и къде си обикалял. Пак го повтарям този, който е въвел информацията в Уикимапия не е бил наясно как да се добере до подножието на Голям Устински водопад.
|
|
|
Нед Яну 30, 2022 12:59 pm |
|
|
martin555
|
|
|
Изтърка се тоз каньон, минаха години, изтекоха води... Закарах се вчера и го подпуках отдолу. Беше истинско и наистина трудно. Направих грешки, но успях да сляза и да се кача по всички от последните водопади (големите). Влязох в подножието на най-горния точно по обяд. Велико изживяване... Качих снимки и описание в отделна тема, затова тук само една ще покажа... Не нося вече тежката и обемна техника, но те и телефоните пораснаха, пък и човек си тича по пътеките...
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Пет Май 13, 2022 7:36 am |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|