От х.Трещеник до вр.Мусала-?????
Казвам здравей, на всички планинари в този суперски форум. Темата за която искам да отворя е свързана с Рила и по точно достигане до Мусала от южната и част /Якоруда- х.Трещеник/. Планирам излет към вр.Мусала и искам помощ колеги!!! Ако някой е запознат с маршрута от х.Трещеник към върха и дали може да се остави кола в в добри ръце / денонощен авто паркинг / в месността??? На всички отзовалисе: Им Благодаря сърдечно!
Съб Май 22, 2010 3:47 pm
i2666
Над х.Трещеник асфалтът свършва в м.нехтеница(3-4 км), но там няма кой да ти я пипне. Оттук до х.Грънчар са 1ч.30мин. След хижата за 4 часа се качваш по перфектна пътека до вр.Мусала. Ако имаш джип, спокойно отиди до х.Грънчар. Успех и късмет в красивата Рила!
... Ако имаш джип, спокойно отиди до х.Грънчар....
Ай стига мързел - след м.Нехтеница се влиза в Национален парк Рила - МПС нямат работа там.
@zahri-emin,
До х.Трещеник по информация от нет-а е асфалтов път - сега доколко е проходим и за каква кола - не знам.
Предполагам там ще можеш да си оставиш колата без притеснение, за всеки случай дай някой лев на хижарите.
Качването до Мусала от х.Трещеник и обратно си е двудневен преход. Въпроса е къде да се спи около върха - з.Ледено езеро е най-добрия вариант за "твърд" покрив. Един съвет за там - направи си резервация на заслона - телефони има в първата тема от този раздел на форума.
Този маршрут бих го направил по два различни начина на отиване и на връщане за разнообразие. Примерно на качване по традиционния маршрут през х.Грънчар, м.Джанка, в.Овчарец и близнаците до Мусала, на връщане след близнаците бих кривнал през Маришки чал, Манчо и на седлото преди Янчов чал бих хванал в дясно Кайзеровия път до х.Грънчар, който подсича Песоклива вапа или обратното - на отиване от х.Грънчар по кайзеровия път, седловината преди Янчов чал и през Манчо и Маришки чал, близнаците, Мусала - на връщане ще се насладиш на долината на р.Бели Искър и на почти цяла Рила..
Безаварийно горе.
Пътят от Якоруда до м. Нехтеница е асфалт - на места е доста надупчен, но се минава спокойно с лек автомобил. Много пъти съм си оставял колата на Нехтеница, а и не само аз - не съм имал проблеми и не съм чувал някой да има. Оттам пътят продължава към х. Грънчар, но е подходящ само за високо проходим автомобил. Но дори и с такъв сега е малко вероятно да стигнеш до хижата - има 1- 2 преспи, които се стопяват по-късно. Иначе пеша е около час спокоен ход. За един ден до Мусала и обратно става, но е доста. Послушай Ристо за маршрута - аз лично бих го направил в обратна последователност.
Поздрави.
Вто Май 25, 2010 11:03 am
zahri-emin
Първо да изкажа благодарност на хората които откликнаха на въпроса ми! Искам малко да ви разкажа за плана ми. Аз съм от Родопите- Смолянско , до момента не съм ходил към Рила и Пирин, и именно за това съм решил това лято „юли месец ” да направя едноседмична разходка из тези две планини. Заради това приемам всякакви съвети и мнения от страна на колеги които са запознати. Искам да прекарам около 2-3 вечера в Рила и също така и 2 в Пирин. Именно за това имам още един въпрос: преспиване на палатка. Имали проблеми, защото все пак е парк? В скоро време ще споделя снимки от Родопите. Успех на всички и винаги беззлополучно завръщане
Вто Май 25, 2010 6:39 pm
meden
кайзеровия път
и аз съм замислил да обходя рила от якоруда и да нощувам на грънчар и заврачица,но после към белмекен и костенец.на този преход има ли места на които може да се заплете човек
Чет Юни 03, 2010 5:35 pm
irina
Не можеш да се "заплетеш" , този маршрут е маркиран добре.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети