Доколкото разбрах Скатов е паднал близо 2000 м (чак до основата на върха), което с моите лаически сметки е близо 20 секундно падане, приемайки, че не е скочил с отскок. Във всеки случай пълен кошмар и ниски шансове за оцеляване. А при положение, че горе е имало ураганни ветрове, никакъв шанс някой да чуе вик, дори и да е имало такъв.
Светла му памет, но като цяло дискусиите за случая са вече съвсем излишни и си мисля, че ще е хубаво темата да се заключи.
Вто Фев 16, 2021 12:47 pm
kaloyanv
Aegagrus написа:
Доколкото разбрах Скатов е паднал близо 2000 м (чак до основата на върха), което с моите лаически сметки е близо 20 секундно падане, приемайки, че не е скочил с отскок. Във всеки случай пълен кошмар и ниски шансове за оцеляване. А при положение, че горе е имало ураганни ветрове, никакъв шанс някой да чуе вик, дори и да е имало такъв.
Светла му памет, но като цяло дискусиите за случая са вече съвсем излишни и си мисля, че ще е хубаво темата да се заключи.
Няма да се заключи, понеже и смениха името към алпинизъм. Обаче не знам защо няколко оли..на при положение че отдавна е казано всичко, продължават да пишат простотии. Това сигурно няма как да го разбера ..
Вто Фев 16, 2021 2:03 pm
kokole
Aegagrus написа:
Tялото може дълго (20 секунди) да е падало, но той е умрял още при първия удар в земята. Дори тялото му е изскочило от пухенката някъде до японския лагер, а тялото е продължило надолу, това според канадския фотограф, който дори е снимал празната пухенка.
Да почива в мир Скатов!
Аз лично стисках палци на Скатов да успее да осъществи мечтата си, както и на Боян Петров, макар че двамата катереха по различен начин! Искаше ми се българин да има "Хималайската корона", макар и постигната по различен начин. Но не било писано и на двамата!
Вто Фев 16, 2021 2:35 pm
kaloyanv
kokole написа:
E, то не е задължително всеки да крещи и вика като пада, хората са различни и реагират по различен начин в еднакви ситуации. То и кел файда да крещиш, все едно някой може да те спаси. Най-вероятно в първите секунди Скатов е осъзнал, че се изпуска от въжето и е бил в пълен, тотален шок, изгубил ума и дума, знаейки че му остават секунди живот. Животът му минава като филмова лента за секунди преди да настъпи смъртта.
От всичко прочетено за инцидента със Скатов стигам до извода, че според мен Скатов не е бил в психическа кондиция след тежката нощ в Л3, където една камара народ са се бутали в три палатки, неспали, неяли, премръзнали и е допуснал грешка от неглижиране при въжетата.
Този пост имах предвид. Това което пишеш е цинично и към живота и към смърта... Аз не знам въобще откъде се взимате вие и какъв човек трябва да си, за да обясняваш такива неща ...
За мен това е просто гавра и желанието ти е такова, другия вариант е да го правиш без да се усетиш и просто да си малумен.
Във всички случаи такива постове за мен нямат място където и да е било ...
Но явно дойдоха хора тук с по 5-6 поста във форума с мисия да продължават да човъркат раните ...
Вто Фев 16, 2021 2:42 pm
kokole
kaloyanv написа:
kokole написа:
E, то не е задължително всеки да крещи и вика като пада, хората са различни и реагират по различен начин в еднакви ситуации. То и кел файда да крещиш, все едно някой може да те спаси. Най-вероятно в първите секунди Скатов е осъзнал, че се изпуска от въжето и е бил в пълен, тотален шок, изгубил ума и дума, знаейки че му остават секунди живот. Животът му минава като филмова лента за секунди преди да настъпи смъртта.
От всичко прочетено за инцидента със Скатов стигам до извода, че според мен Скатов не е бил в психическа кондиция след тежката нощ в Л3, където една камара народ са се бутали в три палатки, неспали, неяли, премръзнали и е допуснал грешка от неглижиране при въжетата.
Този пост имах предвид. Това което пишеш е цинично и към живота и към смърта... Аз не знам въобще откъде се взимате вие и какъв човек трябва да си, за да обясняваш такива неща ...
За мен това е просто гавра и желанието ти е такова, другия вариант е да го правиш без да се усетиш и просто да си малумен.
Във всички случаи такива постове за мен нямат място където и да е било ...
Но явно дойдоха хора тук с по 5-6 поста във форума с мисия да продължават да човъркат раните ...
Къде пък видя цинизъм и гавра със смъртта?!
Калояне, четенето с разбиране сериозно ти куца!
Канадският фотограф много подробно е описал случката със Скатов с цялата му бруталност и това е реалността!
Това, че ти не я приемаш тази реалност, не прави моите коментари цинични!
Я иди и на канадския фотограф да му кажеш, че е циничен и се гаври със смъртта на Скатов!
Коментирам по същество по темата, но не си позволявам да давам наклон на останалите списващи тук и да ги нападам лично както правиш ти! Темата не за мен!
Така че, ще те помоля да не ми лепиш етикети и да се придържаш към темата, уважавайки и приемайки мненията, различни от твоето!
Вто Фев 16, 2021 3:33 pm
vaskoo
Ще продължа думите на Калоян с мои и ще помоля пак за смирение и мълчание, най-вече разследващите патолози и явни очевидци и сеирджии, та ако може да спестят детайлите от по време и след падането, а да наблегнат на предпоставките и обстоятелствата довели до същото. Последните бяха чудесно и изчерпателно изложени от Петков, Тотев, Владов.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Фев 16, 2021 3:37 pm
vladofff
vaskoo написа:
.. мълчание, ...разследващите патолози ...
Явно разчитате широката аудитория да споделя вашите виждания за живота.
Боя се, че не всички мислят като вас.
Средите в които съм бил, а и донякъде понастоящем, имат съвсем друго виждане за живота и това, което следва след като приключи. Например една от любимите ни теми докато някой се катери, а другия го осигурява е какво ще се случи, ако рязко му се промени "посоката на движение". Обикновено се разискват какви точно крясъци ще надава, дали на ужас или на блаженство, че най-накрая лети, дали ще стиска примка с изваден клин, или стръкове трева между пръстите, дали ще се посере или напикае следсмъртно, размазан на някоя площадка, кога точно ще замирише на мърша, ако ПСС се забави, с коя част от тялото му ще се заловят гаргите, какво ще правят после с вас патоанатомите и т.н., все такива от сорта, ама да ви ги спестя, като сте със слаби нерви. Явно когато си играеш със смъртта, и мислите ти неизменно витаят в тая област. Мнозина от познатите ми считат подобно поведение за шегаджийско, считат това говорене за забавление и не виждат нищо нередно да си говорят така, а цинизмът е философска школа... На Северен Инилчек са ми обяснявали в прав текст, че ако стана по-зле сутринта и не мога да ходя, ще ме занесат в хеликоптера в чувал, от мен зависело дали ще е пухен или найлонов... Все пак става въпрос за собствените ни останки, в каквито неизменно ще се превърнем всички, по един или друг начин... Явно обаче трябва да правим и говорим това само по обектите и помежду си... Сигурен съм, че ако е имаше начин Боян да вижда отнякъде какво говорят и правят по повод собствената му смърт, щеше страшно да се забавлява. На него специално темата откриване и обработка на труп за транспорт му беше дежурна, а и както добре знаем, често се налагаше да го прави по един или друг повод... А когато това е част от шоу/за Скатов не знам, но гарантирам ви, че Боян повече от добре знаеше в какво шоу участва, както и че в него се допуска и трето действие, в което главния герой ще е над нещата.../, публиката очаква и това. Може да се възмущавате колкото си искате, но част от хората са такива...същите като едни известни на мнозина лелки от средновековието, които са плетяли плетиво покрай ешафода, докато покрай тях са летели глави...
Калояне, отношението ти към мъртвите е достойно за уважение. Но би било хубаво и отношението ти към живите да беше такова. Не се заяждам и не те упреквам, просто ти казвам.
Вто Фев 16, 2021 6:23 pm
ray
Защото съм убеден, че нито упрекваш, нито се заяждаш, и аз ти казвам, че думите не са идентични на нещата, а пък взаимоотношенията им с отношението са още по-сложни и интересни. Не е хубаво да се казва, но Калоян е много свестен човек и затова ти желая да имаш повече срещи и взаимоотношения с хора като него. Всичко хубаво!
Въпроса е следния. Защо след като се цитира достатъчно материал, всеки човек се изказа по темата, е нужно да се продължава и то в подробности. Как, кой е паднал, как е летял, какво си е мислил. Това е цинизма в цялата работа.
Владо, ти тея работи ги разправяй на някой друг . И ние се бъзикаме (и не само) подробно за същите неща. Но ти би ли развивал (въпреки че дори и ти не си позволи това) подобни неща, ако са се случили на някой твой приятел или близък човек. И въобще какъв е смисъла на цялата работа, да се повтаря и преповтаря в подробности.
И чак вече се насочват нещата към художествени измислици и интерпретации.
Това за мен е висша форма на неуважение и цинизъм. След като някой човек може да си го позволи и дори не се усеща, то е и мое пълно право да си кажа мнението за него ..
Така аз ще спра да пиша, по - простата причина че с моите коментари, нагнетявам темата, а с мълчанието, като всяко чудо за 100 дни. Така и ще си идат анонимниците, които всъщност не са, а се крият под други имена.. Както и да е ..
Вто Фев 16, 2021 8:14 pm
kokole
kaloyanv написа:
Въпроса е следния. Защо след като се цитира достатъчно материал, всеки човек се изказа по темата, е нужно да се продължава и то в подробности. Как, кой е паднал, как е летял, какво си е мислил. Това е цинизма в цялата работа.
Владо, ти тея работи ги разправяй на някой друг . И ние се бъзикаме (и не само) подробно за същите неща. Но ти би ли развивал (въпреки че дори и ти не си позволи това) подобни неща, ако са се случили на някой твой приятел или близък човек. И въобще какъв е смисъла на цялата работа, да се повтаря и преповтаря в подробности.
И чак вече се насочват нещата към художествени измислици и интерпретации.
Това за мен е висша форма на неуважение и цинизъм. След като някой човек може да си го позволи и дори не се усеща, то е и мое пълно право да си кажа мнението за него ..
Така аз ще спра да пиша, по - простата причина че с моите коментари, нагнетявам темата, а с мълчанието, като всяко чудо за 100 дни. Така и ще си идат анонимниците, които всъщност не са, а се крият под други имена.. Както и да е ..
Приживе Скатов неведнъж е разказвал в свои интервюта за труповете по пътя, които среща, изкачвайки върхове. Дори мислел да снима тялото на Христо Христов на Еверест, но заради метеорологичните условия се е отказал.
Не си спомням ти, Калояне, да си заклеймявал Скатов като "циничен", "малоумен" "циник" и не си го засипвал с подобни епитети, които изсипа върху мен, заради това, че коментирам статия, написана от пряк очевидец, в която е описано как точно е умрял Скатов. Статия, която вече е преведена в няколко български електронни медии, колкото и да не ти се нрави бруталната реалност!
Извинявай, но това твоето са си чисти двойни стандарти!
Мисля, че всеки в този форум е свободен да си изкаже мнението, освен ако това не противоречи на правилата на форума!
Ако тази тема не ти е бащиния, не си ти този, който ще дава наклон и налага цензура какво да се пише в темата и какво - не!
Последната промяна е направена от kokole на Вто Фев 16, 2021 9:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 16, 2021 8:25 pm
kaloyanv
За последен път ти отговарям на теб, но идейно ти би следвало да се представиш кой си, понеже си ми ясен .. но да цитирам ..
"
-Виждал съм много, най-вече на Еверест и на Макалу. Не съм ги броил, но имаше 13-14 трупа от лагер 3 нагоре. Дори два трупа има непосредствено над самия лагер, над 8300 метра, на по 3-4 метра встрани от пътеката. Алпинистите са замръзнали като в хладилник, стоят си там с години. Виждаш ги и отминаваш. Не е толкова страшно - нали всички ще умрем! Може би някои от тези хора са избрали да останат там.
Видях и Христо. (Алпинистът Христо Христов от Смолян, участник в българската експедиция, замръзнал на слизане от Еверест през 2014 г.) Щях да му правя снимки, но вятърът не позволи. Разпознах го по гащеризона. Христо стои на метри от пътеката. И в двете посоки спрях, за да отдам почит на това невероятно момче, качило върха без кислород. Там ще си остане - това е закътано място, където е замръзнал. Не съм се отказал да се срещна с родителите му в Смолян, да запаля свещ в параклиса, който са изградили в негова памет.
"
Не е правилно, както е било винаги да се преиначават думите му или да не се доизясняват. Той говори с респект и уважение към тези хора.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети