|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Весела Ягодова
|
|
Обиколка на Славянка/Алиботуш |
|
Напук на температурните рекорди я направихме. Както се оказа после, имало и други ентусиасти.
Доста хора се отказаха по една или друга причина и в крайна сметка тръгнахме 5-ма: Стефан, моя милост, Сашо, Евгени и Мак.
Срещнахме се към 14 ч. в събота на БИЛА-та в Сандански.
Отбихме се за малко на хижа "Извора", където традиционно ни почерпиха с козе сирене. Не мога да пропусна и култовите фотоси на ансамбъл "Хормония" на входа на столовата, които стабилно ни повдигнаха настроението.
После паркирахме колите в началото на пътеката, при табелите, и се качихме до м. Ливадата, където пренощувахме (някои на палатка, други в мизерното стайче).
Вечерта седяхме да погледаме небето, осеяно богато със звезди, и да пийнем по ракийка. По едно време се чува "грух, грух" от полянката под къщето. Голяма забава. Може да са намерили корите от пъпеша, дето си хапнахме по-рано. Нощеска към 4 часа мечка ревала наблизо, аз не съм я чула, но колегите от палатката се бяха постресирали.
В неделя станахме по изгрев слънце. Кажи - речи, около 6 часа. А имам чуството, че беше вече 20 градуса. "Егаси", викам си, "какво ни чака" ! Планината беше зелена, та зелена, и една цветя разцъфтяли, да ти е съвестно да вървиш, за да не ги стъпчеш.
Качихме вр. Шабран, взе да повява вятър. Нямаше много видимост заради маранята. На Гоцев връх си спретнахме една стабилна закуска, и изчакахме Евгени, който искаше да се отказва и да се връща. Мрън-мрън - навихме го да продължи с нас.
Като се спуснахме към Валозите, настана мор. Вятърът спря да духа, нямаше и повей, както се казва. Качването до Малък Царев връх беше абсолютно тегаво. На пирамидата пак спряхме да чакаме Евгени и го излъгахме, че няма да качваме повече върхове. За малко да излъжем и себе си. Незнайно защо, продължихме по границата, вместо по червената маркировка, но бързо се усетихме и се върнахме на билото.
Карта никой не носеше, затова звъннахме на Любен от хижа "Славянка" - хем си поръчахме и студена бира.
Искам да питам по-опитните - принципно възможно ли е да се продължи по границата, за да се слезе някъде долу около хижата, защото видях, че има пирамидки и оформена пътечка ?
Иначе, Голям Царев връх е кофти откъм маркировка. Ако има мъгла горе...не е много ясно какво става. Голям връх си е този, масивен. Веднага щом го качихме, бързахме да слезнем надолу, да търсим сянка.
Гората под върха е чудно красива. И пътечката си я бива - заболя ме коляното заради стара травма. Още един въпрос - откъде става слизането в тази посока от върха през зимата ? Видно е, че лятната пъетка е самоубийствено лавиноопасна.
Взеха да се събират облаци и да гърми. Но бурята беше още далече и не си давахме зор.
После пихме бира на хижа "Славянка" и се върнахме през Парилски проход до колите. По-точно, до Голешево, където срещнахме "колеги" - 2-ма мъже, правили същия преход днес, само че с друга стартова точка. Те закараха Стефан и Сашо до началото на пътеката, за да си приберат колитем а после и нас - и ни спестиха бая ходене.
Планината не беше много фотогенична в маранята, която отпочна още от сутринта, та затова съм снимала главно хора 
|
|
|
Вто Юни 15, 2010 9:35 am |
|
 |
Весела Ягодова
|
|
Малко снимки |
|
Зеленоо
Мак е вече на билото и се кефи
Сашо - нещо си пее човека
Стефан
На Малък Царев чакаме Евгени
Много хубаво се вижда накъде сочи стрелката

|
|
|
Вто Юни 15, 2010 9:46 am |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4326 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
Вто Юни 15, 2010 2:33 pm |
|
 |
Весела Ягодова
|
|
|
|
Ъъъ, този път нещо не те разбрах...
|
|
|
Вто Юни 15, 2010 2:43 pm |
|
 |
In Earnest
|
|
|
Браво! Чудесно сте си изкарали! Направо ме хваща яд, че съм изпуснал. Това с мечката звучи зловещо!
|
|
|
Вто Юни 15, 2010 3:35 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4326 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
 |
 |
Ъъъ, този път нещо не те разбрах... |
Е, то ако секи път ме разбираш нема да е интересно.
Добронамерен съм бе - ти да не си помисли нещо друго?!

_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Юни 15, 2010 4:39 pm |
|
 |
dido
|
|
Re: Обиколка на Славянка/Алиботуш |
|
 |
 |
... принципно възможно ли е да се продължи по границата, за да се слезе някъде долу около хижата, защото видях, че има пирамидки и оформена пътечка ?
|
Възможно е, но това слизане води към билото Свети Константин и село Нова Ловча и става изцяло по граничната бразда. Всъщност предполагам, че добре оформената пътечка е била точно граничната бразда с междинните каменни пирамидки. По този път има каменни блокажи в района след 105-та пирамида, т.е. трябва да се внимава там.
 |
 |
... откъде става слизането в тази посока от върха през зимата ? Видно е, че лятната пъетка е самоубийствено лавиноопасна.
|
Качването и слизането зиме стават по лятната пътека. Преди година го разхождахме с Ристо. Наистина трябва да се внимава там, че има лавиннни места.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Юни 15, 2010 8:46 pm |
 |
 |
elena
|
|
|
Много хубава обиколка сте си направили на Али ботуш.Ние сме ви следвали по планината, срещнахме двамата мъже, които са ви помогнали за колите.Нас транспорта ни остави на пътеката за Ливадите и ни взе от с.Парил.Ето няколко снимки от мен

_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Последната промяна е направена от elena на Вто Юни 29, 2010 2:24 pm; мнението е било променяно общо 14 пъти |
|
|
Пет Юни 18, 2010 2:00 pm |
|
 |
Весела Ягодова
|
|
|
|
Я гледай ти
Доста хора е имало в планината него ден, въпреки жегите.
От кой град е вашата група ?
|
|
|
Пет Юни 18, 2010 4:22 pm |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Нед Юни 20, 2010 9:33 am |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|