Привет, кое бихте препоръчали като по-лесно за достигане и намиране: Джемински скок или Еленските казани? За колко време горе-долу се стига до Скока от гробищата на с. Антон? Съответно, за колко време се стига от базиликата до Казаните? Благодаря Ви предварително!
Привет, кое бихте препоръчали като по-лесно за достигане и намиране: Джемински скок или Еленските казани? За колко време горе-долу се стига до Скока от гробищата на с. Антон? Съответно, за колко време се стига от базиликата до Казаните? Благодаря Ви предварително!
Определено Джемински скок е по-лесен. Изключвам слизането под самия скок. Не знам къде са гробищата, но от черния път, след пресичане на р. Китница, ето тук:
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Мар 01, 2021 1:02 pm
Анна
Джемински скок или Еленските Казани?
Благодаря за включването. Както бяха написали по-горе, следвах реката като тръгнах от главния път над гробищата, които ми бяха за ориентир, за да не сбъркам реката, че там има доста 🙂 После, общо взето следвах реката (има прекрасни водопадчета на р. Китница по пътя), като има и няколко леко забележими пътеки, които също може да се вземат, но тогава може да пропуснете някои от водопадите. До Джеминския скок стигнах за не повече от час, като се включат и много спирания за снимки и любуване на по-малките водопадчета. Един два пъти пресякох реката в началото, където има повече тръни и къпини, но като цяло бях от дясно на реката, т.е. тя ми беше отляво. С този подход няма спускане по опасни скали, за да се стигне до водопада, ами направо си идваш нагоре по реката. Е, за да стигнеш баш до Скока има малко катерене, но с повишено внимание не би трябвало да е проблем. Най-много трябва да се внимава за подхлъзване, защото почвата и наклонът накрая не са лесни и да не хванеш за изсъхнало дърво. Поне два солидно изглеждащи клона ми се счупиха в ръцете като изсъхнали съчки.
Вто Мар 02, 2021 1:23 pm
Анна
Re: Джемински скок или Еленските Казани?
От кое село имате предвид за Еленските казани? Има ли нещо като маркирана пътека? От базиликата може ли да се стигне?
mislesht написа:
Анна написа:
Определено Джемински скок е по-лесен. Изключвам слизането под самия скок. Не знам къде са гробищата, но от черния път, след пресичане на р. Китница, ето тук:
Е, то от там съм слизал и двата пъти. Проблемът е долу - много шубрак и трънак. И двата пъти минавах през двора на някаква вила, през дупка в оградата отзад и през парадния вход отпред. Затова е кофти да се изкачва от там, защото отдолу е трудно човек да разбере от къде да хване хребета. Иначе самият хребет е гол и скалист и няма никакви проблеми.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети