Автор |
Съобщение |
pockoc
|
Въпрос за зимните условия |
|
Здравейте,
Никога не съм ходил в Рила през зимата, а и в другите планини, освен Стара планина, но както и да е. Не съм много добре запознат с обстановката в планините по това време. Поразчетох се из пътеписите на съфорумниците за преходите им из Рила през последните няколко седмици.
Въпросът ми е колко бързо се променят условията от зимни към пролетни. Планирам ходене до вр. Мусала на 31.05.2010 и това което прочетох до тук, е, че има доста сняг. Колко може да се промени количеството сняг за ~10 дена?
Екипировка за зимно ходене имам сравнително задоволителна, но нямам снегоходки, а не съм в състояние да си набавя до тогава. Дали ще е подходящо да се ходи само с обувки?
Благодаря много!
Поздрави
_________________ ..and justice for all... |
|
|
Пон Май 17, 2010 12:45 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Абе не е ясна работата със снега - ето един типичен изглед от Пирин миналата година, към 15 май - Белемето, 2500 надморска - беше невъзможно движението без снегоходки. Като гледам тази година май беше с топло начало и имаше доста снеготопене. Застудяването тия дни обаче ще забави нещата ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Май 17, 2010 1:50 pm |
|
|
pockoc
|
|
|
Дааа, разбирам.
Благодаря за информацията Дидо. Един приятел ще ходи на 22ри на Мальовица, той ще сподели как е времето там А и аз ще следя метеорологичните прогнози и информацията. Дано се позатопли...
Поздрави
|
|
Пон Май 17, 2010 2:04 pm |
|
|
jordy
|
|
|
|
До 2400-2500 м. снегоходки няма да ти трябват със сигурност.От там нагоре според зависи
Успех с качването на Мусала.
|
|
|
Пон Май 17, 2010 3:32 pm |
|
|
pockoc
|
|
|
|
|
До 2400-2500 м. снегоходки няма да ти трябват със сигурност |
Това сигурно ли е? Защото ако сега е така, възможността да се стопи повечко сняг е по-голяма
Супер! Дано да е така, че вече и отпуска съм си взел
Благодаря за информацията!
П.С. Аз май го измислих - ще получа информация от първа ръка. Ще потърся информация за контакт с метео-станцията на вр. Мусала. Там хората би трябвало да знаят какви са тенденциите в близките две седмици...
_________________ ..and justice for all...
Последната промяна е направена от pockoc на Вто Май 18, 2010 9:49 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Пон Май 17, 2010 3:58 pm |
|
|
vladoniki
|
|
|
Добре си го замислил. И аз съм мераклия за Мусала, но ще чакам лятото, когато условията са по-добри. Какъв е маршрутът за вр. Мусала - от хижа Мусала ли е най-добре или има и други възможности?
|
|
|
Пон Май 17, 2010 7:53 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
Пон Май 17, 2010 9:44 pm |
|
|
pockoc
|
|
|
Моето ходене започва от 7те езра, та Мусала ще я атакувам от х. Грънчар. Не съм го изкачвал от тази стрна, винаги по конвенционалния метод от х. Мусала. Ще е интересно, само времето да е хубаво. Слънчице да има и снега да е малко...
|
|
Вто Май 18, 2010 12:22 am |
|
|
Niksi
|
|
|
Щом ще качваш Мусала откъм Грънчар, към края на месеца има вероятност и без сняг да се качиш по южния склон към върха.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Вто Май 18, 2010 1:19 am |
|
|
pockoc
|
|
|
Оооо, идеално! Южната страна е изложена на слънце, когато има такова, през по-голямата част от денонощието в сравнение със северния. Звучи логично да се изпарява снега по-бързо... Дано да мисля правилно
|
|
Вто Май 18, 2010 9:44 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
По южния склон го беше отвяло (снега) още преди 2 месеца
|
|
|
Чет Май 20, 2010 10:43 am |
|
|
pockoc
|
|
|
Интересно, това добре звучи. Това ме успокова, поне за този участък. За другата част ще видим.
Благодар!
|
|
Чет Май 20, 2010 12:40 pm |
|
|
whitefeather
|
|
|
|
Ако ползваш услугите на сайтовете weather.com и snow-forecast.com, ще си горе-долу в крак с времето.
А иначе, сняг на Мусала е валял и август месец, така че това с "отвения" южен склон е по-скоро пожелателна прогноза, поне що се отнася до месец май, особен тазгодишния такъв, когато имаме пролет, като пролет.
Вчера слезнахме от Страшното езеро, като се отказахме точно заради резките промени във времето, а бяхме планирали преход до з. Орловец. До обед видимостта варираше 10-100 метра и в много редки интервали малко повече, а иначе снегът е хлъзгав и мокър, като снегоходките са по-скоро излишни. Въпрос на вкус, както се казва.
Следващата седмица ще бъде топла, но мъглите така или иначе ще си останат. Сезонът е такъв в момента. И още млако за резките майски промени и приумици на майката природа - в събота срещу неделя наваля около 10 см. нов сняг, както беше около 10 над нулата цял ден. Задължително се мажете със слънцезащитни кремчета. Аз пак не го направих и пак изгорях като стой, та гледай.
Ето и два фотоса за обстановката на з. Страшно езеро на 23-ти:
Сняг си има, има и ентусиасти бордисти и скиори още горе, което може би е ориентир за покривката.
Поздрави!
|
|
|
Пон Май 24, 2010 9:57 pm |
|
|
vladoniki
|
|
|
pockoc, ходи ли до Мусала?
|
|
|
Сря Юни 02, 2010 8:51 am |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
vladoniki, това на аватара ти пикел ли е или кирка гледам че жилетката е като ан пътен работиник ама знае ли човек, може твао да е новата мода за по високо
|
|
|
Чет Юни 03, 2010 12:34 am |
|
|
|