ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Информация за гр. Карлово - вр. Сакарица - вр. Амбарица

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Информация за гр. Карлово - вр. Сакарица - вр. Амбарица
Автор Съобщение
Ozzi



Регистриран на: 28 Юли 2014
Мнения: 49

Мнение Информация за гр. Карлово - вр. Сакарица - вр. Амбарица Отговорете с цитат
Здравейте! Имам намерение тези дни да се поразходя в посока вр. Амбарица, като идеята ми за маршрут е гр. Карлово - Кръста - рид Залъмски хребет- вр. Сакарица - седловина Залъмово кладенче-вр. Амбарица. Тъй като никога не съм минавал по този маршрут (именно това бе причината да се спра на него), ми е необходима актуална информация за състоянието на пътеката. От камерата на х. Васил Левски в момента се вижда, че в района на вр. Купена от юг сняг почти не е останал и предполагам че по маршрута няма да има сняг, но дали пътеката е проходима, лесно ли се следи и т.н. Разбира се ще се подготвя с трак на маршрута, но си е друго да имам и актуална информация. Мисля да ходя с трисезонни обувки, като за всеки случай ще си сложа в раницата и едни градски леки котки. След вр. Амбарица според силите ми и времето ще реша в коя посока да продължа, като варианта е директно слизане към х. Добрила и следващият ден през вр. Купена и надолу към Карлово, или продължаване към вр. Купена и слизане на х. Васил Левски и нощувка. За момента изклювам слизане в същият ден и по същият маршрут към Карлово, защото ми се иска малко разнообразие.
Та ако някой има актуална информация, ще съм благодарен ако я сподели! Благодаря предварително.

Пон Май 03, 2021 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
Пътеката към Залъмово кладенче е маркирана нарядко, но се следи. Доста често се обърквам в боровата гора преди вр. Сакарица /той е в гората/. Там се придържай на изток, до ръба, но може да има паднали борове и ще заобикаляш, следи трака, защото конете са прокарали лъжливи пътеки до никъде и боровете са много нагъсто.. След вр. Залъмца пътеката подсича на 1950м, за да се включи към билната пътека от х. Добрила, но може да има петна сняг и може да е по-добре да излезеш направо нагоре по реброто. Качването на Купена от запад и после връщане малко назад и слизане по рида Хубавец към х. Хубавец или подсичащата пътека към х. Левски вероятно ще стане без котки, но ако преминаваш целия Купен, там където са въжетата от север ще имаш проблем, снегът вероятно си стои, поне от камерата на х. Амбарица се вижда така. Та за там само с градки котки май не е опция, макар че снега ще е мек и надали е въобще за котки, пикел би добавил доза сигурност.
До оня ден /3 май/ х. Левски беше карантинирана, бай Вълко е бил с корона вирус, има човек горе, но не пускаха за спане.
Аз газих много сняг и затъвах в участъка Петолъчката - Кочмара.
Сря Май 05, 2021 5:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Качнане по Сакарица, нощувка та х. Амбарица и спускане по рида Хубавец на другия ден е класика за мен. Много красив преход, достатъчно дълъг за да имаш време да се нарадваш на планината.
Аз съм губил пътеката по Сакарица точно окло едноименния връх, стига се до една билна поляна, която се намира на темето на една скала. От С и И е отвесно и гъсто обрасло от гора. Стигнеш ли до тук значи си изтървал пътеката. Тя подсича високо от дясно, изток и се намира около 30 м по назад, юг от тази поляна.

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Май 06, 2021 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ozzi



Регистриран на: 28 Юли 2014
Мнения: 49

Мнение Отговорете с цитат
Пиша с малко закъснение, но благодаря за информацията. Направих прехода за два дни, като през първият се каих до вр. Амбарица, след което слязох в хижа Добрила и нощувах. Качването до върха ми отне 4 часа и 40 мин и пътеката е много приятна, макар и с голяма денивелация. Следващият ден минах отново през вр. Амбарица, Малка АМбарица, Малък Купен и Голям Купен, като само на няколко места пресякох останали снежни петна. Общо взето снеха бе изчезнал. Слизаnето от Купена от юг не беше проблем и след това през рида Хубавец (през Маркова Колиба) и до Карлово. Хубава разходка се получи, с доста динамично време - дъждец, мъгла, вятър и слънце.
Пон Май 10, 2021 6:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
Да ви споделя и аз малко актуална информация от първа ръка - макар и малко встрани от този маршрут.
Вчера - 9-ти май - се разходих по масива Равнец. От Карлово, през х. Равнец и после горе по платото. Някъде от 1 900 + м. все още си има сняг. Не е много, но се е задържал там, където е имало по-дълбоки преспи. Редуват се снежни петна (някои са си направо обширни снежни полета) с напълно сухи поляни, покрити с минзухари. Но - което е най-досадното - има и пространства, подгизнали от вода. Където се топи снегът, наоколо буквално е подгизнало - да си знаете, че трябват хубави непропускливи обувки. Иначе снегът не е проблем - върви се по него лесно. Говоря за пространството между вр. Кочмара, Равнец, Селската могила и надолу към Дюза.
От Петолъчката надолу по пътеката към х. "Васил Левски" снежни петна има само в улеите, и то не навсякъде. Обаче на едно място - точно на пътеката - намерих разчленения скелет на една крава (било е крава) - останали са само костите, копитата и козината. Някой я е изял, и едва ли е бил касапин... Да си знаете де! Wink
Пон Май 10, 2021 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3092

Мнение Отговорете с цитат
И аз се разписах в събота с това ребро. Понеже отидох късно, го направих по най-нездравословния за коленете начин - хванах на обяд нагоре аневския лифт. После по посока Добрила. Тук ми направи впечатление, че пътеката, която винаги съм ползвал от лифта към х.Добрила, за да не ходя по пътя, е в отлично състояние, НО ИЗОБЩО НЕ Е НАНЕСЕНА НА КАРТАТА! За съжаление нещо устройството не пожела да се включи веднага и се задейства чак някъде под Залъмица. И така, пътеката е хубава, върви успоредно на пътя, но малко по-долу в гората. Който ходи, нека да запише трак и да се вкара в картата. Тази пътека на практика не отива на Добрила, а движи по почти хоризонтала и се включва в пътеката от з.Залъмица към Добрила, съответно ако искате да излезете на Добрила, може да изкачите 50-100метра и излизате на поляната, а ако не - отивате на Залъмица. От там хванах пътеката към Карлово. Добра е, макар и рядко маркирана. Даже е особено подходяща за еднодневни "денивелационни" разсипвания на коленете от рода на Карлово-Амбарица-Карлово. Нас и пра и 4-5 пъти дъжд, еквивалент на стоене под душа. Биде малко гнъсно.
И нещо ВАЖНО:
За всички които ще ходят в района и по този повод ще пътуват между Карлово и Сопот - в района се прави ремонт на пътя, и явно ще продължи много дълго. По този повод между тез две поселища ежедневно се образуват колосални дори за софийските стандарти задръствания и в двете посоки. Имайте го предвид, ако гоните някакви времена....
Пон Май 17, 2021 9:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov