Като скиор бих казал, набити са цели гори табели, през 10 метра точно преди тези улеи, в местността чашата и към долината на Демяница, където също е стръмно и се спускат лавини. Обяснено на сума ти езици навсякъде - по лифтове , и в Банско , карти къде са улеите.
Но на матряла толкова му е багажа - сигурен съм, че докато са вадили трупа, поне десетина идиота са се спускали по улея покрай спасителите. Масово зомбиране на матряла. Келешите от чужбина са на същото ниво.
Лифтовете изкарват матряла точно до тях. Пафкане на ганджа, тъпо хилене...и надолу
"Загиналият 18-годишен сноубордист в Пирин е един от най-добрите ни национални състезатели по фрийрайд, съобщават от "24 часа". Той има редица отличия от международни състезания по света. По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Бил е много добре екипиран и е изключително опитен. Нелепа случайност попадането му в лавина. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво."
Всички сведения са в полза на загиналия, с изключение на едно-единствено, което му е коствало живота... Сещам се за един стар афоризъм: "Най-често се давят неопитните плувци; твърде рядко се давят опитните плувци, а изобщо не се давят опитните неплувци." Жалко, бил е от втората категория и въпреки това...
Нед Яну 24, 2021 6:01 pm
dido
Не е нелепа случайност, а достатъчно вероятно събитие - предвид улея и снежните условия в последните дни.
Ако оцелелият е треньорът му, редно е да му се предяви обвинение.
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Яну 24, 2021 6:14 pm
kaloyanv
аngel написа:
Като скиор бих казал, набити са цели гори табели, през 10 метра точно преди тези улеи, в местността чашата и към долината на Демяница, където също е стръмно и се спускат лавини. Обяснено на сума ти езици навсякъде - по лифтове , и в Банско , карти къде са улеите.
Но на матряла толкова му е багажа - сигурен съм, че докато са вадили трупа, поне десетина идиота са се спускали по улея покрай спасителите. Масово зомбиране на матряла. Келешите от чужбина са на същото ниво.
Лифтовете изкарват матряла точно до тях. Пафкане на ганджа, тъпо хилене...и надолу
Абе и ти нещо го даваш много агресивно "матряла" "идиоти", нещо не подхожда на хора с опит да се изразяват по този начин. И аз съм скиор и какво от това ? Но да сложиш табели на 2-3 местра какво постигаш. Хората трябва да се обучават и да знаят, защото всеки прави грешки, особено по-младите. Лош късмет и недооценяване на условията. Обаче ти ако гледаш табелите, заковани отпреди 10 години, никога няма да направиш едно по-сериозно спускане. Лангъркането по пистите , заедно с другия "матрял" е едно, но по-сериозното каране съвсем друго, използвам същите изразни средства, както и ти.
Нед Яну 24, 2021 6:54 pm
dido
Калояне, не е обучение това, не и там.
Онези улеи са тука има-тука нема. Адреналинова инжекция го наречи, игра със смъртта, да се дуем после пред мацките и аверите - нещо от тия или от всичко по малко...
Нед Яну 24, 2021 7:09 pm
kaloyanv
Тези улеи са много опасни, според мен това го знаят хората. Трябва да има някакво логично обяснение, защо се предприемат тези спускания. Също така, както и вие казахте беше известно че върху ледената кора се натрупват много нови навевки и сняг и ще е много опасно. Но ако има адекватно обучение, би следвало тези инциденти да намаляват. ..
Нед Яну 24, 2021 7:12 pm
аngel
По света има два типа хора. На единия, като види табела, че нещо е забранено, въпреки че на пръв поглед изглежда изпълнимо, като има обща култура, възпитание, и т.н , ще се спре пред табелата. Нещо подобно на пушенето е, да го кажем.
Другият - матряла, се хили и се фърля надолу. Не ме е грижа за него, а за хората, които рискуват живота си после да ги вадят.
Тези улеи са много опасни, според мен това го знаят хората. Трябва да има някакво логично обяснение, защо се предприемат тези спускания. Също така, както и вие казахте беше известно че върху ледената кора се натрупват много нови навевки и сняг и ще е много опасно. Но ако има адекватно обучение, би следвало тези инциденти да намаляват. ..
Мислиш ли, че се спущат само там ли?
Как ти звучи да речем, пущане от Вихрен по източния скат или цепката на т.нар Малка Каменица към Митрево езеро, или камината до "Орлето" и Мальовица, и още 100 други "подвига" на екстремните скиори и бордисти?
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Яну 24, 2021 7:37 pm
kaloyanv
Ами Дидо, супер е, какво да ти кажа, особено когато позволяват условията и възможностите. Те и белите и сините улеи са пускани от Георги Георгиев Черния. Това тогава отъждествява ли го с тези определения.
Нед Яну 24, 2021 7:38 pm
dido
Леле тоя как мина метър
Кои определения Калояне? (ми е неясно)
Нед Яну 24, 2021 7:42 pm
kaloyanv
Аз имах предвид изказването на Ангел. Мисълта ми е че не може така да се генерализира за хората, които се занимават с тези неща и спортове. Опасно е, има много фактори, да .. но всеки човек си има занимания и съдба. Иначе всеки допуска грешки и е важното да се анализират и обществото да се запознава с тях, особено когато някои занимания набират популярност, като ходенето из планината .. и тн..
Опасно е, има много фактори, да .. но всеки човек си има занимания и съдба.
Из нашите планини има редица места, в които е възможно непредпазливи любители на някои зимни спортове да съборят лавина върху нищо неподозиращи други люде движещи се по маршрути със зимна маркировка. Дадох примера със Sverre Liliequist като илюстрация, че ако някой все пак е решил да си вдига адреналина по този начин би могъл да го прави при контролирани условия и най-вече без ненужно да застрашава живота на други...
Нед Яну 24, 2021 8:00 pm
kaloyanv
vedrin написа:
kaloyanv написа:
Опасно е, има много фактори, да .. но всеки човек си има занимания и съдба.
Из нашите планини има редица места, в които е възможно непредпазливи любители на някои зимни спортове да съборят лавина върху нищо неподозиращи други люде движещи се по маршрути със зимна маркировка. Дадох примера със Sverre Liliequist като илюстрация, че ако някой все пак е решил да си вдига адреналина по този начин би могъл да го прави при контролирани условия и най-вече без ненужно да застрашава живота на други...
Точно това имам и аз предвид. Трябва да се повишава културата и познаанията на хората. Това се случва от недостатъчно обучение и познания, както и подценяване на някои фактори. Но това се случва точно при по - начинаещите , но ако се мине през някаква подготовка, може би нещата няма да са точно така.
Чувал съм, че някои любители на по-екстремни преживявания си наемат "водачи" за спускания по улеите на Тодорин връх. Не знам дали в конкретния случай е било така, но по принцип, ако е вярно каквото съм чул, би трябвало да бъде потърсена отговорност на тези "водачи".
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети