Горе преди имаше и един хотел който работеше, сега незнам но с малко разравяне в нета ще го намериш!
Ако направят и пътя определено си струва уикенда, дори и семейно с деца, района е много красив и девствен.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Юли 02, 2019 8:21 pm
ДИАНА
Пътят Якоруда - Трещеник се канят да го ремонтират от миналото лято.
Дори и да са започнали ремонта, няма да бъде изцяло затворен и ще се минава, че снабдяването на хижа "Грънчар" и
"Водното" на Якорудските езера се обслужват също от този път.
От Трещеник до Нехтеница, пътят макар и тесен е с по-нов асфалт и в по-добро състояние, отколкото този от града до Трещеник.
Хотел "Трещеник" е затворен от няколко години, но хижа "Трещеник" е до хотела и е ремонтирана.
Може да се обадите по телефона да запазите места, защото през тези два летни месеца някои наемат стаи за нощувки за повече дни.
Хижата е сред обширни ливади и е голямо спокойствие.
Има и една хубава вила "Десислава" недалеч от хижата, телефони и цени виж в Интернет.
Преди да стигнете Трещеник, на един завой вляво от асфалта, се спуска стръмен черен път до Вилно селище "Сали" -
няколко малки двуетажни вилички край река, водоеми с пъстърва и ресторантче.
Спали сме там и ни беше много хубаво. За 30 лева ползвахме вилата двама човека, но сега може и да е по-скъпо.
На завоя някой път има повече коли, но те не са за нощувка, а се качват само заради това да хапнат или си купят пъстърва.
Дори да спите на друго място на Трещеник, ако обичате прясна рибичка - не подминавайте "Сали".
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Последната промяна е направена от ДИАНА на Вто Юли 02, 2019 9:26 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юли 02, 2019 9:05 pm
vaskoo
Пътят и сега е наред, като за такова място. Освен дали, работи и хижа Трещеник. Хотела и вила Десислава не работят. До якорудските езера е чудесно за деца.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юли 02, 2019 9:24 pm
niki_1978
Taзи Събота се качихме до Нехтеница и от там се разходихме до х.Грънчар. Потвърждавам мнението на Диана за състоянието на пътя на 100 %. С внимателно каране , няма проблем.
Поводът да пиша , обаче е друг.
След лекия и приятен преход пристигнахме на хижата в чудесно настроение. Всички знаете в колко е красива местността .
Около хижата - няма жив човек, само едно малко кученце ни се зарадва.
Та леко пригледнели и ожадняли влезнахме в сумрака вътре. Столовата отключена, отново никой. И тогава се материализира една жена , около 40 - 45 годишна, облечена в мазен син анцуг. На всичките ни кротки въпроси какво има за хапване и пийване отговаряше със заядлив контра въпрос.
Например след като изкопчихме че има супа и попитахме каква е , отговора беше "каквато трябва такава е, вие мислите че сте на ресторант с меню ли " ?!?.
Върхът на сладоледа обаче беше , когато жена ми попита има ли пътечка, която обикаля езерото (все пак сме с 2 малки деца, кото трудно биха преминали каменните реки на отсрещния бряг ) , хижарката изсъска - " щом ми задавате подобен въпрос мястото ви не тук" ?!?.
Пълна лудница! А щяхме да оставим поне 20 -30 лева.
Та така , хижа Гръчар ми отпада от плановете докато не науча че си е сменила собствениците.
Пон Юли 08, 2019 10:52 am
ДИАНА
За съжаление, подобни отзиви за хижа "Грънчар" се чуха и миналото лято.
Не зная дали още Ангел от Якоруда със семейството са хижари?
Преди години го попитах защо нищо не обновява по хижата и бунгалата, а той казваше, че не знае дали ще му подновят договора.
А това, плюс мрачното посрещане - съвсем убива пейзажа.
Най-близо до тях е хижа"Семково", добре е да взаимстват как Милко стопанисва и се справя добре.
То затова там в отпускарското време трудно може да намериш свободно място, освен в общата туристическа спалня.
Аз имам детски спомени от "Грънчар", когато оттам минаваше екскурзионното летуване и за такова посрещане на големи групи
си е трябвало яко бачкане.
Нищо общо със сега няма, сякаш говориш за друго място, ама то и името на хижата тогава беше различно - "Борис Хаджисотиров".
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Миналата година в началото на август бяха те. Нас ни посрещнаха много добре, нахраниха ни, дадоха ни ценни съвети, страхотно отношение. Да условията в бунгалата не са съвсем ок, баня няма, тоалетната е ... По принцип нямат ток. Знам, че от скоро имат някакви слънчеви панели, но електричеството пак не достига.
Вто Юли 09, 2019 9:14 am
Stefak
Svetlix написа:
ДИАНА написа:
Миналата година в началото на август бяха те. Нас ни посрещнаха много добре, нахраниха ни, дадоха ни ценни съвети, страхотно отношение. Да условията в бунгалата не са съвсем ок, баня няма, тоалетната е ... По принцип нямат ток. Знам, че от скоро имат някакви слънчеви панели, но електричеството пак не достига.
Тази личност е по-малката дъщеря на хижарите.Същото поведение и спрямо нас миналия август,просто да се чуди човек,защо?За разлика от родителите си,които са страхотни и с тях добре си поговорихме и вечерта и сутринта,но това същественце просто ни взе акъла.Та на сутринта след поредната изцепка,приятел най-откровено се запита "Не мога да разбера какво се е случило,че има такова отношение към нас".На което му отговорих,че по-скоро защото нищо не и се е случило,затова. .Макар че е напълно разбираемо защо не се случва.
В абсолютен контраст с красивият циркус, в който е разположена, хижа Грънчар е една от хижите първенци в класацията за най-неуютни такива
Бай Ангел я стопанисва може би вече поне 20 години и дежурното му оправдание, че не знае дали ще му подновят договора, отдавна е изтъркано и неуместно. Ако го хванете в настроение, има шанс и да поговорите с него, тъкмо и да се оплаче от това - онова Моите впечатления от малката му дъщеря също са като за почти винаги троснат и неучтив човек, характер ли е, природа ли е?
Нощувал съм няколко пъти, условията са меко казано лоши, и в бунгалата, и в самата хижа, изглежда, че от много, много години ремонти, освежавания и други подобни не са правени. За тоалетната не ми се ще дори и да се сещам, без лично, защитно средство тип противогаз, в нея не е препоръчително да се влиза
Вто Юли 09, 2019 8:23 pm
didkopitko
Да дам информация за пътя:
На 2 места разчистваха опасни дървета край самия път. Малко преди хижата бяха копали канавка и един багер зариваше пръстта. Няма усилен ремонт към момента и нищо не е преасфалтирано или кърпено. Минава се спокойно до горр, с изчакване на багерчето. От Трещеник до Нехтеница е хубав асфалт, долната част е по-зле, но има само няколко по-сериозни дупки.
Горе работи само хижата и Сали. Нищо друго! А районът е хубав. Десислава била вече само за частно ползване
Вто Юли 16, 2019 9:08 am
kaloyanv
На хижа Грънчар само се оплакват. А тази кочина там не е пипана от както е построена хижата. Миналата година имаше една буря и запалиха печката, която е пробита и опуши цялата хижа. Ток няма никакъв, само някакво панелче колкото да пусне 2 лед крушки да не си счупиш краката и това само в кухнята. На мен не ми пречи аз съм свикнал, но при положение че имаш път до там и да не си мърдаш пръста, просто не знам.
От тези скапани хижи спрях да ям и боб, щото после корема гърми. Най-хубавия боб е на Скакавица в момента, там са се върнали от тази година старите хижари.
Актуално състояние на пътя Якоруда - Трещеник към дата 29.09.2019 г.:
Първата третина е добре, ремонтът по нея все още не е започнал, но няма сериозни дупки и препятствия.
По втората третина в момента се работи усилено, режат се дървета около пътя за разширение и полагане на канавка, кърти се асфалт, валира се чакъл, а на места се асфалтира.
Третата третина, която е и най-близо до хижата вече е асфалтирана и е в перфектно състояние, на места дори и отводнителната канавка вече е направена.
Пон Сеп 30, 2019 2:45 pm
bobsunbobsun
Актуалното състояние на пътя е отлично от Якоруда до Трещеник. Черен и гладък асфалт. Единственият недостатък е, че се нахвърляли много чакъл по банкетите, който се разпилава по пътя, особено на по-острите завои (големи остри камъни). От Трещеник до Нехтеница е стар, но в близко до отлично състояние асфалт - само няколко надигания на места.
Вто Дек 01, 2020 9:33 am
didkopitko
А, не бях влизал скоро. Чудесна новина е хубавият път, чак до Нехтеница! Благодаря за информацията!
Вто Мар 09, 2021 1:12 pm
vladofff
didkopitko написа:
А, не бях влизал скоро. Чудесна новина е хубавият път, чак до Нехтеница! Благодаря за информацията!
Е, с уточнението, че над х.Трещеник ще можеш да минаваш най-рано в края на май, защото никога не се е чистил от сняг и надали ще се чисти изобщо и за в бъдеще.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети