|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
n4s
|
|
|
|
Здравейте, търся си спален чувал за част от Ком-Емине летен или трисезонен. Максимално съотношение Тегло-Качество. Надявам се да влезна в ценовия диапазон до около 200 лв. Благодаря ви предварително.
|
|
|
Чет Юли 23, 2020 8:48 pm |
|
 |
plamenn19
|
|
Избор на спален чувал |
|
Здравейте, в момента съм пред избор за спален чувал, за което ще ви помоля да спвделите вашият опит и мнения.
Спалния чувал ще го ползвам основно за нощуване в палатка през летните месеци ( най- много ранна есен и късна пролет). Търся бюджетен вариант на спален чувал до около 90-100лв.
Разгледах в един сайт спален чувал https://www.alpinsport-bg.com/спален-чувал-vango-atlas-350-blue
но не открих мнения дали си заслужава.
Ако някой го е ползвал моля да сподели или да ми препоръча друг подобен.
Благодаря за което.
|
|
|
Нед Авг 02, 2020 8:47 am |
|
 |
d_genov
|
|
|
|
 |
 |
Здравейте, търся си спален чувал за част от Ком-Емине летен или трисезонен. Максимално съотношение Тегло-Качество. Надявам се да влезна в ценовия диапазон до около 200 лв. Благодаря ви предварително. |
Аз също търся подобен за същата цел, максимално лек.
|
|
|
Сря Авг 12, 2020 1:12 pm |
|
 |
d_genov
|
|
|
Сря Яну 27, 2021 11:38 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Забрави за пуха, не е за нашите планини. Високата влажност изключва ползването на пух повече от максимум няколко последователни преспивания.
|
|
|
Сря Яну 27, 2021 11:42 am |
|
 |
Митак
|
|
|
|
Огромната част от преходите са двудневни - за събота и неделя. Само едно преспиване.
Ако може да носим по-леко и да спим на по-топло, защо не?
|
|
|
Сря Яну 27, 2021 6:35 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Владов е прав. Едно време се бяха прехласнали по пуха, той и трудно се намираше в краят на соца. Недейте да взимате пух, не е за България. Мокри се , вмирисва се. Не може и да се пере, а после не съхне. И след едно пране се степва на буци в клетките си.
В хижа не влизам, та от много години съм открил вариант , спестяващ много от тегло : лек синтетика чувал и всички дрехи вечер се навличат и се ляга с тях
Но широк да е чувала и с хубав цип. Гледайте ципа да е с широки зъби, абе хубавият цип си личи. Салева циповете са им много добри съм чувал , не изпускат по 15 години. Един чешки чувал имам , едип път се обърнах в чувала, малко го напънах и ципа гръмна целия.
Аз карам от 2004 година с един Салева сноу фокс лайт, тежи само 900гр. , относително много, но е дълъг и просторен, не е някаква мумия да се схванеш в нея. Ципът му как ли не е бил напъван , не мърда. Този модел вече е в пенсия. Нещо подобно е това : https://www.salewa.com/micro-ii-850-quattro-powerloft-sleeping-bag-00-0000002816?c=516664
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Сря Яну 27, 2021 8:20 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
 |
 |
Владов е прав. Едно време се бяха прехласнали по пуха, той и трудно се намираше в краят на соца. Недейте да взимате пух, не е за България. Мокри се , вмирисва се. Не може и да се пере, а после не съхне. И след едно пране се степва на буци в клетките си.
В хижа не влизам, та от много години съм открил вариант , спестяващ много от тегло : лек синтетика чувал и всички дрехи вечер се навличат и се ляга с тях
Но широк да е чувала и с хубав цип. Гледайте ципа да е с широки зъби, абе хубавият цип си личи. Салева циповете са им много добри съм чувал , не изпускат по 15 години. Един чешки чувал имам , едип път се обърнах в чувала, малко го напънах и ципа гръмна целия.
Аз карам от 2004 година с един Салева сноу фокс лайт, тежи само 900гр. , относително много, но е дълъг и просторен, не е някаква мумия да се схванеш в нея. Ципът му как ли не е бил напъван , не мърда. Този модел вече е в пенсия. Нещо подобно е това : https://www.salewa.com/micro-ii-850-quattro-powerloft-sleeping-bag-00-0000002816?c=516664 |
Владов е прав за себе си. Ти също.
 |
 |
Забрави за пуха, не е за нашите планини. Високата влажност изключва ползването на пух повече от максимум няколко последователни преспивания. |
Прав си за себе си.
Не генерализирайте.
Зависи от топлообмена и потенето на отделния индивид.
Бил съм 10 /десет/ дни по Пирин нонстоп лятото. Чувалчето ми /пухено/ се справи чудесно, без забележима разлика в задържането на топлината.
Сутрин се меткаше на близкия клек/камък да се освежи на слънцето докат съхне палатката от конденза.
Толкоз
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Сря Яну 27, 2021 10:36 pm |
|
 |
ray
|
|
|
|
Малко встрани но да запитам: не е ли лееееко страшно да си на чувал? Сериозно запитвам.
|
|
|
Чет Яну 28, 2021 1:55 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
Сутрин се меткаше на близкия клек/камък да се освежи на слънцето докат съхне палатката от конденза.
Толкоз |
И ти си прав, за себе си.
Да беше дошел на "алпиниада Злия зъб" с твоя чувал. Бивак до бисквитеното езеро, дъжд вали четири деня без да спре. Всичко е подгизнало. Ако направиш сутрин горното описано от теб, чувалът от мокър, ще стане само по-мокър. Като се намокри и степа пуха, става като вестник и като огрее, ако огрее, през него виждаш слънцето.
А за два деня, както отбелязах, не следва да има проблем.
 |
 |
Аз карам от 2004 година с един Салева |
И аз съм почитател на Салева. Имам един от 2000г с кухи дюпондови влакна, беше с комфорт -5, се га не го знам колко е, но върши работа. За в Азия си имам един пухен Салева Диадем, -40.
Инак вече лятото на палатки, а зимата на хижи - ходя с един Аджундилак/сега на Мамут го биле прекръстили и него/, намерих го почти нов в един магазин "на кило", струваше десетина лева. Супер лек и горе долу става.
|
|
|
Чет Яну 28, 2021 10:51 am |
|
 |
kpatyh
|
|
|
Сря Юли 14, 2021 12:49 pm |
|
 |
Митак
|
|
|
|
Шанс да ти е студено винаги има
А иначе, зависи колко си зиморничав. Хората са доста различни. При едни и същи условия един цяла нощ трака зъби от студ, друг до него спинка като буба.
Лично за мен, доколкото познавам себе си, този чувал става при така описаните условия.
|
|
|
Сря Юли 14, 2021 2:21 pm |
|
 |
bobbyfm
|
|
|
|
Аз бих препоръчал долната граница да е -5 градуса или в краен случай 0 градуса. За този модел пише +5.
|
|
|
Чет Юли 15, 2021 3:58 pm |
|
 |
Alina
|
|
Летен спален чувал |
|
Взех PINGUIN Micra CCS 185 cm от магазин Yako и споделям опита. Нямаха в наличност 175 см, затова взех 185 см.
При температура около + 10 градуса нощем ми беше комфортно, приятно топло в чувала.
Тегло: 1,08 кг
Тип пълнеж: синтетичен - BHB Micro
Дължина: 185 см
Ширина (макс. / Мин.): 82/55 см
Размери след опаковане / компресия Ø 17,5 x 35/26 см
Температурен комфорт за жени 6 ° C
Температурен комфорт за мъже 1 ° C
Екстремна температура -14 °
Последната промяна е направена от Alina на Вто Авг 09, 2022 11:03 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Пон Авг 08, 2022 10:02 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Аз пък имам един от лидл, дето го дават 0 градуса, не си спомням комфорт ли беше. Спя си с него като пич и на 2200 и на 2600, без палатка .. Но то зависи и с какви дрехи си, ако искаш да спиш гол, може и да не става. Аз си лягам с дрехите и една пухенка вътре за всеки случай
Лидл баце, парите не ги помня дали беше 40-50 лева и е пухен уж на всичкото отгоре Малко е по тежък май килограм и половина 2 ..
|
|
|
Пон Авг 08, 2022 10:37 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|