Не съм се замислял над тоя въпрос нито някога съм обръщал внимание колко вода пия.Едно-щото наблягам на други по-високооктанови течности и бири(бири по хижите иначе не бих мъкнал),второ щото скитам в райони където вода има почти навсякъде(централен Балкан).Тук основно проблемите са в изобилието на вода,а не липсата и-къде дъжд ще те кваси цяла нощ,къде градушка ще те поудари,а миналата година благодарение на подхлъзване на един камък покрит с мъх и в реката цамбурнах мераклийската .
Иначе не мисля да загаря за вода чак толкоз много.Далеч повече загарят за вода салами,наденици,луканки и всякакви мръвчести с повече сол и чер пипер.
Поне при мен е така.
Пон Май 03, 2010 11:15 pm
Чичка
Сериозно се змислих дали няма някакъв производител на сухи храни, или екстракти, специализиран в ниско тегло, дълго съхранение и компактност.
Някой чувал ли е за такова нещо?
_________________ Усмивката е подписа на Господ, удостоверяващ връзката ни с божественото!
Вто Юни 01, 2010 2:45 pm
skakalec
Миналото лято се запознах с двойка чехи. Момчето си носеше домашно изсушено месо(май беше телешко или се бъркам). Та въпросния човек даже ми описа как си го прави - на тънки, тънки лентички, после във фурната много дълго време на малка температура(50-70). Но рецептата не съм си я записал. Та мисълта ми е, че това беше доста леко, но в момент със супичка и сухарче вървеше много яко! Да не говорим за притурка към домашната ракийчица, но това е друга тема......
Иначе съм чувал, че България е един от основните производители на храни за космонавти?!Но къде може да се намери такава храна - незнам!
_________________ "Където и да скитам, замръкна ли край пътя - домът ми ще е там!"
Сря Юни 02, 2010 6:07 pm
Gamina
Аз съм опитвала плодове от прословутата БГ храна за космоса и да споделя - не бих я употребявала доброволно, даже и с риск да ми тежи едно-друго
Не че е толкова лоша и гадна на вкус (вкусът на плодовете си се пази), но идеята да хрупаш ягода като тебешир ми е чужда
Даже една такава "вакуумно сублимационно изсушена" слива я заляхме в чаша вода. Скоро заприлича на нормална слива, нормална на вкус, само малко по-сочна и голяма. Бяхме явно прекалили с напояването Което пък ми говори, че ако се храниш главно с такова нещо - ще трябва да пиеш доста повече течности.
Сря Юни 02, 2010 6:14 pm
skakalec
Съгласен съм, но нали затова първо се планира - къде ще се ходи, дали има вода или трябва да се носи, после каква храна да се вземе и т.н. Там, където има повечко вода по пътя - може да се вземе по-суха храна заради теглото. И обратно - ако няма вода - по-малко сухо....Аз винаги си взимам сухар вместо хляб, от сухите плодове взимам стафидки. Кой как....
_________________ "Където и да скитам, замръкна ли край пътя - домът ми ще е там!"
Сря Юни 02, 2010 6:28 pm
gege
брадва и малка лопатка.вода - 5 литра.нож.другото - както дойде.
Миналото лято се запознах с двойка чехи. Момчето си носеше домашно изсушено месо(май беше телешко или се бъркам). Та въпросния човек даже ми описа как си го прави - ...
Иначе съм чувал, че България е един от основните производители на храни за космонавти?!Но къде може да се намери такава храна - незнам!
Taзи космическата храна е секретна разработка от преди няколко хиляди години. Кодовото име е пастърма. Аз я правя с друго оборудване. Балкон и канап.
Чет Юли 08, 2010 1:59 pm
gege
естествено и храна.не я споменах, тъй-като се подразбира.практикувам дълбокото замразяване на пържолите, надениците, киухтенцата,ммм, най-малко ден преди похода, като същите се вадят и слагат в раницата едва при самото тръгване и ! важен момент - между замразените пликове с месо - пластмасова бутилчица с гориво, също стояла във фризера, става като в хладилна чанта и седи студена огнетата вода, чак до започването на вечерта край лагерния огън.пържолите - директно в огъня, само трябва да се наблюдават да не прескочат границата на усвояемост от организма откъм прегаряне..
Пет Юли 09, 2010 10:48 am
Hobo Гост
Не видях никой да спомене за:
-10m тънко въженце (3-4мм). Моето е от коноп, но може и капроново от магазина за ширпотреба. Става за много неща. Например простор за сушене на дрехи, връзки за обувки, вързване на отпорена подметка и т.н.
-Сигнална свирка. Много полезна в мъгла, когато се пръснем да търсим маркировката. В гъста мъгла не само не се вижда, но и не се чува. А и да се вика дълго време е изморително.
-Лепенки за протрити крака. Май един от най-харчените артикули в раницата. Почти винаги някой има нужда от тях.
-Вазелин. За протрито, изгорено и против слънце. Оказа се, че вазелина е по-добър слънцезащитен крем от доста от факторните.
-Аспирин. Два броя веднага след преход, за да се избегне мускулната треска, както и при всякакво неразположение, което прилича на простудно.
Иначе аз си имам два списъка. Единия съм го нарекъл Екипировка за еднодневен поход ползвам го за еднодневни излети и с малко добавки за 2-3 дневни, когато ще се спи по хижи.
Другият ми е глезотийския: Какво има в една туристическа раница Той е максималистичен и от него обикновено махам неща в зависимост плана за похода и преходите. Рядко го ползвам едно към едно, защото е предвиден за продължителен многодневен преход от сам човек,а аз вече не ходя сам. Когато сме двама или повече доста неща от списъка се разпределят между нас без да се дублират И двата списъка са писани във времето, тоест след излизане все нещо е махано или добавяно. Пускам ги тук, може да са полезни за някой.
Сря Ное 17, 2010 11:21 am
cat
Относно изушено месо вижте тук http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=44.0 . Миналата седмица направих и нова партида но с по малко сол пак ги съхранявам в кухнята там е топло и най влажно засега не показват признаци на разваляне , след десетина дни ще ги пробвам . Тези със по малкото сол стоят по меки и свежи стават и за директна консумация.
Съб Ное 20, 2010 1:56 pm
Pirin Botev
най важното!!
... и презервативи , ей хора, пиринските бебета са хубаво нещо
ама зимата е труден сезон за малчугани
_________________ If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain;
Вто Ное 30, 2010 10:44 pm
valentinova
Re: най важното!!
Pirin Botev написа:
... и презервативи , ей хора, пиринските бебета са хубаво нещо
ама зимата е труден сезон за малчугани
Не съм съгласна ! )
без презервативи ! Пък и в тая демогравска криза...
Пет Дек 03, 2010 1:28 pm
diva_kriva
Здравейте,
Днес писах по същата тема в един друг планински форум, но ще пусна мнението и тук.
Скоро си търсих палатка и в един от магазините за екипировка намерих няколко интересни и полезни статии.
Да си призная на мен ми бяха полезни, като се има предвид, общите ми познания, а и ми беше доста приятно да ги прочета.
Написани са много узерфрендли, четат се леко, разбираемо е обяснено и не се сухарски поднесени.
Сетих се за тая тема и я изрових.
начобг имаше арна инициатива навремето.
Та не е лошо да направим един списък със задължителните неща в раницата. Съответно за зима, за лято. И да я боднем ВАЖНА?
Примерно - "задължителни вещи в раницата" или "какво да съдържа раницата за планина"
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети