...
Моето лично мнение е, че "спортове" като дискутираните фрирайдове, всякакви алпинизми, солови изпълнения от всякакъв род/включително нудистки зимни спринтове до Черни връх/, парашутизми, моторни -изми, гмуркания и т.н. с висок риск... от една страна не могат да се спрат, но от друга поне може да не се прокламират, може и да се ограничава финансиране и всякакви поощрения. Така задачата ще става неимоверно по-трудна и желающите да се затрият - по-малко. Сайтове прокламиращи колко било хубаво това - да се спират на момента.
...
Може например да се постъпи като с тютюнопушенето – имаш право да пушиш, но на определени места и на кутиите с цигари има надпис „Пушенето убива“, както и нелицеприятни снимки на последиците от тютюнопушенето.
По същия начин може да задължат сайтовете в интернет, които дават информация за фрирайда и които рекламират фрирайда, да изписват с главни букви, че фрирайдът е опасен и че има вероятност да умреш, а може да публикуват и снимки на затрупани и размазани от лавини.
Ще прощавате че ви развалям хубавата дискусия, ама не се сдържах. Това кое е "висок риск" е толкова субективно, че няма накъде повече. За Kilian Jornet например висок риск е едно, за бабата пред блока е друго. И в един момент ако се тръгне в тази посока на забрани и набиване на канчета, ще се окажете задължени всеки ден като седнете в колата, да изгледате 10-минутно клипче на екрана на навигацията колко висок риск поемате като шофирате и да гледате снимки на загинали в катастрофи. Иначе колата не пали. Без значение какъв тип шофьор сте, просто щото някой си някъде е решил че това е висок риск. И така нататък, с почти всичко останало за което се сещате, докато не се окажете в идиличната ситуация приятен женски глас през половината ден да ви натяква, че има опасност да пукнете от N на брой неща, за които даже не сте се и сещали. Ако утре някой почне да ми натяква да ходя до работа с каска, щото видиш ли можело да ми падне саксия на главата от някоя тераса, просто ще му тегля една хубава българска майна. Изненада - memento mori. Никой няма да забие кол на тази земя.
А ако се тръгне да се забранява или ограничава информацията за "високорисковите" дейности, ще се постигне единствено ефектът на Страйсънд, а който е решил да се трепе по идиотски или не чак толкова идиотски, ще намери начин без значение как. Ако изобщо трябва да се направи нещо, то е да се цели максимална информираност и образованост, по възможно най-лесния и достъпен начин. С подчертаване, че това с което се захващат не е афиф работа и крие малко по-голям риск от обикновеното. Толкоз. Без да се спестява нищо за опасностите, но и без да се набиват канчета. Petzl и Black Diamond правят точно това в малките книжки, които идват с катерачния инвертар - там си има цяла страничка с подробности за това че "climbing is a dangerous activity, and may lead to serious injury or death". Някак си не си представям да им забранят да рекламират катеренето като цяло или да ги накарат да слагат лепенки със снимки на паднали катерачи върху всичкия инвертар. Който има акъл за пет пари - ще му щракне лампата в главата, ще почне да чете, ще знае какво може и какво не, и ще се опази жив. Който няма - никой и нищо не може да го опази.
_________________ Well I came upon a man at the top of a hill
Called himself the savior of the human race
Said he come to save the world from destruction and pain
But I said how can you save the world from itself?
Сря Яну 27, 2021 11:22 pm
vladofff
NorthBridge написа:
Това кое е "висок риск" е толкова субективно, че няма накъде повече. За Kilian Jornet например висок риск е едно, за бабата пред блока е друго.
И кое е субективно? И бабичката, и Килиан Хорнет по потник, да ги сложиш на Монблан със счупен крак и без хеликоптер, ще се споминат по идентичен начин. Рискът винаги е обективен, защото ако зависеше от волята на човека, нямаше да се нарича риск, а нещо друго.
А за набиването на канчета - според мен точно ти преекспонираш - за трети път обръщам внимание - говорихме за реклама и за прокламиране, а не за дейността по същество. Поначало рекламата е за идиоти, нормален човек винаги ще се сети, че щом нещо се рекламира, т.е. за да си го купиш се иска и допълнително убеждение, явно работата не е съвсем ок. У нас нали има и израз, че хубавата стока се рекламира сама.
Правилно казваш, че който имал акъл за пет пари щял да прочете. Ха сега виж, като се рекламира лЮкарство, какво набързо издъдват - преди употреба да сме прочетяли листовката - ето ти го доказателството. Кой нормален ще пие неква отрова, без да се запознае какво ще му направи. Как кой - идиотът, заради когото е предначначено и уточнението да чете листовката. Нормален човек не би пил нещо без "подготовка".
Какво можем да кажем в обобщение - загрижили сме се точно за идиотите, тъй като нормалните сами знаят какво е най добре да правят.
Относно каските - в повечето заводи каската е задължителна. А дали ще ти падне саксия - ами въпрос на избор, е те това е истински риск. Синът ми ме пита - има ли такива, разсъждава теоретично, всичко предвидливи - срещу земетресение - купил имот на първия етаж, за да избяга бързо, има и екипиран таван обаче, за да избяга при наводнение. Такъв, дето е взел всички мерки - от какво ще умре? Казвам му - вероятно от инфаркт в кенефа...
Прави ми впечатление, че на Комините преди 20 години почти никой не ходеше с каска. Аз все още съм нагъл и там не си нося, но виждам, че ме гледат странно.
Доста нещо се преекипира, изчисти.. и въпреки това сега няма да видиш вече никой без каска. Защо ли. Можеш ли и на тия да им теглиш една майна? Петко толкова се стара да им "оправи" скалите, пък те все повече ги е шубе...
Казваш, че ако изобщо трябва да се направи нещо, то е да се цели максимална информираност и образованост, по възможно най-лесния и достъпен начин. Явно пак говорим за едно и също нещо - ако си купиш клеми "дива селения", продавачът не е длъжен да ти казва - преди употреба прочети листовката. Явно вече са ги съдили обаче, защото в една такава листовка са описани доста ужасии и ако не те откаже, няма как поне да не се замислиш сериозно тия джвъчки за какво са предназначени... Но идиот ситен шрифт на голям чаршаф няма да чете.
И какво остава да правим тогава - ами да приемаме смъртта като даденост - станалото станало, трупът в моргата, а останалите приемат и продължават. Това е нормалното.
Какво се случва на практика обаче - направена е идиотия. И започват веднага едни жалейки, колко добър беше, а как рано се затри, единствен, непрежалим...
Ами затрил се, какво да го правиш. Има обаче и други - не приемаме такива загуби, ТРЯБВАТ МЕРКИ! И тогава се започват теми като настоящата какво трябвало и какво не трябвало.
Либералното мислене е точно това - сам да определяш съдбата си.
Виждаме обаче понастоящем какво се случва именно в най-"либералните" общества - от година вече опандизени и преебани отвсякъде, именно защото това било "единствено за тяхно добро". Колко е добро, ще видим скоро. Гледам, че по улиците на Виена и Айндховен вече повръщат, преяли от тез добрини...
Чет Яну 28, 2021 10:32 am
gwgw
Това понякога работи по-добре отколкото трябва. Аз едно време живях до едно стрелбище и обичах да ходя там уикенда или понякога след работа и да изгърмя 1-2 пълнителя. Действаше доста разтоварващо, за кратко време не мислиш за глупости, изгърмяваш си патроните, прибираш си мишената и си се радваш на резултата. Известно време експериментирах с наличните пищови и пищовчета там - от малките дамски такива .22, през наличните 9-милиметрови до .45-калибровите играчки за рамбовци и тем подобни тежки и корави мАже. С времето си намерих любимия пищов и ходих да си стрелям с него. Това естествено е напълно безопасно, не е като да се пребиваш по камънаците. Обаче един ден отивам и единият пич от персонала там който съвместяваше различни дейности - от това да ти продава патроните и ти дава пищова, до това да сервира ако няма в момента желаещи да стрелят, нямаше работа и беше седнал с някакви негови познати на съседната маса. А аз там обичах като се настрелям, да отида да седна, да изпия кафе с кола и да си разгледам мишената (тя там беше като голям лист който виси окачен и след процедурата го свалят и ти го връчват да му се радваш). И го слушам как разправя колко модерно било станало някакви самоубийци да отидат на стрелбище, да си вземат оръжие, да отидат на коридора и най-изненадващо да се гръмнат в главата. И се стигна до някаква история от някакво друго стрелбище, която беше описана прекалено добре и без особено да се спестяват детайли, вярно от леко по-различна гледна точка (затворили ги били за известно време, разследване имало, побъркали целия персонал и прочее). Да де ама това успя да ми се набие достатъчно добре в главата така че като отидох да стрелям следващият път да почна да се оглеждам в другите хора около мене и да ми минават някакви странни мисли какво ще стане ако някой от тях реши да се застреля баш докато съм там. И така нещо мерака ми да ходя до стрелбището неусетно премина, нещо спря да ми е разтоварващо. Може и да съм ходил след това още пъти все пак, но като цяло скоро след това спрях и оттогава не съм ходил. Тя идеята сега ми е неприятна честно казана.
Чет Яну 28, 2021 11:44 am
djogobg
Има го моментът, че, когато човек се сблъска с бруталната действителност на едно занимание(дали ще е стрелба на стрелбище, където гледа останалите, очаквайки всеки момент да се гръмне някой, дали ще е моторен спорт, където е видял катастрофа, или алпинизъм, където негови познати и приятели са загивали) се налага да преоцени подхода си към това начинание и живота си, като цяло. Това не е странно - подходът ни към живота и нещата, които правим се преоценява от самите нас, повечето пъти неусетно, във всеки момент, в който дишаме. Резултатите са много и различни - понякога се отказваме от действието, понякога продължаваме, като си взимаме бележка(може да прекалим в усърдието си на взимане на бележки), понякога игнорираме урока и пердашим напред, все едно нищо не се е случило. Колкото по-близко до нас е било произшествието, толкова по-вероятно е да НЕ се случи последния вариант. За жалост обратното също важи и от абстрактни предупреждения повечето хора не се трогват.
С цигарите този ефект се забелязва много добре. От всички кампании единственото, което се подобри е, че и пушачите не искат да им мирише на дим, когато не са с цигара в ръката и затова започнаха да не си пушат в хола у тях, а на отворен прозорец или на балкона си. Дебилният страничен ефект е, че вече не си държат цигарата в колата и не си тръскат в пепелника, а си тръскат навън и фасовете им по-често навън излитат.
С алкохолът също, че и с карането пил - май няма голям спад на инцидентите.
С ходенето на планина, да не би да е по-различно? На един човек с ограничено осъзнаване на заобикалящия го свят, ако не му щукне, че не трябва да тръгва с BMW по заледен път в планината или с дънки и тънко яке на -16 в района на Алеко, какво впечатление ще му направи това, че на някакъв сайт пишело, че алпинизмът и зимните преходи са опасни неща.
Колко хора четат подробно terms and conditions, на които цъкваме I agree толкова често? После се чудят хората, откъде някой им има ЕГН, работодател, разговорите с жената, любовницата и т.н., ама пак цъква I agree на следващия сайт за смешни картинки.
Нека поне в планината хората да си носят лична отговорност за себе си(изключвам ситуациите, където се наема водач и в крайна сметка доста често се подписва декларация). Според мен, стига да не убие някой заедно със себе си, човек има пълното право да отиде гол в планината и да се претрепе. Дали ще има кой да му помогне навреме... зависи от условията в планината и преценката на хората, които отиват да му помагат.
Чет Яну 28, 2021 12:21 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3483 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
180 спортисти са блокирани в
националната спортна база в
Белмекен
27 януари 2021 22:33
Почистването на базата ще започне най-рано утре след обяд
180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен. Снежните преспи са над 2 метра, а мокрият сняг е образувал снежна стена. Пътят до спортната база граничи с три общини и нито една от тях не се ангажира с почистването му. Комплексът разполага със собствен роторен снегорин.
Спортистите са в снежен капан, каза старши треньорът на националния отбор по борба Армен Назарян:
"Тука наистина стана капан. Вали много силно и има силен вятър. Никой не може да се свържи с нас. Ще чакаме, докато снегорин не изчисти пътя".
Почистването на базата ще започне най-рано утре след обяд, каза управителят на комплекса Илиан Пищиков:
"Трябва да спре вятърът. Това е невероятна буря, на 2000 метра надморска височина сме. Утре до 10.00 часа го дават вятър от 80 метра в секунда, след това до 16:00 ч. го дават 30 метра в секунда. В момента има 2,5 метра сняг. Снегоринът е под снега. Трябва утре с рактрака да го открием. Не спре ли вятърът, ние нищо не можем да направим. Храна има, парното работи. Всички е нормално".
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Яну 28, 2021 12:56 pm
Plamen К
"80 метра в секунда...". Някой май му е слаба математиката. 10м/сек са 36км/ч, сиреч 80 м/сек са 288км/ч , такъв вятър дали е духал някога по българските планини. Ще им отнесе даже и снегорина от паркинга. А иначе какво толкова, като спре вятъра ще се опитат до пробият преспите, само не знам ако са по-високи от два метра дали ще се справи ротора.
Последната промяна е направена от Plamen К на Чет Яну 28, 2021 1:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Яну 28, 2021 1:02 pm
vladofff
Ма верно ли така изглежда Белмекен като на снимката?
Още утре тръгвам на експедиция.
Или не, по-скоро ще чакам Скатов да се върне, че да ни опъне парапетите... Страшничко ми се вижда.
Чет Яну 28, 2021 1:03 pm
Plamen К
vladofff написа:
Още утре тръгвам на експедиция.
По потник и джапанки Владов, иначе не ти го признаваме и ще черпиш.
Чет Яну 28, 2021 1:04 pm
ray
Изтрих си коментара не защото не стоя зад него. Напротив, много миееекичко се бях изказал. А защото все пак в орума, а и извън него има спортисти спрямо които не е честно. На тях се извинявам.
Последната промяна е направена от ray на Чет Яну 28, 2021 6:03 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Ма верно ли така изглежда Белмекен като на снимката?
Опитах да достигна до язовирната стена от Юндола.
Към момента е невъзможно. Още след бариерата на ВЕЦ-ца снега е много. Успях с много усилие да пробия малко по-нагоре и се отказах.
Влаченето с лебедката ми дойде в повече.
Вятър духа но не и такъв, какъвто го описват.
На снимката не е връх Белмекен със сигурност или поне не този, който аз познавам.
Опита направих вчера слетобяд. Предполагам че снежната покрива ще е повече днес.
Подобна снежна ситуация си споням че имаше преди години, когато преспите бяха над два метра. От тогава толкова сняг не е имало.
Чет Яну 28, 2021 1:34 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3483 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
NorthBridge написа:
...
Ще прощавате че ви развалям хубавата дискусия, ама не се сдържах. Това кое е "висок риск" е толкова субективно, че няма накъде повече. ...
Ама няма какво да ти прощаваме, добре си дошъл в дискусията.
Моето мнение е, че колкото повече хора изкажат гледна точка, толкова по-добре.
Относно субективността на „висок риск“ – можеш да отидеш в една застрахователна компания и да искаш да те застраховат за:
1. За ходене от вкъщи до работата.
2. За спускане на улеите на връх Тодорка със сноуборд при висока лавинна опасност.
И тогава ще видиш как в застрахователната компания обективно ще ти изчислят риска.
П.П. Доколкото си спомням, професията на този, който изчислява риска и вероятностите, беше актюер.
"80 метра в секунда...". Някой май му е слаба математиката. 10м/сек са 36км/ч, сиреч 80 м/сек са 288км/ч , такъв вятър дали е духал някога по българските планини.
На няколко места в METER.AC мрежата се измерват скоростта и посоката на вятъра посредством ултразвукови анемометри. Максимумите на скоростта през последните дни са:
x. Плевен, 25.01.2021 г., 3:39 ч. [UTC]: 28.47 m/s, 151°
с. Сърнегор, 26.01.2021 г., 18:30 ч. [UTC]: 23.96 m/s, 180°
вр. Рожен, 27.01.2021 г., 9:15 ч. [UTC]: 12.08 m/s, 2°
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Яну 28, 2021 4:37 pm
Plamen К
vedrin написа:
Plamen К написа:
"80 метра в секунда...". Някой май му е слаба математиката. 10м/сек са 36км/ч, сиреч 80 м/сек са 288км/ч , такъв вятър дали е духал някога по българските планини.
На няколко места в METER.AC мрежата се измерват скоростта и посоката на вятъра посредством ултразвукови анемометри. Максимумите на скоростта през последните дни са:
x. Плевен, 25.01.2021 г., 3:39 ч. [UTC]: 28.47 m/s, 151°
с. Сърнегор, 26.01.2021 г., 18:30 ч. [UTC]: 23.96 m/s, 180°
вр. Рожен, 27.01.2021 г., 9:15 ч. [UTC]: 12.08 m/s, 2°
20-30m/sek са съвсем нормални и чести ветрове в планините, даже на вр. Ботев, като застане хоризонтално онази допотопна пластина-ветромер го водят 144км/ч, което е 40м/сек, дефакто си духа и по-силно.
Ама някой се оля с онези 80м/сек, дали журналистът, дали управителя на базата в Белмекен.
Чет Яну 28, 2021 6:51 pm
stefan_iliev38
ray написа:
Изтрих си коментара не защото не стоя зад него. Напротив, много миееекичко се бях изказал. А защото все пак в орума, а и извън него има спортисти спрямо които не е честно. На тях се извинявам.
По темата:
Ето колко ефект имаха приказките, които се изприказваха по медиите през последните дни:
Случайна туристка е заснела свличането на земната маса
Огромна лавина падна над хижа „Рилски езера” в Рила планина. Видеото е заснето случайно от туристка в района.
На кадрите се вижда как секунди преди лавината да тръгне, скиор се спуска в забранен участък. Веднага след него се откъсва огромната снежна маса. Едновременно са се свлекли тонове сняг от четири улея. По чудо няма пострадали.
Веднага след лавината напълно против всякакви правила в участъка се спуска още един скиор. Според планинарите там подобни лавини са истинска рядкост. От Планинската спасителна служба предупреждават, че в момента лавинната опасност е от най-висока степен.
Лавина на Рилски езера... Бъдете внимателни!
Публикувахте от Планинска Спасителна Служба в Четвъртък, 28 януари 2021 г.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети