Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
А с ятаци пътьом, как връзва графика?
Кир Спитама написа:
... Дидо пита за ятаците - не се предвиждат такива, но има три места различни от хижите на които може да попълним хранителните запаси. Това са село Лакатник, Шипченският проход и Котел/или някое от селата в района/.
Ятаци не се предвиждат, защото:
1. Няма желаещи ятаци?
2. Противоречи на целта Ком-Емине да се мине без поддръжка от страна на хижи и ятаци?
Според мен, щом няма да се спи на хижи и да се ползва вода и храна от хижи, би трябвало, логично е
да не се спи и да не се ползва храна и вода от населени места като Лакатник, Шипченски проход, Котел и други.
Макар че като се замисля... трябва да имаш железни нерви и психика, за да се лишиш от освинването в Котел...
Едно интересно решение е преди похода да се заровят храна и други неща на определени места по Пътеката,
които после, по време на самия поход, да се изровят и да се ползват. Мисля, че Тошко и Вики бяха правили така:
И това потвърждавам, явно обезводняването + обезсоляването водят точно до такива мисли. Преди не ядях изобщо домати със сирене, а тогава не само мечтах точно това, но и като се прибрах, дълго ядох само това...
След като приключих Ком-Емине, на другия ден на работа колегите в офиса ме гледаха малко странно, като на обяд
заедно с основното ядене си купих и 1 килограм таратор, 1 литър боза и половин килограм пасти – и си ги изядох и изпих.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Това с хранителните складове е по-скъпо, по-трудоемко и ро-трудно изчисление за разстоянията и количествата храна. Технически дали ще има хр. склад, ятак или хранене в хижа няма никаква разлика.
Напмнение съм, че човек винаги трябва да има храна за 6 хранения. Другото както дойде.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Яну 13, 2021 2:39 pm
Кир Спитама
Вижте сега, не страдам от някакви маниакални идеи. Просто искам да направим прехода възможно най-самостоятелно.
Не искам да разчитам на чужда помощ. Естествено ако в двора или района на някоя хижа има чешма а нашата е свършила ще си налеем - водата е природна даденост, за разлика от електричеството.
Колкото до Лакатник, Шипченски проход, Котел и други, идеята е да не се спи в тях, а извън тях. Храна бих си купил от там, различно е от хижите.
Ако маршрутът не минаваше през тях, може би нямаше да планирам прехода по такъв начин.
На Шипка няма храна. От там може да си купиш само сладки или солени дрискавици. Има ресторант и капанче в които може да хапнете еднократно.
Приеми Лакатник, Шипка и котел като базови лагери, а хижите като лагери между тях. Храната е важна за една толкова тежка физическа дейност. Липсата ѝ дамо ще ви изнерви ненужно.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Яну 13, 2021 8:44 pm
slavei
Re: Ком-Емине без хижи и поддръжка?
Кир Спитама написа:
1.Правено ли е?
2.Възможно ли е?
3.Как?
Питам защото за мен природата и планините в частност са свещени.
Не съм правил прехода. Планирал съм го по два начина тази и следващата година. Опознавателно и натурално/диво.
Какво означава без хижи и поддръжка?
Ами накратко - без спане, без храна и вода и без зареждане на устройствата за навигация, снимки и видео по хижите.
Направих уточнение, защото иначе е абсурдно даже да се помисли.
Каква е разликата дали ще пиеш вода от чемшата преди хижата и/или тази в хижата? "Без поддръжка" означава, че може да се използват само даденостите по машрута - в това число влизат и хижите. Те са си там за всички. Ако ще премахваш един елемент от тези дадености е редно и водата да си я носиш от началната точка И боривинките и малинките да не ги закачаш
Сря Яну 13, 2021 10:13 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Чет Яну 21, 2021 6:22 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Лъчко, не мож скри нищо от Стефко!
А уж аз съм ревизор ахаха : )
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети