Последната промяна е направена от ray на Пет Мар 12, 2021 8:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Мар 12, 2021 7:34 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3427 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Защо някои хора предпочитат да плащат на фирми и платени планински водачи, вместо сами да си организират нещата:
Възможни причини:
Липса на собствен транспорт.
Липса на достатъчно свободно време.
Семейни и други ангажименти.
Липса на подходяща компания (не искат да катерят по планините сами).
Лоша ориентация.
Излишък от парични средства.
Конкретно за Ком-Емине – вероятно хората избират платените организирани групи, защото вероятността за успешно финиширане с такава група е по-голяма, отколкото ако тръгнат сами или със свои приятели. Друга причина – с голяма група е по-весело.
Kaloyanv: „Иначе доколкото съм чувал от теб, има траверси в българските планини, които са доста сериозни и защо да не си платиш например на Момчи, да те преведе през такова нещо където има комбинирано катерене и да ти обясни подробносите за маршрута който ти не знаеш.“
Може би защото няма необходимия сертификат, за да води клиенти срещу заплащане по такива траверси?
Всъщност, в цената обикновено е включено само водачеството по маршрута, но не и обяснения и обучение как се минава маршрута.
Така че платеният планински водач не е длъжен (нито пък е заинтересован) да те обучава по време на преход.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
... в цената обикновено е включено само водачеството по маршрута, но не и обяснения и обучение как се минава маршрута.
Така че платеният планински водач не е длъжен (нито пък е заинтересован) да те обучава по време на преход.
Човек се учи от опит, а той се събира дори и когато няма ясно изразено „обучение“. Самото минаване по даден маршрут е придобиване на знания и практически опит. Нали, изключваме случая, в който въпросният човек е абсолютен заплес и нищо не вдява.
Пет Мар 12, 2021 8:34 pm
tzezko
Объркотил си се нещо, май?
stefan_iliev38 написа:
Друга причина – ........ по-весело.
Абе Стефко, кой се весели докато му окапват пръстите на краката и кожата му остава по дрехи и чорапи?
Пон Мар 15, 2021 12:55 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3427 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Объркотил си се нещо, май?
ray написа:
Е, значи изключваш мнозинството случаи.
Иначе как са водачите и организаторите от хасково?
tzezko написа:
stefan_iliev38 написа:
Друга причина – ........ по-весело.
Абе Стефко, кой се весели докато му окапват пръстите на краката и кожата му остава по дрехи и чорапи?
Е, нали казват, че смехът лекувал?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Мар 15, 2021 9:01 pm
tzezko
Из пътепис на очевидеца:.....
"...Докато Туристът- Комеминеец с последни сили изкачваше поредната безимена кота, пръстите на краката му весело окапваха един по един. Той, обаче, не се притесняваше особено, тъй като в раницата си имаше топче тел- иноксова, неръждавейка и на следващата почивка след три-четири часа щеше да ги прикрепи към местата им.
Още по-весело отпред го окуражаваше платеният планински водач на бодрата някога група: "Размърдай се бе, тулуп! А``е бегай си дома!!""
Вто Мар 16, 2021 12:18 pm
kaloyanv
Аз мисля да се пусна тази година индивидуално, но едва ли ще имам повече от 10на дни ... По-вероятно е да се пробвам за половината или докъдето стигна, а може и въобще да не стигна ...
Аз мисля да се пусна тази година индивидуално, но едва ли ще имам повече от 10на дни ... По-вероятно е да се пробвам за половината или докъдето стигна, а може и въобще да не стигна ...
Най-добре е сам, защото вървиш/почиваш когато си искаш. Можеш да тръгнеш и в полунощ, ако си се събудил и не можеш да заспиш.
Но, първо трябва добре да познаваш трасето и второ е малко скучно. Ако си свикнал да си прекарваш времето сам, второто не е недостатък.
Но не забравяй, човека до тебе е първият, който ще ти подаде ръка при нужда. Само едно изкълчване/чупване може да ти струва много скъпо, ако си нямаш човек до теб.
За минаване сам Ком Емине може да се пише много.
Най-добре е сам, защото вървиш/почиваш когато си искаш. Можеш да тръгнеш и в полунощ, ако си се събудил и не можеш да заспиш.
Но, първо трябва добре да познаваш трасето и второ е малко скучно. Ако си свикнал да си прекарваш времето сам, второто не е недостатък.
