Че той Д-Р. Скатов си хапва месце/ кайма/.
Яли сме на една маса в х. Плевен............. кюфтета има доста свидетели.Аз съм го бил подкокоросал, / Ама то можело веднъж два пъти в годината, щото много се беше изморил от х Рай до х Плевен, та да навакса/.
Vladoff, ценя мненията ти, но ми се струва, че постът ти е малко краен. От една страна пишеш, че със забрани не се стига до никъде, а от друга предлагаш забрани на сайтове еди какви си, което е доста разтегливо за тълкуване.
Келешлък, комплекси споменаваш. Просто всеки търси и намира своя начин за контакт с Планината. Доколко като мъж е способен да си каже - да , това е моят избор и го приемам с всичките му хубавини и кусури, а не после да се жалва, че времето, държавата, арменския поп...
То на тн "екскурзионни" стават сакатлъци, камо ли за по-рисковите дейности.
Знаеш поговорката - има смели алпинисти, има и живи алпинисти.
Всеки има право да прави с живота си каквото реши, стига да не вреди на другите.
Мелъри в отговор на въпрос защо иска да изкачи Еверест:
- Защото го има.
Та и улеите, и ребрата се спускат, защото ги има. И ще се спускат, дали точно тези или другаде...
По-лани със синковеца обикаляхме из Доломитите. Недалече от Чивета има параклисче с не знам колко десетки паметни малки плочи на загинали катерачи. И то само за този район. Но някой даже и плахо да е предложил да се забрани катеренето, не съм чувал.
Малко разхвърлян стана постът ми.
Сря Яну 27, 2021 1:49 pm
tzezko
Абе че си музовир е ясно....
EXIIIT написа:
.......... Яли сме на една маса в х. Плевен............. кюфтета
Алдо, явно не сме се разбрали, казах че не трябва да се забранява нищо от дейностите по същество, защото това често е невъзможно.
Трябва да се забрани обаче, прокламирането им САМО като "яки неща", "кефове" и т.н., и ВМЕСТО ТОВА да се описват нещата така, както са си, с всички плюсове и минуси.
Стефчо май уцели един правилен отговор - същата работа е, както и с тутуня. Затова и си мисля, че е най-добре наред с "яките работи", да се отрежда и подбрана галерия точно плочи на пребити, отрязани пръсти, размазани кратуни с пукнати каски. Например каква по-добра реклама на зимния височинен алпинизъм може да има освен физиономията на едно от последните му рекламни лица - Елизабет Револ, докато пътува към болницата в Скарду? Статистически погледнато, зимните "успехи" във високите планини са нищожен процент, спрямо всички провали и сакатлъци на опитващите. Следователно "реалната" картина трябва да включва повече от премълчаваната част, отколкото от прокламираната понастоящем.
Признай си колко от зимните ти опити са били изцяло успешни и колко пъти си бил принуждаван да се върнеш, за да не го загазиш?
Според теб кое е реалността - дали описаното от Джо Таскър и Валтер Бонати в книгите им, или клипче с някакъв индиЯнец, който катери нещо за отрицателно време и нема никакви грижи от нищо?
Затова си мислех, че не би било зле да има някакъв баланс, да се посочи това което обикновено се случва, като си направиш крива сметка, пък после да се появява и по един кретен, който, как му казваха - "с позитивна усмивка" да заявява - това е моя избор, мноо е яко... секи ден съм така... докато ме откриете в съседната галерия...
Дет се вика, трябва да се предлага ИНФОРМИРАН ИЗБОР, нали така беше модерното понятие.
После вече всеки да е свободен да решава как да си "общува с планината". Но на практика и най-често нещата се показват само откъм някаква криворазбрана положителна светлина. Никога не се мисли за обратната страна на медала. А мен от дете са ме учили, че при подготовка на раница вещите за кеф, се слагат последни, и ако остане място, а аварийният пакет се слага пръв и предварително се проверява дали всичко е наред с него.
Казваш:
"Всеки има право да прави с живота си каквото реши, стига да не вреди на другите."
Напълно го споделям, но само ако после, като го загази човек, не търси нещо от "обществото" - а спасители, а хеликоптер, а доктор...
Но практиката сочи, че винаги става обратното, и всички последващи действия в известна степен вредят на другите.
А Мелъри къде е сега? Той поне е постъпил честно, направил е опит и си е понесъл последствията без да разчита на другите. Така да се прави е почтено, но има ли такива хора днес? Колко са тези, които със счупен крак ще слязат отнякъде без да викат спасител или каквото там се сетят?
Именно заради това е проблемът - че някои смятат че правят това за собствен кеф, но късно се сещат, че не всичко е само до кеф, а и до други работи, които засягат и другите. Ами ако загине спасител по време на акция - как следва да се счита - това дава ли ми право да правя с живота си каквото реша, след като по този начин най-малкото бил застрашил точно някой друг, който ще се наложи да ходи да ме спасява?
Сря Яну 27, 2021 2:42 pm
kaloyanv
Тук всеки пише само за един аспект на нещата. Но ако се вникне в детайл, те са много неща. Едно от тях е рекламата, една реклама не търпи истината ... Може да видите навсякъде къде и какви са рекламите по телевизора. И тя спомага не само при тези дейности, но и доста други, хората да имат изкривено разбиране, докато не се сблъскат челно.
Тук всеки пише само за един аспект на нещата. Но ако се вникне в детайл, те са много неща. Едно от тях е рекламата, една реклама не търпи истината ... Може да видите навсякъде къде и какви са рекламите по телевизора. И тя спомага не само при тези дейности, но и доста други, хората да имат изкривено разбиране, докато не се сблъскат челно.
Абсолютно! Това е много мощен фактор.
Добавям още един интересен аспект. Дивим се на 10 шерпи, че изкачили К2 зимно, и с право! Хайде сега си представете, че са го направили същото 10000 човека. Ще се дивим ли? Вече не.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Яну 27, 2021 3:05 pm
vladofff
kaloyanv написа:
... рекламата, една реклама не търпи истината ...
Много правилно. Сега хвани и сравни реклами на пиене и пушене отпреди 30 години и сегашните, където са наврени почти в кучи гъз какво могат да показват и какво не, и пак да си говорим дали нещо не може да се промени и с дейностите по темата....
Сря Яну 27, 2021 3:24 pm
kaloyanv
vladofff написа:
kaloyanv написа:
... рекламата, една реклама не търпи истината ...
Много правилно. Сега хвани и сравни реклами на пиене и пушене отпреди 30 години и сегашните, където са наврени почти в кучи гъз какво могат да показват и какво не, и пак да си говорим дали нещо не може да се промени и с дейностите по темата....
Ами и затова се връщаме пак в обратна точка и тя е обучението и израстването на обществото като култура, мислене и тн .. за всичко това трябва време и резултати, негативно в повечето случаи.
Колко от сегашните мултимилиардери инвестират и хвалят неща за които още нямат никакви данни. Дали е правилно ? Но не, нека да правим колите електрическите, нека да има икономически бум, а пък после ще мислим. Нека да засилим милиони тонове и боклуци навсякъде, ама нали е много кул да има последния ЛЕД телевизор и другия да се хвърли ...
Както и да е , дълги теми ..
О, да, рекламите. Прави сте, че много хора кълват на тях. Но май съм песимист да почнат да се дават реални факти Представяте ли си в магазин за екипировка да има снимки, плакати и тн на скъсани въжета и други ужасии.
Пък и не знам, по-скоро не съм сигурен дали стряскащите надписи по цигарите са отказали някого. Добър познат, шеф на отделение в голяма болница пуши като комин. Е, неговото поне е информирано решение
А че има много да се желае за повишаване на планинарската ни култура е ФАКТ. Виждал съм по Мер де глас семейства с малки дечица, с въже, котки, каски и таткото или мама им показва кое как. И то не изолирани случаи, а поне по няколко виждах всеки ден и масово в почивните дни.
Не знам как е сега, но преди във всеки курс на ЦПШ имаше лекция/и, анализ/и на нещастните случаи, било за туристи, било за алпинисти и то на ниво, с дискусии, без претупване. Да не говорим, че при системата на разрядите в алпинизма(има ли я?) трябваше да докажеш и покажеш спасителен способ, с нарастваща сложност за по-висока степен и то пред комисия на републиканска алпиниада.
За връщането, да правя го съвсем спокойно в съгласиe с философията ми - go back to come back
Това загазилия да търси от обществото си е уредено по белия свят. Застраховка за съответния риск. Ако нямаш и ползваш услугата, плащаш по ценоразпис, няма измъкване дали си жив или умрял, ще намерят начин да си вземат парите, со все компенсации за спасители, доктори и тн. Но и застраховките не са символични.
Споменаваш почтеноста, болна тема за цялото ни общество и в частност за скитащите по планините ни.
Бонати, Таскър, колцина ги четат? Да не говорим пък колцина изобщо дали четат нещо? А клипчета в тубата с изпълнения на както ги наричаш индианци са на един клик разстояние.
"Пада сняг..." се пее в една песен, да му се насладим!
Сря Яну 27, 2021 4:00 pm
EXIIIT
Re: Абе че си музовир е ясно....
tzezko написа:
EXIIIT написа:
.......... Яли сме на една маса в х. Плевен............. кюфтета
... малки дечица, с въже, котки, каски и таткото или мама им показва кое как...
Миналата седмица исках да заведа сина на Скакавица и да го кача на Малкия водопад. Иначе по скали се катери учудващо добре и на маршрути, до 100м съм пробвал, няма никакъв страх от високо.
Пита - ти това чудо качвал ли си го?
-Да, много пъти, ти искаш ли да се пробваш? Ей така, само да видиш какво е?
-Да гледам може, ама да се качвам по това нещо - чак такъв идиот не съм...
Така завърши опита ми да приложа челния френски опит в зимните спортове.
Освен на "авариен алпинизъм", т.е. ако го загазят дори при бедствие, как с импровизирани средства да се спасяват/дюлферов рапел, булин, прост полиспаст и др./, на нищо друго няма да ги уча.
Освен на "авариен алпинизъм", т.е. ако го загазят дори при бедствие, как с импровизирани средства да се спасяват/дюлферов рапел, булин, прост полиспаст и др./, на нищо друго няма да ги уча.
Нямаш си и на идея, колко съфорумци тайно сега ще си помислят "искам и аз "
Нямаш си и на идея, колко съфорумци тайно сега ще си помислят "искам и аз "
Ами да действат - намират учебника на Джижи "Туризъм алпинизъм ориентиране", има разказчета и картинки кое как се прави в допотопни условия и с още по допотопни съоръжения, т.е. и само с едно парче въже, излизат пред блока или се провесват през терасата и започват.
Аз на курсове не съм ходил. На всичко сам се научих от това книжле. Истински инвентар видях едва три години след като започнах.
Алдо да каже, че има много повече опит в това отношение - колко съвременни курсисти според него знаят и най-вече могат да правят дюлферов рапел, осигурен само на сиджимка с булин и самозатягащ?
А за един турист в беда, често това упражнение е не само достатъчно, но и понякога - животоспасяващо.
... малки дечица, с въже, котки, каски и таткото или мама им показва кое как...
Миналата седмица исках да заведа сина на Скакавица и да го кача на Малкия водопад. Иначе по скали се катери учудващо добре и на маршрути, до 100м съм пробвал, няма никакъв страх от високо.
Пита - ти това чудо качвал ли си го?
-Да, много пъти, ти искаш ли да се пробваш? Ей така, само да видиш какво е?
-Да гледам може, ама да се качвам по това нещо - чак такъв идиот не съм...
Така завърши опита ми да приложа челния френски опит в зимните спортове.
Така е, зорлем гюзеллик олмаз , казват комшиите. Сиреч, насила хубост не става. И аз правих навремето опити със сина, но си остана на летен туризъм. Да е жив и здрав, има си други интереси, където пък аз подсмърчам около него
Осмицата е по-елегантна.
Всички, начиная от "Алпинист НРБ", задължително, с практика, докато почне да го спуска "със затворени очи". Но сега как е ... не знам. От години се скитам сам или с 1-2 другаре.
Сря Яну 27, 2021 5:59 pm
vaskoo
На моя клонинг катеренето по скали му харесваше, докато не му се изсули въжето от седалката на 10 метра височина ... ако че беше с организирана детска група и инструктори. Сега не иска и да чуе за скали, катерим си се в зала само.
Пантенето, снегоходките и ските му харесват засега. Ходенето не го брои за дейност, макар че понякога пита и се чуди защо няма други деца в планината, тоест защо не ги водят родителите "като е толкова хубаво".
Родителите можем само да покажем, нека децата сами си правят избор.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети