Ситуацията по Пътеката в Западна Стара Планина в 2021г.
За да не се изгуби в темата в "Срещи и уговорки" го пускам тук, където е по-вероятно да го видят хора, планиращи прехода през тази година.
Ситуацията в горския пояс особено по билото е апокалиптична. Днес на сбирката на Тошкова чешма хора се пробваха и в двете посоки от Осенов преслап - Пътеката е много трудно проходима от нападали дървета вследствие вероятно на ураганния вятър преди Нова година. Тогава на Мургаш и Черни връх ветровете бяха над 45м/с (до толкова мерят уредите на метеоролозите) като тази фъртуна засегна предимно западна България. Според мен целият горски пояс от Чемерника и вероятно до х.Чавдар или поне Витиня е в такова състояние. Не знам дали ще се захване Горското с някакво разчистване, но мащабите на пораженията по гората са сравними с това, през което минах преди Ришкия проход през 2012-та с тази разлика, че сега е засегнат много по-голям участък.
Опити за нови рекорди тази година явно е безсмислено да се правят, а пък особено колоездачите направо не ги виждам
Ще е добре хора, които ходят по тези райони през следващите месеци да дават обратна връзка тук каква е актуалната обстановка.
Значи от огоя към данчулица по реката го разчистват и сигурно утре ще е ок. Оттам натам не е ясно.
Съб Яну 23, 2021 10:36 pm
Светозар
Регистриран на: 03 Окт 2020 Мнения: 18 Местожителство: Стара Загора
Здравейте! Скоро ще тръгвам по маршрута с колело. Съвсем бях забравил за тази подробност с многото паднали дървета преди Мургаш. Има ли някой актуална информация колко е зле положението и колко е дълъг проблемния участък?
Сря Юли 07, 2021 6:22 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Светозар написа:
Здравейте! Скоро ще тръгвам по маршрута с колело. Съвсем бях забравил за тази подробност с многото паднали дървета преди Мургаш. Има ли някой актуална информация колко е зле положението и колко е дълъг проблемния участък?
Съфорумецът Радослав георгиев, който преди 2 седмици правеше Ком-Емине, ми писа, че много паднали дървета имало между пътя Врачеш–Ябланица и газопровода, тоест:
В останалите отсечки нямало толкова паднали дървета или пък падналите дървета вече били нарязани.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Юли 11, 2021 12:06 pm
Светозар
Привет!
Вчера се завърнах от дългата разходка по Пътеката. Исках да пиша след като преминах през въпросния участък, но в типичен собствен стил загубих телефона си още в първите часове от прехода и нямаше как да се включа по-рано с актуална информация. Паднали дървета има в участъка между спускането от Тодорини кукли и х. Пробойница. Също и между Мечулица и Белия камък. Колко затрудняват предвижването? Според мен ако става дума за нормално пешеходно преминаване въобще не си струва да се коментира допълнителната трудност и забавяне. Ако сте с колело, общото забавяне не е повече от час и за двата участъка. Ползват се всички техники - заобикаляне, прескачане, провиране отдолу, промушване през клоните и т.н. Преминаването не е сериозен проблем. Другото, което трябва да отбележа е, че за разлика от първото ми пешеходно преминаване, този път маркировката ме отведе директно до Белия камък, без преминаване през участъка с тръбопровода. Каква е ситуацията с паднали дървета в този район незнам и не мога да коментирам.
Успех на всички пътешественици
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Светозар написа:
... Другото, което трябва да отбележа е, че за разлика от първото ми пешеходно преминаване, този път маркировката ме отведе директно до Белия камък, без преминаване през участъка с тръбопровода. ...
Поздравления за прехода!
Е, как така директно до Белия камък, без да преминеш през газопровода?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юли 19, 2021 7:17 pm
Светозар
Минавал съм в тази част само веднъж преди това през 2007-ма. До един момент, в който излязох на чакълест път, по който нормално май трябваше да продължа в западна/югозападна посока?? (вероятно водещ към тръбопровода), обстановката ми изглеждаше по-скоро позната. Почти веднага обаче след като излязох на този път, видях продължение на маркировката, което водеше в гората от другата страна на пътя. Имаше някаква значителна разлика в нивата (межу пътя и гората над него) и ми беше малко трудно да избутам колелото до горе. След като продължих по маркировката в гората, пътечката стана доста стръмна и само бутах. По едно време гледам жълта табелка с надпис нещо от рода на вр. Мургаш 1,30 часа и си викам "Да бе, да, още газопровод не съм видял" и малко след това се оказах на поляната на Белия камък. Не може да се обърка, най-малко заради информационното табло на Ойларипи. Останах да спя там, макар че пристигнах към 19 часа и имаше още доста време за предвижване по светло. Казват, че в района има мечка. Аз си свирках и мечка не срещнах, но точно в полунощ през поляната профучаха три джипа, идващи от Зла поляна и изчезнаха в гората. Добре че бях опънал бивито на страни, до табелката на Ойларипи. Така че ако случайно нощувате навън по тези земи, пазете се от подобни диви автоекземпляри
Пон Юли 19, 2021 9:09 pm
Сотиров
Ще ми простте моя въпрос на игнорант: защо този велик преход по Балкана е "Ком - Емине"? А защо не започва от Миджур?
Пон Юли 19, 2021 9:22 pm
dido
Гранични неволи '1935-а...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 19, 2021 9:31 pm
Сотиров
Е, нали вече ги няма?
Пон Юли 19, 2021 9:59 pm
dido
Традиция, сър
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 20, 2021 12:44 am
vladofff
Svetlix написа:
Някъде из групите мернах и че чешмата на Арабаконак не работи. Да се има в предвид.
пресни новини:
На 18 юли 2021 г. работеше, но течеше като ракия. Ако си жаден, ще изчакаш минута, две и ще имаш вода...
Инак пътеката от паметника нататък до подножието на Звездец - от паметника надолу се слиза и се достига някакъв цигански бивак с всичките му екстри. От там нагоре или вървите по пътищата и дишате прахоляка на преминаващите жипки/там яко се сече и затова районът е гъсто населен с индоевропейци/ или следвате пътеката на КЕ. Гората, в която е прокарана последната е дотолкова нападала, че ходенето прилича на крива от висши хармоници.
Вто Юли 20, 2021 8:56 am
Петър
Светозар,
Светозар 19.08.21 написа:
Другото, което трябва да отбележа е, че за разлика от първото ми пешеходно преминаване, този път маркировката ме отведе директно до Белия камък, без преминаване през участъка с тръбопровода.
stefan_iliev38 19.08.21 написа:
Е, как така директно до Белия камък, без да преминеш през газопровода?
Няма как да се премине без да се пресече трасето на газопровода. Същото е силно обрасло и не си го забелязал/01.09.18/.
Така трябва да е станало.. От първото ми преминаване помня, че тръбопроводът е прокаран успоредно на стръмен черен път, какъвто сега не разпознах. Иначе изкачвайки се нагоре от Белия камък към Мургаш и излизайки горе над горския пояс си припомних, че със сигурност това беше пътеката, по която около полунощ се изкачихме почти до върха през 2007-ма. Беше доста тежък момент.. За самото изкачване - според мен дори и с велосипед не е чак толкова страшно. Да, стръмно е, но пък маркировката е перфектна, пътеката е ясно очертана, няма нападали клони и шума, които допълнително да затрудняват изкачването. Това ми беше първия маркер за успех на прехода и имах късмет, че дежурният метеоролог излезе пичага и ми направи ето тази снимка за спомен:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети