ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От Белмекен до Боровец през Мусала
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
От Белмекен до Боровец през Мусала
Автор Съобщение
Весела Ягодова

Мнение Отговорете с цитат
Говоря за участъка след Равни чал и Сивричал до Заврачица- и да има вода, кой знае на какво ще мяза през лятото...
Ако знаеш някое скатано изворче, може да го споделиш Very Happy
Ние като качвахме Ибър от Венетица например, намерихме вода чак в подножието на Ибър, и то примесена с кал.
Чет Май 20, 2010 4:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Друм

Каква кал бе?! Laughing Кой знае къде сте търсили. Значи - под Сивричал има извори и пътеката минава през тях. После на седловина Ушите също има извори - един точно на самата седловина (но той в късно лято май пресъхва) и още няколко от южната страна. По-натам има в Казана - пътеката минава през един бистър поток точно преди да излезе на седловината между Ченгенечал и Ортачал. Има още доста извори, но са встрани от основната, маркирана пътека. Като например едни страхотни и много студени извори по южния склон на Ибър на около 2500м. Абе, вземи една топографска карта от руските и виж. Там са отбелязани сумати извори.
Чет Май 20, 2010 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

ve_san ш`ти пиша цафе по география на България!
Кво значи Рила? От къде иде името и?
Цитат:
Най-старото име на планината е Доункас, дадено и от траките. Означава място с много вода. Тракийско е и другото и име - Роула, което славяните видоизменят на Рила. То също е свързано с многоводието на планината (означава “водна планина”).

Laughing
Тва да не е карстовото било у Пирин, че да мааш два дена с гюмовете на гръб от Даутов връх, та до Влахинските езера Wink
В BGMountains има маркирани повече от дузина извори на ок. до 400 м. от пътеката, като почнеш от под Сиври чал дет обясни Друм, та до под Янчов чал, че и след него.
Нема се пуашиш.

Чет Май 20, 2010 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

О, разбира се. По Даутица, а и по Казанчал е водно та дрънка - според всички описания и данни, които съм виждал за тоя маршрут.

Чет Май 20, 2010 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Весела Ягодова

леле, леле...резил Laughing

ами супер, значи човека без проблеми ще си го мине маршрута
Пет Май 21, 2010 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Здравей !
Ти искаш да се качиш до Белмекен през Помочена поляна и Писан камък, нали ? Уви, аз не съм минавала по този маршрут и нищо не мога да кажа. През октомври миналата година бяхме на хижа "Белмекен" и искахме да се върнем от там в Костенец, но времето беше отврат и нямаше как да минем през върха. Като решиш да тръгваш, ако искаш пиши. То има време до лятото, разбира се.

За маршрута от Белмекен до Грънчар - минавала съм го само зимата. Преди около 10 години минахме от Грънчар за Заврачица по Кайзеровия път за около 3 часа. Т.е. след седловина Заврачица, където се отделя пътекатата за хижа Заврачица, не продължаваш по билната, колова маркировка, която минава през Манчо, Маришки чал, Овчарец, а тръгваш по лентовата, която всъщност е въпросния Кайзеров път. Върви се леко, дори да си уморен, пак ще стигнеш без проблем, според мен.
От хижа Белмекен до въпросната седловина Заврачица имаш няколко върха - Равни чал и Сивричал за закуса, после следва спускане към седловина Ушите, едно безкрайно трамбоване по Чалтъка , още един връх за обяд (Ченгелчал), спускане в Казана (там има колиба, ако не я е порутил снега), пак качване и хоп - седловина Заврачица неусетно се появява след около 5-6 часа. Може и по-малко, зависи как ходиш.
Хайде, със здраве, дано съм била полезна ! Very Happy
Вто Мар 01, 2011 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

ZCEZBPM написа:
Точно през Помочена поляна , Писан камък,връх Белмекен и Премката(каквото и да е това).Правя си сметка че е с около 2 часа повече като си знам силиците.От хижа Белмекен до хижа Грънчар щом сте го минали през зимата значи ще стигна и лятото за един ден ако мина по този маршрут.Учудих се че на местата където обикновено има инфо за тези разстояния между хижите не намерих нищо за часовете между тези двете хижи.Не че не може човек да си го сметне горе долу колко е.Видя ми се обаче дълго и последно мисля от Белмекен да ида до Заврачица.На другия ден тръгвам по зелената маркировка на север но не стигам до хижа Марица а свивам на запад и по Голяма(Тиха)Марица излизам между Мусала и Малък Близнак.Ще отскоча до Мусала и после се връщам през Близнаците и Юрушки чал до хижа Грънчар.То и това разстояние май че е към 9 часа но си мисля че е по-добрия избор.Тези допълнения към основния маршрут от Мусала до Мальовица(Мечит) ми хрумнаха тези дни .Прииска ми се да го видя този язовир дето прилича на малко море.Предполагам от връх Белмекен ще се вижда добре.

Общо взето зелената маркировка от Преслапа по долината на Марица е евакуационна, ако те стигне буря да не си по билата. Ако се обосновеш що ще търсиш в долината без гледка... Smile
Гледай билните пътеки в региона Wink
А и не е лошо да огледаш и другите теми за района -лятото имаше дискусия за расодки около Грънчар и Мусала - един колега zahri emin май се казваше...
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=14815&highlight=#14815

Вто Мар 01, 2011 11:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

ZCEZBPM написа:
От хижа Гургулица до х.Белмекен го дават 5:30ч но предполагам че това е по червената маркировка която минава през кантон Крайна.Искам да мина по жълтата която минава през връх Белмекен.Гледам че разстоянието е няколко километра повече, а и денивелацията е с 400 метра повече от другия маршрут

По-миналата есен по този маршрут, тъкмо под връх Плевнята изпуснахме пътеката и се почна едно ужасно четиричасово провиране в клека. Тогава имаше сняг, предполагам лятото ще е по-лесно, но трябва да се внимава - Плевнята се подсича отдясно.
Вто Мар 01, 2011 11:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

Аз бих те посъветвала от седловина Заврачица да хванеш по Кайзеровия път до Грънчар и да нощуваш там. На другия ден да минеш от Грънчар през Овчарец/Юрушки чал, Маришки чал, Близнаците и Мусала. От Мусала нататък вече иамш доста варианти. Кеф ти традиционната пътека, кеф ти Трионите, кеф ти Алеко.

Що се отнася до Плевнята, виж Иван какво ти казва, че маркировката не е особено добра. Така че не разчитай много на нея. А и клека (в района на хижа Белмекен) хич не е за подценяване. Very Happy
Сря Мар 02, 2011 1:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

ve_san написа:
Аз бих те посъветвала от седловина Заврачица да хванеш по Кайзеровия път до Грънчар и да нощуваш там. На другия ден да минеш от Грънчар през Овчарец/Юрушки чал, Маришки чал, Близнаците и Мусала. От Мусала нататък вече иамш доста варианти. Кеф ти традиционната пътека, кеф ти Трионите, кеф ти Алеко.

Що се отнася до Плевнята, виж Иван какво ти казва, че маркировката не е особено добра. Така че не разчитай много на нея. А и клека (в района на хижа Белмекен) хич не е за подценяване. Very Happy

Не знам колко сняг има сега в района но си мисля, че летните пътеки са за лятото. Предполагам, че Кайзеровия път при повечко сняг е силно лавиноопасен.
Миналата година точно по това време имаше лавини на Белмекен - Христо Туристо ги беше снимал, а след няколко дни пред очитеми се свлече още.

Поздрави и се пазете от лавините.
Сря Мар 02, 2011 10:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Приемам Smile

Вярно не предположих, че в една тема захвата през зимата и сега пак подновена, ще се окаже, че има пост и за лятото Wink

Ама така е - издънката си е издънка - приемам оценката и отивам в ъгъла да се срамувам Oops Oops Oops
Сря Мар 02, 2011 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Здравейте,
Аз минавах маршрута от х. Белмекен, през вр. Белмекен и заслона Помочена поляна, до х. Гургулица в края на юни 2009-та. До колкото си спомням, изминахме го за около 6.30 часа, но с нас беше една жена със здравословни проблеми и 2 - 3 пъти се наложи дълго да я изчакваме. Освен това, времето беше мъгливо и след вр. Белмекен ни заваля дъжд. Имам неприятен спомен за този преход, най - вече заради доста големия участък от клек, през който се минава. Както е известно, клекарниците са гадно нещо, а още по - гадни са когато е мокро, кално, вали и трябва да ги минаваш увит в дъждобран. Не помня, да имаше някави проблеми с маркировката. Имахме опасения, да не объркаме посоката при слизането от вр. Белмекен, защото в мъглата нищо не се виждаше, но бързо намерихме каменните пирамидки. Ето тук имам някакви снимки, но заради лошото време, снимките от слизането са малко:
https://picasaweb.google.com/mihaela10ster/Belmeken#
Чет Мар 03, 2011 12:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Да, предполагам, че обратния маршрут ще се вземе за около 7 - 8 часа, спокоен ход с почивки, включително. Сега си спомних, че спирахме за обяд в заслона Помочена поляна, а това значи, че и там сме седяли поне 1/2 час. За съжалание, /на мен това редовно ми се случва по рилските върхове/, облаците обвиха вр. Белмекен, малко преди да го изкачим и нищо не видяхме от там, освен причудливо побитите камъни по "гърба" му!
Сря Мар 09, 2011 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.