Но не забравяй, човека до тебе е първият, който ще ти подаде ръка при нужда. Само едно изкълчване/чупване може да ти струва много скъпо, ако си нямаш човек до теб.
За минаване сам Ком Емине може да се пише много.
Аз обичам сам да ходя и предимно бързо, това ми доставя удоволствие. А другата работа, да се надяваме да не става. Досега другари много , помощ отникъде, затова че не разчитам на нея.
П.С - даже тази година може да избягам половината от дните, зависи как съм подготвен и какво ми е настроението за вървене.
Вто Мар 16, 2021 3:48 pm
tzezko
Проследяване
kaloyanv написа:
............ може да избягам половината...........
Калоянчик,
Поздравления за амбициозните намерения. Ако искаш, мога да ти предоставя GPS/GSM-а на кучето, а във форума и паролата за него, та всеки заинтересован да те подкрепя мислено поне.
А за другарите- не си прав! Те помагат, главното е да умееш да категоризираш познатите.
Сря Мар 17, 2021 10:52 am
kaloyanv
Re: Проследяване
tzezko написа:
kaloyanv написа:
............ може да избягам половината...........
Калоянчик,
Поздравления за амбициозните намерения. Ако искаш, мога да ти предоставя GPS/GSM-а на кучето, а във форума и паролата за него, та всеки заинтересован да те подкрепя мислено поне.
А за другарите- не си прав! Те помагат, главното е да умееш да категоризираш познатите.
Хахахаха )) викаш да заместя кучето ) Няма проблем. .. Нямам никакви амбициозни намерения, просто ми се ще. Ама нали знаеш че едно е на масата, друго е на действие. Ще го видим как е, да сме живи и здрави. А за последното, е много хубаво, ама май не е много лесно.
Сря Мар 17, 2021 11:04 am
lz1fw
Re: Проследяване
tzezko написа:
GPS/GSM-а на кучето
колко грама тежи заедно с батериите и каишката и колко време му издържат батериите при непрекъсната работа?
Сря Мар 17, 2021 11:08 am
tzezko
https://findy.eu/page/pet
Размер и тегло
Размери: 55 x 35 x 16 мм
Тегло ( устройство ) : 53 грама
Тегло ( устройство с калъф ) : 61 грама
Захранване и батерия
Стандартна консумация в режим на изчакване 0.88 mA
Тип на батерията: Li-Ion
Волтаж на батерията: 3.7 V
Капацитет на батерия: 850 mAh
До 20 часа активно търсене
Устройството може да се зарежда с всяко micro USB зарядно или с кабела, включен в комплекта
Сря Мар 17, 2021 2:22 pm
kaloyanv
Re: https://findy.eu/page/pet
tzezko написа:
Размер и тегло
Размери: 55 x 35 x 16 мм
Тегло ( устройство ) : 53 грама
Тегло ( устройство с калъф ) : 61 грама
Захранване и батерия
Стандартна консумация в режим на изчакване 0.88 mA
Тип на батерията: Li-Ion
Волтаж на батерията: 3.7 V
Капацитет на батерия: 850 mAh
До 20 часа активно търсене
Устройството може да се зарежда с всяко micro USB зарядно или с кабела, включен в комплекта
Шефе Цецко, ако си писал сериозно за устройството може и да се навия. Но ми се струва че ще бъда като опитно зайче и всеки ще ме следи. В този случай е много вероятно да приключа прехода на 3тия ден вместо на 10тия (от пренадъхване), за който знам че ще ми се отпусне време
Сря Мар 17, 2021 2:30 pm
tzezko
Re: https://findy.eu/page/pet
kaloyanv написа:
........... ако си писал сериозно..........
Не си ли разбрал още, че тази игра я играем само сериозни играчи. Естествено разбираемо е, че ще тръгнеш, и че ще носиш проследяващото устройство.
Започваме да създаваме история на сдружението в обществена и частна полза "Планинарски форум" ООД, което е с основен предмет на дейност: /в съответствие с темата, в която разцъкваме/ организиране и провеждане на квалифицирано и компетентно водени преходи по всички Е-та, по всички земни кълбета и за "всякоя възраст, пол, занятие.
А това, че ще те следят, ще помага. Дори може да монтираме в устройството възможност със СМС/ с добавена стойност, разбира се/ да се изпраща слаб токов импулс, та да не се одремваш много-много по трасето.
Смятай, при толкова "другари" ще си ходиш яко наелетризиран.
Идеята е свободна за развиване.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети