По идея на Дидо от есента, тръгнах да търся разни водопади между лет. Студенец и с. Добралък. На катрата 5к са отбелязани 5 водопада, които условно именувах 1,2,3,4,5. Водопади 1 и 2 са на р. Раворска, която е приток на Студенска, която е приток на Луковица, която е приток на Чая и т.н. Водопад 3 е на страничен поток на Раворска, малко по-горе от 2. Водопад 4 е на приток на Раворска в посока Добралък. Водопад 5 е на краен приток на Раворска още по-близо до Добралък. Последният го отписах по обясними причини, защото се пада на потока под Ташова вода, вероятно район с повишена радиоактивност.
Тръгнах да търся останалите 4 водопада, като се спуснах от лет. Студенец по черен път надолу към деретата. Реших първо да потърся водопад 4, тъй като на картата изглеждаше да е на най-атрактивно място, имаше скали. Долу се отбих от черния път и слязох към притока на Раворска, вървях нагоре срещу течението до достигане на мястото. Водопадът се явява малко над водослива на притока с този, идващ от Ташова вода. Скали има, но са малки, водопада също е малък, има-няма 2 м. Над него се вижда още един с подобни размери. И това е:
Върнах се по реката, като излязох от южната страна, над водослива с Раворска. Там намерих водопад 1, на самата Раворска. Той се явява най-долен от всичките. Висок е може би 3-4 метра, още с приличен дебит:
Изкачих се на запустелия черен път, който върви успоредно на Раворска и тръгнах нагоре срещу течението към водопад 2. Междувременно снимах една малка каскада:
Водопад 2 се оказа най-големият, към 5 метра сумарно, на стъпала:
Оставаше ми водопад 3, който трябва да е към 200 м по-горе, на страничен поток. Задвижих се и забравих да си поглеждам GPS-а, подминал съм потока и не ми е направил впечатление. Върнах се и наистина се оказа скромно поточе, спускащо се от склона, което не знам как ще генерира водопад. Все пак се качих да видя къде е това чудо, нали за това съм дошъл. Подминах мястото, където съм сложил марката по карта, нищо значимо няма, продължих нагоре, на около 100 м има малко водоскоче, към метър високо. Няма и да го бележа.
Аз бях до тук, кръгом и надолу към водослива на Раворска в Студенска река и после продължително пъплене нагоре към Студенец.
Жива душа не срещнах по пътищата покрай реките, няма и следи от селскостопански животни, сякаш съм на края на света. Тук-там пробвах за кратко различни странични запустели пътища и с тези отклонения маршрутът надхвърли 17 км. Ето картинката, без отклоненията:
Искам като се върна пак в края на Юли да се видим и идем някъде! Да настроя най-накрая и аз Orux maps с твоя помощ, че да започна да публикувам като теб цивилизовано - карта, маршрут и трак.
Цецо ми бе инсталирал преди 3 години, но така и не го ползвах, а още по-малко научих как да боравя с приложението.
Обмислям да направим някакви теми за Родопски водопади, защото като цяло много ме кефи да обикалям из любимата си планина и да търся някой закътан водопад. Вероятно ще е добре да ги разделим на Водопади Източни Родопи и Водопади Западни Родопи.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети