До Поповото езеро
Привет,колеги!
Някой може ли да каже с колко се удължава маршрута до Поповото езеро,ако се използва пътеката вляво на Безбожкото езеро /през Шутина мандра/?
Пет Май 07, 2021 3:24 pm
Сотиров
Напротив, скъсява се! Ако не по дължина, то по денивелация и по време със сигурност. Съвсем хоризонтална пътека през гора, след гората чудесни изгледи към низината, има чешма... Така се избягва неприятното изкачване от Безбожкото езеро, което естествено после минава в слизане. От мандрата има малко изкачване по ливада и излизате на голямата каменна маркировка на официалната пътека. Нататък е ясно. Успех и удоволствие!
Пет Май 07, 2021 3:36 pm
panzer6
Благодаря за бързия отговор! От къде е удачно тогава да се кача на главната пътека от хижа Безбог до Поповото езеро?
Пет Май 07, 2021 4:46 pm
Митак
Допълнително предимство е, че няма тълпи като по другата пътека.
Пет Май 07, 2021 4:49 pm
Сотиров
О, да! А ако завали, има къде да се скрие човек. Лятоска пък може да случи и на овче мляко.
Пет Май 07, 2021 5:48 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Едно бързо изчертаване на двата маршрута по картата БГМаунтийнс в програмата BaseCamp дава следното:
х.„Безбог“ – зелената маркировка – кръстопътя преди Поповото езеро:
Дължина – 3,1 км.
Положителна денивелация – 166 м.
Отрицателна денивелация – 205 м.
х.„Безбог“ – Шутина мандра – кръстопът преди Поповото езеро:
Дължина – 4,1 км.
Положителна денивелация – 164 м.
Отрицателна денивелация – 203 м.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Май 07, 2021 5:54 pm
Сотиров
Направо не е за вярване! Можеш ли да покажеш двете графики на маршрутите във вид на "сечения"? Що излиза, че кръстопътят е с 50 метра по-ниско от Безбожкото езеро? (Ако правилно тълкувам положителната и отрицателната денивелация.)
Пет Май 07, 2021 6:28 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Правилно я тълкуваш, макар че не са 50 метра, а само около 40 метра.
Пет Май 07, 2021 7:36 pm
Сотиров
Хубави картинки, Стефане, ама сметките не ми излизат. По пътеката към мандрата и оттам надолу меря 140 метра, след което е изкачването по ливадата 80 м. По официалната пътека отмервам изкачване 140 и слизане 180 (ето ги 40-те метра под езерото). Ами не е малка разликата. Освен това има значение наклонът, по който са разпределени метрите на денивелацията - едно е по стръмно, както е над езерото, друго е по полегато (към мандрата). Да не говоря, че лятно време канавките от дъждовете по склона към езерото са много противни.
P.S. Стефане, сега се загледах не в графиките, а в самата карта на БГмаунтийнс. Ето какво казва тя: Безбожкото езеро е на 2240, точно на колкото е и мандрата. По пътеката има-няма по десетина метра надолу-нагоре, където има изворче или рекичка, но това не го броим, защото е разтегнато на голямо разстояние и не се усеща. От мандрата има слезане 10 метра до 2230 и после качване до 2280, където е чешмата. А ето какво показват хоризонталите за зелената маркировка. Тръгваме пак от 2240, но се качваме на 2370 до пътеката за Полежан и чак после слизаме до 2280. Е, коя пътека е за предпочитане?
Пет Май 07, 2021 9:13 pm
stefan_iliev38
Сотиров, извинявам се, може би съм подвел някого с моите маршрути и графики.
Помислих си, че целта е да се мине по изцяло алтернативен вариант на пътеката със зелена маркировка.
Тоест че целта е след Шутина мандра да се продължи по кафявата маркировка до кръстопътя за х.„Демяница“.
А има и трети вариант, за който ти говориш – от Шутина мандра по немаркирана пътека да се излезе на зелената маркировка.
Този трети вариант BaseCamp го дава с дължина 3,9 км, 145 м положителна и 184 м отрицателна денивелация.
Тоест по-дълъг е от зелената маркировка с 800 метра, но се спестяват около 20 метра изкачване и 20 метра слизане.
Сега вече всеки сам може да си прецени по кой от трите варианта ще му бъде най-бързо и най-приятно откъм гледки.
Съб Май 08, 2021 8:21 am
panzer6
По-добра илюстрация надали можеше да се състави!Бравос!
Съб Май 08, 2021 10:13 am
Сотиров
Действително аз имах пред вид пътеките до тяхното сливане при чешмата, без да се слиза до реката и после да се качва. Схемата на Стефан е добра, но ето какво се получава по моята картинка и моята аритметика. Отбелязал съм точките с промяна на височините. Пътят през мандрата е по-дълъг, но това не се усеща, защото е почти по хоризонтала. Изкачването е със сто метра по-малко.
Съб Май 08, 2021 4:45 pm
Antoon
За себе си отдавна съм го решил - на отиване към Попово езеро когато съм още свеж и нетърпелив ходя през превала, а на връщане когато съм вече изморен и ми е по-лежерно минавам през мандрата по варианта на Сотиров. Хем и разнообразие в гледките има, както отбелязва Стефан.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети