Здравейте, колеги-планинари!
От години ме "гложди" въпроса с достигането на някоя от трите скали (върхове) над Ришкия проход, близо до Немой дере. Предполагам, че повечето от вас ги знаят, тъй като ясно се забелязват от пътя. Ком-Емине минава в подхожието им, но туристическа маркировка до според мен доста панорамните върхове не откривам по картите. И в Интернет информацията е доста оскъдна.
На любимата ми карта са отбелязани като Орлицата, Карталкая и почти непроизносимото за мен Къзълджиклудурусу, който на други места намирам като връх Беклембир - най-високият в района, цели 835 м.н.в.
https://map.bgmountains.org/#map=15/3000854.9/5301318.06/0
Някой да е ходил? Ще се радвам на всяка споделена информация и опит.
Благодаря!
Имах някаква стара снимка на Орлицата, от шосето, та се сетих за какво става дума. Не беше ли някаква защитена територия там?
Питай Мартин, май беше ходил натам, ако не се лъжа.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Яну 21, 2021 11:45 am
Antoon
Мисля, че третата скала на картата е Малкия Картал, а не онова с дългото име. Аз съм се пробвал да се кача преди десетина години. Не открих туристически маршрут. По дърварски пътища и после без пътека се качих на Малкия картал като го заобиколих отзад (юг). Не бях впечатлен. Но меракът не ми е минал, ако откриеш други варианти, моля да ги споделиш.
Чет Яну 21, 2021 1:03 pm
didkopitko
Може би действително гледката от долу към скалите е по-впечатляваща, отколкото ако си върху самата скала. Но все пак ми е мерак. Очаквам и други включвания, ако има опитали.
Като че ли Орлицата, макар и най-ниска от трите, най-много стърчи над околните обекти и може би е най-интересна от тази гледна точка. Ясно се вижда черния път и на картата, и на сателитните снимки, но от него към самите скали макар и кратко предполага да е доста обрасло.
Чет Яну 21, 2021 2:42 pm
rumi_xristova
Района е доста интересен. По скалите на Орлицата има възможности за скално катерене. Гледките си заслужават. Вариант за пешеходно качване има. Маркирана пътека няма. До Карталкая е значително лесно. До подножието му е хубав черен път, а на горе е открито и има животински пътечки. До Орлицата също се стига, но накрая е малко провиране из храстите.
Ето и един линк с малко снимки от там:
Вижда се южния чист склон на вр.Карталкая заедно с участъка с.Веселиново - с.Риш. На юг - едно ъгълче от яз.Камчия (17:38 часа).
Повече радва окото и лесен за минаване е рида на юг, вр.Араба бозолу(798м), по обзорно и с хубави гледки към яз.Камчия. Такова беше и ходенето, изходен пункт асфалта (с.Съединение / с.Камчия), по рида южно от питането, и прескачане до най-високия връх 835м.
Пон Яну 25, 2021 9:31 pm
didkopitko
Еха, супер сте. Благодаря!
Вто Яну 26, 2021 12:11 pm
tzezko
Виж ти, виж ти .......
rumi_xristova написа:
Района е доста интересен........
.....кой се появил тука след има-няма три години!
Здрасти, Руми!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети